شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۴۷ - ۲۱ آبان ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۸۱۴۱۱
مسکن، راه، عمران

شیفت افزایش اجاره‌بها از شمال شهر به مناطق جنوبی تهران

اجاره آپارتمان,شیفت افزایش اجاره‌بها از شمال شهر به مناطق جنوبی تهران
کارشناس بازار مسکن گفت: روند حاشیه‌نشینی به تبع افزایش اجاره‌بها، رو به افزایش است. یک وجه بدمسکنی یا حاشیه‌نشینی، کوچ جمعیت به شهرهای جدید است و وجه دیگر، کوچ به محلاتی است که بدمسکنی در آنها غالب است.در مقابل مالکینی هم داریم که به جای یک ملک، چند ملک در تصاحب خود دارند و اگر قبلا تناظر مالکین یک به یک بود؛ این تناظر به هم خورده و برخی مالکین بیشتر از یک ملک دارند.

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: سال‌های پیش برخی مردم گمان می‌کردند با چندسال تحمل اجاره‌نشینی می‌توانند صاحبخانه شوند و باقی عمر را در خانه خود بگذرانند؛ اما بحران اقتصادی این استراتژی‌ را بی‌اثر کرد و امید صاحبخانه شدن در ایران در کنار سایر امیدهای محقق‌نشدنی قرار گرفته است.

اما این به معنای اجاره‌نشینی، خوش‌نشینی است یا مردمی که نمی‌توانند صاحبخانه شوند در منزل اجاره‌ای خود راحتند؛ نیست. یک اقتصاددان به تازگی اعلام کرده که  اجاره‌نشینی یک مصیبت شده است. احسان سلطانی در کانال تلگرامی خود تاکید کرد: قیمت مسکن در مناطق پایین، متوسط و پیرامونی (با قیمت پایین و متوسط) بیش از مناطق بالای شهرها افزایش یافته که ناشی از سقوط قدرت خرید متقاضیان مسکن است. در نتیجه اقشار فرودست و متوسط با فشار هزینه‌ای سنگین جهت تهیه مسکن (اجاره یا خرید) روبرو شده‌اند.

مسکن جزو اولین نیازهای یک انسان است، اما حال که صاحبخانه شدن یک رویای دست‌نیافتنی شده و اجاره‌ها سر به فلک کشیده‌اند و در این وضعیت اقتصادی که اجاره‌ها روزانه و بلکه ساعتی بالا می‌روند، مردم برای تأمین هزینه مسکن خود باید چه کار کنند؟ 

با حداقل دستمزد، ۷۶ سال بعد صاحبخانه شوید

این اقتصاددان در ادامه تحلیل‌های خود عنوان کرد: صعود زمان لازم برای خرید مسکن تهران با حداقل دستمزدها به ۷۶ سال، که ۲.۵ برابر میانگین بلندمدت است، نشان می‌دهد که برخلاف اظهارات گروهی شیاد، افزایش دستمزدها عامل خلق تورم نیست. نه تنها در تهران که در شهرهای کوچک و متوسط هم خرید (و حتی اجاره) مسکن از استطاعت عامه مردم خارج شده است.

سلطانی به نقش دولت در این گرانی اشاره کرد و نوشت: نتیجه عملکرد حاکمیت اقتصادی (دولت، مجلس، بانک‌ها، خصولتی‌ها، رانتی‌ها، دست‌اندرکاران مسکن، دلالان و ...) زیر لوای به بازارسپاری این شده که مردم از هر سو غارت شوند و ایران به کشوری غیر قابل سکونت برای مردم آن تبدیل شود.

او وضعیت مسکن را در دولت رئیسی بدتر از دوره‌های قبل دانست و نوشت: رئیسی به جای حل مسئله آن را تشدید کرده است و دولت محرومان او، ادامه دولت نئولیبرال روحانی است.

این اقتصاددان بر اساس آمارها و داده‌های بانک مرکزی، درباره وضعیت مسکن در دولت رئیسی افزود: قیمت مسکن در ۲ سال دولت رئیسی ۲/۵ برابر شد. نه تنها دولت برای مردم خانه نساخت، بلکه (با همکاری مجلس وکیل‌الخصولتی‌ها) با به بازارسپاری و انفعال کامل در برابر مافیای مسکن اجازه داد که مردم حتی قدرت پرداخت اجاره خانه را هم از دست بدهند. 

سلطانی خاطرنشان کرد: حاکمیت اقتصادی حامی ملاک‌ها و فعالان بخش مسکن و دلال‌ها، نوسان‌گیرها و سفته‌بازها برای غارت مردم است.

کاهش عرضه و  تورم عمومی، عوامل افزایش اجاره‌بها

یک کارشناس بازار مسکن افزایش اجاره‌بهای خانه‌ها را معلول کاهش عرضه مسکن و تورم عمومی جامعه دانست.

فرشید ایلاتی درباره تاثیر کاهش عرضه عنوان کرد: یکی از علل افزایش اجاره‌ها، کاهش ساخت‌وساز در کشور و به عبارتی کاهش عرضه مسکن است. بحث کاهش عرضه واحد‌های نوساز و افزایش تقاضای آن در بازار به یک معضل تبدیل شده‌‌‌‌، به‌طوری‌که افزایش در تقاضای واحد‌های نوساز زیر پنج و ۱۰ سال وجود دارد در صورتی که این افزایش در سمت عرضه اتفاق نیفتاده است.

او درباره تاثیر تورم بر بازار مسکن،‌ بیان کرد: یک علت دیگر تورم عمومی در کشور است که طبق آمارها تورم بخش مسکن خیلی بیشتر از بخش‌های دیگر بوده و حدود ۳۰ درصد بالاتر از تورم اعلامی بانک مرکزی است.

این کارشناس حوزه مسکن تاکید کرد: افزایش تورم بخش مسکن به علت این است که نظارت بر این بازار وجود ندارد. اگر منطق تورم را برای کالاها بپذیریم، عرف افزایش قیمت مسکن باید در همان محدوده میانگین تورم‌ باشد اما به این صورت نبوده است.

شیفت تقاضای  مسکن از مناطق بالا به پایین شهر و حاشیه‌ها

ایلاتی درباره علت افزایش بیشتر اجاره‌بها در مناطق پایین تهران نسبت به دیگر مناطق، اظهار داشت: موضوعی که در بازار وجود دارد و به این امر دامن زده است، بحث شیفت تقاضا است.

او ادامه داد: یعنی کسی که قبلاً برای مناطق بالا تقاضا داشته است، اکنون نمی‌تواند به تقاضای خود پاسخ دهد و به سایر مناطق روی می‌آورد. به همین شکل سمت تقاضا از مناطق بالایی به مناطق پایینی شیفت کرده است و این باعث می‌شود مناطقی که در مرکز و جنوب بودند و تقاضای ثابتی داشتند، اکنون با تقاضای انباشته مواجه شوند.

این تحلیلگر بازار مسکن، دولت را متولی اصلی بخش مسکن دانست و گفت: طبق قانون اساسی دولت متولی اصلی تامین مسکن مردم است. متاسفانه دولت قبل در حوزه مسکن کم‌کاری کرد و دولت جدید در حال تلاش برای جبران کم‌کاری دولت قبل است، هرچند که لازم است در تولید مسکن شرایط بهتری داشته باشیم.

حاشیه‌نشینی در  یک سمت و مالکین عمده در سمت دیگر

این کارشناس بازار مسکن در ادامه گفت‌وگو به موضوع افزایش حاشیه‌نشینی و افزایش مالکان عمده بازار پرداخت.

ایلاتی درباره علت حاشیه‌نشینی عنوان کرد: کسانی که حتی توانایی تامین مسکن در مناطق پایینی را نیز ندارند از جنوب شهر خارج شده و به حاشیه شهر و شهرهای جدید پناه برده‌اند.

او درباره روند حاشیه‌نشینی گفت: روند حاشیه‌نشینی به تبع افزایش اجاره‌بها رو به افزایش است. یک وجه بدمسکنی یا حاشیه‌نشینی، کوچ جمعیت به شهرهای جدید است و وجه دیگر، کوچ به محلاتی است که بدمسکنی در آنها غالب است. در هر دو شکل حاشیه‌نشینی افزایش پیدا کرده؛ هرچند که جنس این دو حاشیه‌نشینی متفاوت است.

به گفته این کارشناس مسکن، در مقوله حاشیه‌نشینی، موضوع تنها کوچ افراد داخل شهرها به حاشیه‌ها نیست؛ کلانشهرها با پدیده مهاجرین نیز روبه‌رو هستند و نظر به اینکه بخشی از این افراد نمی‌توانند در مرکز و جنوب شهر به تقاضای خود پاسخ دهند، به حاشیه شهرها پناه می‌برند. 

ایلاتی درباره تغییر نسبت مالکان به مستاجرین و ایجاد انحصار در بازار در دهه‌های گذشته اظهار داشت: متاسفانه در سه دهه گذشته این تغییر به سمت کاهش تعداد مالکین بوده است. اگر سابقا ۷۰ درصد مالک داشتیم این عدد به زیر ۵۰ درصد سقوط کرده است و در مقابل مالکینی داریم که به جای یک ملک چند ملک در تصاحب خود دارند و اگر قبلا تناظر مالکین یک به یک بود؛ این تناظر به هم خورده و برخی مالکین بیشتر از یک ملک دارند.

او در پایان درباره ترکیب طبقاتی این مالکین عمده تصریح کرد: اگر بانک‌ها و موسسات مالی و اعتباری را کنار بگذاریم، یکی از گزینه‌های سرمایه‌گذاری دهک‌های بالای جامعه، حوزه مسکن بوده است و عمده مالکین بزرگ از این طبقات هستند.

قطب ثروت و قطب فلاکت

به تازگی سردار جعفری، فرمانده قرارگاه فرهنگی اجتماعی بقیه الله با بیان اینکه فشار اصلی مشکلات در کشور بر دوش مردم است، ادعا کرده است: «سطح رفاه و زندگی که اکنون در ایران است از بسیاری کشورهای پیرو نظام سرمایه‌داری در غرب بیشتر است، ولی این امر نباید باعث شود مسئولان مشکلات اقتصادی کشور را حل نکنند.»

اما فراموش شده است که انباشت همزمان ثروت در یک قطب و فلاکت فقر و فلاکت در قطبی دیگر از مواهب همین جامعه سرمایه‌داری است با این تفاوت که برخی کشورهای اروپایی خدمات عمومی و اجتماعی بالاتری به شهروندان خود ارائه می‌دهند و دقیقا به همین دلیل سطح زندگی شهروندان در حوزه‌های مختلف خوراک و پوشاک و مسکن بهتر از کشورهایی مانند ایران است که سیاست‌های نئولیبرالی مانع از هزینه دولت در خدمات عمومی است.

رامتین موثق

  • 18
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش