پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۵۷ - ۰۱ شهریور ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۶۰۰۰۷۷
احزاب، تشکل ها، شخصیت ها

واقعيت رای اعتماد به وزرا در نبود ساختار حزبی

احزاب,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,احزاب و شخصیتها

بسياري از كارشناسان سياسي تاكنون بارها بر اين نكته تاكيد كرده‌اند كه چرا در غياب نظام حزبي برخي از نهادهاي برآمده از دموكراسي كارايي خود را ندارد. گويي خودرويي ساخته شود كه فاقد ترمز و فرمان باشد. سرنوشت چنين خودرويي از پيش روشن است. اتفاقي كه در جريان راي اعتماد به وزراي پيشنهادي رخ داد بيش از گذشته ثابت كرد كه در غياب نظام حزبي، مجلس و عملكرد آن مي‌تواند مورد نقد جدي باشد. چرا؟ مجلس محل حضور نمايندگان سراسر كشور است. هر نماينده‌اي از مردم محل خودش راي مي‌گيرد.

 

پس بايد مطالبات آن مردم را تامين كند. اين نه تنها وظيفه ابتدايي اوست، بلكه براي دوباره راي آوردن نيز لازم است. در عين حال روشن است كه نماينده براي تامين اين منافع و مطالبات بايد از ابزارهاي خود استفاده كند. برخي موارد پيش مي‌آيد كه يك نماينده ابزار نمايندگي را در خدمت منافع فردي خويش قرار مي‌دهد و اين بدترين حالت است. در نظام غيرحزبي هيچ كس نيست كه مسووليتي در برابر اين رفتار او بپذيرد. در حالت مفيدتر، نماينده در پي تامين منافع مردم منطقه‌اي است كه به او راي داده‌اند و ابزار نمايندگي مثل راي اعتماد دادن، تصويب و رد بودجه، طرح سوال و... را در ازاي تامين اين خواسته به كار مي‌گيرد.

 

ولي مساله مهم اين است كه اين تصميم محلي و منطقه‌اي است و لزوما ملي نيست. اولويت‌هاي اقتصادي و ملي در آن لحاظ نمي‌شود. برخي نمايندگان زرنگ و شايد هم خودمحور هستند، لذا اجراي طرح‌هايي را براي منطقه خود از تصويب وزرا مي‌گذرانند كه به لحاظ اقتصادي و ملي مقرون به صرفه نيست. البته اين مشكل از اول انقلاب بوده است. مواردي بوده كه يك بيمارستان ١٠٠ تختخوابي در شهري ساخته شده كه عموما تخت‌هايش خالي هستند يا متخصص لازم و ساير امكانات يك بيمارستان در اين ابعاد را ندارد. به همين دليل اين كار نوعي اتلاف منابع محدود اقتصادي كشور است. يا ديده شده كه  ايجاد مجتمع‌هاي فولادي و پتروشيمي خيلي مد شده است و هر شهري درصدد ساخت چنين كارخانجاتي است. در حالي كه اين مجتمع‌ها در اندازه‌هاي كوچك اصلا مقرون به صرفه نيستند.

 

يا مصرف بالايي از آب دارند كه در مناطق خشك و كم‌آب نبايد ساخته شوند. در چنين شرايطي، نمايندگاني كه ملي فكر مي‌كنند و در اين چارچوب راي مي‌دهند، سرشان بي‌كلاه مي‌ماند، زيرا رفتار نمايندگان فردي و منطقه‌اي و محلي تعيين‌كننده سرنوشت وزرا و طرح‌ها است. در بهترين حالت اين رفتار در پي تامين منافع استاني و نه ملي است. اين عارضه موجب مي‌شود كه تخصيص منابع و تصويب طرح‌ها خارج از چارچوب‌ها و ضوابط كارشناسي و علمي انجام شود. ممكن است كه يك منطقه يا شهر خاص از اين وضع بهره‌مند شوند، ولي چون كل كشور ضرر مي‌كند، در نهايت همه مناطق كشور نيز متضرر مي‌شوند. در يك نظام حزبي كامل، احزاب در پي اجراي طرح‌ها و برنامه‌هاي ملي هستند.

 

هر طرح و برنامه منطقه‌اي در ذيل طرح ملي آنان اجرا خواهد شد. در چنين نظامي نماينده بيش از اينكه نماينده يك منطقه باشد، نماينده كشور است و تضمين اين تعهد نمايندگي از طريق عضويت در يك حزب سراسري و ملي است. تصميمات اساسي بيشتر در حزب گرفته مي‌شود و برايند آن تصميم در مجلس اجرايي مي‌شود. راي اعتماد به وزرا درون حزب يا حداقل با يك تصميم حزبي انجام مي‌شود و نه از طريق تعاملات فردي ميان وزرا با تك‌تك نمايندگان. وزرا بايد در برابر اكثريت حزبي پاسخگوي ايده‌هاي ملي و كلان باشند. نيازي ندارند براي كسب راي به اين و آن نماينده مراجعه و وعده كشيدن فلان راه يا ساختن فلان بنا، يا احداث فلان فرودگاه، يا خط لوله، يا كارخانه پتروشيمي و فولاد و... را بدهند. در راي اعتماد اخير اين فرآيند تشديد شد.

 

اسنادي هم از توافق‌هايي از تعهدات وزرا با برخي از نمايندگان به صورت جمعي و البته استاني به بيرون درز كرد. اگر مطالبات و تامين خواسته‌ها جنبه نفع شخصي نداشته باشد، طبعا اين وظيفه نماينده است كه مطالبات مردم راي‌دهنده به خود را به ازاي دادن راي اعتماد به وزرا تامين كند. ولي مشكل اينجاست كه اين تامين خواسته، به قيمت زيان‌هاي بيشتر براي كل كشور از جمله همان استان انجام خواهد شد.چگونه اين زيان تحميل مي‌شود؟ فرض كنيد فقط دو استان داشته باشيم. طرح الف در استان اول سوددهي ٧٠ دارد ولي در استان دوم سوددهي ١٠٠. حال اگر بر اثر لابي نمايندگان اين دو استان به هر عللي اين طرح براي استان اول تصويب شود، روشن است كه نفع استان الف ٧٠ است ولي كل كشور كه جمع دو استان باشد ٣٠ واحد زيان كرده است. اين يك نمونه انتزاعي است.

 

اگر خوب دقت كنيم بسياري از طرح‌هاي اقتصادي كشور شامل اين مثال مي‌شوند. چرا در ايران سرمايه‌گذاري زياد است يا حداقل در گذشته زياد بوده ولي رشد اقتصادي اندك است؟ به اين دليل كه بيشتر طرح‌هاي عمراني كشور فاقد طرح توجيهي و بهره‌دهي كافي هستند و يكي از عوامل موثر بر بروز اين مشكل مهم غيرحزبي و غيرتشكيلاتي بودن نمايندگان است كه به جز منافع شخصي، حداكثر كاري كه مي‌كنند تامين منافع منطقه‌اي و محلي است، هرچند با انجام اين كار، بهره‌دهي كلي آن براي كشور اندك و حتي صفر باشد.

 

 

 

 

etemadnewspaper.ir
  • 10
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش