پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۶:۰۰ - ۲۷ مرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۵۰۶۹۴۲
نفت و انرژی

در پاییز پرباران امسال سیل به‌راه می‌افتد؟

وضعیت جوی کشور در پاییز,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,نفت و انرژی
پاییز پرباران یکی از احتمالاتی است که براساس برخی مدل‌های پیش‌بینی هواشناسی می‌تواند در فصل آینده تجربه شود که در این صورت می‌توان همچنان به تداوم ترسالی در اقلیم ایران امیدوار بود. سحر تاج‌بخش ‌مسلمان، رئیس سازمان هواشناسی می‌گوید: پیش‌بینی‌ها حاکی از این است که پاییز امسال از نظر بارش وضعیت نرمالی داشته باشد اما برخی مدل‌ها به‌ویژه برای‌ماه نوامبر (آبان و آذر) شرایط بارندگی را بیش از نرمال نشان می‌دهد.

به گزارش همشهری، آخرین آمارهای وزارت نیرو حاکی از این است که از ابتدای سال آبی جاری تاکنون (از ابتدای مهر۹۷ تا شامگاه ۲۵ مرداد ۹۸) ارتفاع کل ریزش‌های جوی در سرزمین ایران به ۳۳۹ میلی‌متر رسیده که این میزان بارندگی نسبت به‌مدت مشابه در سال آبی گذشته ۱۰۱ درصد و نسبت به میانگین ۵۰ سال اخیر ۴۰ درصد افزایش دارد.

تحلیل کارشناسی

در شرایطی که ۳۵روز تا اتمام سال آبی ۹۸-۹۷ باقی‌مانده، آمارها از تداوم ترسالی حکایت دارند و درصورت تحقق پیش‌بینی‌های رئیس سازمان هواشناسی می‌توان امیدوار بود در سال آبی آینده نیز وضعیت مطلوب بارندگی در کشور ادامه پیدا کند. احد وظیفه، مدیرکل پیش‌بینی و هشدار سریع هواشناسی در گفت‌وگو با همشهری، احتمال وقوع پاییز پرباران را رد نمی‌کند اما می‌گوید: پیش‌بینی‌های انجام‌شده براساس مدل‌های هواشناسی بلندمدت دقت پایین‌تری دارند و نمی‌توان با استناد به آنها، حکمی قاطع صادر کرد.

وظیفه با اشاره به اینکه مدل‌های هواشناسی مدل‌های جهانی هستند و پیش‌بینی اقلیمی عمدتا براساس شبیه‌سازی مدل‌های عددی انجام می‌شود، می‌افزاید: وقتی دوره پیش‌بینی هواشناسی بلندمدت باشد، از مدل‌های عددی اقلیمی استفاده می‌شود که در آنها عوامل مختلفی اعم از تخمین میزان دی‌اکسید کربن موجود در جو، دمای آب روی اقیانوس‌ها و میزان یخ موجود در قطب بررسی و براساس داده‌های حاصل از آن وضعیت آب و هوایی زمان موردنظر شبیه‌سازی می‌شود. مدیرکل پیش‌بینی و هشدار سریع هواشناسی می‌گوید: وقتی همه کمیت‌های بزرگ‌مقیاس کره زمین در کنار هم قرار می‌گیرد، ملغمه‌ای از پیچیدگی‌های بزرگ به‌وجود می‌آید که با استفاده از مدل‌های جهانی می‌توان تخمین‌هایی از وضعیت جو در آینده به دست آورد اما دقت این تخمین‌ها می‌تواند ۵۰ تا ۶۰ درصد باشد و هر چه دوره تخمین بلندتر شود، احتمال خطا بیشتر خواهد بود.

در پاییز پرباران سیل به‌راه می‌افتد؟

در نوروز ۹۸، وقتی ابرهای متراکم شروع به بارش کردند، در چهارگوشه کشور سیل‌های ویرانگری به راه افتاد، مخازن سدها پر شد و با سرریز‌شدن آنها آب به شهرها و روستاهای مناطق پایین‌دست به راه افتاد. اما حالا، اگر براساس پیش‌بینی‌های هواشناسی قرار باشد فصل پاییز نیز به کردار فصل بهار، پرباران باشد، آیا دوباره سیل و خرابی به بار خواهد آمد؟

مدیرکل پیش‌بینی و هشدار سریع هواشناسی در پاسخ به این پرسش ابتدا به تفاوت ماهیت و کیفیت باران در این دو فصل اشاره می‌کند و می‌گوید: در بهار عمدتا باران تند و رگباری و در پاییز آرام و پیوسته می‌بارد. احد وظیفه می‌افزاید: جدا از کیفیت بارندگی و اینکه باران در کجا ببارد، وضع سدها، خاک و دبی رودخانه نیز در تبدیل بارندگی به سیل یا هر اتفاق دیگری مؤثر هستند.

او می‌گوید: به‌دلیل اینکه تابستان‌های ایران کم‌باران است، عمدتا در زمان بارش‌های پاییزی مخازن سدها در کمترین سطح پرشدگی قرار دارد و زمین نیز سیراب نیست، ضمن اینکه دبی آب رودخانه‌ها نیز در سطح پایینی قرار دارد، پس احتمال بروز سیلاب‌هایی نظیر سیل نوروز۹۸ به حداقل می‌رسد؛ هرچند اگر بارش‌های بیش از نرمال باشد، احتمال وقوع سیلاب خصوصا در اقلیم‌های کوهستانی و مسیل‌هایی که حریم آنها از بین رفته، نسبت به وضعیت نرمال بیشتر خواهد بود.

ترسالی ادامه پیدا می‌کند؟

فعلا آمارها از اختلاف ۱۰۰ درصدی بارش‌های امسال نسبت به پارسال حکایت دارد. احد وظیفه، مدیرکل پیش‌بینی و هشدار سریع هواشناسی هم معتقد است به‌واسطه اینکه در نیمه دوم تابستان به‌جز باران‌های شهریورماهی شمال کشور، بارندگی قابل‌توجهی در اقلیم ایران وجود ندارد، آمارهای مربوط به بارش‌ها در این دوره تغییر محسوسی نخواهد کرد و آمارهای موجود تقریبا بدون تغییر تا پایان سال آبی ادامه می‌یابد.

وظیفه می‌افزاید: ازنظر مدل‌های هواشناسی احتمال تداوم وضعیت فعلی بارندگی در سال آبی آینده نیز وجود دارد و از منظر هواشناسی می‌توان گفت ترسالی در سال آبی پیش‌رو نیز تکرار خواهد شد. او با اشاره به اینکه تعریف ترسالی در رژیم‌های مختلف یکسان نیست، ادامه می‌دهد: در هواشناسی رشد بارندگی می‌تواند به ترسالی تعبیر شود درحالی‌که این رشد بارندگی مثلا در محیط‌زیست نمی‌تواند به مفهوم ترسالی باشد، زیرا در طول دوره‌های مختلف سطح آب‌های روان و زیرزمینی به‌شدت تغییر کرده و صرفا با این بهبود بارندگی وضعیت محیط‌زیست تغییر نمی‌کند. وظیفه با اشاره به پیوستگی بارش‌های پاییزی، می‌گوید: بارش‌های فصل آینده نفوذ بیشتری در خاک خواهد داشت و می‌تواند به ترمیم منابع آب زیرزمینی کمک کند، اما به‌واسطه اینکه سال‌ها به این منابع آسیب وارد شده، کسری آنها صرفا با چند سال بهبود بارندگی رفع نمی‌شود.

  • 14
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش