یکشنبه ۰۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۱:۲۱ - ۰۱ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۰۰۹۷
سیاست خارجی

تبعات لغو برجام توسط واشنگتن

 فدریکا موگرینی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی

در صورت لغو یکجانبه برجام، اروپا به ایالات متحده به دید یک نظام حکومتی درهم شکسته نگاه می کند که ارزشیابی ها و گزارش های سازمان های اطلاعاتی خود را نیز نادیده می گیرد.

 

مخالفان توافقنامه هسته ای ایران (برنامه جامع اقدامات مشترک یا برجام)، در داخل و خارج دولت ایالات متحده، زمینه را برای ترامپ، مبنی بر عدم تایید پایبندی ایران به قرارداد هسته ای در ماه اکتبر، فراهم می کنند. در نتیجه، این افراد ادعا دارند که متحدان اروپایی آمریکا نیز در نهایت با رهبری دولت ترامپ هم سو شده و ایران را وادار به  مذاکره دوباره و بستن توافق های جدید می کنند. مخالفان برجام معتقدند می توانند واکنش اروپا را مبنی بر اعلام عدم پایبندی ایران، با درجه بالای اطمینان و دقت زیادی پیش بینی کنند.

 

اما در صورتی که بدون وجود شواهد قانع کننده مبنی بر نقض برجام، ترامپ عدم پایبندی ایران را اعلام کند، احتمالا تأثیر جدی بر دیدگاه دنیا از توانایی ایالات متحده برای ورود به توافقنامه های بین المللی خواهد داشت. به عبارت دیگر، به احتمال زیاد، بقیه کشورها، اقدامات ایالات متحده را با دیدی که نومحافظه کاران پیشنهاد می کنند، نخواهند دید.

 

در واقع، تکنوکرات ها، تحلیل گران و کارشناسان وزارتخانه های اروپا و در سراسر جهان چنین اقداماتی را محکوم خواهند کرد. هرچه باشد، برجام باعث کاهش تنش در خاورمیانه شده، با پشتوانه شورای امنیت سازمان ملل امضا شده، و هنوز هم حامیان بسیاری از بازیگران، کشورها و سازمان های بین الملل دارد.

 

ارزیابی اتحادیه اروپا از تلاش ایالات متحده برای لغو این معامله نسبتا قابل پیش بینی است.

 

اول از همه، احتمالا اروپا و جامعه بین الملل، استقرار سیاسی ایالات متحده را بیش از پیش ناقص و قدیمی و ناتوان در پیروی از اصل پایه "تمامیت کشور" در روابط مدرن بین الملل خواهد دید. از نگاه آنها، سیستم سیاسی آمریکا، به یک دولت، اختیار می دهد تا تعهدی مهم و تایید شده از سوی شورای امنیت، داده و سپس به راحتی و بدون تن دادن به روند عقب نشینی ذکر شده در توافقنامه یا بر اساس قوانین بین المللی جدید، تعهد خود را زیر پا بگذارد.

 

آنها ایالات متحده را به چشم کشوری خواهند دید که  به راحتی الزامات بین المللی خود را نقض می کند تا دیگر احزاب را وادار به مذاکره مجدد یا پذیرفتن خواسته های جدیدش کند، یا آنچه مارک دوبوویتز، مدیر اجرایی بنیاد دفاع از دموکراسی از آن با نام "ایجاد فضای بالقوه ای برای رسیدگی به توافقنامه ناقص باراک اوباما" یاد کرد.

 

کشورهای اروپایی پست مدرن با سیستم بسیار پیشرفته حکومت داری و قوانین رفتاری خودگردان، به احتمال زیاد ایالات متحده را با دید کشوری نامتناسب خواهند دید که رهبرانش عقیده دارند قوانینشان ارجح بر قوانین بین المللی است؛ و نه تنها از این امر شرمسار نیستند، بلکه وقیحانه از این دیدگاه به عنوان بهانه ای قانونی برای خروج از قراردادها یا حمله به توافقنامه های بین المللی استفاده می کنند.

 

نیکی هیلی، نماینده ایالات متحده در سازمان ملل، طی سخنرانی خود در موسسه امریکن اینترپرایز گفت: باید مستحضر باشیم که "قانون کورکر-کاردین آمریکا، "ستون سوم" توافقنامه برجام است. وی بدون در نظر گرفتن اینکه قانون داخلی آمریکا نمی تواند به صورت یک جانبه بر دیگر کشورها تحمیل شود و به توافقنامه "الحاق" شود، این سخنان را ایراد کرد.

 

در صورت لغو یک جانبه برجام، اروپا به ایالات متحده به دید یک نظام حکومتی درهم شکسته نگاه می کند که ارزشیابی ها و گزارش های سازمان های اطلاعاتی خود را نیز نادیده می گیرد. اتحادیه اروپا، سازمان های اطلاعاتی معتبر آمریکا را می بیند که "در کمال اطمینان" گزارش ارزیابی پشت گزارش ارزیابی، مبنی بر در اختیار نداشتن سلاح هسته ای از سوی ایران صادر می کنند ولی باز هم این کشور اصرار دارد که باید تحریم های سنگین بر ایران تحمیل کند تا بالکل آرزوی استفاده هرچند صلح آمیز از انرژی هسته ای را فراموش کند.

 

در نهایت، اروپا به ایالات متحده به چشم یک کشور ناکارآمد و کهنه نگاه می کند که رئیس جمهور منتخبش می تواند به راحتی دروغ گفته و با وجود تمام شواهد موجود، ارزیابی های عینی و گزارش های رسمی صادر شده، یک کشور دیگر را در خصوص عدم پایبندی کشور سوم به یک توافقنامه، فریب دهد و تمامی این اقدامات را بدون برخورد با هرگونه مانع یا اتهام و یا اعلام جرم انجام می دهد.

 

از نظر کشورهای اروپایی و بسیاری دیگر از کشورهای سراسر جهان، یک چنین "ایراداتی" در تدوین توافقنامه های بین المللی و تمام پیامدهای منفی ای  که به دنبال خواهد داشت، نه به شخص ترامپ، بلکه به طور کل، به سیستم حکومتی آمریکا وارد است.

 

 

  • 16
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش