
۱۵ بهمن مصادف با چهارم فوریه روز جهانی مبارزه با سرطان نامگذاری شده است که سالانه با هدف افزایش اگاهی مردم نسبت به سَرَطان، نحوه پيشگيري و برخورد با آن اجرا میشود و بخشی از برنامه جهانی برای هماهنگی پژوهشگران، متخصصان سلامت، بیماران، دولت مردان، صنعتگران و بهورزان در مبارزه با سرطان است.
شعار کمپینی که از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ برگزار می شود،« من هستم و خواهم بود» تعيين شده است. این شعار از تعهد شخصی حمایت می کند و نشانگر تاثیر حرکت های فردی بر آینده بیماران سرطانی است.
دکتر محمد هادی زاده روز سه شنبه در گفتگو با ایرنا عنوان کرد :درصد زنده ماندن بیماران ما از خیلی کشورها، بالاتر است. اگرچه روند درمانی ما در این زمینه خوب است اما در حال گسترش این موضوع در کشور هستیم.
وی با اشاره به این که از طریق تحقیق و پژوهش در تلاش هستیم تا تمام عوامل تشخیص یا درمان سرطان پستان را ارتقاء دهیم، خاطر نشان کرد:از طريق این مرکز تحقيقات در تلاش هستیم تا با اموزش صحیح و پژوهش، وضعیت بهتری را برای این بیماران فراهم کنیم.
هر ۳۸ دقیقه یک زن ایرانی مبتلا به سرطان پستان
فوق تخصص جراحی سرطان سینه با اشاره به اینکه هر ۳۸ دقیقه یک زن ایرانی به سرطان سینه مبتلا می شود، ذکر کرد:سالانه حدود ۱۴ هزار و ۵۰۰ نفر در کشور مبتلا به سرطان سینه می شوند.
معاون مرکز تحقيقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بیان داشت:سالیانه حدود ۵ درصد به سرطان پستان در ایران اضافه می شود، این موضوع نشان می دهد که روند ابتلا به سرطان سینه در روند افزایشی است.
وی یکی از مهمترین علل افزایش این سرطان در ایران را بالارفتن امید به زندگی اعلام کرد و ذکر کرد:عدم تحرک، ازدواج در سنین بالاتر، عدم شیردهی، چاقی و تغذیه های نامناسب؛ از دیگر عوامل خطر ابتلا به سرطان سینه هستند.
هادی زاده با اشاره به اینکه پیش بینی می شود طی دو دهه آینده مبتلایان به بیماری در کشور حدود ۲ برابر خواهد شد، گفت:در ایران به ازای هر یکصدهزار نفر ۳۴ نفر دچار سرطان پستان می شوند که به علت درمان خوب اکثر بیماران زندگی تقریباً عادی دارند.
زنان خود را معاینه کنند
وی توصیه اصلی به زنان ایرانی را معاینه هر ماه خودشان اعلام کرد و گفت:زنان جوان ۳ تا ۵ روز پس از دوره قاعدگی و زنان یائسه پنج شنبه اول هر ماه خود را معاینه کنند.
هادی زاده، بهترین راه برای تشخیص زودرس سرطان را معاینه خود افراد اعلام کرد و گفت:اگر علامتی مانند توده بدون درد، ترشح، تغییر رنگ، فرورفتگی پوست را مشاهده کردند به پزشک مراجعه کنند.
وی خاطر نشان نمود :اولویت ما قبلا این بود که سینه را برداریم ولی الان تمرکز بر نگهداری این عضو است و بیشتر در تلاش هستیم فقط توده سرطانی را برداریم. جراحی پلاستیک در سرطان سینه را آموزش می دهیم تا بتوانیم ظاهر سینه را برای زنان مبتلا شده حفظ کنیم تا آنان زندگی تقریبا عادی داشته باشد.
بروز سرطان در ایران کمتر از متوسط جهانی است
دکتر رضا ملک زاده معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و مدیر" برنامه ملی مدیریت سرطان" به مناسبت روز جهانی مبارزه با سرطان در یادداشتی اعلام کرد؛ بروز سرطان در مردان و زنان ایران، به ترتیب ۱۶۳ و ۱۴۰ در هر ۱۰۰ هزار نفر است که کمتر از متوسط جهانی( ۲۱۹ و ۱۸۳ به ترتیب برای مردان و زنان) است. آخرین گزارش ثبت سرطان در ایران نشان می دهد سالانه شاهد پیدایش ۱۱۸ هزار مورد جدید سرطان هستیم که ۵۳ درصد در مردان و ۴۷ درصد در زنان است.
شایعترین سرطان ها در مردان معده، پوست، پروستات، روده بزرگ و مثانه و در زنان:پستان، روده بزرگ، تیرویید، پوست و معده و در هر دو جنس نیز پستان، پروستات، روده بزرگ، پوست و معده است.
در دنیا و در ایران تعداد موارد سرطان طی ۲ دهه آینده افزایش خواهد یافت. این افزایش در همه کشورهای در حال توسعه بیش از کشورهای توسعه یافته است و مهمترین دلیل آن، افزایش امید به زندگی و پیرتر شدن جمعیت است که در کشورهای در حال توسعه بارزتر است. ۲ دلیل دیگر شیوه زندگی ناسالم و عوامل محیطی است.
گزارش سازمان های بیمه گر نشان داد اجرای گایدلاین ها منجر به کاهش مصرف حدود ۱۰ درصدی شده است. در همین زمینه تدوین گایدلاین برای سرطان های شایعی چون پستان، معده، روده بزرگ، ریه و پروستات انجام شده است. برای ارتقای کیفیت خدمات نیز" دستورالعمل مدیریت خدمات شیمی درمانی " ابلاغ و اجرا شد.
در پژوهش و تولید علم مؤثر سرطان، ایران طی ۱۰ سال اخیر موفق ترین کشور خاورمیانه، شمال آفریقا و کشورهای اسلامی بوده و اکنون برنامه جامع ثبت سرطان با پوشش ۱۰۰درصدی جمعیت با همکاري دانشگاه های علوم پزشکی کشور اجرایی و گزارشات سالانه دقیق آن منتشر می شود.
- 17
- 5





























