
همه یک انتظار دارند؛ رئیسجمهوری یا یک نفر از دولت حرفی بزند و بگوید چه چیزی باعث پیدایش شرایط فعلی شده است، اما با وجود تداوم وضعیت ناپایدار اقتصادی، بهویژه در بخش دلار، ارز و سکه، تنها بانک مرکزی است که بعد از تغییر سیف یک بیانیه داده است و به غیر از آن هیچکدام از مقامات دولتی وارد پاسخگویی درباره شرایط فعلی نشدهاند. آنچه بیش از همه در فضای مجازی بین کاربران دستبهدست میشود، استفاده از هشتگهایی است که هواداران دولت در زمان انتخاب ایجاد کرده و از جامعه رأی میخواستند تا با حضور در انتخابات و رأیدادن به روحانی، شرایط را تغییر دهند. حالا مخالفان و منتقدان با همان هشتگها مشغول نقد دولت هستند.
در این میان، اصلاحطلب و اصولگرا هم ندارد. تقریبا همه طیفهای سیاسی، حتی حامیان دولت هم مدتهاست که نقدهای خود را علنی کردهاند، اما هیچ پاسخی در برابر این انتقادات شنیده نمیشود. این بحث اگرچه در فضای مجازی داغ شده است، اما علی لاریجانی هم به آن پیوسته و اینبار در جمع فراکسیون شفافسازی و انضباط مالی از دولتمردان خواسته تا با مردم صحبت کنند.
به گزارش فارس، او با بیان اینکه مردم را نباید مضطرب بلاوجه کرد، گفته است: «نابسامانی اقتصادی وجود دارد، اما مردم بدانند که همه فکر میکنند مجلس و دولت هم کار میکنند برای اینکه این شرایط متعادل شود».
لاریجانی ادامه داد: «ما هم از نظر بیرونی داریم این کار را انجام میدهیم و از طریق کشورهای خارجی، دولت و وزارت خارجه کار میکنند و نکات خوبی هم برای همکاری طی کردند و هم در درون».
رئیس قوه مقننه بر همین اساس یادآور شد: «اگر واقعا قبول دارید که در این زمینه ما کارآمدی حکومت را باید بالا ببریم، بخشی از آن هم این است که در برخی صحبتها باید دقت کنیم؛ یعنی ظرفیت ذهنی جامعه را بالا ببریم و موضوعات را باز کنیم». لاریجانی گفت: «ایراداتی که به آقایان دولتی داریم این است که چرا حرف نمیزنند و با مردم صحبت نمیکنند که در چه شرایطی هستیم و چگونه عمل میکنیم و تئوریمان برای آینده چیست؟ ضرورت دارد که با مردم صحبت کنیم و در این صورت است که همفکری به وجود میآید». وی همچنین عنوان کرد که آقایان نماینده در این بخش خیلی میتوانند کار کنند. بههرحال شما نمایندگان مردم هستید و از مسائل مطلعید، بنابراین میتوانید برای مردم توضیح بدهید. بسیاری از کارها هم که در این دولت نابسامانی داشت، مجلس آنها را دنبال کرد.
درخواست مشابه ضرغامی از روحانی
ضرغامی، رئیس پیشین صداوسیما، هم در فضای مجازی مدعی شد که روحانی به وعدههای انتخاباتی خود عمل نکرده و باید این را صادقانه با مردم در میان بگذارد. عزتالله ضرغامی با انتشار مطلبی در فضای مجازی تأکید کرد: «تقریبا هیچکدام از وعدههای انتخاباتی آقای روحانی عملی نشده و راهبردهای او، همگی به بنبست رسیده است. اگر ایشان در گفتوگوی تلویزیونی خود اینها را صادقانه به مردم بگوید و صریحا از راهبردهای جدید و اقدامات اصلاحگرانه در رویکرد ۵ ساله خود سخن بگوید نتیجه بهتری خواهد گرفت».
توییت عجیب آشنا
بااینحال صدایی از دولتیها بلند نشد، اگرچه چند روز پیش خبری مبنیبر گفتوگوی تلویزیونی رئیسجمهور با مردم منتشر شد؛ گفتوگویی که ظاهرا قرار بود درباره مسائل اقتصادی و سیاست خارجی باشد، اما این خبر تکذیب و اعلام شد که رئیسجمهوری گفتوگوی تلویزیونی نخواهد داشت. در این میان اما، فقط حسامالدین آشنا بود که به میدان آمد و باز هم اظهاراتی عجیب و مجهول را مطرح کرد که تقریبا کسی نتوانست حدس بزند منظور او چه بوده است. او در حساب توییتر خود نوشت: «نمیدانید یا نمیتوانید یا نمیخواهید؟ مردم در هیچیک از این سه مورد شما را نمیبخشند. به امید مردم خیانت نکنید». کاربری با نام علیرضا خوشبخت در پاسخ به این توییت نوشته است: «آقای دکتر آشنا، توییتر وسیله پیامرسانی به مخاطب خاص نیست. با این توییتهای نامفهوم جز آنکه مخاطبان را عصبانی کنید و ابزار تمسخر به دست مخالفان دولت بدهید تا اندک مدافعان مردد دولت را به سخره بگیرند، کاری نمیکنید. لطف بفرمایید از زدن توییت نامفهوم بیسروته خودداری کنید».
ناصری: دولت در حوزه اقتصادی پاسخگوی مردم باشد
عبدالله ناصری، از فعالان سیاسی اصلاحطلب، هم در همین رابطه بر لزوم پاسخگویی دولت تأکید کرد و به ایسنا گفت: «ذهن مردم نباید از پرسش اصلی که چرا وضعیت اقتصادی به شرایط امروز رسیده است و مدام نرخ دلار، ارز و طلا بالا میرود، دور شود. دولت در حوزه اقتصادی پاسخگوی مردم باشد». عبدالله ناصری با تأکید بر ضرورت کنترل افکار عمومی در حوزه اقتصادی، گفت: «مهمترین کاری که دولت درحالحاضر باید انجام دهد، پاسخدادن به سؤالات افکار عمومی است. جمعی از مردم هستند که نفعی از افزایش قیمت سکه، طلا و دلار نمیبرند، اما افزایش نرخ این قبیل مسائل آرامش زندگی آنها را بههم میزند».
ناصری سپس گفت: «من امیدوار هستم که در شرایط فعلی حداقل آقای روحانی دغدغه تغییر فضا را داشته باشد و فقط راهی برای برونرفت از فضای فعلی پیدا نکنند؛ البته هر کمکاری در شرایط فعلی عذر بدتر از گناه است چراکه کشور هم نیروی با تجربه مدیریتی دارد و هم اندیشمند اقتصادی، اجتماعی و سیاسی دارد و آنها ممکن است براي هر کدام از معضلات فعلی راهحلی داشته باشند». وی ادامه داد: «به نظر میرسد خیلی از کارشناسان میتوانند نسخه برونرفت از شرایط فعلی را به آقای روحانی ارائه کنند اما ایشان همان راه همیشگی را در پیش گرفتند». ناصری گفت: «افزایش قیمتها دغدغه مردم است اما امروز این وضعیت و این بیتفاوتی دولت نسبت به وضعیت فعلی، جامعه را از مسئله اصلی که چرا به چنین وضعیتی رسیدیم و چرا چنین ساختار فاسد و پیچیدهای در اقتصاد داریم، دور نخواهد کرد. مردم باید بدانند که چرا وضعیت اقتصادی به اینجا کشیده است».
راهکار اصلاحطلبان
«مرتضی مبلغ» دیگر فعال اصلاحطلب هم در گفتوگو با «اعتمادآنلاین» با تأکید بر اثرگذاری عملکرد نامناسب عرصه سیاسی بر فساد عنوان کرد: «زمانی که در عرصه سیاسی مشکلات جدی وجود داشته باشد، در آنجاست که بسترها، زمینهها و شرایطی ایجاد میشود که فساد میتواند در عرصه اقتصاد و... رشد و نمو کند. اصلاحطلبان باید در این زمینه بتوانند از حجم انحراف و تقلیلگرایی جلوگیری کنند. برای جامعه و حکومت روشن کنند تا زمانی که عوامل سیاسی حل و فصل نشود، نه تنها نمیتوان جلوی این فساد را گرفت، بلکه میتواند تشدید شود و آثار مخربتری هم داشته باشد.
در این راستاست که میتوان همه را متوجه کرد که باید در سیاستهای خود تجدیدنظر جدی کنند و همه مسئولان، مقامات و دستگاههای کشور بپذیرند که باید کارآمدتر در عرصه حاضر شوند». مبلغ گفت: «باید در بعضی از سیاستها و روشهای گذشته که وجود داشته و مخرب هم بوده، تجدیدنظر شود. وارد یک ساحت سازندهتر شوند و همه به تغییرات تن دهند نه اینکه تغییرات فقط شامل حال دولت باشد، بلکه همه اجزای حکومت باید این تغییرات را بپذیرند و به آنها عمل کنند».
این فعال سیاسی اصلاحطلب با اشاره به وجود گروه و باندهایی درون کشور که به فساد سازمانیافته دامن زدهاند، گفت: «موضوع مهم دیگر هم برای مبارزه با فساد این است که اصلاحطلبان باید نسبت به روکردن دست باندهای خطرناک كه به عناوین مختلف در کشور شکل گرفتهاند و در واقع اینها هستند که بانیان فساد فزاینده هستند، به طور سازنده عمل کنند». دولت تاکنون از گفتوگوی رودررو با مردم پرهیز داشته؛ باید دید سکوت دولت تا کجا ادامه خواهد داشت و آیا بالاخره تصمیم میگیرد برای برقراری جو آرامش در این فضای متلاطم، با مردم حرف بزند یا خیر.
- 13
- 1