جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۰۵ - ۰۷ اسفند ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۲۰۱۶۵۲
محیط زیست و گردشگری

جزیره هرمز، نگین خلیج‌فارس با خاک هفتاد و دو رنگ و زنان سخت‌کوش

جزیره هرمز,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست
بار اصلی اقتصاد خانواده بیشتر بر دوش دختران و زنانی است که با برپایی دکه و چادرهای مختلف در محل رفت‌وآمد گردشگران غذا، ‌نان و صنایع دستی درست می‌کنند و با فروش آن برای خانواده‌شان درآمدزایی می‌کنند.

جزیره هرمز، نگین خلیج‌فارس که خاک هفتاد و دو رنگش هر گردشگر را با دیدن زیبایی‌هایش میخکوب می‌کند. جزیره هرمز با داشتن پتانسیل‌های بالای گردشگری از دیرباز مورد توجه همه به‌ویژه کشورهای عربی و آفریقایی بوده و هست. این جزیره که دیدنش پیش از مرگ به همه توصیه می‌شود پر از شگفتی‌های چشمگیری است که برپا کردن چادر و کمپ در هر نقطه‌ای از آن آنقدر جذاب است که می‌تواند شما را روزها در آنجا نگه دارد. سعی کنید جایی کمپ بزنید که فاصله زیادی تا دریا نداشته باشد و بتوانید هر وقت که اراده کردید از زیبایی و شکوه موج‌ها لذت ببرید.

 

راهنمایان گردشگری جزیره هرمز می‌گویند در فصل زمستان که هوای جزیره خنک و بهاری است روزانه بیش از پنج هزار نفر وارد جزیره می‌شوند که نزدیک به یک پنجم این گردشگران ترجیح می‌دهند چندروزی را در جزیره اقامت کنند. در روزگار قدیم این جزیره محل ارتباط تجار شرقی و اروپایی و آفریقایی بوده است. سال ۱۲۷۲ میلادی «مارکوپولو» در راه سفر به چین از هرمز دیدن کرد، او هرمز را نزدیکی شهرآباد میناب توصیف می‌کند و می‌نویسد: «بازرگانان هندی با کشتی‌های پر از ادویه، سنگ‌های قیمتی، مروارید، لباس‌های ابریشمی، طلا و عاج فیل و دیگر کالاها به هرمز می‌آیند و کالاهای خود را به بازرگانان در هرمز عرضه می‌کنند».

 

زنان بیشتر از مردان کار می‌کنند

یکی از نکات برجسته‌ای که در هرمز به چشم می‌خورد این است که زنان این جزیره بیشتر از مردان آن‌ کار می‌کنند یعنی بار اصلی اقتصاد خانواده بیشتر بر دوش دختران و زنانی است که با برپایی دکه و چادرهای مختلف در محل رفت‌وآمد گردشگران غذا، ‌نان و صنایع دستی درست می‌کنند و با فروش آن برای خانواده‌شان درآمدزایی می‌کنند و در پایان روز همه پول خود را به مردان تحویل می‌دهند. آنها در خانه‌های خود در زمستان و تابستان بیش از ۱۲ نوع نان و سوراغ (‌خورشت محلی که با ماهی و خاک سرخ جزیره) درست می‌کنند که خود یکی از جاذبه‌های گردشگری این جزیره محسوب می‌شود که هر گردشگری که برای دیدن جاذبه‌های طبیعی این جزیره سفر می‌کند اول باید از این نان‌ها صرف کند تا طعم و مزه این نان‌ها را لای دندان‌هایش تا چندروزی احساس کند. این نان‌ها را در اصطلاح محلی نان تموشی (توی مشتی)، ‌دستی، ریخته، چووائی، لیهی، بالا تاوه‌ای، خمیر بدون روغن، تخم‌مرغی و مهیاوه‌ای می‌گویند. و در نهایت سهم بیشتر مردان برای درآمدزایی حمل مسافران با موتور و موتور سه چرخ است. هرمز به‌دلیل شرایط آب‌وهوایی زمین مناسبی برای کشاورزی و دامداری ندارد ازاین‌رو، مردان کاری در‌این‌زمینه برای انجام دادن ندارند.

 

اقامتگاه‌های بوم‌گردی مهم‌ترین جاذبه هرمز

اتفاق خوبی که می‌توان از آن به‌عنوان اقدام مهم دولت دوازدهم در حوزه گردشگری نام برد این است که دولت اجازه ساخت‌وساز برای هتل را به سرمایه‌گذاران نمی‌دهد تا بافت و بکر بودن جزیره با وجود ساختمان بلند و آسمانخراش خط خطی نشود به جای آن به ساکنان و فعالان این حوزه اجازه داده که خانه‌های خود را تبدیل به اقامتگاه‌های بومی کنند تا از قبل این اتفاق هم درآمدزایی کنند و هم به چرخه اقتصادی کل جزیره کمک کنند. این اقامتگاه‌ها با حمایت دولت و استانداری برای ایام نوروز در حال آماده‌سازی است که می‌تواند به‌زودی حجم بالای از گردشگر را راهی این جزیره کند.

 

خاکی که تو را جذب می‌کند

همان‌طور که پیش‌تر اشاره شد هرمز با خاک هفتاد ‌و ‌دو رنگش شناخته می‌شود اما گستردگی خاک سرخ در بخش زیادی از ساحل سبب شد که سال‌های سال معدن این جزیره با صادرات این خاک بتواند سهم بالایی در چرخه اقتصادی داشته باشد اما چندی است این معدن به‌دلیل اختلاف بین صاحبانش غیر‌فعال شده است. به گفته محلی‌ها خاک سرخ جزیره کاربرد زیادی در تولید لوازم آرایشی دارد. یکی دیگر از جاذبه‌های این جزیره برای علاقه‌مندان علوم ژئومورفولوژی، تنوع بالای سنگ‌ها و کانی‌های موجود در این جزیره است. قسمت اعظم جزیره رو گنبد نمکی تشکیل می‌دهد و در بخش‌های جنوبی سنگ نمک و سنگ‌های دیگه به‌شکل بلور‌های عظیم موجود است. غار نمکی واقع در جزیره خواص درمانی دارد که به‌گفته کارشناسان، کسانی‌که از بیماری‌های تنفسی رنج می‌برند با حضور در این غار بهبود پیدا می‌کنند.

 

هرمز و زیستگاه آهو

جزیره هرمز زیستگاه آهوهای زیادی هست که در دنیا بی‌نظیر است این حیوانات در همه نقاط دیدنی جزیره زندگی می‌کنند در روزهایی که جزیره خلوت‌تر و گردشگر کمتری می‌آید بیشتر در سطح جزیره دیده می‌شوند اما در روزهای شلوغ سعی می‌کنند از چشم گردشگران دور باشند. جنگل‌های «مانگرو» با پوشش «حرا»، اجتماعی دست کاشت است و بر یک پهنه گلی قرار دارد و زیستگاه ۲۰ گونه پرنده آبزی و کنار آبزی محسوب می‌شود. به‌دلیل خاک نمکی و آب‌های شور در این جزیره گونه‌های گیاهی جز این‌گونه به‌ندرت یافت می‌شود اما این‌گونه به‌دلیل مکانیسم ویژه‌ای که برای مقابله با شوری آب‌های دریایی دارد در سواحل گرمسیری و نیمه گرمسیری یافت می‌شود. دیدن این پوشش گیاهی عجیب هم خالی از لطف نیست.

 

فرش خاکی رنگی

اگر خواستید به هرمز سفر کنید اواسط اسفند ماه بهترین زمان برای این سفر است چون سال‌هاست جشنواره خاک فرش در این جزیره به همت مسئولان اداره فرهنگ‌وارشاد استان بندرعباس برگزار می‌شود و علاقه‌مندان با حضور در حاشیه ساحل جزیره با هفتاد و دو رنگ خاک جزیره، فرش درست می‌کنند که انگیزه برای ورود گردشگر شوند.

 

 

vaghayedaily.ir
  • 11
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش