پنجشنبه ۰۹ فروردین ۱۴۰۳
۱۴:۵۸ - ۰۸ بهمن ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۱۰۲۰۲۹
دانشگاه

دانشگاه‌های وابسته به دستگاه‌های اجرایی به وزارت علوم منتقل می‌شود

وزارت علوم و تخقیقات و فناوری,اخبار دانشگاه,خبرهای دانشگاه,دانشگاه

«پشت هر ردیف بودجه یک قبیله و یک پدر و مادر قرار دارد.» این را حسام‌الدین آشنا، مشاور رئیس جمهوری ۱۸ آذرماه در دانشگاه گفت. حالا نزدیک به دو ماه بعد از این اظهار نظر، قبیله پشت یکی از بخش‌های بودجه آشکار شد؛ بند «ز» تبصره ۲۸ لایحه بودجه ۹۸. در این بند بر توقف صدور مجوز ایجاد هرگونه واحدهای مراکز آموزش عالی، ادغام یا تجمیع واحدهای کوچک آموزش عالی در استان‌ها در یکی از دانشگاه‌های بزرگ استانی و نیز انتقال دانشگاه‌های وابسته به دستگاه‌های اجرایی به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تأکید شده است.

 

در واکنش به همین تبصره لایحه بودجه بود که رؤسای ۶ دانشگاه وابسته به دستگاه‌ها که شامل دانشگاه علوم قضایی و خدمات اداری، دانشگاه جامع امام حسین(ع)، دانشگاه دفاع ملی، دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، دانشکده صنعت هواپیمایی کشوری و دانشگاه صدا و سیما است، در نامه‌ای سرگشاده به رئیس مجلس شورای اسلامی این بند لایحه را غیرقانونی خوانده و خواستار حذف آن شدند.

 

نویسندگان این نامه انتقال دانشگاه‌های وابسته به نهاد‌های نظامی و انتظامی و دستگاه‌های زیر نظر مقام معظم رهبری (مدظله العالی) را بدون اذن معظم له ناشایست توصیف کرده و با اشاره به سابقه چندین ساله برخی از این دانشگاه‌ها، نوشتند که رشته‌های برخی دانشگاه‌های وابسته به دستگاه‌ها اختصاصی بوده و در سایر دانشگاه‌ها وجود ندارد و آموزش آنها نیازمند تجهیزات و امکاناتی است که صرفاً در اختیار آن دستگاه‌ها است. خلاصه استدلال رؤسای این ۶ دانشگاه این است که علاوه بر سابقه کاری،  یا با مجوز وزارت علوم یا براساس مقررات شورای عالی انقلاب فرهنگی ایجاد یا گسترش یافته‌اند و حالا، نباید قانون تازه‌ای تصویب یا شیوه تازه‌ای برای اداره آنها، ترسیم کرد.

 

آنچه رؤسای این ۶ دانشگاه وابسته به دستگاه‌های اجرایی به آن اشاره کرده‌اند، اتفاقی پوشیده نبود که بتازگی آشکار شده باشد. اتفاقاً این تبصره یکی از رویکردها و سیاست‌های اصلاحی دولت در بودجه ۹۸ بوده است که رئیس جمهوری نیز در جلسه تقدیم لایحه به مجلس، به ضرورت آن اشاره کرد. روحانی در سخنان خود، با طرح این سؤال که چرا بعضی از وزارتخانه‌ها چند دانشگاه و دانشکده و پژوهشکده و پژوهشگاه دارند در حالی که نباید بیشتر از یک آموزش عالی داشته باشیم، گفت: «یک آموزش عالی است؛ باید تمام بخش‌ها یا منحل  یا در داخل وزارت علوم ادغام شوند. جای شرمندگی است که بگویم یک لیسانسه، دکترا تدریس می‌کند؛ سواد خودش لیسانس است اما زیر مدرک دکترا را امضا می‌کند، این به معنای آن است که آموزش عالی کشور در مسیر درست قرار ندارد و هر دستگاهی آموزش عالی دارد و هر کسی دانشگاه و استاد و دانشجو دارد و هر کسی مدرک صادر می‌کند.» وی تصریح کرد که «در تبصره ۲۱ بودجه امسال به این مسأله اشاره کرده‌ایم و خواهش می‌کنم شما هم یاری و کمک کنید تا این قدم مهم را برداریم.»

 

افزایش مراکز دانشگاهی و مؤسسات آموزش عالی بدون داشتن یک نظام واحد و سامان‌مند نکته‌ای است که پیش از این مورد انتقاد معاون اول رئیس جمهوری هم قرار گرفته است.

 

«این همه دانشگاه در کشور وجود دارد، قرار نبود فردی دانشگاهی راه‌اندازی کند و بودجه کمکی بگیرد.» محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز دیروز با اشاره به تبصره ۲۱ لایحه بودجه ۹۸ گفت که «بر این اساس مقرر شد که از بودجه دستگاه‌هایی که کار موازی انجام می‌دهند، کاسته شود و در جای مورد نیاز صرف شود. طبق این تبصره لایحه بودجه قرار نیست اعتبارات بخش‌های تحقیقاتی که نتایج امور آنها برای کشور ثمربخش است، تقلیل داشته باشد.»

 

مخالفت‌ها و لابی‌های پیدا و پنهان برای اجرا نشدن این رویکرد اصلاحی دولت برای نظام‌مند کردن آموزش عالی کشور یادآور همان نکته‌ای است که حسام‌الدین  آشنا در دانشگاه تهران گفت: «بودجه مظهر تعارض و تفاوت‌ها در کشور و تجسم واقعی نظام قدرت است. با شفاف‌ کردن بودجه همگان می‌توانند راجع به روابط قدرت بفهمند؛ در طول زمان ردیف‌های بودجه‌ای پادار شده‌اند.» با این وجود تبصره ۲۱ لایحه بودجه و بخصوص بند «ز» آن از جمله ضرورت‌ها برای اصلاح ساختارهای آموزش عالی کشور است که به نظر می‌رسد نمایندگان مجلس هم موافق با آن باشند.

 

ایران بیشتر از اروپا دانشگاه دارد

بنا به آخرین گزارش مؤسسه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش عالی وزارت علوم که در اختیار ایسنا قرار گرفته تا خردادماه سال جاری، ۲ هزار و ۵۶۹ دانشگاه در ایران وجود دارد که از این میان تعداد ۵۳۰ واحد سهم دانشگاه آزاد بوده، ۳۰۹ مؤسسه غیرانتفاعی، ۱۷۰ مرکز فنی حرفه‌ای، ۴۶۶  مرکز پیام نور، ۹۵۳ واحد علمی کاربردی و ۱۴۱ دانشگاه دولتی (وزارت علوم، تحقیقات و فناوری) در ۳۱ استان کشور ثبت شده است.

 

این تعداد در مردادماه سال ۸۹ تعداد ۲ هزار و ۲۷۶ بوده که بر این اساس در طول ۷ سال گذشته ۲۹۳ دانشگاه جدید به این لیست اضافه شده است. بر اساس آمار سال ۸۹، ۴۴ دانشگاه متعلق به وزارت بهداشت، ۳۸۵ مورد واحدهای دانشگاه آزاد، ۲۹۵ مورد مؤسسات آموزش عالی غیردولتی غیر انتفاعی، ۵۸۱ واحد دانشگاه جامع علمی کاربردی، ۵۵۰ واحد دانشگاه پیام نور، ۲۸ مورد مؤسسات آموزش عالی وابسته به سایر دستگاه‌های اجرایی، ۲۷۴ مرکز آموزش عالی وابسته به وزارت آموزش و پرورش و ۱۱۹ دانشگاه و مؤسسه آموزشی وابسته به وزارت علوم بوده است.

 

۱۶ آذر سال جاری مسعود پزشکیان نایب رئیس مجلس با بیان اینکه ۲ هزار و ۸۰۰ دانشگاه در کشور وجود دارد که تمام اروپا این میزان دانشگاه ندارد، گفته بود: «در این دانشگاه‌ها رشته‌هایی آموزش داده می‌شود که در جامعه کارآیی ندارد، لذا توسعه بدون تناسب بی معناست که متأسفانه ما به این بی معنا بودن افتخار می‌کنیم.» بر اساس آماری در سال ۹۵ در کشور چین ۲ هزار و ۴۸۱ دانشگاه و در هند هزار و ۶۲۰ دانشگاه وجود دارد.

 

iran-newspaper.com
  • 19
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی نصیریان بیوگرافی علی نصیریان؛ پیشکسوت صنعت بازیگری ایران

تاریخ تولد: ۱۵ بهمن ۱۳۱۳

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر، نویسنده و کارگردان

آغاز فعالیت: ۱۳۲۹ تاکنون

تحصیلات: دانش آموخته مدرسه تئاتر در رشته هنرپیشگی

ادامه
پاوان افسر بیوگرافی پاوان افسر بازیگر تازه کار سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ تیر ۱۳۶۳ 

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر 

آغاز فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

تحصیلات: لیسانس رشته ی مدیریت بازرگانی

ادامه
امین پیل علی بیوگرافی امین پیل علی بازیکن تازه نفس فوتبال ایران

تاریخ تولد: ۱۷ دی ۱۳۸۱

محل تولد: گیلان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک

تیم: تیم ملی فوتبال ایران

شماره پیراهن: ۱۵

ادامه
ابوطالب بن عبدالمطلب زندگینامه ابوطالب بن عبدالمطلب پدر امام علی (ع)

تاریخ تولد: ۳۵ پیش از عام‌الفیل

محل تولد: مکه

دیگر نام ها: عبدالمطلب، عبدالمناف، عمران

دلیل شهرت: رئیس قبیله بنی هاشم، پدر امام علی (ع)، عمو و حامی حضرت محمد (ص)

درگذشت: سال دهم بعثت

آرامگاه: مکه در گورستان ابوطالب

ادامه
رودریگو هرناندز بیوگرافی «رودریگو هرناندز»؛ ستاره ای فراتر از یک فوتبالیست | هوش و تفکر رمز موفقیت رودری

تاریخ تولد: ۲۲ ژوئن ۱۹۹۶

محل تولد: مادرید، اسپانیا

حرفه: فوتبالیست 

پست: هافبک دفاعی

باشگاه: منچسترسیتی

قد: ۱ متر ۹۱ سانتی متر

ادامه
موسی التماری بیوگرافی موسی التماری بازیکن فوتبال اردنی

تاریخ تولد: ۱۰ ژوئن ۱۹۹۷

محل تولد: امان، اردن

حرفه: فوتبالیست

باشگاه کنونی: باشگاه فوتبال مون‌پلیه فرانسه

پست: مهاجم

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
اوسمار ویرا بیوگرافی اوسمار ویرا سرمربی تیم پرسپولیس

تاریخ تولد: ۳ ژوئیه ۱۹۷۵

محل تولد: ریو گرانده دو سول ، برزیل

حرفه: سرمربی تیم فوتبال

باشگاه کنونی: پرسپولیس

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴

ادامه
اوستون ارونوف بیوگرافی اوستون ارونوف بازیکن فوتبال ازبکی در تیم های ایرانی

چکیده بیوگرافی اوستون ارونوف

نام کامل: اوستون رستم اوگلی اورونوف

تاریخ تولد: ۱۹ دسامبر ۲۰۰۰

محل تولد: نوایی، ازبکستان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک تهاجمی

باشگاه کنونی: پرسپولیس

ادامه
اکرم عفیف بیوگرافی اکرم عفیف بازیکن برتر تیم ملی قطر

تاریخ تولد: ۱۸ نوامبر ۱۹۹۶

محل تولد: دوحه، قطر

حرفه: فوتبالیست

پست: وینگر

باشگاه کنونی: السد قطر

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش