شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۲۳:۰۱ - ۱۲ آبان ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۸۰۲۵۴۷
اقتصاد کلان

کیفیت از سبد خانوار خط خورد

سبد خانوارهای ایرانی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان
به گفته یک استاد دانشگاه در موقعیت کنونی خانوارها تلاش می‌کنند کالاهای ضروری مانند اقلام خوراکی را تا حد امکان حفظ کنند و این مهم با حذف یا کاهش کارهای غیر ضروری مانند سفر، اوقات فراغت، حمل و نقل، ارتباطات، بهداشت و آموزش محقق می‌شود. این روند اکنون در جامعه ما دیده می‌شود و شاهدیم که به‌طور مثال سهم سلامت و آموزش از سبد خانوارهای ایرانی چقدر کوچک شده است. 

داوود سوری، عضو سابق هیأت علمی دانشگاه صنعتی شریف، در روزنامه ایران نوشت: «روند کلی تغییر شاخص‌های اقتصادی در یک دهه گذشته با در نظر گرفتن برخی فراز و فرودهایی که اتفاق افتاده است، نشان می‌دهد نرخ فقر مطلق و حداقل دسترسی خانوارها به مخارج لازم برای برخورداری از یک زندگی سالم و سعادتمند با استانداردهای زندگی در ایران کاهش پیدا کرده است. فقر مطلق به گونه‌ای افزایش پیدا کرده است که گروه‌های متوسط درآمدی به سمت گروه‌های پایین در حال سقوط هستند. به تعبیری می‌توان گفت بیشترین جابه‌جایی در گروه‌های میانی درآمد ایجاد شده است. دهک‌های پایین درآمدی قبلاً هم تقریباً در چنین وضعیت مشابهی بوده‌اند با این تفاوت که اکنون از طرح‌ها و برنامه‌های حمایتی دولتی برخوردار شده‌اند.

اگرچه سطح رفاه این گروه هم کاهش پیدا کرده است اما میزان آن کمتر از طبقات میانی است. علاوه بر آن نرخ نابرابری هم کلاً در ایران بالاست به جز چند سالی که به‌ صورت موقت پس از اجرای طرح هدفمندسازی یارانه‌ها قدری کاهش پیدا کرد. از سوی دیگر می‌توان گفت یکی از ملزومات برای تحلیل رفتار و کنش‌های اقتصادی خانوارها اطلاعات مربوط به آنهاست اما عواملی چون هدفمندسازی یارانه‌ها باعث شد اطلاعات خردی که همواره درباره خانوارها در اختیار داشتیم تحت تأثیر این اتفاق قدری دقت خود را از دست بدهد. با این توضیح که برخی خانوارهای پردرآمد مشارکت نکردند و ما اطلاعات دقیقی از آنها نداریم. البته آنها جمعیت کمی از جامعه را تشکیل می‌دهند و تغییری در وضعیت اقتصادی‌شان ایجاد نمی‌شود. در یک جمع‌بندی کلی می‌توان گفت مشکلاتی که ما در یک دهه گذشته به دلیل اعمال تحریم‌ها و سیاست‌های اقتصادی نادرست تجربه کرده‌ایم باعث شده است تا رفاه کلیت جامعه به سمت پایین حرکت کند.

با این توضیح که اقتصاد و سیاست‌های اقتصادی مجموعه‌ای از تصمیمات خرد و کلانی است که در جامعه اتخاذ می‌شود. دامنه این تصمیمات از سیاست های پولی و مالی، ارزی و تجاری تا تصمیم درباره یک حرفه مشخص در یک وزارتخانه خاص را شامل می‌شود. مجموعه این سیاست‌ها خود را در یک سری شاخص‌ها مانند نرخ تورم یا نرخ رشد اقتصادی نشان می‌دهد. بررسی همین دو شاخص نشان می‌دهد که در یک دهه گذشته جامعه ایرانی نرخ‌های تورم بالایی چون ۴۰ یا ۵۰ درصد را تجربه کرده است. در این دهه دو بار نرخ ارز حدود ۳۰۰ درصد افزایش پیدا کرد و هر بار ثروت شهروندان به یک سوم وضعیت قبلی رسید.

نرخ‌های رشد منفی ۶ درصد و منفی ۳ درصد را تجربه کرده‌ایم. امسال صحبت از نرخ رشد منفی ۹ درصد است. مجموع این داده‌ها نشان می‌دهد برآیند مدیریت اقتصادی کشور نه تنها صحیح نبوده است بلکه نتایج نامناسب هم به همراه داشته است. بخشی از این نتایج بدون شک متأثر از اعمال تحریم‌ها و سیاست‌های خارجی بوده است اما نمی‌توان از تأثیر و نقش سیاست‌های داخلی هم غافل شد. هر دوی اینها در یک ترکیب ناخوشایند وضعیت کنونی را رقم زده‌اند.

در یک چنین موقعیتی خانوارها تلاش می‌کنند کالاهای ضروری مانند اقلام خوراکی را تا حد امکان حفظ کنند و این مهم با حذف یا کاهش کارهای غیر ضروری مانند سفر، اوقات فراغت، حمل و نقل، ارتباطات، بهداشت و آموزش محقق می‌شود. این روند اکنون در جامعه ما دیده می‌شود و شاهدیم که به‌طور مثال سهم سلامت و آموزش از سبد خانوارهای ایرانی چقدر کوچک شده است. مهاجرت به حاشیه‌ها  یا حتی پدیده مهاجرت معکوس هم از دیگر پیامدهای تحولات اقتصادی یک دهه اخیر است که همگی حکایت از کاهش کیفیت زندگی شهروندان ایرانی است.»

  • 18
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش