
رئیسجمهوری آمریکا، کارزار انتخاباتی خود برای رقابتهای سال ۲۰۲۰ را بهطور رسمی و با متهمکردن دمکراتها به «تخریب کشور» و حمله به «رسانههای خبری جعلی» آغاز کرد. دونالد ترامپ روز ۱۸ ژوئن/۲۸ خرداد، در جمع هوادارانش در اورلاندو، ایالت فلوریدا، گفت رقبا و مخالفان او در حزب دمکرات «همانطور که میدانیم قصد دارند کشور را نابود کنند» و «این اتفاق نخواهد افتاد». با وجود آنکه نامزدی ترامپ از سوی حزب جمهوریخواه برای انتخابات پیشرو بسیار محتمل است، اما رقیب او از حزب دمکرات هنوز مشخص نشده، و گروه بزرگی از سیاستمداران دمکرات در رقابت داخلی با یکدیگر هستند تا در نهایت نامزد نهایی انتخاب شود.
علی بیگدلی در گفتوگویی با «همدلی» با گفتن اینکه «مردم آمریکا به دلیل دستاوردهای داخلی، دونالدترامپ را بهترین رئیس جمهوری یک قرن گذشته کشورشان میدانند.» به پرسشهای طرح شده پاسخ میگوید:
ترامپ رسما فعالیتهایش را شروع کرد. سوال این است، این چهره جنجالی چقدر شانس ماندن در کاخ سفید را دارد؟
مردم آمریکا به دلیل دستاوردهای داخلی، دونالدترامپ را بهترین رئیس جمهوری یک قرن گذشته کشورشان میدانند. چون در این سه سال و چند ماه وضع اقتصادی آمریکا و در نتیجه آمریکاییها اوجگیری قابل توجهی را داشته است. به عنوان مثال سیاستهای کاخ سفید در این چند مدت، موجب شد تا سرمایههای آمریکا از خارج به داخل کشور بازگردانده شود و همچنین نظام مالیاتی اصلاح شود. این روند باعث شد حتی شاخههای تند آمریکا که همان تیپارتیها هستند هم به رئیس جمهوری روی خوش نشان بدهند. مجموعا ۳۵درصد مردم آمریکا را جمهوریخواهان شامل میشوند که خب! برای یک کاندیدای ریاست جمهوری میتواند آمار خوبی باشد. البته فضای انتخاباتی آمریکا کاملا برعکس کشورهای اروپایی است. به طوریکه سرنوشت انتخابات معمولا در هفتههای منتهی به روز رایگیری تعیین میشود.
اینکه ترامپ در نظام بینالملل به عنوان چهرهای پرمساله شناخته میشود، میتواند برایش دردسرساز باشد؟
اصولا آن دسته از آمریکاییهایی که رایشان را به جمهوریخواهان میدهند، خیلی کاری به مناسبات دیپلماتیک کشورشان توجهی نشان نمیدهند. مثلا برایشان چندان مهم نیست که کره شمالی چه میشود یا اینکه دولت مستقر چه سیاستی را در قبال ایران در دستور کار خود دارد. چیزی که برای آنها مهم است، اقندار کشورشان و رشد اقتصادی و مخصوصا میزان اشتغالزایی است و در کل برایشان این مهم است که چقدر از دغدغههای مالیشان برطرف شده است. این، دموکراتها هستند که همیشه به مسایل جهان حساسیت نشان میدهند. پس اینکه آقای ترامپ در مسایل مربوط به سیاست خارجی ناموفق بوده و کارنامه مسالهداری را از خود به جای گذاشته است، برای ۳۵درصد از رایدهندهها (جمهوریخواهان) مهم نیست اما این مساله برای ۴۰درصد دیگر (دموکراتها) حائز اهمیت است. در این بین میماند لیبرالها که در هر انتخاباتی نقشی تعیین کننده دارند. به این معنی که هر طیف که بتواند نظر مثبت آنها را جلب کند، میتواند شانس بالایی برای پیروزی در انتخابات داشته باشد.
چقدر احتمال دارد، ترامپ در مدت زمان باقیمانده تا انتخابات، در سیاستهایش تغییرهایی ایجاد کند؟
ترامپ اصولا آدمی است که نسبت به ادامه دادن راه و روشی که دارد، اصرار نشان میدهد. البته به طور مشخص سعی خواهد کرد، در مدت زمان باقی مانده، کره شمالی را به زعم خود مهار کند. همچنین همه تلاشش را به کار خواهد گرفت تا با ایران به یک تفاهم حتی حداقلی برسد.
اینکه آشکارا از حمله نظامی به ایران دوری میکند هم به انتخابات ربط دارد؟
قطعا. این نوع موضع گیری حتما به دلیل انتخابات ۲۰۲۰ است. ترامپ توانسته در داخل موفقیتهایی به دست آورد، با این حال در سیاست خارجی هیچ توفیقی نداشته است، به طوریکه هم در کره شمالی، هم در رابطه با ایران و هم در شمال آفریقا شکستهای سختی را متحمل شد. دقیقا به همین دلیل هیچ تمایلی به جنگ چه با ایران و چه با کشورهای دیگر ندارد.
چقدر احتمال دارد، تحت تاثیر فضای انتخاباتی در چینش مهرههای کاخ سفید جابهجایی داشته باشد؟
در شرایط فعلی به نظر نمیرسد، ترامپ همکارانش در کاخ سفید را جابهجا کند. فشارهایی که بولتون میآورد و سیاستی که ترامپ به کار میبرد، به این معناست که میخواهند از همه اشکال دیپلماسی استفاده کنند. یعنی هم ایران را از جهت حمله نظامی تحت فشار قرار دهند، هم اینکه حمله نظامی صورت نگیرد و آنها به فشارهای اقتصادی ادامه دهند. این یک بازی سیاسی است. یعنی چیزی نیست که ریشههای عمیق بین ترامپ و همکارانش در کاخ سفید داشته باشد.
به بحث رقبای ترامپ بپردازیم. دموکراتها یارای رویارویی با ترامپ را خواهند داشت؟
مساله این است، ریاست جمهوری ترامپ برای دموکراتها خسارتی گزاف بود. به همین دلیل آنها حتما همه تلاششان را به کار خواهند گرفت تا بعد از ۴ سال به کاخ سفید برگردند. پس با داغ شدن فضای انتخاباتی باید منتظر سخنرانیهای طوفانی چهرههایی چون اوباما و هیلاری باشیم. با این حال، باید اذعان داشت که دموکراتها چهرهای ندارند که بتواند ترامپ را شکست بدهد.
با این حال، به نظر شما ترامپ در کاخ سفید میماند؟
ترامپ در کاخ سفید میماند، مگر اینکه واقعا اتفاق خاصی بیفتد.
- 20
- 2
کاربر مهمان
۱۳۹۸/۴/۵ - ۹:۵۹
Permalink