
به گزارش ایرنا از وزارت امور خارجه، عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفت وگو با گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد ضمن تبادل نظر و رایزنی راجع به تحولات منطقهای و بینالمللی، وی را در جریان آخربن روند مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا و تمهیدات عمان برای برنامهریزی جهت دور بعدی این مذاکرات قرار داد.
عراقچی با اشاره به رویکرد مسئولانه جمهوری اسلامی ایران در انتخاب مسیر دیپلماتیک جهت حل مساله تصنعی ایجاد شده بر سر برنامه هستهای صلحآمیز ایران، پیشبرد این مسیر را مستلزم وجود اراده جدی و واقعبینی از سوی طرف مقابل دانست و تاکید کرد: ایران به عنوان عضو معاهده منع اشاعه هستهای ضمن پایبندی به تعهدات خود، بر بهرهمندی ملت ایران از انرژی هستهای برای مقاصد صلحآمیز که لازمه آن انجام غنیسازی است، اصرار دارد.
وی با اشاره به تجارب تلخ گذشته و بدعهدیهای طرفهای مقابل در ایفای تعهداتشان، نیل به تفاهمی متوازن، منصفانه و پایدار را مستلزم خودداری طرفهای ذیربط از طرح مباحث فراقانونی و مغایر با معاهده منع اشاعه و همچنین اطمینانبخشی نسبت به انجام تعهداتشان در زمینه خاتمه موثر تحریمها و انتفاع اقتصادی ایران دانست و تصریح کرد: رفتارها و گفتارهای ضد و نقیض مقامات آمریکا به همراه ادامه تحریم و تهدید علیه ملت ایران، موجب تشدید بیاعتمادی و سوء ظن نسبت به جدیت آمریکا برای پیشبرد مسیر دیپلماسی شده است.
عراقچی همچنین با اشاره به برگزاری چند دور گفت وگو با سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس ظرف یک سال گذشته، بر آمادگی ایران برای ادامه تعامل با طرفهای اروپایی تاکید و ابراز امیدواری کرد این سه کشور رویکرد سازندهای در قبال حل و فصل مسالمتآمیز اختلافات موجود در پیش بگیرند.
دبیر کل سازمان ملل متحد نیز با قدردانی از رویکرد مبتکرانه وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در تبیین تحولات مرتبط با گفت وگوهای غیرمستقیم ایران- آمریکا، بر اهمیت ادامه این روند تا حصول نتیجه تاکید کرد.
گوترش همچنین بار دیگر مراتب تسلیت و همدردی خود را به خاطر حادثه انفجار در بندر شهید رجائی ابراز کرد.
عراقچی: تکرار دروغ واقعیتهای بنیادین را تغییر نمیدهد
عراقچی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: من به طور اصولی از ارائه استدلال در مورد عناصر کلیدی مذاکره از طریق رسانهها اجتناب میکنم.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران افزود: ولی آنچه میخواهم بگویم این است که تکرار دروغ واقعیتهای بنیادین را تغییر نمی دهد. ایران به عنوان یکی از امضاکنندگان موسس معاهده ان. پی. تی کاملا حق داشتن چرخه کامل سوخت هسته ای را دارد علاوه بر این، چند عضو NPT وجود دارند که اورانیوم را غنیسازی میکنند در حالی که سلاحهای هستهای را هم کاملا رد میکنند. این باشگاه به غیر از ایران شامل چند کشور آسیایی، اروپایی و آمریکای جنوبی نیز میشود.
وی اظهار کرد: از موضع گیری حداکثری و لفاظیهای تحریککننده چیزی بجز نابود کردن شانس موفقیت حاصل نمیشود.
عراقچی خاطر نشان کرد: یک توافق معتبر و پایدار در دسترس است، تنها چیزی که لازم است اراده سیاسی قاطع و نگرش منصفانه است.
پمپئو: ایران نیازی به غنی سازی ندارد
مایک پمپئو وزیر اسبق خارجه آمریکا در توییتی با اشاره به مذاکرات ایران و آمریکا نوشت: ایران نیازی به غنیسازی اورانیوم برای مصارف هستهای غیرنظامی ندارد.
روبیو: ایران باید غنی سازی و برنامه موشکهای دوربرد را متوقف کند
مارکو روبیو وزیر خارجه آمریکا در گفتگویی با فاکس نیوز مدعی شد: ایران باید غنی سازی و ساخت موشک دوربرد را متوقف کند.
وی ادعا کرد: هر برنامه صلح آمیز هسته ای نیاز به غنی سازی داخلی ندارد اگر تهران مایل به استفاده از انرژی هسته ای مانند دهها کشور دیگر است باید نیروگاه هسته ای بسازد و سوخت را از خارج وارد کند، کاری که همه انجام می دهند. اگر ایران خواستار یک برنامه صلحآمیز غیرنظامی و نیروگاه اتمی است، راهش این است که مانند دیگر کشورها چند رآکتور ساخته شود و اورانیوم غنی شده را برای سوخت رسانی به این رآکتورها وارد کنند.
وزیر خارجه آمریکا گفت: کشورهایی اورانیوم غنی سازی می کنند که سلاح هسته ای دارند.
وی ادعا کرد: ایرانیها میگویند سلاح هستهای نمیخواهند اما میخواهند تنها کشور غیرهستهای باشند که اورانیوم غنیسازی میکند. رئیس جمهور ترامپ به دنبال جنگ نیست اما آماده استفاده از زور است در صورتی که ایران روند کنونی را ادامه دهد. ایران نباید سلاح هسته ای داشته باشد.
وی ادعا کرد: تهران باید اجرای بازرسی کامل همه تاسیسات خود را از جمله مراکز نظامی را بدهد. کشوری که چیزی برای پنهان کردن ندارد نباید از بازرسان بترسد حتی از بازرسان آمریکایی. ایران می تواند مسیر توسعه اقتصادی را برگزیند یا سیاست های کنونی را ادامه دهد و عواقب آنرا متحمل شود.
روبیو مدعی شد: ایران باید اجازه بازرسی همه تاسیسات خود را به بازرسان بدهد. یکی از نقص های توافق هستهای دولت اوباما این بود که اجازه بازرسی از تاسیسات نظامی وجود نداشت. موضوع این است که اگر ساختن یک سلاح نظامی وجود داشته باشد، احتمالاً در یک تاسیسات نظامی ساخته میشود. در گذشته ثابت شد که ایران یک برنامه نظامی مخفی داشته است. به نظرم اگر ایران میخواهد بگوید علاقهای به تسلیحات اتمی ندارد باید بگوید فقط خواستار انرژی هستهای صلحآمیز است و نباید نگران بازرسیها، از جمله از سوی بازرسان آمریکایی باشند.
وی مدعی شد: ایران واقعاً میتواند از توسعه اقتصادی و سرمایهگذاری بهرهمند شود اما باید از حمایت از حوثیها، تروریسم، ساختن موشکهای دوربرد و از غنیسازی، دست بردارد.
- 17
- 2