سه شنبه ۰۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۰:۵۳ - ۱۰ فروردین ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۱۰۶۸۱
بین الملل

رای مثبت سنای آمریکا به لغو مجوزهای ریاست جمهوری درباره جنگ عراق

مجلس سنای آمریکا,رای مثبت سنای آمریکا به لغو مجوزهای ریاست جمهوری درباره جنگ عراق
سنای آمریکا روز چهارشنبه به وقت محلی لایحه‌ای را برای لغو مجوز های سالهای ۱۹۹۱ و ۲۰۰۲ به ریاست جمهوری این کشور، برای استفاده از نیروی نظامی علیه عراق تصویب کرد.

به گزارش ایرنا، این لایحه قبل از تصویب نهایی توسط جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا به مجلس نمایندگان ارسال خواهد شد.

این لایحه با ۶۶ رای موافق در مقابل ۳۰ رای مخالف تصویب شد و ۴۶ قانونگذار از هر دو حزب دموکرات و جمهوری خواه از آن حمایت کردند.

مجوز استفاده از نیروی نظامی در سال ۱۹۹۱ به آمریکا اجازه دخالت در جنگ خلیج فارس را داد و مجوز استفاده از نیروی نظامی در سال ۲۰۰۲ از حمله به عراق برای سرنگونی دولت صدام حسین حمایت کرد.

کاخ سفید در اوایل این ماه اعلام کرده بود که دولت بایدن از لغو این دو مجوزحمایت می کند.

کاخ سفید گفت: این لایحه تعهد دولت آمریکا به ادامه روابط قوی و جامع با شرکای عراقی بدون تأثیرگذاری بر عملیات نظامی کنونی را افزایش می دهد.

کنگره آمریکا بر پیامدهای تصمیم خود برای موافقت با جنگ عراق در اکتبر ۲۰۰۲ متمرکز است. آمریکا و متحدانش یک ماه بعد یعنی در مارس ۲۰۰۲ به عراق حمله کردند و آن را اشغال کردند. اکنون که در ماه مارس قرار داریم، ۲۰ سال از آغاز این جنگ می گذرد.

سنا به پایان رسمی جنگ عراق و تاکید مجدد بر قدرت کنگره چشم دوخته است. کنگره هیچ اعلان جنگی به عراق نداد، اگرچه قانون اساسی در ماده اول خود این اختیار را به آن داده بود. کنگره آمریکا از سال ۱۹۴۲ تاکنون به کشوری اعلان جنگ نکرده و هیچ رئیس جمهوری نیز از کنگره چنین درخواستی نکرده است. با این حال آمریکا جنگ های طولانی و خونینی را در کره، ویتنام، افغانستان و عراق به راه انداخته است.

کنگره آمریکا با لغو مجوز سال ۲۰۰۲ خود برای جنگ در عراق، امیدوار است که کنترل بیشتری بر تصمیمات جنگی قوه مجریه اعمال کند. این هدف بسیاری از قانون گذاران آمریکایی در کنگره است.

یکی از حامیان اصلی لغو این اختیار جنگ عراق، تیم کین یک دموکرات اهل ویرجینیا است. او می گوید مجوز سال ۲۰۰۲ برای جنگ عراق و مجوز دیگری که در سال ۱۹۹۱ قبل از جنگ خلیج فارس به جورج دبلیو بوش اعطا شد "دیگر ضروری نیست، هیچ هدف عملیاتی ندارد و خطر سوء استفاده احتمالی را در پی دارد. "

کنگره آمریکا تلاش کرده است تا در برابر روسای جمهور در دوره های قبلی برای کاهش اختیارات آغاز جنگ آنها بایستد و در این مبارزه میان شاخه های مختلف حکومتی آمریکا اسناد اولیه و بنیادی این کشور مطرح شده است. اما کنگره در این مبارزه به دلیل رویدادهای طولانی مدت ضعیف شده است.

کنگره اغلب در اعطای آزادی عمل اجرایی به دولت های آمریکا برای حملات نظامی شریک بوده است و این سابقه به زمان حملات توماس جفرسون علیه دزدان دریایی در دریای مدیترانه در اوایل دهه قرن ۱۸ باز می گردد.

اما گسترش اختیارات جنگ آفرینی روسای جمهور آمریکا به معنای واقعی آن پس از ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ و حملات به برج های مرکز تجارت جهانی و پنتاگون رخ داد.

بیش از نیم قرن از لغو لایحه مشابه در مورد ویتنام توسط کنگره می گذرد. این قطعنامه خلیج تونکین در سال ۱۹۶۴ بود که به لیندون جانسون رئیس جمهور وقت آمریکا اجازه داد تا در ویتنام وارد جنگ شود. آن جنگ در نهایت به کشته شدن بیش از ۵۵ هزار آمریکایی و چندین برابر ویتنامی شد و کل منطقه را بی ثبات کرد.

به گزارش ایرنا از رادیوی ملی آمریکا، قطعنامه تونکین به نام خلیجی در سواحل ویتنام است که آمریکا ادعا کرده بود قایق‌های مجهز به اژدر در این خلیج به کشتی‌های جنگی این کشور حمله کرده اند. جانسون کنگره را متقاعد کرد که افتخار ملی آمریکا در خطر است و ویتنام کلید توقف پیشروی کمونیسم جهانی است. کنگره قطعنامه‌ای را تصویب کرد و به رییس جمهور وقت آمریکا اجازه داد «تمام اقدامات لازم» را برای حفاظت از منافع آمریکا در ویتنام انجام دهد. مجلس نمایندگان به اتفاق آرا به به این قطعنامه رای داد و تنها دو نماینده مجلس سنا با آن مخالفت کردند.

در سال ۱۹۷۰، رای سنا برای لغو این قطعنامه ۸۱ بر ۱۰ بود. در سال ۱۹۶۴، جانسون از اختیارات قطعنامه تونکین و حمایت عمومی خود برخوردار بود (او در نوامبر همان سال با ۶۰ درصد آرای مردم، وارد کاخ سفید شد.) در نتیجه جنگ در ویتنام تشدید شد و نیم میلیون پرسنل آمریکایی وارد ویتنام شدند. درخواست برای سربازان آمریکایی افزایش یافت، اعتراضات گسترش یافت و حمایت مردم از کنگره آمریکا کاهش یافت.

اگرچه جنگ جانسون در ویتنام در ابتدا محبوب بود، اما این جنگ به یک فاجعه تبدیل شد به گونه ای که او نامزدی خود را برای دومین دوره ریاست جمهوری در سال ۱۹۶۸ لغو کرد.

دو سال بعد، ریچارد نیکسون، جانشین جمهوری‌خواه جانسون، تلاش کرد تا جنگ آمریکا در ویتنام را به پایان رساند و نمی‌خواست از قطعنامه تونکین دفاع کند. رهبران هر دو حزب در کنگره آماده بودند که موضوع جنگ ویتنام و قطعنامه آن را کنار بگذارند و نظارت بیشتری بر جنگ‌ افروزی روسای جمهوری آمریکا داشته باشند.

تلاش‌هایی در این راستا در سال‌های پس از آن انجام شد، از جمله تصویب قطعنامه قدرت‌های جنگی در سال ۱۹۷۳. اما روسای جمهور آمریکا همچنان در دهه های بعد راه هایی برای دور زدن کنگره به‌ویژه پس از تجربه ۱۱ سپتامبر، پیدا کردند.

  • 19
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش