یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۳:۰۱ - ۲۴ آبان ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۸۰۶۱۹۹
سیاست داخلی

مخالفان و موافقان لایحه تعیین تکلیف تابعیت فرزندان دارای مادر ایرانی و پدر خارجی چه می‌گویند؟

تعیین تکلیف تابعیت به فرزندان دو تابعیتی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

گفته می شود انوشیروان، با پادشاه یمن پیمان‌ها بست و شرط‌ها کرد. از جمله آن که آزادگان ایران در یمن زن گرفتن روا باشد لیکن یمانیان را نباید که از ایرانیان دختر به زنی کنند. شاید انوشیروان در آن زمان فکر می‌کرد با این شرط، فزونی شمار ایرانیان بیشتر می‌شود و اگر دختر از بیگانه بگیریم بهتر از این است که دختر به بیگانه دهیم. بنابراین اینکه ایرانی‌ها به سختی دختر به بیگانه می‌دهند به نظر می‌رسد صبغه‌ای تاریخی داشته باشد و به پیشینه آن به قبل از اسلام باز می‌گردد.

 

بر اساس قانون مدنی، خون، مبنای تابعیت در ایران است و تاکنون تابعیت، فقط از طریق پدر مبنا بوده و قرار است لایحه اصلاح ماده واحده تعیین تکلیف تابعیت فرزندان دارای مادر ایرانی و پدر خارجی در مجلس بررسی شود. به موجب این لایحه فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی تا قبل از ۱۸ سالگی به درخواست مادر و پس از ۱۸ سالگی به درخواست خودشان می‌توانند شناسنامه ایرانی بگیرند.

 

به گزارش ایرنا، به نظر می‌رسد که لایحه مورد نظر با اقبال مواجه شده است خیلی‌ها می‌گویند که انتقال نیافتن تابعیت از طریق مادر، تبعیضی بیش نیست. برخی از کارشناسان و مسئولان به ویژه آنان که در دستگاه قضا و حقوق جایگاهی دارند امیدوارند که لایحه یاد شده هر چه زودتر در مجلس شورای اسلامی تصویب شود. آنها می‌گویند: هنوز حداقل ۶۰ هزار کودک از مادر ایرانی و پدر خارجی داریم و بسیاری از این کودکان به دلیل نداشتن شناسنامه از کمترین حق خود یعنی تحصیل هم محروم هستند. 

 

موافقان چرا حق تابعیت به فرزندان دو تابعیتی می‌دهند؟

افرادی همچون ابوالفضل ابوترابی، عضو کمیسیون حقوقی قضایی مجلس می‌گویند: متاسفانه جمهوری اسلامی ایران در دنیا جزو چهار کشوری است که تابعیت از مادر در آن انتقال پیدا نمی‌کند و این نکته منفی بزرگی برای کشور به شمار می‌آید. به گفته ابوترابی، از نظر شرعی و عقلی تفاوتی بین مادر و پدر نیست و اینکه می‌گویند تابعیت صرفا از پدر منتقل می‌شود، قابل قبول نیست. 

 

سید محمد هادی ایازی، معاون اجتماعی وزارت بهداشت می‌گوید: با توجه به اینکه فرزندان مادران ایرانی با همسر خارجی مشکلات زیادی دارند، از ارائه خدمات سلامت به این افراد استقبال می‌کنیم؛ البته به شرط اینکه این افراد تعیین تکلیف شده باشند و برای آنها شناسنامه صادر شده باشد. 

 

مخالفان چه می‌گویند؟ 

تمام این بحث‌ها کاملا درست؛ اما به آن سوی سکه نیز باید نظری افکند شاید کسانی که مخالف لایحه یاد شده هستند هم نظری قابل تامل داشته باشند. این افراد امیدوارند ارائه‌دهندگان لایحه مورد نظر، تمام جوانب امر را سنجیده و روی تمام متغیرها فکر کرده باشند. محمد کاظمی، عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی هر چند نظر خود را صریح بیان نمی‌کند و اظهار می‌‌کند که باید برای بررسی لایحه تمام ابعاد از جمله ترکیب جمعیتی، امنیت کشور و منافع ملی را در نظر بگیریم همچنین در این مهم نظرات کارشناسان دستگاه‌هایی همچون وزارت کشور، امور خارجه هم مهم است به این نکته هم اشاره می‌کند که طراحان این لایحه و موافقان آن، بیشتر از نظر احساسات انسان دوستانه و حقوق بشری نظراتی را عنوان کرده‌اند. 

 

کاظمی می‌گوید: لایحه اصلاح ماده واحده تعیین تکلیف تابعیت فرزندان دارای مادر ایرانی و پدر خارجی را نمی‌توان به راحتی رد یا تایید کرد باید همه جوانب را در آن سنجید. الان هم افراد دارای مادر ایرانی و پدر خارجی در ایران تحصیل می‌کنند و از خدمات بهداشت و درمان می‌گیرند و از خدمات دیگر هم بهره‌مند هستند البته قبول دارم که امکانات و امتیازاتی که به آنها تعلق گرفته است ممکن است خیلی مطلوب نباشد اما باید این نکته را نیز مدنظر بگیریم که برای دادن شناسنامه به فرزندان دارای پدرخارجی باید جهات زیادی را بررسی کرد.

 

محمد علی پور مختار، نماینده بهار و کبودر آهنگ از مخالفان این لایحه است. او پیش‌تر در گفت‌و‌گویی بیان کرده بود که طرحی مشابه این لایحه در کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس مطرح است که تاکنون با آن مخالفت شده است. فرزندی که مادر ایرانی و پدر خارجی دارد و در ایران متولد شده می‌تواند بعد از ۱۹ سالگی درخواست تابعیت کند، یعنی باید درک و فهم فرد کامل شود که بتواند برای خود تصمیم بگیرد.

 

حال عده‌ای در تلاشند که قانونی را وضع کنند که فرزند از بدو تولد بتواند تابعیت ایرانی بگیرد. من با این لایحه مخالفم و ایرادات زیادی به آن وارد است. این نماینده مجلس مساله اقامت را پیش می‌کشد و می‌گوید: اکنون در ایران به این افراد هم خدمات داده می‌شود و معتقدم باید به آن‌ها اقامت داد و نه تابعیت. تابعیت هم در زمان خودش قابل انجام است، ولی با اعطای تابعیت از بدو تولد مخالفم، زیرا مشکلات امنیتی متوجه این موضوع است. از طرفی اگر به فرزندی در بدو تولد، تابعیت ایرانی دهند و آنگاه او بزرگ شد و تصمیم گرفت ترک تابعیت کند، تبعات زیادی برای کشور خواهد داشت. 

 

هر چند از نظر شرعی و عقلی، تفاوتی بین مادر و پدر نیست اما باید این موضوع را نیز در نظر داشت که ابعاد امنیتی و منافع ملی چه می‌شود؟ گاهی اوقات عواملی همچون عوامل جغرافیایی هم می‌تواند در این امر دخیل باشد شاید کشورهایی دیگر که به راحتی تابعیت می‌دهند مشکلاتی همچون ایران را نداشته باشند. ایران ما از روزگار باستان تاکنون سرزمینی بوده است که چشم‌ها به دنبالش گردیده است و کماکان می‌گردد. اگر به تاریخ کشور کهنمان بنگریم با اقدامات حکومت های ایران قدیم مواجه می‌شویم که به عنوان مثال دولت حیره را در کنار بادیه عراق به وجود آورده بودند تا هم در حدود از اصطکاک مستقیم دو دولت (روم و ایران) جلوگیری کند و هم در جنگ با روم مددکار ایران باشد.

 

به هر حال دست اندرکاران لایحه چه رد یا قبول، حتما تاریخ کشور را هم در نظر بگیرند. قدر مسلم آنکه اگر این لایحه به مجلس برود تمام جوانب مد نظر قرار می‌گیرد و باید امید داشت که اگر لایحه رد یا تصویب شود نتایج آن به منافع ملی ضرری نرساند.

 

  • 31
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۹
غیر قابل انتشار: ۹
جدیدترین
قدیمی ترین
تورو خدا پیگیر این فرزدان دو تابعیت باشید خودم دو تابعیتی بودم عمرم تباه شد کشوری راکه ندیدم چگونه به بپزیرم که به انجا تعلق دارم چشم گشودم در ایران حال همسرم نیز ایرانی است ۳فرزند دارم مدارکم درست است چرا به فرزندانم تابعیت نمیدهند خدا میداند که به نان شب مانده ایم خانه اجاره ای مینشینیم چه کنم بااین تمدید پاسپورتها تورو خدا چاره ای بیاندیشید چه کنم من دلم میخاهد تعلق به همین خاک وطن باشم چه کنم بخدا اجاره ام مانده ولی باید ۳م بدهم برای پاسپورت هم خودم هم فرزندانم چه کنم من ایرانی هستم کمرزیر این گرانی ها شکسته چه کنم من......ً.........
سلام من ۳۱ سال دارم مادرم ایرانی هست همسرم هم ایرانی هست من۳فرزندپسر دارم همه سند ازدواج همه مدارکم د ست است چرا فرزندان من نمی توانند شناسنامه داشته باشن من که عمرم تباه شد نتوانستم تابعیت ایران را بگیرم تا اقدام کردم گفتن تو ۱هفته گذشته دیر امده ای ندادن عمرم تباه شد تو رو خدا به کسانی که شرعن ازدواج کردن بدین به بچه هاشون تابعیت تا انها مثل من نشوند خواهش میکنم پیگیر باشید
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش