پنجشنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۴:۴۷ - ۲۸ مهر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۷۰۶۷۳۹
خاورمیانه

احیای صلح یا نوعثمانی گری ترکیه؟

رجب طیب اردوغان,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه

با آغاز بحران سوریه هر یک از کشورهای منطقه و جهان سیاست‌های متفاوتی را نسبت به تحولات این کشور اتخاذ کردند. یکی از کشورهایی که آغاز بحران تا به امروز سیاست‌های مبهم و حتی متناقضی به بحران سوریه داشته است کشور ترکیه است. از آغاز بحران سوریه موضع ترکیه پیچیده متغیر و دارای چرخش‌های متفاوتی بوده است. از میانجیگری، تا بسیج مخالفان و میزبانی آنها در آنکارا، جنگ و لشکرکشی رویکردهای متفاوت ترک‌ها به تحولات سوریه بوده است. از سال ۲۰۰۲ با روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه در ترکیه، احمد داوود اغلو استاد روابط بین‌الملل، مشاور و وزیر اسبق خارجه اردوغان نظریه پرداز سیاست خارجی ترکیه بوده است.

داوود اغلو در کتاب «عمق استراتژیک» دکترین اصلی سیاست خارجی خود را برای ترکیه تبیین کرد. آقای اغلو با نقد اصلی سیاست خارجی آنکارا و متمرکز شدن سیاست خارجی این کشور به غرب و آمریکا و غافل شدن آن از خاورمیانه و شمال آفریقا بر تجدید نظر در سیاست خارجی ترکیه تاکید داشت، که لازمه این سیاست خارجی در دو مرحله قدرت نرم و یا سیاست صفر کردن اختلافات با همسایگان و ظهور ترکیه به عنوان کشور قدرتمندی در منطقه بود. بحران داخلی سوریه زندگی سیاسی گروه‌های کرد را نیز متحول کرد.

حزب حاکم سوریه قبل از سال ۲۰۱۱ کردها را مهاجر، بیگانه و شهروند موقت و نتیجه توطئه‌ای بین المللی می‌دانست که باید به مآمن اصلی خود بازگردند و طرح کمربند عربی در سوریه اجرا شود. با قدرتمند شدن کردها،در جریان تحولات سوریه مخالفت‌ها و محدودیت‌های منطقه‌ای و ساختاری بین المللی نمی‌توانست مانع بزرگی برای هویت خواهی کردها باشد. تضعیف حکومت مرکزی در بحران داخلی موجب تقویت کردها شد، در نتیجه آنها کنترل شهرهای عفرین، کوبانی، سه ری کانی و دیرک را به دست گرفته و با تشکیل اداره محلی، امور نواحی مورد تسلط خود را از طریق انجمن ویژه اداره کرده و ضمن دایر کردن ایست بازرسی، پرچم خاص خود را به اهتزاز در آوردند که نوعی تمرین و آماده سازی برای کسب خودمختاری است. کردها پس از چندین سال و پاکسازی بخش عمده‌ای از شمال کشور، نبرد خود را به عمق مناطق عرب نشین و حتی شهر رقه، پایتخت خود خوانده داعش کشانده‌اند.

پیشروی کردها در مقابل داعش، اعتماد آمریکایی‌ها را نسبت به کرد‌ها جلب کرده و موجب شده انواع سلاح‌های سبک و سنگین در اختیار آنها بگذارد. حجم حمایت مادی و تسلیحاتی غرب از کردهای سوریه و کنترل مناطق وسیعی از شمال سوریه حتی زمینه تجزیه قسمت‌های شمالی این کشور را نیز فراهم می‌کرد، پروسه‌ای که با ایجاد مناطق خود مختار یا فدرال آغاز می‌شود و در نهایت به تلاش برای استقلال و تجزیه‌طلبی ختم خواهد شد. اما ترکیه از منظر دیگری به کردها و مناطق شمالی سوریه می‌نگرد، باید گفت راهبرد ترکیه در قبال کردهای سوریه را باید با توجه به درگیری آن کشور در بحران سوریه و جنگ چهار دهه‌ای ترکیه با نیروهای پ ک ک تحلیل نمود. در نگاه آنکارا حزب اتحاد دموکراتیک سوریه بیش از پ ک ک تلاش می‌کند تا پایگاهی برای توسعه نفوذ خود در سوریه ایجاد کند.

در نتیجه نگران است که قدرت یابی و غیر قابل کنترل شدن کردهای سوریه، جنبش‌های جدایی طلبانه را در ترکیه تهییج و تقویت کند و در کنار آن پ ک ک از آن به عنوان فرصتی برای تشدید فعالیت‌های خود در این کشور بهره برداری کند. لذا باید گفت هدف اصلی ترکیه محدود و محاصره کردن حزب اتحاد دموکراتیک در جنوب مرزهایش به عنوان قسمتی از راهبرد امنیتی ملی آن کشور است. عملیات سپر فرات و شاخه زیتون را در جهت مقابله با پیشروی کردها و آنچه تهدید داعش می‌خواند برای ایجاد منطقه حائل در شمال سوریه در سال گذشته اجرا کرد. با عقب نشینی نیروهای آمریکایی در مناطق کرد نشین که جهت همکاری با یگان‌های کرد و مبارزه با تروریسم در این مناطق مسقر بودند ترکیه حمله خود به شمال سوریه علیه نیروهای کرد را آغاز کرد.

رئیس جمهوری ترکیه رجب طیب اردوغان اعلام کرده که این حمله تحت عنوان عملیات «چشمه صلح» معروف است و به منظور عقب راندن نیروی دموکراتیک که ترکیه آنها را یک گروه تروریستی میداند طرح‌ریزی شده است. وی همچنین ماموریت خود رابرای جلوگبری از ایجاد یک کریدور ترور در مرزهای جنوبی ترکیه برای برقراری صلح و اسکان آوارگان سوریه در این مناطق اعلام کرده است. حملات جدید ارتش ترکیه به مناطق کردنشین بازتاب‌های گسترده‌ای را در سطح جهانی و منطقه‌ای به دنبال داشته است. دولت‌های منطقه و جهان تا افکار عمومی همگی خواهان پایان عملیات چشمه صلح و کشتار کردهای سوریه است. در مجموع باید گفت حمله ترکیه به سوریه فرصت جدیدی را در اختیار مخالفین دولت اسد و گروه‌های تروریستی سوریه از جمله داعش را برای تجدید قوا و در گیری مجدد در بخش‌های از سوریه فراهم می‌آورد.

اما چرا ترکیه برای حمله به سوریه این چنین هزینه‌های گزافی را پرداخت می‌کند؟ هزینه‌های که شامل محکومیت جهانی، پذیرش مسئولیت ظهور داعش و تروریسم را علاوه بر فشار افکار عمومی جهانی تا تحریم شرکای خود از جمله آمریکا و اتحادیه اروپا را شامل می‌شود همچنین مخالفت دوستان خود از جمله ایران و روسیه که با آنها در جریان مذاکرات آستانه قزاقستان برای پایان بحران سوریه همکاری می‌کرد را در پی داشته است. از سوی دیگر اعتراض کشورهای عربی از جمله عربستان و اتحادیه عرب و تشکیل جلسه اضطرار شورای امنیت بخشی از فشارهای سیاسی و دیپلماتیکی است که ترکیه به آنها تن داده است. باید گفت کردهای سوریه گرچه در طی سال‌های اخیر با مشکلات ساختاری متنوعی روبرو بوده‌اند، ولی نسبت به معارضان و رخدادهای اخیر سوریه مواضع مستقلی داشته اند و در پی دستیابی به مطالبات سنتی خود یعنی ایجاد منطقه خودگردان طبق الگوی کردستان عراق هستند.

در ادامه این باید گفت که در طول درگیری چند ساله در سوریه نیروهای کرد (pyd) در مقابل ارتش سوریه و نیروهای امنیتی آنها به عنوان مخالف جدی ظاهر نشدند و همواره در موازات ارتش سوریه و به صورت مستقل با سایر معارضین و تروریست‌ها مخالفت کرده اند. در حال حاضر نیروهای مدافع خلق بر بخش‌هایی از کردستان سوریه تسلط یافته‌اند و با هر نیروی دیگری که برای تسلط بر مناطق کردنشین تلاش کند مقابله می‌کنند. درباره تهدید نیروهای کردهای سوریه برای ترکیه ایجاد منطقه خودمختار در شمال سوریه برای ترکیه که احزاب کرد سوریه را به مثابه همان گروه پ‌ک‌ک می‌داند که یک تهدید جدی برای انکارا محسوب می‌شود.چرا ترکیه همواره اصلی‌ترین دشمن خود را شبه نظامیان کرد موسوم به پ‌ک‌ک می‌داند و نشان داده که برای جلو گیری از رشد این جریان‌ها حاضر به اتخاذ هر تصمیمی است.

لذا فعال شدن گسل‌های هویتی کردها برای ترکیه همواره به عنوان یک چالش امنیتی محسوب می‌شود تا جایی که ترکیه پیشتر بخش‌هایی از شمال عراق را نیز در کنار سوریه مورد حمله هوایی قرار داده است و ترجیح می‌دهد با تضعیف حاکمیت دولتین سوریه و عراق رویای غالب شدن بر بخش‌های کردنشین کشورهای منطقه را در جهت کنترل و سرکوب کردها محقق سازد. در کنار آن شکست سیاست‌های آنکارا در جهت حمایت از برخی گروه‌های شبه نظامی مخالف دولت سوریه از جمله جبهه النصره و... را که نتوانستند به موفقیت‌های دائمی در برابر کردها و ارتش سوریه به دست آوردند، نباید از نظر دور داشت. حمله به شمال سوریه و کردها، گروهای اسلامگرای همسو با ترکیه را مجدد احیا می‌نمایید.

که این امر در تضاد کامل با سیاست اعلامی انکار در مبارزه با تروریسم را به نمایش می‌گذارد. از این رو دخالت ترکیه در شمال سوریه به عنوان یک کشور مستقل عضو سازمان ملل متحد به بهانه پیشروی نیروهای کرد و طرح ایجاد منطقه امن در شمال سوریه تحولات این کشور را پس از چند سال وارد مرحله تازه‌ای کرد.

سجاد قیطاسی‪

hamdelidaily.ir
  • 11
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش