
خرید مسکن برای خانهاولیها همیشه یک دغدغه بزرگ است. این دغدغه از زمانی پررنگتر شد که قیمت مسکن با توجه به سلیقه صاحبخانهها و نه بر اساس ارزش منطقهای ملک یا سال ساخت آن تعیین شد. این در حالی است که در سالهای گذشته با اینکه قیمت مسکن سیر صعودی به خود گرفته بود اما دولتها برای افزایش مبلغ وام کاری از پیش نمیبردند. در دولتهای نهم و دهم بود که نهایتا وام مسکن به ۳۰ میلیون تومان رسید؛ اما در دولت روحانی به ۱۰۰ میلیون تومان هم رسید.
اما حالا خبرهای رسیده حکایت از ارزانسازی وام مسکن خانهاولیها میکنند. اخیرا نیز وزارت راه وشهرسازی درخواست افزایش وام مسکن به ۲۰۰ میلیون تومان را داده بود که هنوز منتظر امضای شورای پول و اعتبار است. خرید خانه برای ایرانیها جدا از اینکه بخواهد سرپناهی برای خستگیهای روزانه باشد، با هدف سرمایهگذاری نیز است. بر همین اساس وقتی شورای عالی پول و اعتبار نسبت به ارزانسازی وام مسکن خانهاولیها اقدام کرد، بازتابهای زیادی در فضای مجازی از سوی مردم منتشر شد. همین چند روز گذشته بود که خبرآنلاین گزارشی تحت عنوان «ردگیری اثر وام ارزان روی بازار مسکن» منتشر کرد که با واکنش تعداد زیادی از کاربران همراه شد.
یکی از کاربران نوشته بود: «هر یک میلیونی که به وام اضافه میشود، ۱۰ برابرش را مالک و مشاور املاکی می کشد رو قیمت خانه. سرمایه گذاری در بخش مسکن با توجه به نقدشوندگی پایینش و هرم جمعیت و وضعیت مهاجرت اشتباه محض است. مسکن فقط در صورت مصرف مفید است نه برای سرمایهگذاری.»
کاربری به نام هاشم مینویسد: « این طرحها ارائه وام مثلا افزایش مبلغ وام یا کاهش سود که چند ماه یک بار مطرح میشوند، چه زمانی عملی میشوند؟ خود این صحبتها باعث تحریک بازار و افزایش قیمت است. امسال بارها خبر افزایش وام مسکن و کاهش نرخ سود مطرح شده است؛ اما هنوز عملی نشدهاند. حالا وضعیت مثل سالهای گذشته است. بهنظر میرسد که این بازار تا ۱۰ سال راکد خواهد ماند.»
یکی از کاربران دیگر نوشته است: «اکثریت مردم به علت سوداگری دلالان در این بازار قدرت خرید ندارند؛ وقتی خبر افزایش وام مسکن یا ارزانتر شدن این وام نیز مطرح میشود، تا به مرحله عملی برسد، تاثیر زیادی روی بازار میگذارد که قیمتها را حبابی میکند.»
کاربر دیگری نیز معتقد است که در بازار افرادی وجود دارند که از ترس گران شدن به گرفتن وامهای با درصد بالا رضایت میدهند. در واقع انتشار خبر افزایش وام مسکن موجب بالا رفتن قیمتها شده و از سقوط نرخها جلوگیری میکند.»
کاربر دیگری هم نوشته است: «کاهش نرخ سود تسهیلات باعث گرانی مسکن میشود، در ایران قانونی برای قیمتگذاری ملک وجود ندارد بنابراین با هر گونه تسهیلاتی املاکیها صاحبخانهها را تشویق به افزایش قیمت میکنند.»
یکی هم اینطور نوشته است: «تاثیر کوتاه مدت دارد، متاسفانه سازندگان قانع به سود معقول نیستند و بهدنبال سود حداکثری هستند و سیستم ناظر هم که نداریم و با این کار تا بتوانند قیمتها را بالا می برند و مجدد این وام ارزش خود را از دست میدهد.»
کاربری به نام محمد هم نوشته است: «در یک قطعه زمین به متراژ ۲۵۰ متر ۱۰ واحد ۷۵ متری می سازیم قیمت زمین متری ۳ میلیون و قیمت کل زمین میشود ۲۵۰متر ضرب در ۳ میلیون می شود ۷۵۰میلیون تقسیم بر تعداد واحدها کنید هزینه زمین برای هر واحد میشود ۷۵ میلیون. حال بروید سراغ هزینه ساخت قیمت تمام شده کل هزینه های ساخت از ابتدا تا آخر یعنی بهترین مصالح و دستمزدها و کنتورها و آسانسور و نقشه و پروانه و تراکم و غیره از متری یک میلیون تومان تجاوز نمیکند آن هم در شرایط فعلی که میگویند همه چیز گران است یعنی برای آپارتمان ۷۵متری میشود ۷۵ میلیون،یعنی هزینه ساخت به اضافه زمین برای یک آپارتمان نوساز در یک جای خوب در محله متوسط شهر کلا ۱۵۰میلیون بیشتر نیست و قیمتهایی که میبینید همه کاذب و حباب است پس برای حباب نباید پول دهید و از وام استفاده کنید.»
یکی دیگر هم اینطور نوشته است: «دلیل رکود مسکن را باید در عرضه کننده جستجو کرد نه متقاضی. عرضه کننده وقتی خانه با قیمت نجومی میسازد، نباید انتظار داشته باشیم که سریع به فروش برود بازار در رکود است زیرا ما در جایی سرمایهگذاری کردهایم که نرخ بازگشت سرمایه بسیار پایین است.»
دیگری هم گفته است: «برنامه دولت جهت رونق مسکن افزایش وام مسکن و کاهش سود است؛ این در حالی است که مردم در مقابل قیمتهای حبابی ایجاد شده از زمستان تاکنون مقاومت میکنند. این نوع نگاه باید درباره مسکن تغییر کند. باید به جای افزایش نرخ وام مسکن در عرضه و تقاضای مسکن تعادل ایجاد کرد.»
- 15
- 3