شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۲۰ - ۰۷ مهر ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۷۰۵۰۶
طبیعت و محیط زیست

اشتباه بزرگ لئوناردو داوینچی

لئوناردو داوینچی,نظریه داوینچی درباره درختان
در طول قرن‌ها، لئوناردو داوینچی، مخترع، محقق و هنرمند سرشناس ایتالیایی، به خاطر طراحی‌های متناسب و دقیقش مورد تمجید و ستایش قرار می‌گرفت. او یک قرن قبل از نیوتن، شباهت‌های گرانش و شتاب را درک کرده بود. اما حالا با انجام بررسی‌های دقیق‌تر به نظر می‌رسد که یکی از قوانینی که داوینچی برای توضیح نحوه رشد درختان مطرح کرده بود، با واقعیت تطابق ندارد.

به گزارش خبرآنلاین، داوینچی از بیرون به درختان می‌نگریست و از داخل ساقه‌های بلندی که در آن آب در لوله‌های داخلی به نام آوند چوبی مکیده می‌شوند، بی‌خبر بود؛ چرا که آب از طریق برگ‌های بالایی درختان تبخیر می‌شود.

این دانشمند ایتالیایی با ترسیم طرح‌هایی از درختان در دفترهایش به این جمع‌بندی رسیده بود که ضخامت شاخه درخت یا تنه آن، با ضخامت مجموع تمام اندام‌هایی که از آن منشعب می‌شوند، برابر است.

قانونی که درست نبود

این شاید ایده خوبی برای هنرمندان تازه کار باشد. اما دانشمندان از آن زمان تاکنون بارها نشان داده‌اند که ارتباطی که داوینچی به توصیف آن پرداخته، ممکن است به خوبی نحوه مقاومت درختان در برابر خرد شدن در برابر باد را توجیه کند ولی براساس مطالعه جدید دو دانشمند گیاه‌شناسی، این نسبت در حد میکروسکوپیک حکمفرما نیست.

واقعیت این است که داوینچی از بیرون به درختان می‌نگریست و از داخل ساقه‌های بلندی که در آن آب در لوله‌های داخلی به نام آوند چوبی مکیده می‌شوند، بی‌خبر بود؛ چرا که آب از طریق برگ‌های بالایی درختان تبخیر می‌شود.

لئوناردو داوینچی,نظریه داوینچی درباره درختان

در هر حال اندازه این مجراها نسبت به درختان اطراف آن، چیزی است که استوارت سوپ و روبن والبوئنا، دو نویسنده مقاله جدید به آن علاقه نشان دادند. آنها به دنبال آن بودند تا اطمینان حاصل کنند که مدل‌های رشد درختان، به درستی متناسب هستند تا بهتر بتوانند حساسیت درختان به خشکی و سهم آنها در ذخایر کربن را درک کنند.

این محققان در مقاله‌شان نوشتند: «بسیاری از مدل‌های بیولوژیک درختان، از قانون داوینچی در راستای مدل‌سازی شبکه‌های انشعاب بیرونی گیاهان و سیستم‌های آوندی الهام گرفته‌اند؛ اما شواهد کمی این موضوع که این قانون به شکل مداوم حکمفرماست را تائید می‌کنند.»

این اولین باری نیست که "قانون درختان" داوینچی زیر سوال رفته یا براساس اندازه‌گیری‌های امروزی مورد اصلاح قرار می‌گیرد. سال گذشته بود که محققان به این نکته اشاره کردند که عرض و طول شاخه‌ها، به جای در نظر گرفتن تنها ضخامت شاخه، بهتر می‌تواند ساختار شاخه‌ای درختان را توجیه کند و این چه در مورد درختان باریک و چه در مورد درختان قطور صادق است.

والبوئنا و سوپ درباره ساختار معماری داخلی درختان این گونه استدلال می‌کنند که کانال‌های انتقال آب درختان از نسبت تعیین شده در قانون لئوناردو داوینچی پیروی نمی‌کنند؛ چرا که براساس مکانیک سیالات، هر چقدر درخت بالاتر می‌رود، باریک‌تر می‌شود.

مدل پیشنهادی والبوئنا و سوپ

درعوض سوپ و والبوئنا مدل‌سازی هیدرولیک داخلی درختان را پیشنهاد می‌کنند که طی آن کانال‌های آوندی به عنوان شاخه‌های نازک به سمت بخش‌های بالایی درخت گسترده می‌شوند و این گونه نیروی کافی برای کشیدن آب به سمت تنه درخت حفظ خواهد شد.

علاوه بر این، این الگوی رشد، در صرفه‌جویی در میزان کربن مصرفی برای ایجاد یک سیستم عروقی کارآمد که آب و مواد مغذی را از ریشه تا نوک برگ‌ها جابجا می‌کند، موثر خواهد بود.

سوپ، دانشجوی فارغ‌التحصیل علوم محیطی دانشگاه بنگور ولز در این رابطه ادامه داد: «یکی از اهداف ما دستیابی به نسبتی بود که بتوان از آن در تخمین زیست توده درخت و کربن در جنگل‌ها استفاده کرد. این نسبت جدید به محاسبه جذب کربن جهانی توسط درختان کمک خواهد کرد.»

طبق اعلام محققان، مدل تجدیدنظر شده آنها به اصلاح یک نظریه پیشرو به نام نظریه پوسته پوسته شدن متابولیک می‌پردازد. این مدل پیش‌بینی می‌کند که چطور ارتفاع گیاه، زیست توده، قطر و سطح برگ با اندازه گیاه در ارتباط است و در نتیجه درک کلی ما را از سیستم‌های گیاهی افزایش می‌دهد.

لئوناردو داوینچی,نظریه داوینچی درباره درختان

والبوئنا، دانشمند گیاه شناسی دانشگاه علوم کشاورزی سوئد در این باره گفت: «محاسبات مجدد ما ممکن است نشان دهد که چرا درختان بزرگ در برابر خشکسالی حساس‌تر هستند و احتمالا آسیب‌پذیری بیشتری در برابر تغییرات اقلیمی و آب و هوایی دارند.»

باید منتظر بمانیم و ببینیم که نتیجه بررسی مدل والبوئنا و سوپ به کجا خواهد کشید. اما در هر صورت تلاش‌های انجام شده ما را به درک بیشتری از آسیب‌پذیری درختان در برابر خشکسالی و دیگر تغییرات اقلیمی خواهد رساند که بی‌تردید این اتفاق بسیار خوبی است.

این دو محقق امیدوارند که یافته‌هایشان بتواند زمینه‌ساز تحقیقات بیشتری در آینده برای به دست آوردن داده‌های بیشتری از درختان شود و در عین حال به اصلاح مدل‌های فعلی خود نیز ادامه خواهند داد.

  • 10
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش