جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۴۶ - ۲۹ تير ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۴۰۸۲۷۵
سیاست خارجی

جنگ اقتصادی روی آب/ ماجرای توقیف نفتکش انگلستانی در خلیج فارس چه بود؟

نفتکش استینا امپرو,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی
سپاه پاسداران ایران در بیانیه‌ای اعلام کرد نفتکش انگلستان به نام نفتکش استینا امپرو را توقیف کرده است. منابع خبری نیز گفته‌اند نفتکش مصدر نفتکش دیگری است که توسط ایران توقیف شده است. در روز‌های گذشته انگلستان یک نفتکش ایرانی به نام گریس ۱ را در جبل الطارق توقیف کرده است.

به گزارش رویداد۲۴، عصر روز جمعه منابع خبری گفتند ایران یک نفتکش انگلستان را توقیف کرده است. از جرئیات این اتفاق خبری در دست نبود اما ساعاتی بعد سپاه ایران در بیانیه‌ای تایید کرد که نفتکش انگلستانی را توقیف کرده است.

در بیانیه سپاه پاسداران ایران آمده است: «عصر امروز (جمعه ۲۸ تیر ) یک فروند نفتکش  انگلیسی با نام stena impero هنگام عبور از تنگه هرمز به علت رعایت نکردن قوانین و مقررات بین المللی دریایی بنا به درخواست سازمان بنادر و دریانوردی استان هرمزگان، توسط یگان شناوری منطقه یکم نیروی دریایی سپاه توقیف شد. نفتکش مذکور پس از توقیف به ساحل هدایت و برای سیر مراحل قانونی و بررسی‌های لازم تحویل سازمان بنادر و دریانوردی شد.»

بیانیه سپاه نشان می‌دهد ماموریت این نهاد با درخواست سازمان بنادر و دریانوردی انجام شده و پس از تحویل نفتکش به این سازمان، ماموریت سپاه نیز پایان یافته است.

سازمان بنادر و دریانوردی ایران نیز در توضیحی کوتاه اعلام کرد که «گزارش‌هایی درباره حادثه آفرینی نفتکش انگلیسی دریافت کردیم بنابراین از نیروهای نظامی درخواست کردیم که این نفتکش را به سمت لنگرگاه بندرعباس هدایت کنند تا بررسی‌های لازم انجام شود.»

نوع تخلف نفتکش انگلیسی هنوز اعلام نشده است و در گزارشی غیر رسمی گفته شده «این کشتی با وارد کردن پسماند نفت موجود در مخازن خود موجب ایجاد آلودگی شدید و لطمه زدن به محیط زیست خلیج فارس به عنوان یک دریای بسته شده است.» در سال‌های اخیر چنین اتفاقی از سوی ایران سابقه نداشته است؛ چه آنکه ایران همواره امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز را حفظ کرده است. با این حال گزارش‌های رسانه‌های غربی تمایل دارند اینگونه القا کنند که ایران عامل بی ثباتی تنگه هر مز شده است. این در حالی است که آنها در قبال توقیف نفتکش ایران در جبل الطارق و گرو گرفتن ۲ بشکه نفت ایران سکوت کرده‌اند.

وزارت دفاع انگلستان نیز در توضیحی نوشت که نفتکش استینا امپرو که در حال حرکت با پرچم انگلیس بوده به سمت ایران هدایت شده است. آنگونه که گفته شده نفتکش استینا امپرو که قرار بوده عازم عربستان سعودی بوده مسیرش را تغییر داده و به سمت آب‌های سرزمینی ایران هدایت شده است.

این کشتی از فجیره در امارات حرکت کرده و قرار بوده روانه «الجبیل» در عربستان سعودی شود. منابع خبری مدعی شده‌اند کشتی ظاهراً در حال حرکت به سمت «جزیره لارک» یا «جزیره قشم» است.

پایگاه «ukdefencejournal.org.uk» با نوشتن اینکه نفتکش استینا امپرو به سمت آب‌های ایران تغییر مسیر داده خبر داده که ایران آن را توقیف کرده است.

کمیته بحران دولت بریتانیا به دنبال توقیف نفتکش انگلیسی به سرعت تشکیل شده است اما هنوز خبری از نتیجه این کمیته به دست نیامده است. تنها خبری که تا کنون از سوی دولت انگلستان منتشر شده، این بوده که لندن از تهران درخواست کرده از میزان تنش در منطقه بکاهد.

به گزارش رویداد۲۴ تنش میان ایران انگلستان در روزهای اخیر با توقیف نفتکش ایرانی توسط دولت انگلستان آغاز شد. روز ۱۳ تیرماه دولت انگلستان ۲ میلیون بشکه نفت ایران را در منطقه جبل الطارق انگلستان توقیف کرده بود. این نفتکش قصد داشته ٢ میلیون بشکه از نفت ایران را به پالایشگاه‌های سوریه برساند. ایران اقدام انگلستان را «راهزنی دریایی» خواند و تهدید کرد که رفتار انگلستان بی جواب نخواهد ماند. با این حال تا روز گذشته ایران ترجیح داد منتظر بماند تا کشتی‌اش رفع توقیف شود. با این حال هنگامی که دیوان عالی منطقه «جبل‌طارق» توقیف نفتکش «گریس-۱» را تمدید کرد، ایران پاسخ انگلستان را به صورت عملی داد و کشتی این کشور را در خلیج فارس توقیف کرد. هرچند مقام‌های ایران گفته‌اند توقیف این کشتی به دلیل نقض قوانین دریایی بوده اما ناگفته پیداست این اقدام، پاسخی به رفتار انگلستان بوده است.

روزنامه اصولگرای کیهان بعد از حادثه هفته گذشته خواستار توقیف نفتکش بریتانیایی شد. محسن رضایی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز در صفحه توییتر خود همین درخواست را مطرح کرد: «جمهوری اسلامی در تاریخ چهل ساله خود هیچ وقت آغازگر درگیری در منطقه نبوده است. لیکن ما در مقابل زورگویان و متحدان آن‌ها ساکت نمی‌مانیم. در صورتی که بریتانیا نفت کش ایران را آزاد نکند، مقامات کشورمان باید دست به اقدام تلافی جویانه بزنند.»

مهمتر از سخنان روزنامه کیهان و محسن رضایی، اظهارات رهبر انقلاب بود که گفته بود توقیف نفتکش ایرانی دزدی دریایی انگلیس است و آن را بی‌جواب نمی‌گذاریم. همچنین روحانی بعد از جلسه دولت در روز چهارشنبه بریتانیا را تهدید کرد که با عواقب این اقدام خود روبرو خواهد شد. 

ساعتی پس از توقیف کشتی انگلستان در خلیج فارس، منابع خبری در گزارش دیگر نوشتند که یک کشتی دیگر با نام نفتکش مصدر متعلق به کشور لیبریا که در حال حرکت به سمت عربستان بوده، به سوی ایران تغییر مسیر داده است. این کشتی تحت مدیریت یک شرکت انگلیسی بوده است. منابع خبری گفته‌اند این تغییر مسیر به معنای توقیف دومین نفتکش انگلیسی بوده است.

یک تحلیلگر سیاسی در تشریح وضعیت موجود گفته است «ایران برای مدتی طولانی در حال ارسال نفتکش‌های خود به سوریه بوده است. اما اولین بار است که نفتکش آن‌ها توقیف می‌شود. بریتانیایی‌ها قبلا دست به چنین اقدامی نزده بودند. به نظرم آن‌ها به دستور دولت ترامپ این ماموریت را انجام دادند. به نظر می‌رسد که این اقدام بخشی از کمپین فشار حداکثری آمریکا علیه تهران بوده است. باید توجه داشت که ایران در حال مذاکره با اروپایی‌ها برای نجات دادن توافق هسته‌ای است. به همین خاطر اقدام اخیر بریتانیایی‌ها به روند مذاکرات خدشه وارد خواهد کرد.»

به گزارش رویداد۲۴ توقیف نفتکش انگلیس در حالی اتفاق افتاد که طی روز‌های گذشته اخباری مبنی بر افزایش تعداد ناو‌های جنگی بریتانیا در خلیج فارس منتشر شد. این اخبار در پی توقیف یک نفتکش ایرانی توسط بریتانیا و ادعای تلاش متقابل ایران برای توقیف نفتکش‌های بریتانیا که از تنگه هرمزعبور می‌کنند منتشر شده است.

در حال حاضر ۷ کشتی ناوگان دریایی سلطنتی و ناوگان بریتانیا در خلیح فارس مستقر است. یک مدل ناوچه تیپ ۲۳ به نام HMS MONTROSE که قرار است با HMS DUNCAN جایش را عوض کند.

یک مدل ناوچه تیپ ۴۵ به نام HMS DUNCAN که با هدف حفظ امنیت دریانوردی اعزام شده و تا زمانی که HMS MONTROSE وارد شود بر سر پست خود خواهد ماند.

چهار کشتی مقابله با مین متعلق به انگلیس به نام‌های HMS LEDBURY ، HMS BLYTH ، HMS BROCKLESBY و HMS SHOREHAM و یک کشتی کمکی مقابله با مین دیگر به نام Cardigan Bay در منطقه خلیج فارس حضور دارند. با این حال کارشناسان معتقدند قدرت نظامی انگلستان به درد اسکورت نفتکش‌ها نمی‌خورد.  گیل بارندولر عضو ارشد مرکز مطالعات سیاسی دانشگاه کالیفرنیا گفته «بریتانیا قابلیت محدودی برای اسکورت کردن نفتکش‌های تجاری و تامین امنیت آب‌های منطقه دارد. پایگاه دریایی بریتانیا در بحرین در شرق کانال سوئز فقط می‌تواند حدود ۵۰۰ نیروی این کشور را اسکان دهد. به همین خاطر بریتانیا برای محافظت در مقابل ایران به کمک آمریکا نیاز خواهد داشت.»

آمریکا نیز به توقیف نفتکش انگلستانی واکنش نشان داد و سخنگوی شرای امنیت کاخ سفید اعلام کرد که «ما از گزارش‌های منتشر شده در مورد توقیف یک نفتکش انگلیسی توسط ایران آگاهیم. آمریکا و متحدان و شرکایش همچنان با همکاری یکدیگر از منافع و امنیت خود در برابر ایران دفاع خواهند کرد.»

سینا طوسی عضو شورای ملی ایرانیان آمریکا گفته «هدف ایران آغاز یک جنگ نیست، اما نوعی استراتژی «این در مقابل آن» را در پیش گرفته‌اند. اگر آمریکا سعی کند جلوی فروش نفت ایران را بگیرد، ایران نیز دست به اقدامات تحریک کننده می‌زند. اگر بریتانیا سعی داشته باشد تانکر‌های نفتی ایران را توقیف کند ایران هم راهی برای افزایش هزینه‌های این کشور پیدا خواهد کرد.»

  • 19
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش