جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۸:۵۶ - ۲۹ آذر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۹۰۷۵۹۵
آموزش و پرورش

روایتی از تکرار تلخ حادثه شین‌آباد این بار در دبستانی در زاهدان

آتشی که بازی نبود

آتش سوزی مدرسه,نهاد های آموزشی,اخبار آموزش و پرورش,خبرهای آموزش و پرورش

هنوز زخم تن دانش‌آموزان شین‌آبادی التیام نیافته است که این بارشعله‌های آتش به جان نحیف کودکان دبستان غیرانتفاعی دخترانه «اسوه حسنه» در زاهدان افتاد و جان چهار تن از آنان به نام‌های مونا خسروپرست، صبا عربی، مریم نوکندی و یکتا میرشکار را گرفت. این بار نیز مانند موارد مشابه غیر استاندارد بودن مدارس عامل اصلی این حادثه شوم اعلام شده است.

 

آتش‌سوزی کلاس‌های درس در ایران سابقه دیرینه دارد. دومینوی آتش سال‌هاست در مدارس ایران شروع شده و تاکنون منجر به مرگ دهها دانش آموز و معلم و سوختگی بیش از ۵۰ دانش آموز از سال ۱۳۷۶ تا کنون شده است.حادثه روستای بیجارسر گیلان در بهمن ۷۶، آتش سوزی مدرسه روستای سفیلان در چهارمحال و بختیاری در آبان ۸۳، حریق مدرسه شهید رحیمی روستای درودزن در آذر ۸۵، زبانه کشیدن آتش در خوابگاه شبانه‌روزی در منطقه چاه رحمان سیستان و بلوچستان در آبان ۸۹ آتش سوزی مدرسه شین آباد در آذر ۹۱ و آتش سوزی اخیر دبستان اسوه زاهدان مثال روشنی از این ماجراست. حوادث تلخی که در ۲۵ سال گذشته بیش از ۵۰ قربانی داشته است.

 

علل آتش سوزی در مدارس کشور متفاوت است. اما آنچه که اکثر کارشناسان اجتماعی، رسانه ها و مسئولان آموزش و پرورش نسبت به آن توافق دارند، استفاده از بخاری نفتی و سیستم های گرمایشی غیر استاندارد در مدارس کشور است. بسیاری از مدارس کشور در حال حاضر فاقد سیستم های گرمایشی مناسب هستند. طبق اعلام رئیس سازمان نوسازی مدارس کشور، هنوز ۴۰ درصد مدارس کشور به سیستم گرمایشی استاندارد مجهز نیستند. در این میان استان‌های محروم و کم‌برخوردار مانند سیستان و بلو چستان وضعیت بغرنج‌تری دارند.

 

وزیر آموزش و پرورش که به مناسبت آتش‌سوزی دبستان اسوه زاهدان با رسانه‌ها سخن گفت، با بیان این که جمع آوری بخاری‌های نفتی در کشور با اعتبارات کنونی ۸ سال طول می‌کشد، وضعیت نامناسب بسیاری از مدارس کشور را به بودجه ناکافی آموزش و پرورش گره زد و افزود: متاسفانه به دلیل کافی نبودن اعتباراتی که به وزارتخانه اختصاص می یابد هنوز مدارسی داریم که از وسایل گرمایشی خطرآفرین استفاده می‌کنند.

 

بطحایی با بیان اینکه دولت تمام تلاش خود را می کند که بتواند در شرایط سخت اقتصادی، اعتبارات لازم را تخصیص دهد، اظهار کرد: به نظرم الان فرصت خوبی است که از مجلس خواهش کنم کمپینی برای برچیدن این وسایل گرمایشی غیراستاندارد و خطرناک از مدارس داشته باشند، در غیر این صورت با روند اعتباراتی که به آموزش و پرورش اختصاص می یابد، تا سالهای آینده هم امکان جمع کردن این وسایل گرمایشی از مدارس را نداریم و باید مدام تنمان بلرزد که یک مدرسه از ۱۰۵ هزار مدرسه ای که در کشور وجود دارد اتفاقی مشابه آنچه در زاهدان رخ داد را تجربه کند.

 

فقط آتش‌سوزی نیست که در کمین مدارس فرسوده ایران است و هر از چند گاهی آغوشش را به روی دانش‌آموزان یا کادر آموزشی مدرسه باز می‌کند و آنان را به کام مرگ می‌برد. سقف‌های لرزان و دیوارهای تاریخ مصرف گذشته مدارس نیز خطر بالقوه‌ای است که هر لحظه امنیت دانش‌‌آموز و معلم را تهدید می‌کند.

 

در شرایطی که زنگ ناامنی مدارس کشور روز به روز بلندتر به گوش می‌رسد و اتفاقات ناگوار مدارس -مانند آتش سوزی مدرسه اسوه و مرگ ۴ دانش آموز یا مرگ دنیا ویسی دانش آموز ۷ ساله سنندجی به دلیل ریزش حیاط مدرسه - به آن صحه می‌گذارد و درست در شرایطی که انتظار می‌رود برای جلوگیری از این فجایع و حفظ جان آینده سازان کشور تدبیری درست اندیشیده شود و اقدامی جدی صورت بگیرد، بودجه سازمان نوسازی مدارس کشور سال به سال کمتر می‌شود.

 

در این رابطه توجه به بودجه سازمان نوسازی مدارس در سال ۹۷ جالب است، بودجه‌ای که در مقایسه با سال ۹۶، کاهش ۳۵ درصدی داشت و این کاهش قابل توجه بودجه در شرایطی است که ۰علاوه بر سیستم گرمایشی نامناسب در ۴۰ درصد از مدارس،۳۰ درصد مدارس کشور غیرمقاوم بوده و نیاز به تخریب و بازسازی دارند و برای این امر اعتباری حدود ۱۸ هزار میلیارد تومان نیاز است، رقمی که هم‌اکنون در اختیار آموزش‌وپرورش نیست و تلاش‌های خیران مدرسه‌ساز هم به تنهایی نمی‌تواند مشکلات را حل کند.

 

بسیاری از کارشناسان در موضوع ناامنی مدارس کشور، انگشت انتقاد به سوی آموزش و پرورش نشانه می‌روند و معتقدند علیرغم اقدامات انجام شده در سال‌های گذشته، همچنان مسئولان مربوطه عزم جدی برای استاندارد سازی کلیه سیستم‌های گرمایشی مدارس و از سوی دیگر بازسازی و مقاوم سازی  ۳۰ درصد مدارس ناایمن کشور ندارند و پیشرفت در ساخت و ترمیم مدارس جدید و استقرار سیستم گرمایشی استاندارد با سرعت پیش نمی‌رود و ظاهر در اولویت‌های آموزش‌وپرورش حساس ساختن جامعه نسبت به این موضوع و دریافت بودجه برای حذف مدارس فرسوده، فعلا جایگاهی ندارد. قسمت تلخ ماجرا آنجاست که پس از وقوع هر حادثه آماری از مدارس فرسوده و غیرایمن ارائه می شود اما هیچگاه تلاش و چانه زنی برای دریافت این مطالبات انجام نمی شود؟

 

حادثه آتش‌سوزی دبستان دخترانه اسوه زاهدان از چند بعد قابل بررسی است و در این ماجرا علاوه بر استفاده از چراغ نفتی غیراستاندارد در مدرسه و داستان محرومیت‌ها، ضعف‌هایی هم در بحث نظارت مشهود است.

 

در شرایطی که مدارس غیردولتی بابت ارائه خدمات خود از خانواده‌ها هزینه می‌گیرند اما متاسفانه بحث رعایت استاندارد فضا در این مدارس جدی گرفته نمی‌شود و برخی مدارس بدون داشتن استانداردهای لازم فعالیت می‌کنند.

 

طبق اعلام مسوولان آموزش‌وپرورش،‌ دبستان غیردولتی اسوه پس از تغییر فضا از سازمان نوسازی تاییدیه نداشته است و مشخص نیست که چگونه بدون تاییدیه استاندارد به فعالیت خود ادامه داده است و در این ماجرا مقصر کیست؟

 

از آن جا که دبستان اسوه حسنه زاهدان واحد آموزشی خصوصی و غیر انتفاعی است. برخی بر این باورند که آموزش و پرورش فقط بخاطر کوتاهی‌هایی در زمینه جذب بودجه و سهل انگاری در تجهیز مدارس کشور متهم نیست، بلکه در زمینه اعطای مجوز به بخش خصوصی نیز دقت لازم را ندارد. بدون تردید زمانی با هدف تجارت و سود آوری مالی به مدارس نگاه شود و محیط مدرسه پیشتر از آنکه مکانی برای آموزش و پرورش دانش آموزان بدانیم آن را یک بنگاه اقتصادی فرض کنیم، وقوع حوادث ناگوار این شکلی دور از ذهن نیست. چند سالی است آموزش پرورش به بهانه توسعه مدارس غیر دولتی به افرادی که هیچ سابقه کار آموزش و پرورش ندارند مجوز می‌دهد. بنابراین در فرایند بازاری کردن مدارس، در مواردی امنیت دانش‌آموزان قربانی زیاده خواهی مسئولان برخی از مدارس می‌شود.

 

آتش‌سوزی در مدرسه ابتدایی غیردولتی زاهدان اولین حادثه آتش‌سوزی و حادثه تلخ در کشور نبوده و بی‌گمان و با وجود شرایط حاضر آخری هم نخواهد بود، اما این تراژدی دردناک یک بار دیگر زنگ خطر مدارس ناامن کشور را به صدا درآورد. بر کسی پوشیده نیست، مسئولیت تام این حوادث بر عهده دولت است. مردم به مدارس و بالاتر از آن به سازمان وزارت آموزش و پرورش اعتماد دارند که فرزندانشان را برای آموزش به آنان می‌سپارند، بنابراین روا نیست آموزش و پرورش در جواب اعتماد مردم ،اجساد بی‌جان یا سوخته فرزندانشان را به آنان تحویل دهد.

 

 

hamdelidaily.ir
  • 9
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش