دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۴۳ - ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۲۰۲۴۰۴
بین الملل

رقابت تنش زدایی در شرق

چین و هند,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل

در بحبوحه اخبار مربوط به تنش‌زدایی در شبه جزیره کره و فرجام برجام در کمتر از دو هفته مانده به پایان ضرب‌الاجل آمریکا برای ماندن یا خروج از این توافق بین‌المللی، روز شنبه خبر مهمی منتشر شد که در این هیاهوی رسانه‌ای چندان به آن توجه کافی نشد. 

 

در همین رابطه خبرگزاری رویترز گزارش داد که ناندرا مودی نخست وزیر هند و شی جین پینگ رئیس جمهوری چین طی روزهای گذشته چندین نشست غیر رسمی با یکدیگر برگزار کرده و در اقدامی بی‌سابقه توافق کردند که مناقشات مرزی خود را کاهش داده و در راستای صلح حرکت کنند. این امر زمانی رخ داد که چند ماه قبل دو کشور یک مناقشه جدی در مرزهای خود واقع در کوه‌های هیمالیا را پشت سر گذاشته بودند. مقامات دو کشور علت این مذاکرات غیر رسمی را در این جمله خلاصه کرده‌اند که رهبران چین و هند در شرایط کنونی ناچار هستند که همکاری‌های بزرگی را با یکدیگر رقم بزنند و دامنه توافقات را خیلی بیشتر از موارد موردی گسترش دهند.

 

مهمترین اختلاف سنتی میان چین و هند مربوط به یک نوار مرزی به طول ۳۵۰۰ کیلومتر است که اکنون پس از سال‌ها همچنان میان دو طرف ادامه دارد و طی آن چندین و چند بار سربازان هر یک از دو کشور امنیت مرزها را نقض کرده‌‌اند. این در حالی است که روابط چین با پاکستان و روابط هند با آمریکا با پیوند خوردن به راهبردهای هر یک از طرفین در حوزه تجارت خارجی باعث پیچیده‌تر شدن مناقشات میان دهلی‌نو و پکن شده است.

 

عبور از پیامدهای استعماری

روابط میان چین و هند به عنوان دو زیر سیستم مهم منطقه‌ای آسیا و دو قدرت نوظهور جهانی به واسطه وجود عوامل مختلف میان دو کشور؛ در زمینه‌های استراتژیکی بسیار متغیر است. با وجود این، دو کشور نمی‌توانند الزامات تغییر ماهیت استراتژیک جهانی که در آن منافع اقتصادی از موضوعات سیاسی پیش گرفته‌اند را نادیده بگیرند. در نتیجه بنا بر همین مبنا، دو کشور در بسیاری از موارد اقتصادی، امنیت دریایی و امنیت انرژی دارای همگرایی‌های گسترده‌ای هستند.

 

از سوی دیگر هر چند دو کشور به سبب سابقه طولانی استعمار دارای مناقشات مرزی فراوانی بوده و بر سر خط مرزی مک ماهون، کل ایالت شرقی آروناچال پرداش، انتهای غربی منطقه آکسای چین از سین‌گیانگ تا تبت و نیز کشمیر همچنان دارای اختلاف هستند، اما روند رو به توسعه آنها سبب شده تا رهبران دو کشور با توجه به گسترش حوزه‌های نفوذ سعی در کاهش هزینه‌های قبلی داشته باشند.

 

ضرورت مدیریت مناقشات مرزی به سبب ماهیت تاریخی آن در هزاره جدید یکی از محوری‌ترین مسائل موجود میان کشورهای تحت تاثیر استعمار است. اصولاً یکی از تبعات استعمار برای کشورهای مستعمره در تمامی نقاط جهان این است که سبب شده تا سیر حوادث در این مناطق به صورت طبیعی رقم نخورد. مشاهده وضعیت خاورمیانه از شمال آفریقا تا خاورمیانه عربی که محصول پیمان سایکس-پیکو در زمان جنگ جهانی اول بوده و بدون توجه به ماهیت قومی و هویتی به صورت مرزهای مصنوعی نمود پیدا کرده است، یکی از نمونه‌های بارز فرسایشی شدن روند تحولات در این مناطق است.

 

در همین راستا دکتر امیر روشن استاد علوم سیاسی طی مقاله خود در شماره نهم فصلنامه روابط خارجی معتقد است: با توجه به تمامی این اشتراکات و دغدغه‌های مشترک میان این دو قدرت نوظهور جهانی، تقویت رشد اقتصادی میان آنها منجر به افزایش نفوذ ژئوپلتیکی و نظامی خواهد بود. پکن و دهلی‌نو همچنین در اصلاح نهادهای بین‌المللی اتفاق نظر دارند و تمایل به حفظ ثبات و امنیت در منطقه پاسفیک میان آنها به صورت جدی مطرح است. به همین واسطه است که با توجه به تحولات موجود در قاره آسیا ضرورت همکاری و به تعادل رسیدن میان دو کشور بیش از هر زمان دیگری احساس می‌شود.

 

پیام‌های شبه جزیره کره و خاورمیانه به پکن و دهلی‌نو

از سوی دیگر برخی از تحلیل‌گران معقتدند، زایمان دردناک یک نظم جدید منطقه‌ای از نقطه سوریه در خاورمیانه عربی و همزمانی آن با تنش‌زدایی هسته‌ای در شبه جزیره کره، همگی پیام‌هایی جدی را به این دو بازیگر برای تغییرات اساسی در قلب جهان صادر می‌کند. 

 

زمانی ساموئل هانتینگتون با مطرح کردن تئوری «برخورد تمدن‌ها» پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی معتقد بود که در دوران پسا جنگ سرد، فرهنگ و هویت مذهبی سرچشمه همه درگیری‌ها در جهان خواهد بود. در چنین جهانی دو تمدن یارای مقابله با مجموعه غرب را خواهند داشت. نخست اسلام است که باید با آفریقایی‌سازی منطقه خاورمیانه با آن مقابل شود و دیگری تمدن کنفوسیوسی است که می‌توان با تجارت با آن تعامل کرد. حال پس از چندین سال بحران فراگیر در خاورمیانه طرح عبور به شرق آمریکا در قرن بیست و یکم که با گذشتن از خاورمیانه عربی و فلات ایران به تبت می‌رسد و همزمانی آن با تنش‌زدایی در شبه جزیره کره، این پیام روشن را به دهلی‌نو و پکن مخابره می‌کند که باید خود را برای مواجهه با این نیروی بی‌محابای مهاجم آماده کنند.

 

به همین منظور است که این تحلیل‌گران از دیدگان کلان‌نگر معتقدند که یکی از عوامل مهم و بلندمدت رفتن هند و چین به سوی تنش‌زدایی و آغاز آن از تنش‌زدایی‌های مرزی مقدمه‌ای برای آماده شدن برای مواجهه با چنین راهبردی از سوی غرب است.

 

 

ebtekarnews.com
  • 14
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش