پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۱:۴۴ - ۰۷ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۱۶۷۸
بین الملل

آمریکا در خاور دور؛ ناجی است یا باج گیر؟

ترامپ,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل
به نظر می رسد «وادادگی در برابر آمریکا و وانهادن منافع ملی» مشکل مشترک کشورهای شرق و غرب آسیاست که نتیجه آن هم چیزی جر بهره برداری و سوء استفاده آمریکا و سایر قدرت های غربی نیست.

در روزهای گذشته دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا برای بازدید از کشورهای ژاپن، کره جنوبی، چین، ویتنام و فیلیپین در قالب تور آسیایی به مدت حداقل ۱۱ روز عازم این منطقه شده است. سفر ترامپ به آسیا که طولانی ترین سفر خارجی یک رئیس جمهور آمریکا به این قاره در ربع قرن گذشته است، همزمان با اوج گیری بحران کره شمالی انجام شده و خط و نشان کشیدن های رئیس جمهور آمریکا برای این جزیره آشوب ساز به محور اصلی آن تبدیل شده است.

 

ترامپ در خلال دیدارش از ژاپن و کره جنوبی، بر حمایت آمریکا از این دو کشور در برابر تهدیدهای کره شمالی، تاکید کرد و بارها به کره شمالی هشدار داد که عزم واشنگتن در دفاع از ایالات متحده و متحدانش را دست کم نگیرد. با این وجود، لفاظی های سیاسی و بزرگ نمایی نقش و نفوذ آمریکا در جهان تنها هدف دونالد ترامپ از سفر به شرق آسیا نیست. بعد از آنکه رئیس جمهور تاجر پیشه آمریکا موفق شد کشورهای غرب آسیا به خصوص کشورهای عرب حوزه خلیج فارس را از طریق طرح کاذب «تهدید جمهوری اسلامی ایران برای این کشورها»، وادار به خریدهای تسلیحاتی گسترده و ریختن پترودلارهایشان به جیب تراتس های تسلیحاتی آمریکا کند، حال نوبت به کشورهای شرق آسیا رسیده تا رسالت خود را در رونق بخشی به اقتصاد آمریکا و مثبت کردن تراز تجاری این کشور به انجام برسانند.

 

رئیس جمهور آمریکا که بزرگترین فضاسازی های بین المللی را علیه برنامه دفاع موشکی جمهوری اسلامی ایران به راه انداخته، حال برای ایجاد و تقویت شرایط بحرانی که زمینه ساز افزایش فروش تسلیحات آمریکایی است، حاضر است در سیاستی متناقض و دو سویه، محدودیت مربوط به وزن کلاهک را برای موشک های بالستیک کره جنوبی لغو کند.

 

ترامپ که تاجری با تجربه و سیاستمداری نوپا و تازه کار است نتوانست چانه زنی های خود برای فروش تسلیحات به کشورهای شرق آسیا را پنهان کند و در نشست خبری که در کره جنوبی داشت گفت: کره جنوبی «قبول کرده» تا از آمریکا «میلیاردها دلار» سلاح به منظور تقویت خودش در مواجهه با تهدیدهای کره شمالی بخرد.

 

سئول حجم بزرگی از تسلیحات آمریکا را «خواه هواپیما باشد، خواه موشک ها و خواه هر سلاح دیگری» خریداری می کند. وقتی ترامپ از عبارت «قبول کردن رئیس جمهور کره جنوبی» صحبت می کند؛ به خوبی می توان فهمید که مقامات کره جنوبی خود تمایل و تصمیمی به انجام خریدهای تسلیحاتی کلان از آمریکا نداشته و تنها پس از فشارها و البته وعده و وعیدهای احتمالی رئیس جمهور آمریکا بوده که حاضر شدند میلیاردها دلار از بودجه کشورشان را به رونق صنایع تسلیحاتی آمریکا و ایجاد شغل برای جوانان آمریکایی اختصاص دهند. توافقی که البته حمایت و رضایت مردم کره جنوبی را به همراه ندارد و این را می توان از تجمعات اعتراضی و شعارهای ضد آمریکایی مردم این کشور به خوبی درک کرد.

 

خریدهای تسلیحاتی کره جنوبی در حالی است که ژاپن نیز طی چند سال گذشته بزرگترین خریدار تسلیحات نظامی آمریکا در شرق آسیا بوده و بنا بر برخی آمار طی ۱۰ سال گذشته، این کشور بیش از ۴ میلیارد دلار سلاح وارد کرده که ۹۳ درصد آن از آمریکا تأمین شده است. بدین ترتیب هر چند رئیس جمهور آمریکا از سوی بسیاری از رسانه ها و تحلیلگران بین المللی به عنوان رئیس جمهوری ساده لوح و فاقد اهداف و استراتژی کلان در حوزه سیاست خارجی معرفی می شود؛ اما به نظر می رسد او در عین ساده لوحی، دارای یک برنامه کلان و طرح ریزی شده برای تحقق شعار اولیه اش؛ یعنی شعار «اول آمریکا» است.

 

استراتژی «بحران سازی» و «تنش آفرینی» در مناطق مختلف برای درگیر کردن بازیگران منطقه ای با یکدیگر و ایجاد فضای ترس و ناامنی برای راه انداختن مسابقات تسلیحاتی، سیاست دیرینه امریکاست که توسط دولت تازه کار آمریکا نیز مجدانه پیگیری می شود. تلاش رئیس جمهور آمریکا برای تأمین منافع ملی کشورش به قیمت ایجاد آشوب و تنش در سایر کشورها هر چند مایه تأسف و ناشی از افول بیش از پیش اخلاق در عرصه روابط بین الملل است؛ اما این سؤال اساسی را مطرح می کند که چرا مقامات سایر کشورها این گونه به منافع ملی خود پایبند نیستند و به راحتی به ابزاری برای سیاست ورزی قدرت های بزرگ تبدیل می شوند. چرا مقامات کشورهای غرب و شرق آسیا که تاریخ و تمدن برخی از آنها بسیار غنی تر و طولانی تر از ایالات متحده آمریکاست، حاضر می شوند با ورود به رقابت های منطقه ای و مسابقه تسلیحاتی، به جای رونق اقتصادی و تجاری، جنگ، ناامنی و فقر را برای ملتهایشان به ارمغان بیاورند؟!

 

پاسخ شاید در کمبود «اعتماد به نفس ملی» و  تصویر کاذب «قدرت ناجی» باشد که کشورهای آسیایی از ایالات متحده برای خود ساخته اند. کشورهای شرق و غرب آسیا که سال هاست با مشکلاتی همچون اختلافات ارضی و مرزی و جنگ قدرت دست و پنجه نرم می کنند، به جای تدارک یک سیستم امنیتی منطقه ای، همواره به قدرتی فرامنطقه ای چشم دوخته اند تا از آن سوی اقیانوس بیاید و در سیستم موازنه قوای ایجاد شده، کفه ترازو را به سمت آنها سنگین تر کند. غافل از اینکه منافع این قدرت های فرا منطقه ای نه در حل و فصل نهایی درگیری و تنش؛ که بر عکس در طولانی شدن و ادامه آنها است. 

 

بدین ترتیب به نظر می رسد «وادادگی در برابر آمریکا و وانهادن منافع ملی» مشکل مشترک کشورهای شرق و غرب آسیاست که نتیجه آن هم چیزی جر بهره برداری و سوء استفاده آمریکا و سایر قدرت های غربی نیست. تا زمانی که سران کشورهای آسیایی به این جمع بندی نرسند که اختلافات درون منطقه ای را باید خودشان با همت درونی و پشتوانه مردمی از طریق مذاکره و همکاری حل کنند، باید همچنان منتظر شنیدن ارقام نجومی فروش های تسلیحاتی باشیم که رؤسای جمهور آمریکا با خوشحالی و رضایت از رسانه ها اعلام می کنند.

 

اعظم ملایی، مدرس دانشگاه

 

 

  • 10
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۹
غیر قابل انتشار: ۸
جدیدترین
قدیمی ترین
به چه دلیل کاریکاتوریست های ایران در این برهه زمانی افرادی مثل ترامپ ،ولیعهد عربستان و رئسای کشورهای غربی را با کاریکاتور هایی که خون اشام هستند نشان نمی دهند و در دنیا منتشر کنند؟
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش