دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۳:۱۰ - ۰۹ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۱۹۲۳
محیط زیست و گردشگری

بیابان زایی زلزله خاموش قرن نامیده شد/سرانه بیابان در ایران دو برابر میانگین جهانی است

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست,بیابان زایی
طی سال های اخیر گسترش فقر، کاهش درآمدهای اقتصادی جوامع محلی و افزایش مهاجرت به شهرها تاثیر بسزایی در گسترش بیابان های کشور داشته است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، طی سال های اخیر با قرار گرفتن ایران در کمربندی خشک و نیمه خشک با پدیده تخریب سرزمین و تغییر اقلیم روبرو هستیم.

 

آمارها بیانگر آن است که رابطه ای بین مهاجرت و چالش های توسعه ای به ویژه پیامدهای تخریب محیط زیست، بی ثباتی های سیاسی، ناامنی غذایی و فقر قرار دارد. طی سال های اخیر به دنبال پدیده شوم تغییر اقلیم، گسترش فقر، کاهش درآمد های اقتصادی جوامع محلی و افزایش مهاجرت به شهرها را شاهد بودیم.

 

البته ناگفته نماند که مدیریت پایدار اراضی فرصت های زیادی در جهت درآمد زایی بخش هایی همانند کشاورزی و گردشگری فراهم می نماید که به همین خاطرشعار امسال در جهت مقابله با بیابان زایی(سرزمین ما، خانه ما، آینده ما) تاکیدی است بر نقش مهمی که حفظ حاصل خیزی اراضی می تواند در تغییر روند مهاجرت از سرزمین های در حال تخریب به سمت سرزمین های دارای ثبات و پایدار ایفا نماید.

 

 خداکرم جلالی رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری در گفتگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی با اشاره به آخرین وضعیت بیابان های کشور اظهار داشت: در کشور ما ۳.۱۴ میلیون هکتار جنگل،۵.۸۴ میلیون هکتار مرتع وجود دارد که در کنار آن ۵.۳۲ میلیون هکتار بیابان است.

 

وی با اشاره به اینکه سرانه بیابان در کشور ما دوبرابر میانگین جهانی است،افزود: سرانه بیابان در کشور ما ۴ هزار و ۳۰۰ مترمربع است درحالیکه در جهان این رقم ۲ هزار متر مربع است. جلالی با بیان اینکه ۱۵ میلیون هکتار از عرصه های بیابانی تحت تاثیر فرسایش بادی است، گفت: براین اساس تا کنون در ۳.۲ میلیون هکتار کاشت جنگل در عرصه های بیابانی داشتیم.

 

وی با اشاره به اقدامات اساسی جهت ایمن سازی مراتع بیابانی بیان کرد: در ۹۰ شهر،۴ هزار و ۳۰۰ روستا، ۱۰ هزار کیلیومتر جاده بین شهری و راه آهن و ۶۰۰ هزار هکتار اراضی در مقابله با بیابان زایی ایمن سازی شدند و تنها از ۷ میلیون هکتار مناطق بیابانی باقی مانده ۳ میلیون هکتار تولید گرد و غبار می نماید که انتظار می رود ظرف دو الی سه برنامه آینده بتوانیم میزان بیابان زایی را کنترل نماییم.

 

معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه فقرزدایی ارتباط مستقیمی با بیابان زایی دارد،عنوان کرد: با رویکرد مشارکت مردم و توانمند سازی جوامع محلی در قالب مدل های موفق می توان پدیده بیابان زایی را کنترل نمود.

 

رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری با اشاره به اینکه پدیده مشهود بیابان زایی زندگی مردم را مختل کرده، تصریح کرد: ۸۰ تا ۹۰درصد منشا ریزگردها خارجی است که از این میزان حدود ۳ میلیون هکتار تولید گرد و غبار داریم که منطقه بحرانی ماست از این رو در برنامه ششم توسعه ۵.۱ میلیون هکتار از این کانون ها تحت کنترل در خواهد آمد.

 

 وی با اشاره به  میزان اعتبارات جهت مقابله با بیابان زایی تصریح کرد: در سال ۹۶، اعتباراتی معادل ۸۰۰ میلیارد تومان برای مقابله با ریزگردها در نظر گرفته شده تا در اقسام و روش های مختلف بتوانیم به مقابله با این پدیده بپردازیم.

 

راهکار اصلی مقابله با بیابان زایی چیست؟

عباس کارگر مدیر کل امور بیابان سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری گفت: با هماهنگی کنوانسیون مقابله با بیابان زایی در سطح جهان برنامه های خوبی برای مقابله با این پدیده داریم. وی افزود:  در جهت مقابله با بیابان زایی  درسه میلیون هکتار از مناطق بحران زا با همکاری سازمان بین الملل و ۴۶۰ هزار هکتار در ۸ استان با همکاری فائو اقداماتی صورت گرفته است.

 

به گفته کارگر با وجود آنکه ۹۰ درصد منشا ریزگردها خارجی و بیرون مرزهاست از این رو لازم است که با افغانستان و دیگر کشورها همکاری داشته باشیم. مدیر کل دفتر امور بیابان سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری تصریح کرد: از مجموع ۸ میلیون هکتار مناطق بیابانی در ۵.۲ میلیون هکتار با مشارکت مردم اقدامات مقابله با بیابان زایی انجام شده است.

 

اجرای عملیات آبخیزداری امری مهم در کنترل بیابان زایی

 پرویز گرشاسبی معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری در گفتگو با خبرنگارصنعت،تجارت و کشاورزی  با اشاره به برنامه ششم توسعه جهت مقابله با بیابان زایی اظهار داشت: در برنامه ششم توسعه پیشنهاد ۳ میلیون هکتار جهت مقابله با بیان زایی پیشنهاد شد که متاسفانه در زمان تصویب به یک میلیون و ۲۴۰ هزار هکتار تقلیل یافت.

 

وی افزود: امسال  در سطحی حدود ۲۴۷ هزار هکتار جهت مقابله با بیابان زایی، کنترل گرد و غبار صورت خواهد گرفت. گرشاسبی با بیان اینکه ۸۰۰ هزار میلیارد تومان  اعتبار جهت مقابله با بیابان زایی برای یک میلیون و ۲۴۰ هزار هکتار در نظر گرفته شده است، گفت: همه ساله عملیات مقابله با بیابان زائی در سطح ۶۰۰ هزار هکتار انجام می شد که با برنامه ششم فاصله ۵۰ درصدی داریم.

 

معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان تصریح کرد: یکی از راهکارهای اساسی جهت مقابله با بیابان زایی اجرای عملیات آبخیزداری است که این امر در سطح حدود ۳ میلیون هکتار عملیاتی خواهد شد.

 

 

  • 16
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش