پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۳۱ - ۳۰ تير ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۴۳۱۰۵
دولت

چه کسی تاوان اشتباه دولترئیسی را می‌پردازد

وزارت صنعت,محمد مخبر

داستان به توپ بستن یک کاخ برای کشتن یک موش را شنیده‌اید؟ مهم نیست آن داستان چقدر صحت داشته باشد، مهم این است که سیدابراهیم رییسی و همکارانش همین رفتار را با هدف کنترل قیمت‌ها، می‌خواهند با بورس کالا انجام دهند. وزارت صنعت، معدن و تجارت که از انجام وظایف نظارتی خود ناتوان است و تاکنون نتوانسته با تعیین قیمت‌های دستوری، بازار به‌هم‌ریخته و آشفته کشور را سامان دهد، تصور کرده است که علت این ناکامی کم بودن قدرتش در اعمال قیمت‌های سلیقه‌ای و دستوری است.

از این بابت تلاش می‌کند اهرم‌هایی به دست آورد که بتواند بر این قیمت‌ها اعمال کند و خریداران و فروشندگان مجبور به رعایت آن شوند. در همین راستا محمد مخبر طرحی را برای کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی ارسال کرده که طی آن اختیار کامل هدایت و راهبری بورس کالا، تنظیم معاملات و تایید قیمت‌ها و معامله‌های این بازار را به وزارت صنعت، معدن و تجارت می‌دهد. این طرح که به صورت لایحه از سوی دولت به مجلس ارائه شده و طرح سیاست تنظیم بازار کالاهای مشمول الزام عرضه در بورس‌های کالایی نامیده می‌شود اختیارهای وسیعی در خصوص تعیین قیمت‌های کالا، تنظیم مقررات معاملات و رد یا پذیرش معامله‌های انجام‌شده در بورس‌های کالایی به وزارت صنعت، معدن و تجارت می‌دهد؛ اختیارهایی که هویت مستقل و ماهیت بورس کالا که یکی از ارکان بازار در کشور است را مخدوش و نابود می‌کند. در این طرح دولت پیش‌بینی شده که وزارت صمت اختیار باطل کردن معامله را بدون آن که در مقابل کسی یا نهادی پاسخگو باشد، داشته باشد.

نحوه ارائه این لایحه به مجلس هم جالب است؛ جدا از آنکه دولت در مورد این لایحه و هدف از آن هیچ اطلاعاتی منتشر نکرده، رایزنی‌هایی هم صورت داده که پیش‌نویس قانون مذکور به عنوان لایحه تقدیمی دولت به جای ارجاع به کمیسیون اقتصادی مجلس، به کمیسیون صنایع مجلس ارجاع شود. این اقدام عجیب البته اعتراض اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس را برانگیخته و پورابراهیمی رییس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه با دخالت دولت و نهاد دولت در بورس مخالف است، تصریح کرده که طرح دولت برای بررسی باید به کمیسیون اقتصادی ارجاع شود. وی همچنین توضیح داده که در نامه‌ای از قالیباف خواسته است که طرح تنظیم بازار کالاهای بورسی به کمیسیون اقتصادی ارجاع و در این کمیسیون بررسی شود.

البته بر سر بررسی و تصویب این طرح میان اعضای دولت هم نه هماهنگی وجود دارد و نه توافق، چنان که رییس سازمان بورس هم رسما مخالفت خود را با این طرح اعلام کرده است. نکته جالب در این‌باره آن است که به موازات لایحه ارسالی از سوی دولت، در مجلس و در کمیسیون صنایع هم رایزنی‌هایی از سوی وزارت صمت انجام شده تا پیش‌نویسی طرحی تهیه شود و به طور کامل بورس کالا را به زیرمجموعه وزارت صمت منتقل کند. روشن نیست که‌ آیا تهیه‌کنندگان این طرح تجربه‌های گذشته را در به هم ریختن ساختار مدیریت کشور به یاد ندارند یا از این تجربه‌ها، به حد کافی درس عبرت نگرفته‌اند. گاهی چنین به نظر می‌رسد که برخی تصمیم‌سازان و یا تصمیم‌گیران کشور تصور می‌کنند راه بن‌بست، برای دیگران بن‌بست بوده و اگر آنان راه بن‌بست را طی کنند ممکن است در پایان گشایشی رخ دهد و بن‌بست بودن راه برطرف شود اما این تصور هیچ وقت محقق نشده و فقط هزینه‌های قرار گرفتن در بن‌بست به جامعه تحمیل شده است.

اکنون همه ناظران و اندیشمندان اقتصادی جامعه، دست بردن در ساختار بورس کالا را با هر هدفی که انجام شود، مفید و موثر نمی‌دانند و می‌گویند اگر ساختارهای تثبیت‌شده که در ایران و جهان با آزمون‌های گوناگون مواجه و رفتار و عملکردشان اصلاح شده است، برای رسیدن به یک هدف یا اجرای یک منظور تغییر شکل داده شود و موجودی عجیب و ناآشنا پدید آید، البته ممکن است در کوتاه‌مدت کارکردهایی داشته باشد و مدیران و دست‌اندرکاران به‌طور دستوری به تملق‌گویی بپردازند و کارکردهای‌شان را توجیه و تمجید کنند اما در گذر زمان و رفته‌رفته مشکلات این ساختارسازی نادرست و اعمال سلیقه‌های نسنجیده آشکار می‌شود و آسیب‌رسانی‌ها نمایان می‌شود. نمونه این موضوع در دولت محمود احمدی‌نژاد مشاهده شده است.

در تجربه سازمان برنامه و بودجه دفتری برای امور برنامه و بودجه در ریاست‌جمهوری و استانداری‌ها تشکیل شد. اما رفتار این دفتر و دفاتر مرتبط در استانداری‌ها دچار به‌هم‌ریختگی و گسستگی فراوان شد و نظم کار را کامل به هم زد. در نتیجه اولین کار در دولت روحانی بازگشت مجدد به همان ساختار برنامه‌وبودجه متمرکز بود. اکنون هم دولت با رایزنی و ترغیب نمایندگان ساختار یک نهاد مهم را به هم می‌زند و در آینده تبعات این اقدام نادرست نمایان می‌شود.

هنگامی که خسارات این اقدام نمایان می‌شود ممکن است دولتمردان و نمایندگان کنونی در دولت و مجلس حاضر باشند یا نباشند اگر آن هنگام مانند همکاران محمود احمدی‌نژاد و شخص رییس‌جمهور سابق مسوولیت رفتار اشتباه خود را نپذیرند، چه کسی باید مسوولیت این اشتباه را قبول و زیان ناشی از اجرای این تصمیم‌ نادرست را پرداخت کند؟

نادر کریمی‌جونی 

jahanesanat
  • 19
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش