دوشنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۴
۰۷:۵۴ - ۱۶ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۴۵۹۹
بورس و سهام

شاخص سهام با رشد ۲۳۴ واحدی همراه شد

جبهه‌های فعال بورس تهران

بازار بورس و سهام,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام

روز گذشته، شاخص کل بورس تهران طی چند فراز و نشیب‌ کم‌دامنه با رشد ۱۴/ ۰ درصدی در ارتفاع ۱۶۲ هزار و ۸۲۷ واحدی قرار گرفت. توام با رشد محدود این شاخص، ارزش معاملات در مقدار پایینی رقم خورد و نسبت به معاملات روز سه‌شنبه نیز با کاهش بیش از ۱۱ درصدی مواجه شد.

 

با کمرنگ شدن عوامل بنیادی در قلب اسفندماه، توجه دوباره اهالی بازار به اخبار و شایعات بیش از پیش خودنمایی و جبهه‌های دیگری را در بازار فعال کرد. برآیند این تغییرات که با جریان کم‌عمق نقدینگی در سهام بزرگ بازار همراه بود، افزایش تقاضا را در سهم‌های خبرساز به دنبال داشت.

 

آغاز گام رو به افول سهام کالایی

شاخص کل بورس پس از عبور از روزهای کم‌رمق بهمن‌ماه که توام با حرکت کم‌نوسان در سراشیب بود، در آستانه اسفندماه رنگ دیگری به خود گرفت. کاهش متداوم قیمت‌ها به سوی مرزهای حمایتی، تلاش‌های پیش‌روندهواشنگتن و پکن برای برقراری صلح تجاری و به تبع آن، رونق گرفتن معاملات کالاهای پایه در بازارهای جهانی و نیز گزارش عملکرد مورد انتظار و مطلوب شرکت‌های بورسی، دست به دست یکدیگر دادند و مسیر صعودی را برای شاخص کل سهام رقم زدند.

 

به عبارت دیگر، به دنبال انتظار برای تاثیر مثبت سیاست‌های پولی انبساطی توسط دو غول اقتصادی دنیا، یعنی آمریکا و چین، بر افزایش قیمت‌های جهانی فلزات، ثبات نسبی قیمت نفت و انعکاس آن در صورت‌های مالی بنگاه‌های بورسی و نیز رشد ممتد قیمت‌ها در بورس کالای ایران و رکوردشکنی‌های نرخ فولاد و سایر محصولات کالایی، شرایط بنیادی مطلوبی پدیدار شد که انتظار می‌رفت محرکی قوی برای تداوم افزایش تقاضا برای سهام وابسته در بورس تهران باشد. 

 

با شروع حرکت ملایم صعودی شاخص کل سهام از بیست‌ونهم بهمن ماه، در بازه زمانی سی‌ام بهمن‌ماه الی چهارم اسفند فلزات اساسی بیشترین توجه سهامداران خرد را به خود اختصاص دادند. با این حال این امر در پنجم اسفند تضعیف شد و در ادامه به روند منفی بدل گشت. به‌طوری‌که از ششم ماه جاری به‌طور متوسط کمترین خرید سهامداران خرد از سهام گروه فلزات رقم خورد. امری که در معاملات روز گذشته نیز تکرار شد.

 

در این برهه زمانی، نوسان پرشتاب دلار در بازار آزاد و اثرات آن بر تصمیم‌گیری فعالان بازار نسبت به سهام وابسته به ارز، عامل اساسی افت شاخص صنایع کالایی و در پی آن کاهش شاخص کل سهام مطرح شد. مطابق نمونه‌های تاریخی افزایش نرخ دلار و پدیدار شدن انتظارات تورمی در پی آن، با یک فاز تأخیر بر معاملات سهام منعکس می‌شود. واقعیتی که ترکش‌ها طی چند روز اخیر به سهام بورس تهران اصابت کرد و در رشد دلار، تقاضای سهام را تحریک و در حالت عکس نیز با کاهش نرخ دلار و انتظار برای رکود، کاهش تقاضا گریبان سهام مرتبط را گرفت و به افت قیمت آنها طی روز سه‌شنبه انجامید.

 

شیفت به سمت کوچک‌ترها

پس از جذب رویدادهای مثبت در بازار سهام، جهت‌گیری سرمایه‌های خرد به سمت سهام تقویت شد و با رشد سریع قیمت‌ها طی هفته نخست اسفندماه، شاخص کل به سقف خود پس از میانه آذر دست یافت. با وجود آنکه انتظار می‌رفت تقاضا در جهت افزایش استمرار یابد؛ با کمرنگ شدن عوامل بنیادی، تقاضا از سوی سهام صادرات‌محور و به اصطلاح شاخص‌ساز، قدرت خود را از دست داد. سهامداران برای بهره‌مندی از نوسانات مقطعی به سوی سهام بنگاه‌های کوچک‌تر بازار روی آوردند و به این ترتیب، در جریانی واگرا، شاخص کل هم‌وزن از شاخص کل سبقت گرفت.

 

همزمان با رویگردانی سهامداران خرد از صنعت فلزات اساسی، بیشترین خرید این دسته از سهامداران در گروه‌هایی به جز صنایع صادرات‌محور رقم خورد که در این میان بانک‌ها نقش پررنگ‌تری در جذبپول معامله‌گران حقیقی داشت.

 

بازگشت بانک‌ها به صدر توجهات

طی ماه‌های اخیر سهام بانکی همواره از دو منظر مورد توجه فعالان بازار بوده است. افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی و نیز سود ناشی از نرخ تسعیر ارز دو عاملی بودند که اقبال گرم سهامداران را نسبت به نمادهای بانکی به همراه داشتند و تصور می‌شد اثری شگرف بر سودآوری سهام مزبور خواهند داشت. با همین تصویر بود که سهام بانکی در غیاب تقاضای موثر برای سهام اصطلاحا دلاری در پاییز لیدری بازار را در جذب نقدینگی و رشد قیمت به دست گرفتند. با گذشت زمان و فروکش هیجانات نسبت به سهام بانکی، توجه به اخبار افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی نیز فروخوابید

 

از این رو، دوشنبه هفته جاری که اطلاعیه افزایش سرمایه سنگین بانک تجارت روی سامانه کدال نشست، تقاضای موثری برای سهم «وتجارت» در پی نداشت. روز گذشته نیز قیمت سهام مزبور در محدوده منفی رقم خورد که تاثیر کاهنده‌ای بر شاخص کل داشت و بیش از ۴۶ واحد از آن کاست. به نظر می‌رسد آگاهی معامله‌گران بازار نسبت به اثر خنثای چنین افزایش سرمایه‌ای بر سودآوری شرکت‌ها عامل اصلی بی‌واکنشی آنها بود. 

 

در مقابل، سود حاصل از تسعیر دارایی‌های ارزی و احتمال شناسایی سودهای چشمگیر، عامل دیگری بود که مشخصا در معاملات دیروز توجه سهامداران این گروه را به خود جلب و در نماد بانک ملت که بیشترین دارایی ارزی را در اختیار دارد، متمرکز کرد. به‌رغم نظر کارشناسان نسبت به کیفیت پایین سود از این محل، استقبال سهامداران در قبال این سود به دنبال شایعاتی مبنی بر شفاف‌سازی «وبملت» درخصوص دارایی‌های ارزی، طی روز گذشته طولانی‌ترین صف خرید بازار را برای این سهم به ارمغان آورد. برآیند تحرکات سهامداران در این سهم سبب شد تا «وبملت» بیشترین اثر مثبت را بر شاخص کل وارد کند و بالغ بر ۱۳۸ واحد به ارتفاع آن بیفزاید. 

 

در حالی‌که معاملات سهام بانکی تا میانه روز، بر اساس فشار فروش و عقب‌نشینی تقاضا پیش می‌رفت و متوسط قیمت‌ها هرچه بیشتر به محدوده منفی وارد می‌شد، در ساعت پایانی بازار ورق برگشت. جهش قیمتی «وبملت» و خرید و فروش آن در سقف قیمت روزانه‌ در ساعات پایانی، موجب رشد متوسط قیمت سهام بانکی در محدوده نیم درصدی شد و نقش مؤثری در افزایش ارزش معاملات گروه بانک‌ها ایفا کرد. به گونه‌ای که مقصد بخش عمده نقدینگی معاملات خرد روز گذشته در گروه عنوان‌شده رقم خورد و بیش از ۴۸۸ میلیون سهم بانکی به ارزش افزون بر ۸۵ میلیارد تومان دست به دست شد که معاملات بانک ملت حدود ۳۰ میلیارد تومان از این نقدینگی را به گردش درآورد. در انتهای روز نیز «وبملت» با صف خرید نزدیک به ۱۹ میلیارد تومان، به معاملات هفته جاری خود پایان داد.

 

همگام با بازیگران

چهارشنبه هفته جاری، برای دومین روز کاری پی‌در‌پی، بازار سهام با حمایت سهامداران حقوقی به کار خود پایان داد. در قالب خالص خرید این گروه از فعالان بازار، نزدیک به ۷ میلیارد تومان سهم از پرتفوی سهامداران حقیقی به سبد سهام حقوقی‌ها منتقل شد و به این ترتیب هفته جاری با جابه‌جا‌یی حدود ۵۳ میلیارد تومان سهام از جانب معامله‌گران خرد به فعالان عمده، سپری شد. بیشترین خرید سهامداران حقوقی در نماد فولاد مبارکه اصفهان رقم خورد که به موجب آن بیش از ۳ میلیارد تومان به پرتفوی آنها افزوده شد. «شپنا» و «فملی» نیز از دیگر ترجیحات سهامداران عمده بودند. خالص خرید این دسته از سهامداران از دو نماد مزبور در مجموع نزدیک به ۳ میلیارد تومان بود.

 

در مقابل، سهام بیمه ملت در مرکز توجهات سهامداران حقیقی قرار گرفت و مالکیت بیش از ۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان از سهام این شرکت به نفع سهامداران خرد تغییر یافت. دو نماد بانکی «وبملت» و «وتجارت» نیز از دیگر نمادهایی بودند که بیشترین خرید بازیگران خرد را در خود رقم زدند.

 

مینا افروزی

 

donya-e-eqtesad.com
  • 14
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش