دوشنبه ۳۰ تیر ۱۴۰۴
۰۸:۳۴ - ۰۲ آبان ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۸۰۰۳۶۱
نفت و انرژی

افت و خیز بهای طلای سیاه افزایش یافت

نفت,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,نفت و انرژی

قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار عرب‌تبار منتقد خاندان بن‌سلمان و بازگشت تحریم‌های نفتی آمریکا علیه ایران لایه‌ای از عدم اطمینان روی بازار نفت کشیده و این سوال را مطرح می‌کند که آیا این دو موضوع، موتورهای محرک واقعی برای رشد قیمت نفت هستند یا تنها می‌توان آنها را به‌عنوان عواملی موقت در نظر گرفت؟ طرح این سوال از سمت کلاید راسل، ستون‌نویس رویترز در حالی نگرانی از «بازگشت تلاطم به بازار جهانی نفت» را نشان می‌دهد که «دنیای‌اقتصاد» پیش از این در گزارشی با عنوان «ورود نفت به عصر تلاطم» با طرح کردن عوامل اثرگذار در بازار نفت، احتمال ورود بازار به یک دوره پرنوسان قیمتی را مطرح کرده بود.

 

در همین راستا نگاهی به روند معاملات در دو روز گذشته و همچنین پیش‌بینی‌های مطرح شده از آینده قیمت نفت خام، می‌تواند به خوبی حرکت  نفت به سمت عصر تلاطم را نشان دهد. معاملات نفت خام در روز دوشنبه در حالی روندی صعودی داشت و به مرز ۸۰ دلار بر بشکه نزدیک شده بود که دیروز با افتی چشمگیر مواجه شد. روز گذشته و تا لحظه تنظیم این گزارش (ساعت ۱۶ به وقت تهران)، هر بشکه نفت خام برنت با افتی ۶۶/ ۱ دلاری به ۱۷/ ۷۸ دلار بر بشکه رسید. نفت خام آمریکا نیز ۲۰/ ۱۱ دلار کاهش قیمت داشت و روی ۱۶/ ۶۸۸ دلار بر بشکه معامله شد.

 

در همین حال بانک‌های مطرح بین‌المللی چشم‌انداز خود از قیمت نفت در سال ۲۰۱۹ را به شکل چشمگیری افزایش داده‌اند. جی‌پی مورگان بانکی است که به تازگی پیش‌بینی‌اش از قیمت نفت خام برنت در سال ۲۰۱۹ را ۵۰/ ۲۰ دلار بر بشکه افزایش داده و آن را به ۵۰/ ۸۳ دلار بر بشکه رسانده است. به گزارش رویترز، توجیه این بانک برای این میزان افزایش قیمت در چشم‌انداز نفت، نزدیک شدن بیش از حد عرضه و تقاضا در بازار تحت تاثیر بازگشت تحریم‌های نفتی آمریکا علیه ایران و محدود شدن ظرفیت مازاد تولید در دنیا است. مورگان استنلی دیگر بانکی است که به نقل از بلومبرگ، نفت ۹۵ دلاری را برای سال ۲۰۱۹۹ پیش‌بینی کرده است.

 

مثلث تلاطم در بازار نفت

 اما در حال حاضر موضوع بازگشت تحریم‌های نفتی آمریکا علیه ایران و بالا گرفتن جنگ تجاری قدرت‌های اقتصادی تنها مسائلی  نیستند که می‌توانند بازار نفت را دچار نوسان کنند. قتل جمال خاشقجی ضلع سوم اتفاقاتی است که به تازگی جریان معاملات در بازار نفت تحت تاثیر قرار داده. حالا نام جمال خاشقجی حدود سه هفته پس از ناپدید شدنش و تلاش برای رمزگشایی از ماجرای پیچیده قتل او، برای بسیاری از مردم دنیا آشنا است و برخی مسائل سیاسی نام این روزنامه‌نگار منتقد دولت سعودی را به  چشم‌انداز عرضه نفت خام و آینده قیمت نفت گره زده است.

 

 برای مثال، مرگ خاشقجی در ساختمان کنسولگری عربستان سعودی در استانبول واکنش منفی غرب و مطرح شدن احتمال اعمال  تحریم بر عربستان سعودی از سمت آمریکا را در پی داشت. در همین زمان برخی منابع سعودی اعلام کردند چنانچه در پی قتل این روزنامه‌نگار تهدیدی متوجه عربستان شود، واکنش این کشور کاهش عرضه نفت خام به بازار جهانی خواهد بود. این مساله از این بعد با اهمیت است که چنانچه عربستان سعودی دست به چنین اقدامی بزند، قیمت جهانی نفت با رشدی چشمگیر (که منابع سعودی آن را تا ۲۰۰ دلار نیز اعلام کرده بودند) مواجه شده و اقتصاد دنیا را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

 

این گمانه در شرایطی مطرح بود که وزیر انرژی عربستان سعودی روز دوشنبه اعلام کرد کشورش هیچ تمایلی برای کاهش عرضه نفت خام ندارد و نقش عربستان در بازار جهانی سازنده و مسوولانه است. اظهارات خالدالفالح به‌عنوان وزیر انرژی کشوری که حالا به علت قتل فجیع خاشقجی دنیا  را در مقابل خود می‌بیند، در روز گذشته نیز ادامه داشت و تبدیل به یکی از عوامل کاهش قیمت‌ها شد. او روز گذشته در حاشیه کنفرانس «طرح سرمایه‌گذاری آینده» که به داووس صحرا شهرت دارد اعلام کرد «قتل جمال خاشقجی، مردود و کریه است و هیچ  کسی در کشور نمی‌تواند آن را توجیه کند.» او در ادامه به روزهای دشوار و بحرانی که عربستان به علت این اتفاق در آن به سر می‌برد اشاره و اعلام کرد که عربستان سرانجام این بحران را پشت سر می‌گذارد.

 

 تلاش عربستان برای ایفای نقش مثبت

عربستان سعودی در حالی به گفته وزیر انرژی این کشور در بحرانی سیاسی در پی قتل خاشقجی قرار دارد که قصد ندارد از ایفای نقش در بازار جهانی نفت و همراهی با سیاست‌های آمریکا در این بازار دست بردارد. آن‌طور که الفالح روز گذشته اعلام کرده است «عربستان سعودی به تامین تقاضای بازار ادامه می‌دهد تا از این طریق تاثیر کاهش عرضه نفت خام ایران به علت بازگشت تحریم‌های نفتی آمریکا را کاهش دهد.» به گزارش رویترز، او در ادامه سخنان خود به «شرایط خوب» بازار جهانی نفت اشاره و ابراز امیدواری کرد که تولیدکنندگان نفت خام در دیدار ماه دسامبر قراردادی برای ادامه همکاری برای نظارت بر تولید و تثبیت قیمت‌ها امضا کنند.

 

 بر‌اساس گزارش‌های موجود، در کنار برآوردهای تازه از تداوم رشد ذخایر تجاری نفت خام در آمریکا، بخشی از ریزش قیمت نفت در  روز گذشته به صحبت‌های الفالح در رابطه با ایفای نقش مسوولانه عربستان در بازار نفت و جبران افت تولید ایران در دوران تحریم بازمی‌گردد. ژست مسوولانه عربستان سعودی در مقابل بازار نفت و تاکید مقامات این کشور بر عدم استفاده از نفت به‌عنوان سلاح در حالی است که به عقیده بسیاری از کارشناسان، خاندان سعودی در حال حاضر برای حل و فصل موضوع مرگ خاشقجی به کمک آمریکا نیاز مبرم دارد.

 

از همین رو، وزیر نفت عربستان در عین حال که مرگ خاشقجی را کریه عنوان می‌کند، مدام بر افزایش تولید و جبران کاهش عرضه در بازار نفت تاکید دارد هرچند برای توان افزایش عرضه خود سقفی نیز عنوان می‌کند. کارشناسان عقیده دارند در آستانه بازگشت تحریم‌های نفتی ایران از سمت آمریکا، افزایش تولید از سمت عربستان به منظور پوشش کاهش عرضه ایران  و حمایت متقابل دولت ترامپ از این کشور در پرونده قتل خاشقجی، مبادله‌ای است که می‌تواند به نفع هر دو باشد.

 

 با این حال توجه به این نکته نیز ضروری است که روز دوشنبه، بخشی از صحبت‌های وزیر انرژی عربستان به ناتوانی این کشور در تامین کسری عرضه اختصاص داشت. عربستان سعودی از ماه مه به این سو، یعنی زمانی‌که دونالد ترامپ از توافق بین‌المللی برجام خارج شد، تولید روزانه خود را به ۷/ ۱۰ میلیون بشکه در روز افزایش داد و به گفته الفالح به زودی آن را به ۱۱ میلیون بشکه در روز خواهد رساند. او حتی ادعای تولید ۱۲ میلیون بشکه در روز را نیز مطرح کرد اما در عین حال گفت اگر در پی کاهش عرضه لیبی، ونزوئلا، نیجریه، مکزیک و ایران خلأ سه میلیون بشکه‌ای در بازار ایجاد شود، قادر به پوشش آن نخواهد بود و باید به ذخایر تجاری  خود مراجعه کند. این اظهارنظر الفالح پیامی روشن از افزایش قیمت نفت در آینده است. با این حال او روز گذشته بار دیگر تاکید کرد که «اگر اختلالی از سمت عرضه در بازار نفت ایجاد شود، به خصوص از جانب ایران، ما تصمیم خواهیم گرفت چه برنامه‌ای در پیش ‌‌گیریم. ما با روحیه‌ای که همین حالا داریم، به هر سطحی از تقاضا در بازار نفت پاسخ خواهیم داد تا این اطمینان را حاصل کنیم که تمام مشتریان راضی هستند.»

 

اصرار عربستان بر توان تولید

وزیر نفت عربستان سعودی که به نظر می‌رسد تلاش دارد در جریان قتل خاشقجی، با استفاده از بازگشت تحریم‌های نفتی آمریکا عیله ایران، بازی را به نفع خود تغییر دهد؛ بار دیگر روز گذشته به این موضوع اشاره کرد که «عربستان توان افزایش تولید یک تا دو  میلیون بشکه‌ای بیشتر از سطوح فعلی را دارد» اما به زمان خاصی برای رسیدن به این سطح از تولید اشاره نکرد. وزیر نفت عربستان سعودی در ادامه تاکید کرد «اگر رشد تقاضای نفت خام ادامه داشته باشد، ما مکانیزمی برای پوشش تقاضا خواهیم داشت و عرضه و تقاضا را متعادل نگه خواهیم داشت.»

 

 الفالح در حالی قصد تزریق اعتماد به بازار را دارد که در عین حال به «غیرقابل پیش‌بینی بودن شرایط عرضه نفت خام در بازار جهانی» اشاره کرد و گفت: در سمت تقاضا نیز به واسطه جنگ تجاری میان قدرت‌های اقتصادی دنیا تردیدهایی وجود دارد. جنگ تجاری آمریکا که در پی اعمال تعرفه واردات کالاهای چینی به آمریکا از سمت دونالد ترامپ آغاز شد، دو اقتصاد بزرگ دنیا را در مقابل یکدیگر قرار داد. مقابله به مثل تجاری میان آمریکا و چین می‌تواند منجر به کند شدن رشد جهانی اقتصاد و ضعیف شدن اقتصادی کشورهای در حال توسعه شود و تقاضای نفت را با کاهش همراه کند.

 

از همین رو درست در شرایطی که بازگشت تحریم‌های نفتی آمریکا علیه ایران نگرانی از کمبود عرضه و نفت ۱۰۰۰ دلاری را برای فعالان نفتی ایجاد می‌کند، بالا گرفتن جنگ تجاری نیز ریسک کاهش تقاضا و ریزش قیمت‌ها را مطرح می‌کند. از همین رو می‌توان گفت بازار جهانی نفت در آستانه ورود به عصر تلاطم است.

 

donya-e-eqtesad.com
  • 12
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش