یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۰۴ - ۱۲ خرداد ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۳۱۲۷۰
بورس و سهام

رد پای برجام در افت بازار سهام

ریزش بورس,شاخص کل بورس

 بازار سرمایه هفته دوم خردادماه را در مسیری پرفراز و نشیب پشت‌سر گذاشت که نتیجه نهایی آن، افت چشمگیر ارزش معاملات خرد و بازگشت به سطح سه تا چهار هزار میلیارد تومان بود.

همچنین افت ۲۲ هزار واحدی شاخص کل و عقبگرد هفت هزار واحدی شاخص هم‌وزن در کارنامه بازار سرمایه در هفته جاری ثبت شد. این در حالی بود که انتظار می‌رفت بازار سرمایه بتواند همزمان با سیگنال‌های مثبت بازارهای جهانی و تورم داخلی رشد کند. در همین حال طی هفته جاری نرخ دلار نیز از مرز ۳۱ هزار تومانی عبور کرده بود و بر همین اساس پیش‌بینی می‌شد انتظارات تورمی بتواند به عنوان موتور رشد بازار سرمایه عمل کند. اما برخلاف انتظار، آنچه طی هفته جاری در بازار سهام رخ داد، عقبگرد شاخص‌ها و خروج عمده پول سرمایه‌گذاران حقیقی بود.

«جهان‌صنعت» در گفت‌و‌گو با دو تن از کارشناسان بازار سرمایه، عوامل افت این روزهای بورس را بررسی کرده است. کارشناسان بر این نکته اشتراک نظر دارند که کاهش امیدها برای احیای برجام و تحمیل ابهامات اقتصادی از سوی دولت، از مهم‌ترین عوامل افت بازار سرمایه و تردید سرمایه‌گذاران برای ورود به بورس طی هفته جاری بوده است با این حال نمی‌توان از این امر غافل شد که به دلیل رشد مداوم سه ماه گذشته، بازار نیازمند اصلاح بوده است.

شاخص کل بورس که در ابتدای معاملات هفته جاری در ارتفاع یک میلیون و ۵۶۴ هزار واحدی قرار داشت، با عبور از فراز و نشیب‌های مختلف، در آخرین ساعت معاملاتی روز گذشته به پله یک میلیون و ۵۴۱ هزار واحدی رسید تا افت بیش از ۲۲ هزار واحدی را ثبت کرده باشد. بدین‌ترتیب شاخص کل بورس طی هفته دوم خردادماه ۴۴/۱ درصد دیگر عقب‌نشینی کرد تا در فاصله بیشتری با مرز روانی ۶/۱ میلیون واحدی قرار بگیرد. کارشناسان بازار سرمایه پیش‌تر نیز تاکید کرده بودند که عبور از این سد مقاومتی، کار آسانی برای شاخص کل نخواهد بود اما در همین حال نمی‌توان نقش دیگر متغیرهای بیرونی بازار نظیر نوسانات ارزی، سیاست‌های مبهم اقتصادی دولت و همچنین دورنمای نسبتا تاریک گفت‌و‌گوهای برجامی را کمرنگ دانست. بدین ترتیب در کنار افت شاخص کل بورس در این هفته، شاخص هم‌وزن نیز ۶۳/۱ درصد کاهش یافت تا از ارتفاع ۴۳۶ هزار و ۷۹۴ واحد در نخستین ساعت معاملات هفته به پله ۴۲۹ هزار و ۶۵۷ واحدی در روز گذشته برسد. 

بدین ترتیب شاخص هم‌وزن نیز در هفته جاری هفت هزار واحد افت را ثبت کرد. در حالی شاخص‌های بازار سرمایه طی این هفته افت را ثبت کرده‌اند که ارزش معاملات خرد بازار نیز مجددا به سطوح سه و چهار هزار واحدی بازگشته است. بدین‌ترتیب بازار سهام طی هفته جاری به طور میانگین، کمترین میزان ارزش معاملات طی ۹ هفته اخیر را ثبت کرد. از سوی دیگر طی پنج روز معاملاتی هفته جاری، تنها یک روز و به مبلغ ۲۷ میلیارد تومان تغییر مالکیت از حقوقی به حقیقی یا ورود پول حقیقی ثبت شده است و در دیگر روزها شاهد خروج پول حقیقی بوده‌‌ایم. بدین ترتیب در چهار روز از پنج روز معاملاتی هفته جاری مبلغ هزار و ۶۶۷ میلیارد تومان تغییر مالکیت از حقیقی به حقوقی ثبت شده است! این روند البته در ادامه روندی که از هفته اول خردادماه آغاز شده رخ داده است. اگر چه روند بازار اندکی ناامیدکننده به نظر می‌رسد اما کارشناسان و اهالی کهنه‌کار بازار سرمایه همچنان بر سیگنال‌های مثبت برای سرمایه‌گذاری در بورس تاکید می‌کنند و بر این باورند که این بازار می‌تواند یکی از بهترین مقاصد سرمایه‌گذاری در سال جاری باشد.

اصلاح طبیعی شاخص‌ها

مصطفی صفاری کارشناس بازار سرمایه در گفت‌و‌گو با «جهان‌صنعت‌» عوامل افت بازار طی هفته جاری را بررسی کرده و اظهار ‌کرد: «از اسفندماه سال گذشته تاکنون شاخص کل از یک میلیون و ۲۵۰ هزار واحدی به یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد رسیده که این روند کاملا مثبت و بدون توقف طی شد. بر همین اساس می‌توان گفت هفته جاری زمان استراحت بازار بوده است تا بتواند مجددا در هفته آینده به مسیر خود ادامه دهد و این استراحت کاملا طبیعی بوده است.»

تحمیل ابهامات از فضای بیرونی بازار

این کارشناس بازار سرمایه عنوان ‌کرد: «دومین عامل روند نزولی بازار طی هفته جاری، بحث واگذاری سهام خودروسازها بوده است.

در ابتدا مشخص نبود شرایط به چه صورت ادامه پیدا خواهد کرد اما هر چه به انتهای هفته نزدیک‌تر شدیم، موضوع شفاف‌تر شد.» صفاری عنوان می‌کند: «سومین عامل تاثیرگذار در این روند، بحث برجام بوده است. با توجه به اینکه در ابتدای هفته، آب پاکی را روی دست فعالان اقتصادی ریختند مبنی بر اینکه فعلا از برجام خبری نیست، انتظارات منفی در بازار ایجاد شد.»

ریزش بورس,شاخص کل بورس

۱۴۰۱؛ سال بورس

با این حال اما این کارشناس بازار سرمایه تاکید می‌کند: «به‌رغم تمامی این متغیرها پیش‌بینی من این است که امسال سال بورس است و بیشترین بازدهی امسال از آن بورس است و پس از بورس‌، بازار طلا بازدهی بالایی خواهد داشت. همچنین سال آینده هم سال بازار مسکن خواهد بود.»

همدستی متغیرهای منفی با عامل برجامی

محمد خبری‌زاد دیگر کارشناس بازار سرمایه هم در این‌ باره به «جهان‌صنعت» می‌گوید:«بحث برجام عاملی اثرگذار بر افت شاخص کل در هفته جاری بوده است. برخلاف تمام خبرهای مثبتی که از ابتدای سال در خصوص برجام اعلام شده بود، خبر‌های اخیر برجام اصلا امیدوارکننده نبود و تا حدودی تمام طرفین نسبت به بازگشت به برجام ناامید شده بودند.» وی می‌افزاید: «عامل دیگر تاثیرگذار بر افت‌های اخیر، گزارش شرکت‌ها در کدال بود؛ با توجه به اینکه همه چشم انتظار ارائه گزارش‌های حسابرسی‌شده با اعداد و ارقام صحیح به ویژه از سوی پالایشی‌ها بودند اما گزارش شرکت‌ها چندان جذاب نبودند. همچنین علی‌رغم وعده‌های داده شده نه‌تنها ارقام دقیق اعلام نشد بلکه گزارش حسابرسی شده‌ای هم منتشر نشد.» این کارشناس بازار سرمایه بیان می‌کند: «یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار، بحث واگذاری بلوک خودروسازها بود. اخبار ضد و نقیض بسیاری در این خصوص منتشر شد و یک سری افراد قیمت‌های بسیار پایینی برای معاملات بلوکی اعلام کردند که در نتیجه آن سهام گروه خودرو منفی شد؛ با توجه به اینکه گروه خودرو چه درست و چه نادرست لیدر بازار سرمایه محسوب می‌شود‌، باعث روند منفی بازار شد.»

اثر منفی دلار

خبری‌زاد عنوان می‌کند: «در کنار همه این عوامل اما رشد دلار بازار آزاد را هم شاهد بودیم که می‌توانست خبر خوبی برای بازار سرمایه باشد اما به علت اینکه شاهد کاهش نرخ دلار نیمایی بودیم، این اثر به ضدخبر برای بازار سرمایه تبدیل شد. در واقع علی‌رغم اینکه نرخ دلار در بازار آزاد از مرز ۳۱ هزار تومان هم گذشته بود نرخ دلار نیمایی نزولی بود؛ با توجه به اینکه شرکت‌ها بر طبق دلار نیما منابع خودشان را می‌فروشند در نتیجه این خبر برای بازار سرمایه تبدیل به خبری منفی شد. در واقع این شرایط رانت بیش از ۳۰ درصدی برای واردکنندگان و نه صادرکنندگان ایجاد کرده است و پول از جیب سرمایه‌گذاران یا سهامداران به جیب واردکنندگان یا دلال‌ها می‌رود.»

وقفه تعطیلات طولانی‌مدت

خبری‌زاد همچنین اظهار می‌کند:‌ «در کنار تمام این موارد تعطیلات طولانی‌مدت پیش‌رو هم بی‌تاثیر نبوده و سبب شده است که بازار یک روند منفی فرسایشی به خود بگیرد. در واقع طی دو روز قبل از شدت منفی بودن بازار کم شده بود اما خریداران جلو نیامدند و ترجیح دادند پس از گذشت این تعطیلات طولانی‌مدت، تصمیم به خرید بگیرند.»

jahanesanat.ir
  • 16
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
ویژه سرپوش