جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۴:۱۱ - ۲۶ خرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۳۰۶۹۸۴
محیط زیست و گردشگری

قدیمی‌ترین فناوری برای استحصال آب؛ رو به زوال‌

کاریز,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست
کاریز که از صدها سال پیش سرآغاز یک دگرگونی در فنون دستیابی به آب است که از نیم قرن پیش قربانی عدم مدیریت منطقی در زمینه مصرف آب و استفاده بی‌رویه از سفره‌های آب زیرزمینی شده است.

به گزارش ایسنا، کاریز تنها یک فناوری دستیابی به منابع آب نیست بلکه حیات فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی کشور به ویژه مناطق کویری از سه هزار سال پیش تا کنون وابسته به آن بوده است.

کاریز که سرآغاز یک دگرگونی در فنون کهن دستیابی به آب است چنان حیات یزد را به خود وابسته می‌کند که پس از گذشت مدت زمانی تأثیر چشمگیری بر فرهنگ و تمدن یزد و سرنوشت کشاورزی و آبیاری آن داشته است.

در شرایطی که نگهداری از این هنر گذشتگان بسیار حائز اهمیت است، پیشرفت تکنولوژی و رواج حفر چاه‌های عمیق، نیمه عمیق و استفاده از موتور پمپ برای انتقال آب به سطح زمین که نتیجه آن افت سطح آب‌های زیرزمینی است، قنات‌های دشتی یزد را رو به افول نهاده است.

بهره برداری از آب‌های زیرزمینی یزد از ابتدا به وسیله چشمه و سپس قنات رایج بوده است تا جایی که ایجاد رشته‌های وسیعی از قنوات در دشت‌های استان، آب مورد استفاده برای کشاورزی، شرب و بهداشت را تأمین میکرده است.

با توجه به این که بهره برداری با این سیستم مناسب‌ترین روش برای حفظ آب سفره‌های زیرزمینی بوده است، حفر چاه‌های عمیق و نیمه عمیق و در پی آن برداشت بیشتر از تغذیه آبخوان‌ها این تعادل را مختل کرده است.

کارشناس پژوهشی مرکز بین‌المللی قنات و سازه‌های تاریخی آبی نیز معتقد است قنات‌های یزد که از قدیمی ترینفناوری‌ها برای استحصال آب به شمار می‌رود در اثر برداشت بی رویه و وضعیت بارندگی‌ها در یزد رو به زوال است.

وی با بیان این که مهمترین عامل خشکیدن قنات‌ها در دهه‌های گذشته همین بهره برداری بی رویه و تغییرات اقلیمی است، اظهار می‌کند: نمی‌توان از عوامل مؤثر دیگر که عدم توجه به اجرای لایروبی، اجرای طرح‌های عمرانی و آلوده شدن آب قنات‌ها است چشم پوشی کرد.

مجید لباف خانیکی می‌گوید: عدم لایروبی و بازسازی قنات‌ها و حفر چاه های عمیق هم در حریم آنها به نوبه خود زمینه کاهش آبدهی قنات‌ها را فراهم می‌کند.

وی در ادامه با اشاره به این که در حال حاضر آمار دقیقی از قنات‌های خشک شده استان در دست نیست، بیان می‌کند: اکنون در حدود ۲۷۰۰ رشته قنات فعال در استان وجود دارد که می‌توان گفت قبل از دهه ۱۳۲۰ شمسی حداقل دوبرابر بیشتر از قنات‌های فعال امروز، قنات در یزد وجود داشته است.

خانیکی با بیان این که اکنون ۱۱ درصد از آب‌های زیرزمینی یزد از این قنات‌ها استحصال می‌شود، خاطرنشان می‌کند: از گذشته تا کنون آمار استحصال آب از قنات‌ها روندی کاهشی داشته بنابراین ضروری است همه افراد برای حفظ این میزان تلاشی جدی داشته باشند.

وی حفظ قنات‌های موجود را مستلزم استفاده پایدار از منابع آب زیرزمینی می‌داند و تاکید می‌کند: باید برای جلوگیری از استخراج بی رویه آب اقدامات لازم انجام شود.

این مسئول بیان می‌کند: اجرای طرح تعادل بخشی آب‌های زیرزمینی می‌تواند در حفظ قنات‌ها و نگهداری از آن بسیار مؤثر باشد.

«علی اصغر سمسار یزدی» مشاور ارشد مرکز بین‌المللی قنات هم با بیان این‌که قنوات قربانی حفر چاه‌های متعدد و بی‌توجهی ما شده‌اند، اظهار می‌کند: قنوات از نیم قرن پیش قربانی عدم مدیریت منطقی در زمینه مصرف آب و استفاده بی‌رویه از سفره‌های آب زیرزمینی شده‌اند به طوری که تمدن پایدار و سازگار ناشی از آن موصوف به تمدن کاریزی، دگرگون شده است.

وی با بیان این که قنوات هنوز هم می‌توانند ادامه حیات دهند، می‌گوید: هر چند قنوات کوهستانی به ویژه در خشکسالی‌ها وضعیت خوبی ندارند اما اخیراً مردم نسبت به آنان علاقه بیشتری نشان می دهند؛ موضوعی که برگشت به ثمرات تمدن کاریزی را در برخواهد داشت.

مشاور ارشد مرکز بین‌المللی قنات و سازه‌های تاریخی آبی با بیان این که آب استحصالی از قنات جوابگوی نیازهای کنونی جامعه نیست، تصریح می‌کند: رشد فعلی جمعیت و نیاز بیشتر به منابع آبی منجر شده تا قنوات به تنهایی جوابگوی نیاز آبی فعلی نباشند، به همین منظور تمهیداتی برای عرضه منابع آب جدید لازم است که نمی‌توان بدون اتکا به آنان شرایط را مدیریت کرد.

این مسئول در پایان حفظ و احیای قنوات موجود را امری ضروری می‌داند و تصریح می‌کند: باید به جای ایجاد قنات جدید، همه توانمان را جمع کرده تا قنات‌های موجود را حفظ کنیم.

  • 14
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش