
به گزارش فارس، اسماعیل نجار در تشریح برنامه های این سازمان به مناسبت هفته دولت گفت: بحران به شرایطی اطلاق می شود که در اثر حوادث، عملکردهای طبیعی و انسانی بصورت غیرقابل کنترل درآمده، موجب مشقت به یک مجموعه انسانی شده و برطرف کردن آن شرایط نیازمند اقدامات فوری و فوق العاده می باشد.
معاون وزیرکشور تصریح کرد: مدیریت بحران، علمی کاربردی است که بوسیله مشاهده سیستماتیک بحران ها و تجزیه و تحلیل آنها در جستجوی یافتن روش ها و ابزارهایی است که بتوان از بروز بحران ها پیشگیری و یا در صورت بروز، اثرات شان را کاهش داد و برای بازسازی و بهبود اوضاع اقدام نمود.
نجار تاکید کرد: براساس قانون تشکیل سازمان مدیریت بحران کشور مصوب ۱۳۸۷ مجلس شورای اسلامی مجموعه فعالیت ها و اقدامات سازمان مدیریت بحران کشور در چهار بخش کلی پیش بینی و پیشگیری، آمادگی و مقابله، بازسازی و بازتوانی تدوین شده است.
وی افزود: برنامه ریزی و پیگیری لازم جهت اجرای پروژه های پیشگیرانه شامل اجرای طرح های آبخیزداری ، آبخوانداری ، کنترل سیلاب ، جمع آوری آبهای سطحی و ساماندهی رودخانه ها و مسیل ها ، مقاوم سازی ساختمان های اداری و مهم و تقویت زیرساخت های آمادگی و مقابله و همچنین بازسازی مناطق آسیب دیده که سال ۹۲ ، ۳ هزارو ۱۹۰ پروژه با اعتبار ۵ میلیاردو ۳۵۷ هزار میلیون ریال،در سال ۹۳ تعداد ۷ هزارو ۱۰۰ پروژه در سطح کشور با اعتبار ۱۵ میلیاردو ۵۴۰ هزار میلیون ریال و در سال ۹۴ تعداد ۳هزارو ۸۸۴ پروژه با اعتبار ۱۵ میلیاردو ۳۹۰ هزار میلیون ریال تعریف و اجرایی شده است.
نجار گفت: برنامه ریزی لازم جهت اجرای طرح ویژه بهسازی مسکن روستایی با برنامه سالانه ۲۰۰ هزار واحد مسکونی روستایی از دیگر برنامه هاست بطوری که تعداد واحد های مقاوم سازی شده در قالب طرح جامع و ویژه بهسازی مسکن روستایی در سال ۹۲ ، ۸۷۴۷۶ واحد، در سال ۹۳ ،۷۵۶۹۲ واحد، در سال ۹۴ ، ۶۲۲۲۶ واحد و در سال ۹۵ ، ۶۰۰۰۰ واحد بوده است.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور از برگزاری کارگاههای آموزشی وتمرینی ستادی غدیر ۲ در استانهای آذربایجان شرقی ، همدان، فارس، مازندران وخراسان رضوی با حضور اعضای اصلی شورای هماهنگی مدیریت بحران استانهای سراسر کشور خبر داد و گفت: تشکیل کارگاه وکلاس آموزشی به مرکزیت پنج استان بصورت منطقه ای با هدف آموزش مدیران ارشد عضو شورای هماهنگی مدیریت بحران استانها انجام شده است.
وی ادامه داد: تشکیل کلاس وبرگزاری کارگاه در استانهای هدف با حضور شش استان همجوار یا معین با ظرفیت ۱۸۰نفر اعضای اصلی شورای هماهنگی مدیریت بحران استانها در هر دوره،تشکیل کلاس به مدت ۴شبانه روزدر استان،برگزاری مجموع۴۳۲۰۰ نفرساعت در کل استانهای کشور نیز بوده است.
نجار از تدوین سند آسیب شناسی مدیریت بحران کلان شهرهای کشور خبر داد و گفت:تدوین سند و اتمام بررسی در کمیسیون تخصصی دولت، آماده ارائه در جلسه هیئت دولت است.
وی در مورد برنامه ریزی جهت مقاوم سازی زندانهای فرسوده و نامقاوم نیز گفت: تصویب مبلغ ۱ میلیاردو ۲۸۰ هزار میلیون ریال جهت بازسازی، بهسازی و ایمن سازی هفت اردوگاه زندانیان از محل منابع ماده ۱۰ و ۱۲ قانون تشکیل سازمان مدیریت بحران در سال ۹۳ ، ۷۰۰ میلیارد ریال و در سال ۹۴، ۸۰۰ میلیارد ریال برای استانهای تهران – خراسان شمالی – کرمان – اصفهان- خوزستان – گلستان و سیستان و بلوچستان و در سال ۹۵ نیز، ۷۰ میلیارد ریال مصوبه مختص به زندان مرکزی اصفهان در نظر گرفته شده است.
وی در مورد کمک به کشاورزان جهت بیمه نمودن محصولات بخش کشاورزی نیز گفت: اختصاص اعتبار به صندوق بیمه کشاورزی در برابر مخاطرات طبیعی به میزان ۴۳ میلیارد ۵۰۰ میلیون ریال طی سالهای ۹۲ لغایت۹۶ انجام شده است.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور از تهیه پیش نویس لایحه قانون دائمی شدن سازمان مدیریت حوادث غیر مترقبه کشور خبر داد و گفت: تشکیل جلسات با حضور اساتید دانشگاهها وکارگروههای تخصصی ۱۴ گانه جهت استخراج نقاط ضعف وقوت وچالشهای قانون فعلی، بررسی SWOT سازمان در شورای معاونین سازمان،ارائه نقاط ضعف وچالشها به مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی ومعاون اول ریاست جمهور و تهیه وتدوین پیش نویس لایحه پیشنهادی قانون به دولت وارائه به مجلس و دفاع در کمیسیون ها از جمله این برنامه ها است.
نجار با اشاره به همکاری با وزارت علوم جهت لحاظ نمودن درس مدیریت بحران در دروس دانشگاهی و ایجاد مقطع دکتری مهندسی سوانح در دانشگاههای مادر کشور ادامه داد: اولین و دومین رویداد جامع مدیریت بحران کشور، همایش ایمنی و مدیریت بحران و نمایشگاه تجهیزات وماشین آلات مدیریت بحران با هدف شناسایی توانمندیها و ظرفیت بخش خصوصی و دولتی جهت استفاده در چرخه مدیریت بحران برگزار و برنامه ریزی لازم جهت استفاده از مصالح ساختمانی استاندارد در پروژههای عمرانی کشور انجام شد.
وی با بیان اینکه مبادله تفاهمنامه و پیگیری مفاد آن با سازمان ملی استاندارد ایران انجام شده گفت: برنامهریزی لازم جهت مقاوم سازی بیمارستانهای فرسوده و نامقاوم، تصویب مبلغ ۶۱۵ میلیارد ریال جهت بازسازی و نوسازی بیمارستانها از محل منابع ماده ۱۰ و ۱۲ قانون تشکیل سازمان مدیریت بحران نیز شده است.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور افزود: طرح توانمند سازی هیئت های مذهبی نیز تدوین شده و در ۶ استان کشور از ظرفیت هیات های مذهبی استفاده و بر اساس آن ۲۴۰ هیئت مذهبی سازماندهی وحدود ۱۰۰ هزار نفر از اعضاء این هیئت ها تحت آموزش بازتوانی قرار گرفته وطی دو حادثه زلزله ورزقان وکاکی بوشهر خدمات قابل قبولی به هموطنان آن مناطق ارایه کردند.
نجار از استاندارد سازی ابعاد مختلف بازتوانی بعد از بحران خبر داد و گفت: از خردادماه سال ۱۳۹۶ استاندارد بازتوانی روانی با مشارکت دستگاه های متولی امر بازتوانی و سازمان ملی استاندارد( با شماره ملی ۲۱۶۸۲) تدوین و ابلاغ آن به استانداران سراسر کشور در دست انجام است.
وی تصریح کرد: تهیه و تدوین طرح جامع ملی بازتوانی کشور، ابلاغ آن به دستگاههای متولی امر بازتوانی در سال ۱۳۹۳، راه اندازی پورتال ملی اطلاع رسانی،بارگذاری و انعکاس اخبار و فعالیت های سازمان ، ادارات کل بحران استان و کارگروه ها در پورتال،برقراری کشیک ۲۴ ساعته حوادث در مرکز و استان ها، هدایت صحیح امکانات ونیروها درمدیریت بحران، سرعت در انتقال تجهیزات کمک رسانی به آسیب دیدگان احتمالی حوادث و جلوگیری از اتلاف زمان و خدمت رسانی در زمان طلایی یا ساعت صفر حادثه نیز شده است.
وی از طراحی و راه اندازی سامانه مدیریت رخدادهای طبیعی کشور (سما) خبر داد و گفت: ثبت و مستند سازی اطلاعات جهت استفاده در مراحل چهارگانه مدیریت بحران، فعالسازی شورای هماهنگی مراکز لرزهنگاری و شتابنگاری،برگزاری جلسات ، سیاستگذاری و برنامه ریزی در این حوزه انجام شده است.
نجار با اشاره به تهیه و ابلاغ شرح خدمات طرحهای جامع خطرپذیری زلزله، سیل و خشکسالی کشور، از دستورالعمل نحوه تعیین سطوح و شیوه اعلام بحرانها، خط مشیها و سیاستهای اجرایی مراحل چهارگانه مدیریت بحران کشور و دستورالعمل امنیت و انتظامات در حوادث غیرمترقبه نیز خبر داد و گفت: اسناد مورد نیاز جهت اجراء برنامه های کاهش مخاطرات در برابر بلایای طبیعی تهیه شده است.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور از تهیه الگوی کاهش خطرپذیری مناطق شهری (پایلوت شهر گرگان) با همکاری برنامه عمران ملل و مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی خبر داد و گفت:برگزاری ۵ جلسه شورای عالی مدیریت بحران کشور، ۱۳ جلسه شورای هماهنگی مدیریت بحران کشور و بیش از ۲۷۰ جلسه برای کارگروههای ملی تخصصی ۱۴گانه مدیریت بحران، ۲۷۸ جلسه شورای هماهنگی استانها برگزار گردید.
وی گفت: از مجموع مصوبات شورای عالی مدیریت بحران صرفا یک مصوبه توسط رئیس جمهور ابلاغ گردیده است. ۱۵ مصوبه در شورای هماهنگی مدیریت بحران کشور تصویب شده و شورای هماهنگی استانها نیز تعداد ۱۶۶۸مصوبه داشته است و تهیه سند جامع آموزش کشور با پایلوت استان یزد، آموزش سالانه ۲۰۰ هزار نفر از اقشار مختلف مردم، انجام پروژه استانداردسازی آموزش مدیریت بحران و سه جلد کتاب و ابلاغ ۲۷ دوره آموزشی مصوب به استانهای سراسر کشور تهیه شد.
نجار از تدوین بسته اجرایی برنامه جامع مقابله با فروریزش تهران و بررسی در کمیسیون تخصصی دولت خبر داد و گفت: گزارش جامع میزان آمادگی تهران در برابر زلزله احتمالی و ارائه راهکارهای پیشنهادی تهیه شد، سازماندهی تشکلهای مردمی وغیردولتی، فعال نمودن کارگروههای تخصصی تشکلهای مردم نهاد و امضاء تفاهمنامه همکاری با سازمان بسیج و جمعیت هلال احمر شده است.
وی از برنامه ریزی جهت احداث ۱۰۰۰ سایت اسکان اضطراری در مناطق شهری در بازه زمانی ۵ ساله با اولویت کلانشهرها و شهرهای بالای ۵۰ هزار نفر با اجرای زیرساختهای لازم خبر داد و گفت: ۱۰ سایت به صورت پایلوت در استان تهران احداث شده است. در این رابطه الزامات مربوطه تهیه و تدوین گردیده و پیشنهاد اعتبارات مورد نیاز در مرحله اول به سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور ارائه گردیده است.
نجار گفت: ایمن سازی و مقاوم سازی کلاسهای درس و استفاده از خیرین مدرسه ساز و اخذ جایزه ساساکاوا به عنوان مهمترین جایزه جهانی در حوزه مدیریت بحران،تشکیل ستاد ملی پیشگیری ومقابله با بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان،برگزاری جلسات ستاد ملی بمنظور پیشگیری ومقابله با بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان از دیگر برنامه ها بوده است.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور از حضور و همکاری در برگزاری مراسم بزرگداشت و سالگرد ارتحال حضرت امام خمینی(ره)، پاسخگویی به شکایات مردم به صورت حضوری و از طریق سیستم سامد،رسیدگی به شکایات مردمی و پیگیری تا حصول نتیجه لازم،تهیه پیش نویس شرح وظایف فرماندار در مراحل چهارگانه مدیریت بحران و بخش مدیریت بحران کتاب راهنمای فرماندار جهت ابلاغ به فرمانداران سراسر کشور،رح فوق در دستور کار شورای هماهنگی قرار گرفته که پس از تصویب ابلاغ خواهد شد. و کتاب راهنمای فرماندار نیز در حال سیر مراحل چاپ است.
وی گفت:تدوین و ابلاغ "ضابطه ۴۰۶ (برنامه آمادگی مدارس در برابر زلزله)، ابلاغ بخشنامه های لازم برای آمادگی در مقابل حوادث طبیعی در تعطیلات نوروزی به کارگروهها ومدیریت بحران استانهای کشور،آمادگی برای مقابله با حوادث طبیعی احتمالی از ۲۵ اسفند تا ۱۵ فروردین هر سال (تعطیلات نوروزی) شده است.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: تدوین وابلاغ برنامه آمادگی محلات ومدارس در بحران،تهیه وتدوین پیش نویس تفاهمنامه کمیته آمادگی عمومی در برابر زلزله، افزایش آمادگی و توان محلات جهت مقابله با هرگونه حادثه احتمالی شده است.
نجار از تهیه دستورالعملها ی مرتبط با قانون سازمان مدیریت بحران کشور خبر داد و گفت: تهیه پیشنویس نهایی "آئین نامه اجرایی چگونگی جذب، هدایت و توزیع کمکهای دولتی خارجی و غیردولتی داخلی و خارجی در حوادث و سوانح طبیعی"، "آئیننامه نظام تقسیم کار ملی برای ارتقاء فرهنگ ایمنی"، دستورالعمل اطلاعرسانی و فرآیند اجرایی آن در مدیریت بحران"، "سامانه مدیریت بحران کشور و تعیین فرماندهی عملیات مقابله متناسب با شرایط بحران" و "مقررات و ضوابط مربوط به رسیدگی به تخلفات و تخطی و اهمال مقامات دولتی از دیگر برنامه هاست.
نجار افزود: تهیه دستورالعمل تعیین وظایف استانهای معین در مراحل مختلف چرخه مدیریت بحران کشور، تعیین شرح وظایف استانهای معین در حوادث در سال ۹۵،انعقاد توافقنامه همکاری سازمان مدیریت بحران با وزارت دفاع وپشتیبانی نیروی های مسلح، سازمان جنگلها و مراتع کشور و سازمان حفاظت محیط زیست درراستای پایش واطفاء حریق جنگلها و برخورداری از خدمات پروازی نیروهای مسلح و هماهنگی لازم فی مابین وزارت دفاع وپشتیبانی نیروی های مسلح و وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت محیط زیست بمنظور تسریع در فرایند اطفاء حریق جنگلها و مراتع کشور انجام شده است.
وی افزود:انعقاد تفاهمنامه همکاری سازمان مدیریت بحران با سازمان بسیج، استفاده از پتانسیل ها و ظرفیت های سازمان بسیج مستضعفین در مراحل مختلف مدیریت بحران در راستای بند ۳-۳ سیاست های کلی پیشگیری و کاهش خطرات ناشی از حوادث و سوانح غیرمترقبه کشور ابلاغی رهبری و بند ۱ و ۲ ماده ۸ قانون تشکیل سازمان مدیریت بحران کشور،امضای توافقنامه همکاری میان کشورهای حاشیه دریای خزر در زمینه پیشگیری و رفع عواقب شرایط اضطرار و مشارکت کشورهای حاشیه دریای خزر در زمینه مدیریت حوادث رخدادها در دریا،انعقاد موافقتنامه چند جانبه ایران و کشورهای حاشیه دریای خزر در زمینه حوادث حوزه دریایی، برگزاری مانور مشترک – مدیریت حوادث در دریای خزر با حضور ۵ کشور شده است.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: انعقاد اسناد همکاری سه جانبه میان ایران، و آذربایجان و ارمنستان،افزایش همکاریهای بین المللی در زمینه مدیریت بحران،تدوین و انعقاد تفاهمنامه همکاری سازمان مدیریت بحران با ستاد کل نیروی مسلح و استفاده از پتانسیل و ظرفیت های نیروهای مسلح در مراحل مختلف مدیریت بحران در راستای بند ۳-۳ سیاست های کلی پیشگیری و کاهش خطرات ناشی از حوادث و سوانح غیرمترقبه کشور ابلاغی رهبری و بند ۱ و ۲ ماده ۸ قانون تشکیل سازمان مدیریت بحران کشور شده است.
وی از همکاری در تدوین و ترجمه چهارچوب سند سندای برای کاهش خطر پذیری سوانح بعنوان یک سند جهانی خبر داد و گفت:تشکیل مجمع ملی کاهش خطر پذیری،ابلاغ به استانداران و کارگروهای تخصصی،تصویب ساختار و نظام نامه اجرایی،هماهنگی سیاستها و کارکردهای دستگاهی ذیربط مدیریت بحران در حوزه کاهش خطر پذیری سوانح شده است.
نجار در مورد هماهنگی جهت ساماندهی ستاد مقابله با پدیده گرد و غبار کشور گفت: تشکیل ستاد مقابله با گرد وغبار بر اساس مصوبه شماره ۱۴۹۱۲۹/ت ۵۱۵۶۳ ها مورخ ۶ اسفندماه ۹۳ با مسئولیت وزارت کشور و برگزاری جلسات استانی و ملی و همچنین تشکیل ستاد های استانی و بازدیدهای مکرر از مناطق تحت تاثیر خصوصاً استان خوزستان،تشکیل کمیته های استانی در استان های دارای منشاء و تحت تاثیر طوفانهای گرد و غبار به ریاست استانداران، دبیری مدیران کل حفاظت محیط زیست استان ها و عضویت سازمان های عضو در ستاد ملی، بمنظور مدیریت بحران در زمان وقوع طوفانها، ارائه پیشنهادهای اجرایی در زمینه مقابله با کانون های گرد و غبار و تهیه طرح های کاهش آسیب پذیری انجام شده است.
- 16
- 2