چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴
۲۰:۱۰ - ۰۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ کد خبر: ۱۴۰۴۰۲۰۵۶۶
حوزه بهداشت و رفاه

شیوع سرخک در کمین است؛ دلیل؟ مهاجرانِ واکسینه‌نشده!

سرخک,شیوع سرخک
شیوع سرخک در ۲۱ استان ایران افزایش پیدا کرده و به آمار نگران‌کننده‌ی ۶۷۰ نفر در سال ۱۴۰۳ رسیده است. 

به گزارش فراز، شناسایی ۱۴ مورد مشکوک و قطعی بیماری سرخک در استان فارس، یکی از خبرهایی بود که معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در هفته ملی سلامت اعلام کرد و گفت: «تا کنون چهار مورد قطعی مثبت گزارش شده است که در بین آنها‌، سه کودک زیر یک ‌سال از داراب و یک نوجوان ۱۶ ساله با سابقه تماس با بیماران هستند.»

اورنگ ایلامی تاکید کرد برخی موارد مثبت در کودکانی دیده شده است که واکسیناسیون نشده‌اند و اضافه کرد: «پوشش بالای واکسیناسیون باعث کاهش چشمگیر این بیماری در ایران شده بود، اما در سال‌های اخیر تحت تاثیر حضور اتباع خارجی، مواردی از سرخک در کشور گزارش شده است. او شهرستان‌های فسا، داراب و زرین‌دشت را جزو مناطق محل تردد اتباع خارجی نام برد که موارد بیماری در آن‌ها مثبت شده.»

شیوع بالای سرخک در کشورهای همسایه 

سرخک یکی از بیماری‌های واگیر است که به سرعت شیوع و انتشار پیدا می‌کند. ایران یکی از کشورهای موفق در واکسیناسیون عمومی بوده و پوشش واکسن بین۹۵ تا ۹۸ درصد است اما میزان و پوشش واکسیناسیون در سه کشور همسایه ما یعنی افغانستان، پاکستان و عراق پایین و در مقابل، شیوع بیماری‌های واگیر مانند سرخک بسیار بالاست.

دکتر علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت در نشست خبری هفته ملی سلامت این موارد را بیان کرد. او حضور و اقامت حدود ۷ تا ۸ میلیون نفر از مردم افغانستان در کشور را یکی از عوامل بالا رفتن خطر شیوع بیماری در ایران دانست و توضیح داد: هر سال با شیوع سرخک مواجه می‌شویم و در دیگر کشورها هم رخ می‌دهد ولی ممکن است این افراد واکسن نزده باشند. کسانی هم که‌ وارد می‌شوند بیماری را با خودشان می‌آورند، به همین دلیل اگر کسانی که قبلا آمده‌اند، واکسن‌ نگرفته باشند در معرض خطر هستند.

معاون بهداشت وزارت بهداشت گسترش عقاید ضدواکسن و غیرعلمی را هم یکی از عوامل افزایش سرخک در کشور عنوان کرد و افزود: البته درمورد واکسن ما جزو کشورهای مترقی هستیم و مطالبه آن وجود دارد. به محض کمبود واکسن در هر منطقه‌ای، بلافاصله خبرها منتشر می‌شود که نشان‌دهنده توجه درست به واکسن‌هاست.

هزینه‌ی بالای واکسیناسیون عمومی در مناطق پرخطر

رئیسی اقدامات وزارت بهداشت برای پیشگیری از شیوع دوباره سرخک در کشور را شرح داد: این افراد در استان‌های مختلف شناسایی می‌شوند که شامل دو گروه هستند. یک دسته افراد زیر یک سال -چون واکسیناسیون از ۹ ماهگی آغاز می‌شود- و دسته‌ی دیگر ۵ درصد باقیمانده هستند که واکسن‌نزده‌اند.

رئیسی از اجبار به واکسیناسیون دوباره‌ی عموم مردم در مناطق پرخطر گفت: در بعضی استان‌ها ابتلای سالانه‌ی بالایی داریم و وقتی در یک منطقه با اپیدمی سرخک روبه‌رو شویم، مجبور به تزریق دوباره واکسن به ساکنان هستیم که بسیار هزینه‌بر است. سال ۱۴۰۳ حدود ۶۷۰ مورد پیدا شد و مجبور شدیم ۵۶ هزار واکسن در آن مناطق تزریق کنیم.

براساس اعلام مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت سال ۱۴۰۲ تعداد ۶۱۲ مورد ابتلا به سرخک در کشور شناسایی شد که بیشترین مبتلایان در استان‌های سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمان و خراسان رضوی بوده است.

«شهنام عرشی»، رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت نیز در گفت‌وگو با تسنیم تردد اتباع را یکی از عوامل افزایش ابتلا به سرخک در ایران عنوان کرد و گفت: «شیوع بالای بیماری سرخک به دلیل ضعف برنامه واکسیناسیون در کشورهای همسایه به‌ویژه در شرق کشور و تردد اتباع به شکل مجاز یا غیرمجاز، تهدید مستمر برای دستاورد حذف سرخک کشور است»

او از هشدارهای مرتب به دانشگاه‌ها خبر داد و درمورد واکسیناسیون جمعی در استان‌های پرخطر گفت:‌ «برای جلوگیری از چرخش ویروس، مکررا به دانشگاه‌ها برای واکسیناسیون به موقع اطفال و رفع موارد تاخیری واکسیناسیون هشدار داده شد. استان‌های جنوب شرقی کشور شامل سیستان بلوچستان، هرمزگان، کرمان و خراسان جنوبی، مناطق ورود مهاحران از نقاط مرزی پر خطر هستند. به همین دلیل آبان ماه ۱۴۰۰ به دلیل واکسیناسیون عمومی داشتیم و بیش از یک میلیون و ۱۰۰ هزار کودک ۹ ماهه تا ۷ ساله زیر پوشش واکسیناسیون سرخک قرار گرفتند.»

۶۰۰ هزار دوز دارو برای واکسیناسیون اتباع 

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، از شناسایی ۸۴۹۱ مورد تب و بثورات ماکولوپاپولار (نوعی ضایعه پوستی) در سال ۱۴۰۲ گزارش داد و افزود: «از این تعداد ۸۳۱۰ مورد تست آزمایشگاهی انجام شد و ۶۱۲ مورد آزمایشگاهی به عنوان سرخک تایید و گزارش شد. این تعداد موارد سرخک در ۲۱ استان کشور شناسایی شده است.»

او تعداد ایرانی‌های مبتلا بیشتر از اتباع اعلام کرد و کاهش موارد بیماری در غیرایرانی‌ها را به اثربخشی واکسیناسیون جمعی این گروه مرتبط دانست که دی‌ماه سال ۱۴۰۱ بوده است.

عرشی درمورد واکسیناسیون تعداد زیادی از اتباع در ایران گفت: «بنا شد در تمام کشور، به همه اتباع غیرایرانی تازه‌وارد از مناطق بومی بیماری، در گروه‌های سنی ۹ ماه تا ۳۰ سال یک نوبت واکسن حاوی سرخک و سرخجه تزریق شود. در این طرح بالغ بر ۶۰۰ هزار دوز واکسن تزریق شده است.»

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت ادامه داد: «برای افزایش سطح ایمنی در استان‌های پرخطر سیستان و بلوچستان، هرمزگان و کرمان برنامه‌ریزی شد تا واکسیناسیون نوبت صفر سرخک در شش ماهگی انجام شود. این برنامه در بهمن‌ماه ۱۴۰۲ به اجرا در آمد. حفظ درصد پوشش واکسیناسیون MMR نوبت اول (۱۲ ماهگی) و نوبت دوم (۱۸ ماهگی) بالاتر از ۹۵ درصد و تقویت مستمر نظام مراقبت استاندارد برای حفظ دستاورد کشور در حذف سرخک ضروری است.»

فلج اطفال یکی دیگر از بیماری‌های واگیر است که در ایران کنترل شده است. دکتر علیرضا، معاون بهداشت وزارت بهداشت پس از یادآوری این نکته، درمورد درگیری‌های سرخک گفت: «ایران جزو اولین کشورهای منطقه بود که موفق به حذف این بیماری شد اما متاسفانه کشور ما در کنار برخی کشورهای با شیوع بالای سرخک قرار گرفته است».

  • 9
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش