
گمانهزنيها درباره شهردار آينده تهران همچنان در فضاي رسانهاي ادامه دارد اما اعضاي منتخب شوراي پنجم هنوز زير بار هيچكدام از نامها نرفتهاند. آنها مي گويند كه در جلسات شوراي منتخب پنجم هنوز به مصاديق ورود نكردهاند و بهتازگي درباره الگوهايي كه براساس آن ميتوان به شهردار مناسب رسيد بحث كردهاند. در جديدترين اظهارنظر الياس حضرتي، نماينده اصلاحطلب تهران در مجلس ٥ گزينه را براي شهرداري تهران معرفي كرده كه به گفته او در ميان آنها دو نفر از آنها متحملترند: «محسن هاشمي و محمود حجتي»
الياس حضرتي ديروز در صفحه تويیتر خود نوشت: «جدیترین گزینهها برای شهرداری تهران محمدعلی نجفی، حسین مرعشی، حبیبالله بیطرف، محسنهاشمی و محمود حجتی هستند که شانس دو نفر آخر بیشتر است.» تمامي اين گزينهها به همراه آخوندي، وزير راه و شهرسازي، پيروز حناچي، معاون شهرسازي وزير و راه و شهرسازي و محسن صفايي فراهاني از ديگر كساني هستند كه قبل از این، نام آنها در ميان گزينهها آورده شده است.
محسن صفايي فراهاني اما احتمال شهردار شدنش را رد كرده است. او به تازگي در واكنش به اينگونه شايعات گفته كه «از سن من گذشته است تا مسئولیت شهرداری کلانشهری مانند تهران را به عهده بگیرم.»
محسن هاشمي، فرزند هاشمي رفسنجاني و مديرعامل پيشين متروي تهران محتملترين گزينهاي است كه بارها نام او برای شهرداری آینده تهران برده شده است، بهویژه از زماني كه غلامحسين كرباسچي، شهردار پیشین تهران نام او را برد: «اگر او تمایلی داشته باشد، باتوجه به سابقه و فعالیتی که داشته چه در مترو چه در حوزه شهری، از گزینههای شهرداری تهران است.» اما بعدتر محسن هاشمي رفسنجاني كه بيش از يك ميليون و هفتصدهزار نفر در تهران رأي دارد و شخص اول ليست شوراي پنجم شهر تهران است بارها اين موضوع را تكذيب كرد و حتي صحبت درباره آن را انحرافي دانست: «انتخاب شهردار در مرداد صورت ميگيرد و پيش از آن، همه بحثها انحرافي است.» باوجود اين همچنان خيليها اين احتمال را ميدهند كه هاشمي رفسنجاني بهعنوان شهردار تهران انتخاب شود. او پيش از انتخابات كه بحث تعهد اخلاقي افراد ليست اميد درباره خارج نشدن از شوراي پنجم مطرح شد تلويحا اعلام كرد كه تعهدي نداده است كه در شورا بماند. درواقع متوليان تنظيم ليست اميد بعد از موفقيت قاطع ليست در انتخابات عقيده داشتند كه اگر حتي يك نفر از ميان ليست براي پست ديگر استعفا دهد امكان حضور نفرات بعدي كه اصولگرا هستند مهيا خواهد شد؛ اصولگراياني ازجمله مهدي چمران و عليرضا دبير كه سالهاست در شورا حضور دارند و نتيجه عملكرد آنها چندان خوشايند گروههاي منتقد شهردار فعلي تهران نيست. چند روز قبل هم فائزههاشمي در اظهار نظري درباره تركيب شوراي پنجم گفت كه يكدستي اعضاي شوراي پنجم شوراي شهر را به صلاح نميداند. بعد از همين حرفها بود كه دوباره گمانهزنيها درباره افراد داخل ليست آغاز شد و بعضی گفتند كه خروج او از ليست منع قانوني ندارد مثل شهربانو اماني، عضو منتخب شوراي پنجم شهر تهران: «عدهای معتقد هستند ایشان بالغ بر یکمیلیون و هفتصدهزار رأی آورده و کاندیدا شدن و نشدنشان محدودیت قانونی ندارد. ایشان خودشان هم بارها اعلام کرده که چون اگر در لیست نبود رأی نمیآورد، هر تصمیمی که شورا بگیرد را میپذیرد.»
محسن هاشمي آخرين بار شنبه شب اين شايعات را رد كرد. او در حاشیه مراسم ترحیم والده یدالله طاهرنژاد، در اين باره گفت كه هنوز در باره انتخاب شهردار آينده تهران بحثی در شورای شهر نشده است: «در جاهای دیگر بحثهایی صورت گرفته اما تاکنون منتخبان تصمیمی دراینباره نگرفتهاند.»
محمود حجتي، فرد ديگري است كه از نظر الياس حضرتي از ميان ٥ گزينه، برای شهردار شدن مثل هاشمي رفسنجاني محتملتر است. البته بعضی مانند علي نوذرپور، معاون سازمان دهياريها و شهرداريهاي وزارت كشور هم احتمال انتخاب او را خيلي بيشتر از هاشمي رفسنجاني ميدانند. محمود حجتي وزير كنوني جهاد كشاورزي است كه تحصيلات خود را در رشته مهندسی عمران به اتمام رسانده و سابقه استانداري سیستان و بلوچستان را در كارنامه خود دارد، اصلاحطلب و عضو جبهه مشاركت است. با شروع عملیات اجرایی سد کرخه بهعنوان مدیر اجرایی این پروژه تا زمان بهرهبرداری فعالیت کرد و در دوره اول ریاستجمهوری سید محمد خاتمی بهعنوان وزیر راه و ترابری و دوره دوم بهعنوان وزیر جهاد کشاورزی از مجلس رأی اعتماد گرفت و تا پایان دولت در این سمت باقی ماند.
همه گزينهها در فضاي مجازي مطرح است
در كل اعضاي منتخب شوراي پنجم تا همين حالا هيچ اظهارنظر رسمي و روشني درباره شهردار آينده تهران نداشتهاند و ميگويند در جلساتشان هيچ حرف مصداقي در اينباره زده نشده است. حجت نظري يكي از همين افراد است كه به «شهروند» مي گويد: «٥ گزينه اي كه آقاي حضرتي گفتند براي شهرداري تهران مطرح است اما فقط در فضاي مجازي و رسانهها. منتخبين شورا هنوز هيچ بحثي درباره مصاديق شهرداري نداشتند. تا همين حالا هم در جلسات به اينجا رسيديم كه تازه وارد موضوع انتخاب شهردار بشويم و فعلا براي تعيين شاخصها ورود كرديم. كارهاي ابتدايي در اينباره انجام شده و پيشنهاداتي هم مطرح است. بعضي از افراد شورا مامور شدهاند تا الگوهايي را براي انتخاب شهردار تهران معرفي كنند و براي انتخاب شهردار آينده تهران ريلگذاري شود.» او درباره الگوهاي پيشنهادي براي رسيدن به شهردار تهران توضيح داد: «مثلا اينكه هر يك از اعضا ٣ نفر را پيشنهاد دهند و بعد از رأيگيري در شورا ٥ نفر انتخاب شوند و دوباره از ميان آن ٥ نفر گزينه اصلي با توجه به برنامهها انتخاب شود. الگوي ديگر هم هست كه مرحلهاي نيست و رويه شاخصگذاري براي آن در نظر گرفته ميشود. البته هيچكدام از اينها نهايي نيست اما اميدواريم كه در دو هفته آينده به يكي از اين الگوها برسيم.»
نظري البته تمايل زيادي به خروج افراد از ليست شوراي پنجم ندارد: «اين تخلف است چون ما تعهد داديم تا به هيچ دليلي از شورا خارج نشويم و با شناختي كه از آقاي هاشمي دارم فكر نميكنم رغبتي به اين كار داشته باشند. از طرف ديگر ممكن است خروج افراد از ليست واكنشهاي منفي داشته باشد چون خيليها نسبت به ورود دوباره نفرات بعدي ليست (اصولگراياني كه در رتبه بيست و يك به بعد هستند) به تركيب شوراي پنجم ندارند.»
شهردار آينده بايد مدير بحران خوبي باشد
الهام فخاري هم عضو ديگري است كه در اين باره حرف ميزند. او هم به «شهروند» ميگويد كه هنوز در جلسات رسمي يا حتي جلسات غيررسمي و ميهمانيها صحبتي درباره شهردار آينده تهران به صورت مصداقي نشده است ضمن اينكه اخبار رسمي شوراي پنجم قرار است از سوي هيأت رئيسه سني اعلام شود: «همه بر اين مطلب توافق داريم براي انتخاب شهردار آينده كه شهر تهران اولويت اول باشد. فعلا تمام انرژي خود را براي توصيف وضعيت فعلي تهران گذاشتهايم تا از شهرداري حسابرسي شود.» او البته به وضعيت فعلي تهران هم اشاره ميكند: «شهر تهران وضعيت پر چالش و بحراني از نظر زيست شهري دارد بنابراين بايد مديري توانمند براي آن انتخاب شود تا از پس مديريت بحران بربيايد. البته جامعه ما هم پر سرمايه است و من فكر مي كنم اگر روش درستي را براي انتخاب شهردار آينده تهران در پيش بگيريم انتخاب خوبي خواهيم داشت. معتقدم در نهايت كسي شهردار تهران ميشود که بتواند به نمايندگان مردم در شوراي شهر تهران و مردم پاسخگو باشد، كسي كه از كمك همه گروههاي تخصصي استفاده كند فارغ از جهتگيري و مناسبات سياسي.»
چندي قبل روزنامه دنياي اقتصاد يك نظرسنجي با شركت ٥٥ صاحبنظر شهري انجام داد تا گزينهاي برتر براي شهرداري معرفي شود. اين افراد براساس معیارهای خود معتقد بودند شهردار جدید پایتخت علاوهبر دارا بودن مجموعهای از ویژگیهای لازم، باید در قالب دستکم سه شاخص کلیدی، یک «تکنوکرات کاربلد» و «آشنا به تعاملات سیاسی» باشد و در عین حال کارنامه قابل دفاعی در «پرهیز از سیاستبازی» داشته باشد تا بتواند مطالبات شهروندان را در کمترین زمان و بهترین شکل ممکن، محقق کند.
در انتخاب شهردار كلانشهرها گرايشات سياسي افراد مهم است
با وجود اين نگراني در ميان كارشناسان وجود دارد كه شهردار تهران از سوي گروهها و جرياناتي بيرون از شوراي پنجم انتخاب شود. البته علي نوذرپور كه سالها معاون سازمان دهياريها و شهرداريهاي وزارت كشور بوده است درباره نحوه انتخاب شهردار به «شهروند» مي گويد كه شهردار آينده بايد با روشهاي شفاف و روشن انتخاب شود: «اعضاي شورا بايد سازوكار انتخاب شهردار را عمومي كنند و شهردار آينده تهران خارج از بحثهاي سياسي انتخاب شود. بايد براي آن سازوكار تعريف شود و بدانيم از شهردار آينده چه مي خواهيم، ويژگيهاي تحصيلي و تجربي او چه باشد؟ در انتخاب شهردار كلانشهرها گرايشات سياسي افراد و جهتگيريها خيلي مهم است.» نكته ديگري که اين كارشناس شهري به آن اشاره كرد درباره معرفي تشكيلات كاري گزينه شهرداري تهران بود به نحوي كه حداقل تا سطح معاونين و مديران مناطق او مشخص باشد.» بنابراين براي شهرداري آينده تنها اين مهم نيست كه يك گزينه داشته باشيم شهر تهران با يك تيم طرف است كه اعضاي شورا بايد به آن تيم رأي بدهند تا نقشه راه آينده شهر تهران مشخص باشد. اين بحثها در حالي است كه هنوز هم انتقادها به نحوه انتخاب ليست اصلاحطلبان ادامه دارد و اعضاي شورايعالي اصلاحطلبان مراحل رسيدن به گزينههاي نهايي را روشن نكردهاند؛ ليستي كه با حمايت رئيس دولت اصلاحات در نهايت مورد تاييد قرار گرفت. حالا كه حزب كارگزاران سعي در برجسته كردن محسنهاشمي بهعنوان گزينه اصلي شهرداري دارد حزب مشاركت هم تلويحا نام محمود حجتي را به ميان آورده است تا جايي كه اين دو نفر بهعنوان محتملترين گزينهها از تویيتر تازه يك نماينده اصلاحطلب سر در آوردهاند.
- 19
- 2