یکشنبه ۲۲ تیر ۱۴۰۴
۱۲:۴۴ - ۲۲ تير ۱۴۰۴ کد خبر: ۱۴۰۴۰۴۱۱۱۶
مسکن، راه، عمران

رشد بی‌سروصدای نرخ بلیت اتوبوس زیرسایه واسطه‌گری‌ها | تقاضای بلیت، قیمت را بالا برد؟

اتوبوس,نرخ بلیت اتوبوس
ایران به عنوان کشوری که هیچ شهروندی در آن از فردای خود خبر ندارد، همواره درگیر چالش‌های جدید و مختلف اقتصادی و سیاسی است؛ با هر تغییر بخشی از کسب‌وکار‌ها از بین می‌روند و عده‌ای دیگر تازه به دور رونق می‌افتند. نکته مهم، مدیریت این اتفاقات زنجیره‌ایست؛ تجربه ثابت کرده در بازار ایران واسطه‌گران همواره نقش جدی در این موضوع دارند و می‌توانند یک بخشی را دچار بحران کنند.

به گزارش اقتصاد ۲۴، کشمکش‌ها در ترمینال‌های اتوبوس‌رانی بر سر قیمت بلیت‌ها این روز‌ها به شدت داغ است؛ با آغاز جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل، بسیاری از کسب‌وکار‌ها زیان دیدند و اقلام متعددی درگیر افزایش قیمت شدند. فارغ از آنکه هنوز تاثیر این دو هفته بر اقتصاد ایران و شدت تورم عمومی جامعه هنوز از سوی نهاد‌های دولتی اعلام نشده، اما نکته اصلی تناقض میان واقعیت حاضر و ادعای مدیران مربوطه است. حمل‌ونقل بین شهری که هزینه آن برای تمامی شرکت‌ها و واحد‌های فعال یکسان بوده و سالانه طی روال مهمی تعیین می‌شود، با آغاز جنگ رشد جدی قیمتی را تجربه کرد که اتفاق دور از ذهنی نبود. اما مسئله مهم، ادامه‌دار بودن این گرانی و حتی کمبود جدی وسایل نقلیه برون‌شهریست که این روز‌ها همچنان شاهد آن هستیم.

در پی بالا گرفتن انتقادات نسبت به گرانی بلیت اتوبوس طی چند روز اخیر، عامری، مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های مسافربری کشور اعلام کرده هیچ افزایش قیمتی از سمت این صنف صورت نگرفته است. همچنین بازرسان در ترمینال‌های مسافری به‌ویژه ترمینال‌های اتوبوسی، مشغول بررسی و جلوگیری از تخلف هستند. علیرغم این ادعای محکم عامری، آن چیزی که در بازار شاهد هستیم اتفاقی جز گرانی و حتی کمبود اتوبوس‌ها برون‌شهری و حتی برون‌مرزی نیست.

تناقض در ادعای مدیران و واقعیت بازار

غیر از شرکت‌های مسافربری که به صورت مستقیم در ترمینال‌های اتوبوس حاضر بوده و مشغول بلیت فروشی‌اند، پلتفرم‌های آنلاین و حتی برخی آژانس‌های مسافری هم این روز‌ها دست جدی در فروش بلیت اتوبوس دارند. اما نکته اصلی آنجاست اگر به هر کدام از این پلتفرم‌های آنلاین سر بزنید، چیزی جز تکمیل ظرفیت بودن اتوبوس‌ها و یا محدودیت موجودی آن هم با نرخ‌های کمی متغیر را نخواهید دید. این اتفاق در شرایطی رخ داده که اگر مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های مسافربری کشور از کمبود مسافر برای اتوبوس‌ها گلایه داشته و معتقد است دولت باید در راستای کمک به این بخش چاره‌ای بیاندیشد، پس صندلی اتوبوس‌ها به چه کسانی فروخته می‌شود؟!

در راستای رسیدگی به پاسخ این سوال، خبرنگار ما سری به چند فعال مهم در این حوزه زد. یکی از شرکت‌های حمل‌ونقل که سابقه زیادی در ترانزیت زمینی عمومی دارد، درباره کمبود بلیت گفت: در حال حاضر بلیت اتوبوس آن هم برای مقاصد پرطرفدار و شهر‌های بزرگ، زیاد در دست نیست. نه آنکه نباشد، هست. هر روز که بیایید می‌توانید بلیت تهیه کنید، اما در اواخر هفته و یا حتی تعطیلی‌های مناسبتی امکان آنکه ظرفیت‌ها به سرعت پر شوند وجود دارد. همچنین اگر مسیری پرتقاضا باشد، اتوبوس‌های مسیر‌های کم‌تردد دیگر را برای آن به کار می‌بریم. برای آن است که در بعضی مواقع خاص، برای تعدادی از مسیر‌ها یا اتوبوس نیست و یا کم است.

واسطه همه‌چیز را گران می‌کند

یکی دیگر از شرکت‌های اتوبوسرانی درباره دلیل اعلام نشدن ظرفیت‌های اتوبوس‌های موجود در پلتفرم‌های آنلاین گفت: مهم‌ترین پلتفرم‌های آنلاین که مشتریان زیادی هم دارند، اغلب بلیت‌ها را از چند ماه قبل می‌خرند و این ربطی هم به صرفا اتوبوس ندارد. برای هواپیما هم شرایط همین است. پس از جنگ و ممنوعیت پروازها، تقاضا برای سفر زمینی افزایش پیدا کرد و این پلتفرم‌ها فرصت را برای فروش آنلاین بلیت اتوبوس مستقیما به مردم و یا حتی دیگر آژانس‌های مسافرتی مهیا دیدند. دلیل آنکه بعضی بلیت‌ها گران‌ترند، قرارگیری واسطه در این روند است.

در راستای استعلام‌گیری شرایط فروش بلیت اتوبوس در پلتفرم‌های بزرگ آنلاین، خبرنگار ما تلاش کرد تا با یکی از این پلتفرم‌ها ارتباط برقرار کند که موفق نشد. اکثر پلتفرم‌ها به دلیل آنکه هنوز نتوانسته‌اند مبالغ مردم برای کنسل شدن پرواز یا تور‌های مسافرتی را استرداد کنند، شعبه‌های فروش حضوری خود را تا اطلاع ثانوی تعطیل کرده و برای تماس تلفنی هم اپراتوری جهت پاسخگویی وجود نداشت. این نوع پیگیری و نقص پشتیبانی پلتفرم‌های آنلاین، خود جای توجه دارد.

سفر‌های برون‌مرزی هم گران شد

با چند آژانس مسافرتی که تمرکز فعلی خود را بر فروش تور‌های زمینی قرار داده‌اند، ارتباط گرفت و شرایط بازار را از آنها جویا شد. یکی از این آژانس‌های مسافرتی سود فعلی خود را در فروش بلیت اتوبوس عنوان کرد و گفت: حتی اگر هم تور یعنی بلیت حمل و نقل به همراه هتل و سایر مزایا به فروش نرود، درخواست برای سفر زمینی کمی افزایش یافته و خود بلیت اتوبوس به تنهایی خواهان دارد. این اتفاق به‌ویژه برای سفر‌های خارج از ایران رخ داده؛ مردم انگار این روز‌ها سفر زمینی به کشور‌هایی مثل ارمنستان و ترکیه را به سفر‌های هوایی ترجیح می‌دهند. نمی‌توان دقیق گفت دلیل این اتفاق ترس از ادامه جنگ یا محدودیت منابع مالیست.

قیمت بلیت اتوبوس از تهران به ایروان پیش از این نفری یک میلیون و هشتصد تا دو میلیون و دویست هزار تومان بود. اگر بخواهید این روز‌ها همین بلیت را تهیه کنید، از پلتفرم‌های بزرگ آنلاین نمی‌توانید و با علامت تکمیل ظرفیت روبه‌رو می‌شوید. اگر هم بخواهید از آژانس‌های مسافرتی خریداری کنید، باید مبلغی حدود ۳ میلیون تومان بپردازید. همین روند کمبود، دشواری تهیه بلیت و افزایش قیمت‌ها برای مسیر‌های داخلی هم صادق است.

دومینوی بحران‌های واسطه‌گران

ایران به عنوان کشوری که هیچ شهروندی از فردای خود خبر ندارد، همواره درگیر چالش‌های جدید و مختلف اقتصادی و سیاسی است؛ با هر تغییر بخشی از کسب‌وکار‌ها از بین می‌روند و عده‌ای دیگر تازه به دور رونق می‌افتند. نکته مهم، مدیریت این اتفاقات زنجیره‌ایست؛ تجربه ثابت کرده در بازار ایران واسطه‌گران همواره نقش جدی در این موضوع دارند و می‌توانند یک بخشی را دچار بحران کنند. حال که مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های مسافربری ادعا می‌کند افزایش قیمتی به صورت رسمی اعلام نشده، این التهابات بلیت اتوبوس بی‌شک زیرسایه حضور فعال واسطه‌گران در گوشه و کنار مختلف رخ می‌دهد.

  • 10
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش