چهارشنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۱۴ - ۱۳ شهریور ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۶۰۳۵۰۷
رفاه و آسیب های اجتماعی

گزارشی از دلایل علاقه برخی از مردم به یک موضوع باطل

سحر و جادو با باور مردم گره خورده است

سحر و جادو,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی

سحر و جادو موضوع تازه ای نیست، سالهاست که از این شیوه‌ها برای فریب و سوء استفاده از مردم استفاده می‌شود و بازار آن هم همیشه رونق داشته است. چند وقتی است که پای آن‌ها به فضای مجازی نیز باز شده و با یک جستجوی ساده در فضای مجازی، با انواع و اقسام سحر، جادو و طلسم در اشکال مختلف رو به رو خواهید شد که علاقمندان برای آن مبالغ گزافی را متحمل می‌شوند.

اما نکته حائز اهمیت این است که این روزها خبرهایی منتشر شده که نشان می‌دهد حتی برخی از مسئولین گذشته نیز برای پیشبرد اهدافشان از سحر و جادو استفاده می‌کردند! اینها را قاضی مسعودی مقام که عهده‌دار قضاوت در پرونده‌هایی مثل بقایی معاون اجرایی رئیس دولت دهم، حیدری فر قاضی کهریزک و کاظمی‌وزیر رفاه در دولت احمدی‌نژاد را برعهده داشته معتقد است: «در این پرونده‌ها با مواردی رو به رو شده ام که شاید گفتن آن درست نباشد، توسل به سحر و جادو در این پرونده‌ها وجود داشت، آقای ... یکی از متهمانی بود که علنی این کارها را در دادگاه انجام می‌داد. یعنی می‌خواهم بگویم تنها تهدید جانی و حذف فیزیکی نیست در برخی از موارد متهمان پایشان را فراتر گذاشته‌اند و در درون یا بیرون از دادگاه به سحر و جادو متوسل می‌شوند تا اثرگذاری روی مقامات قضایی و غیره داشته باشند!» عده‌ای معتقد بودند که در دولت دهم از سحر و جادو استفاده می‌شود اما هیچ گاه این ادعا‌ها ثابت نشد. با این اوصاف موضوع اصلی این است که باور سحر و جادو و توسل به آن‌ها تا آنجا به باور مردم گره خورده که حتی برخی افراد نیز برای پیش برد اهدافشان از این روش‌ها استفاده می‌کنند!

> سحر و جادو در برخی مسئولین

ماجرای سحر، جادو و رمالی در بین مسئولین از دولت نهم شروع شد و در دولت دهم به اوج خود رسید. این ‏موضوع در جریان انتخابات ریاست جمهوری ۸۸ نیز مطرح شده بود. پس از انتخابات و انتصاب اسفندیار رحیم مشایی به ‏معاون اولی، ناگهان این موضوع داغ تر شد؛ این بار بر خلاف رقابت‌های انتخاباتی، اصولگرایانی که ماه‌ها از احمدی نژاد ‏حمایت کرده بودند و با معاون اولی مشایی مخالف بودند او را متهم به استفاده از رمال‌ها کردند.‏ علیرضا زاکانی، در مخالفت با مشایی گفته بود:« خط گیری از کسانی که به هیچ وجه مورد تایید بزرگان دینی و مبتنی بر اصول ‏و عقاید مذهبی ما نیستند و رفت و آمدهای مشکوک به خارج از کشور به دنبال مددگیری از برخی خرافات هم از مسائلی است ‏که صلاحیت ایشان برای تصدی یک پست میانی را زیر سوال می‌برد چه رسد به اینکه شخص دوم کابینه شود.‏»

با اوج گیری حملات اصولگرایان، مشایی در نهایت استعفا داد. یک ‏روز بعد، سایت جهان نیوز نزدیک به زاکانی، خبری منتشر کرد که بر اساس آن «یکی از مقامات ارشد کشور» به ارتباط ‏با مرتاض ۴۰۰ ساله هندی متهم شده و طی سفرهای متعدد به هند، برای «پیش‌بینی تحولات جهان و بعضاً ایران» با مرتاض ‏یادشده دیدار کرده بود. همچنین وی «دیدارهای بسیار منظم» با برخی « افراد عجیب و غریب» در ایران داشته است که ‏گرایشات مشابهی با مرتاض هندی دارند.‏ اولین واکنش مشایی به این اتهامات، یک سال دیرتر در سال ۸۹ بیان شد. او در ۲۹ تیرماه ۸۹ گفته بود که فقط دو بار به هند ‏رفته و توضیح داد که «من که ملاقاتی با مرتاض ۴۰۰ ساله نداشتم و فکر می‌کنم اصلاً مرتاض ۴۰۰ ساله‌ یک قصه و ‏یک دروغ است‎. ‎اصلاً مرتاض ۴۰۰ساله کیست؟

شخصی آمده خدمت دکتر احمدی‌نژاد گفته که فلان شخصیت بسیار ‏ارزشمند است، گفته که می‌گویند مشایی احمدی‌نژاد را سحر کرده است. ... مشایی باطل است؟ خب بیایید بحث کنیم‎. ‎اگر تو حق ‏هستی چرا می‌گویی این سحر می‌کند؟ تو که حق نداری این را بگویی‎. ‎تو باید بیایی بشنوی که مشایی چه می‌گوید؟ یعنی ما در برابر سحر ناتوانیم؟ قدرت نداریم؟ این ‏چه منطقی است؟ اگر وقت کردیم من دلیلش را می‌گویم. اصلاً این منطق باطل است‎. ‎جبهه باطل جبهه حق را متهم به سحر و ‏جادو می‌کند‎…

در اردیبهشت ماه سال ۹۰، همزمان با ماجرای خانه نشینی احمدی نژاد، حملات اصولگرایان به او هم شدت گرفت. در این ‏زمان بار دیگر ماجرای «رمالی» بحث داغ آنها شد. مرتضی نبوی، هفتم اردیبهشت همان سال گفت استفاده جریان انحرافی از سحر و ‏جادو و بهره‌گیری از ماورای طبیعت «نمی‌تواند دور از ذهن باشد» و «خود اینها بعضا مدعی چنین ارتباطاتی شدند؛ یعنی ‏منکر نبودند. ‏»

اما مشهورترین اظهارنظر در این خصوص را سه روز بعد از آن، آیت‌الله محمدتقی مصباح یزدی، از حامیان جدی محمود ‏احمدی نژاد در دو انتخابات ۸۴ و ۸۸، مطرح کرد. او به صراحت از «سحر» شدن احمدی نژاد و شیفتگی او به مشایی به ‏همین دلیل، سخن به میان آورد و گفت: «یک وقتی به برخی از دوستان نزدیکم گفتم که بیش از ۹۰ درصد معتقدم که او سحر ‏شده است! این وضعیت ابداً طبیعی نیست. هیچ آدم عاقلی چنین کارهایی نمی‌کند، مگر آن که اختیار از او سلب شده باشد.» پس از اظهارات آیت الله مصباح، یکی از سایت‌های حامی‌مشایی در مطلبی به دفاع از جن گیری پرداخت و تلویحا تایید کرد ‏که می‌توان از خدمات جن‌های خوب استفاده کرد. ‏

در همان سال‌ها همزمان با اوج گیری این بحث‌ها، عده ای با اتهام «رمال و جن گیر» دستگیر شدند. مشهورترین این افراد «عباس ‏غفاری» است.‏۱۸‏‎ ‎اردیبهشت، روزنامه کیهان به جزئیات دستگیری «عباس.غ» و اعتراف او به ارتباط با برخی از اعضای جریان انحرافی ‏اشاره کرد و نوشت که یکی از اعضای برجسته این جریان در برخی از مناسبات سیاسی از توان شیطانی و غیرشرعی این ‏افراد استفاده کرده است. ‏۲۶ اردیبهشت هم جوان آنلاین نوشت: «گفته می‌شود فرد مزبور با توجه به تصرف شیطانی‌ای که داشته بسیاری از پروژه‌های ‏اقتصادی جریان انحرافی و مواردی را که مستقیماً با لیدر این جریان و نزدیکانش مربوط بوده که نیاز به دستورات لازم ‏داشته با قدرت وی منجر به پاراف می‌شده و نامبرده از این پروژه‌های کلان درصدهای نجومی‌دریافت می‌کرده است. گفتنی ‏است رمال مذکور در دفتر لیدر جریان انحرافی دارای جایگاه و اتاقی خاص بوده که هیچ کس جز این دو و یکی دو چهره ‏مطمئن در این جریان حق ورود به آن را نداشتند‎.‎‏»‏

محمود احمدی‌نژاد در اولین واکنش به این بازداشت گفت‎:‎‏ « ما که شوخی گرفتیم و گفتیم بالاخره خواسته‌اند ‏یک اسباب خنده‌ای برای مردم بشود… امیدوارم خودشان هم متوجه باشند. ننویسند و منتشر نکنند، زشت است. منتسب کردن ‏این نظام الهی و موفق که امروز در دنیا دارد می‌درخشد، یا خدمتگزاران صادق آن به این حرف‌ها جفا به این ملت است‎.‎‏»‏ او در۱۷ خرداد همان سال هم در واکنشی مجدد گفت: «من چه توضیحی بدهم. آن‌ها که می‌گویند باید دلیل بیاورند. حالا هم که ‏آن‌ها را گرفته‌اند، بگذارند دولت کارش را انجام دهد. یعنی آن سفینه‌ای که به هوا فرستادیم کار آ‌ن‌ها بود؟»‏ اصولگرایان البته کمی‌بعد از این ماجرا، با این تحلیل که ماجرای جریان انحرافی فراتر از ارتباط با اجنه است، مسیر تحلیل ‏های خود را تغییر دادند.

او در واکنشی دیگر هم گفته بود:« دولت را به ‏ارتباط با رمال‌ها متهم کردند، آخرش معلوم شد رمال‌ها با همه ارتباط دارند الا دولت! ... اگر قرار بود کار ما با رمال و ‏جن‌گیر باشد که نیاز نبود شهر به شهر برویم و جان بکنیم. به همان رمال‌ها و اجنه می‌گفتیم که یک کاری بکنند! در ضمن ‏اگر این رمال و جن‌گیرها کاری از دستشان بر می‌آمد که می‌توانستند جلوی دستگیری خودشان را بگیرند. خب پس کجاست؟ ‏این همه گرفتید، رمال و جادوگر و گفتید با دولت ارتباط دارند؛ خب کجا هستند؟ چطور شد و صدایش به یکباره خوابید؟»‏

استفاده از سحر و جادو از همان زمان جلوه واقعی به خود گرفت و جامعه با اطمینان بیشتر به صحت این موضوع به سمت رمالان سوق داده شد.

> رمالان و جادوگران در فوتبال

سال ۱۳۸۲ در دومین دوره لیگ برتر برای اولین بار بحث جادوگر در فوتبال ایران رواج یافت. بازیکنان باشگاه سایپا که آن روزها تحت نظر مجتبی تقوی تمرین می‌کردند از رفت و آمد مردی با ردایی سفید به تمرینات تیم شان سخن می‌گفتند که همه کاره تیم است. مردی که اسمش امیر الف بود، درویش مسلکی ساکن مهرشهر کرج که کارش جادونویسی بود. او با سحر و جادو باعث شده بود تا سایپا هفته‌های متوالی بازی‌هایش را از حریفان ببرد. البته همه اینها حرف‌هایی بود که بازیکنان سایپا درباره آن روزها می‌گفتند. بعد از آن هم رمالی در دولت نهم و دهم مطرح شد اما این موضوع به دولت احمدی نژاد، مسئولین و مدیران ذیربط محدود نشد و بعد از مدتی دیدیم که راهش را در دنیای ورزش و فوتبال نیز باز کرده است و با سرعت بیشتری در حال تاختن است. تا جایی که علی دایی دانش‌آموخته‌ رشته‌ی مهندسی دانشگاه صنعتی شریف و کسی که اعجوبه فوتبال کشورمان نیز مدعی طلسم تیمش شد و برای شکستن آن مدد خواست.

او در این رابطه گفته بود: «یک روز تلفن همراهم را روشن کردم … دیدم نوشته پسر یک رمال و دعانویس است نوشته بود که حلالیت بگیرد. گفته بود پدرش دعانویس است که از طرف یک نفر مامور شده تا تیم ما را طلسم کند. حلالیت خواست چون مى‌گفت نان این پدر را خورده! ما خیلى دنبال فرستنده گشتیم. تمام آن نوشته‌ها عین واقعیت بود.» در همان سال‌ها محمد رویانیان مدیرعامل پرسپولیس در ارتباط با نقش جادوگر و ساحر و رمال و پیش‌بین و دعانویس گفته بود: «یکسری جادوگر، ساحر، رمال، پیش بین، دعانویس و … در این سال‌ها که پول نقش بیشتری در فوتبال ایران پیدا کرده توانسته‌اند به نظام فوتبال ایران رسوخ کرده و به نوعی در فوتبال ایران فعالیت کنند. آنها می‌روند و می‌بینند که کدام تیم، بازیکن، مدیر، مربی و … دچار مشکل و بحران شده و سعی می‌کنند از این شرایط استفاده کرده و القا کنند که عوامل فوتبال با توسل به این مسائل می‌توانند از بحران خارج شده و به توفیقاتی دست یابند.»

از دیگر شخصیت‌هایی که به باور مردم در رابطه با دعا و طلسم دامن زد عبدالمجید باقری‌نیا سرمربی تیم فوتبال استقلال خوزستان بود. او در گفت‌وگو با ایسنا گفته بود: «در لیگ یک استفاده تیم‌ها از جادوگر در حال همگانی شدن است و مسئولان باید فکری به حال این موضوع کنند». باقری نیا مدعی شد که در برخی از تیم‌های لیگ یک، رمال وجود دارد! وی با بیان این‌که لیگ یک به حال خود رها شده است، گفت: «متوجه شدم بعضی از تیم‌ها برای هر بازی با یک رمال قرارداد ۲۵ میلیون تومانی می‌بندند که امیدوارم مسئولان به این مساله رسیدگی کنند.»

سایت مشرق نیوز در همین رابطه گزارش داده بود: «در دیگر سو از جادو و قدرت‌های ماورایی گفته می‌شود. در حقیقت، کار به جایی رسیده که دیگر می‌توان عنوان داشت که فوتبال این مرز و بوم در خارج از مستطیل سبز رقم می‌خورد. نکته حائز اهمیت، در جذب بازیکنان در فصل نقل و انتقالات لیگ سیزدهم بود. این مورد به قدری زیاد شد که عملا فرآیند انتقال بازیکنان را تحت تاثیر خود قرار داد. از تداخل ستاره بازیکنان با مربیان تا استخاره، مواردی بود که به گوش می‌رسید. البته باید توجه داشت که دیگر حرف‌ها در گوشی نبود و به رسانه‌ها کشیده شد.

فوتبال ایران روزهای عجیبی را تجربه می‌کند و هر روز نیز بر اتفاقات آن افزوده می‌شود. در سال‌های اخیر، مربیانی بوده اند که عملا به مدیر اجرایی جادوگران تبدیل شده‌اند. مربی یک تیم صنعتی که در این زمینه ید طولایی دارد، حتی تعویض و تاکتیک تیمش را نیز حسب دستورات جادوگر طراحی می‌کند. البته این شخص نیز که در کرج ساکن است، درآمد میلیونی بسیار خوبی کسب کرده که به نظر می‌رسد در این سال‌ها به میلیارد نیز رسیده باشد. او آدابی نیز برای زندگی بازیکنان طراحی کرده و حتی به زندگی شخصی آن‌ها نیز وارد شده که ریشه در باورهای غلط و ضعیف اهالی این رشته دارد.»

این در حالی است که تا همین چند سال پیش و در زمان سرپرستی منصور پورحیدری در تیم ملی، فردی با لباس مرتب سر تمرین تیم ملی حاضر شد و به پورحیدری گفت: «اگر شما، مربیان و مسئولان فدراسیون بخواهید من می‌توانم تیم ملی را در مقابل کره شمالی پیروز و شما را راهی جام جهانی کنم که در همین زمان با واکنش شدید منصور پورحیدری مواجه شد و به او اعلام گردید که به خرافات و جادو اعتقادی نیست و دیگر دور و بر تیم ملی حاضر نشود. او هم رفت و دیگر پیدایش نشد و البته ایران هم به جام جهانی نرفت و زمزمه‌هایی شنیده می‌شد و خیلی‌ها این عدم موفقیت را به طلسم و جادوی فرد رمال ربط می‌دادند.

یکی از مربیان صباباطری هم خاطره ای را از فصل سوم لیگ برتر از بازی با پیکان نقل می‌کند که مهر تائیدی بر باورهای خرافی در لیگ برتر است: «با پیکان بازی داشتیم. بازی در زمین ما در صباشهر انجام می‌شد. چند ساعت قبل از شروع مسابقه درویشی که ذکر می‌گفت همراه با اعضای کادرفنی تیم چرخی در زمین زدند. دایی فرهاد (فرهاد کاظمی) حسابی ترسید. او می‌گفت احتمالا دعانویس آورده اند و تیم ما را سحر کرده اند. به همین دلیل دستور داد ۴۰ گالن گلاب دور زمین بریزند تا سحر جادوگر پیکان را باطل کنند!» آن بازی را صبا با دو گل از حریفش برد.

یک روایت نادر نیز ذکر می‌شود که آن را به خاطره سرمربی مس کرمان در لیگ برتر ربط می‌دهند. سرمربی که عنوان می‌کند تیم آنها در شیراز باید به مصاف مقاومت سپاسی می‌رفت. آقای جادوگر با واسطه درخواست اجرت از مربی مس کرده بود و گفته بود به ورزشگاه می‌آید تا آنها را طلسم کند. دست نشان در این باره گفته بود: «گفته بودند می‌آید تا باخت ما را ببیند. ما هرچه فکر کردیم چاره ای بهتر از این ندیدیم که با نجاست به مصافش برویم. می‌گفتند او ورد می‌خواند و یکی از دوستان نزدیکم گفت اگر ما جاهایی را که او طلسم می‌کند نجس کنیم طلسمش نمی‌گیرد. ما با همکاری بازیکنان تیم! دبه ای ۲۰ لیتری را آماده کرده بودیم که البته آقای جادوگر خلف وعده کرد و نیامد تا ما هم از معجون مان استفاده نکنیم! ما آن روز مقاومت را در شیراز با دو گل شکست دادیم.»

از دیگر موارد این نوع طلسم‌ها می‌توان به فرشید گ اشاره کرد. او شخصی است که ادعا کرده بود برق را طلسم کرده است. این فرد که متولد قائمشهر است ادعا دارد دوره ای مشاور اکبر میثاقیان بوده و در دوره آری‌هان با محمد حسن انصاری فرد همکاری می‌کرده است. پس از آن با راه آهن همراه بوده و تقریبا با تمام تیم‌ها تماس می‌گیرد تا با این بهانه از آنها اخاذی کند. گفته می‌شود این مدعی سحر و جادو پسر عمویی دارد که به رغم حضور آقای جادوگر هیچ وقت بازیکن موفقی نشد و غیر از یک دوره موفقیت نسبی در ابومسلم در همان فصل کذایی، هیچ وقت جایگاهی ویژه در فوتبال ایران نداشته است.

همه اینها برهانی هستند که دلایل علاقه جامعه بر طلسم و جادو را توجیه می‌کنند، آن هم علاقه افراطی که سبب شده تا کار و کاسبی رمالان این روها سکه باشد.

>فضای مجازی جولانگاه شیادان و رمالان

فضای مجازی و اپلیکیشن‌های متفاوتش این روزها تبدیل به جزئی جدانشدنی از زندگی افراد جامعه ما شده است. حالا اما چند وقتی است که خبرهای عجیب در این زمینه به گوش می‌رسد. از طرفی مراجعه به فال بین و رمال و دعانویس، از گذشته تا امروز عملی بوده که غالبا با سهولت از سوی بسیاری از افراد جامعه صورت می‌گرفته اما فضای مجازی، بستری گسترده تر و سهل الوصول تر برای شیوه‌های جدید رمالی و سحر و جادو پدید آورده است.

در بساط رمالان و جادوگران مجازی، همه چیز پیدا می‌شود؛ پیشگویی آینده، بستن زبان دیگران، رساندن عاشق به معشوق، طلسم و جادوی بدخواهان، موفقیت در کنکور، پیدا کردن نشانی دزدان و سارقان، درمان نازایی و بیماری‌های لاعلاج، یافتن همزادان و هر چیز دیگری که فکر کنید در آگهی‌ها و تبلیغات رمالان و جادوگران در فضای مجازی دیده می‌شود. رمالان مجازی، در هر گوشه و کناری در این فضای وسیع دیده می‌شوند. از کانال‌های تلگرامی‌گرفته تا شبکه اجتماعی اینستاگرام، می‌توان ردپای آنان را دید که با عناوینی همچون «استاد» و «متخصص» در حال عرضه پیشنهادات خود هستند و مشتری پیدا می‌کنند.

اما تنها اینستاگرام یا تلگرام، جولانگاه این رمالان نیست که اکنون فضاهای مجازی همچون شبکه‌های اشتراک گذاری تبلیغات همچون «دیوار» و «شیپور» نیز بستری شده است برای تبلیغات فالگیران و کف بینان که از تضمین فال یا جادوی خود خبر می‌هند. مخاطبان و علاقه مندان تنها با جستجو در تارنما یا نرم افزار دیوار یا شیپور، با صدها تبلیغ فال‌بینی، رمالی یا فروش مهره مار و مانند آن می‌شوند. اما فال بینی و کف بینی تنها به وسیله افراد در فضای مجازی صورت نمی‌پذیرد زیرا ده‌ها نرم افزار کف‌بینی و رمالی نیز تولید شده‌اند. در شبکه اشتراک گذاری نرم افزارهای تلفن همراه نظیر «بازار» نیز می‌توان با ده‌ها نرم افزار تلفن همراه ایرانی روبرو شد که در حال کسب درآمد از این طریق هستند.

از طرف دیگر گرفتن فال‌ها، طلسم‌ها و جادو‌ها هزینه‌های زیادی را به علاقه مندان متحمل می‌کند. گرفتن یک فال قهوه ساده تلفنی قیمتی در حدود ۴۰ تا ۱۰۰ هزار تومان آب می‌خورد. قیمت طلسم، جادو، زبان بند، انگشتر موکل‌دار و مانند آن‌ها هم سر به میلیون‌ها تومان می‌گذارد و تازه این در حالی است که مشتری باید پول را پیش از دریافت هرگونه خدمات به شماره حسابی که فروشنده اعلام می‌دارد، واریز کند. قیمت اشیای به ظاهر جادویی نظیر «مهره مار»، «سنگ جن»، «خرمهره»، «دندان» یا «پیشانی گرگ»، «مهرگیاه»، «بزاق کبرا»، «دل گوسفند»، «پوست» یا «ناف آهو» یا «ناموس کفتار» دیگر به سر آسمان می‌گذارد و حتی در برخی از موارد به صورت دلار خرید و فروش می‌شود.

بسیاری از رمالان مجازی برای اثبات صحت ادعاهای خود، تصاویری از اقدامات جادویی خود را در فضای مجازی به اشتراک می‌گذارند؛ صحنه‌هایی از دفن پیراهنی که به آن قفل زده شده تا نمایش نوشته‌های که در کنار تصاویر عجیب و غریب قرار گرفته‌اند، شمع‌هایی که در کنار آن‌ها می‌سوزند و صداهای عجیب و غریبی که شنیده می‌شوند.

در کنار آن برخی سلبریتی‌ها و اینفلوئنسرها نیز وارد این آشفته بازار شده‌اند تا از این نمد، کلاهی برای خود بدوزند. آنان در فضای مجازی، با لحنی پرآب و تاب از نتایج شگفت انگیز طلسم‌های «استاد» فلانی می‌گویند و از مخاطبان خود می‌خواهند برای حل مشکلات خود به جادوگران مراجعه کنند.

در بسیاری از صفحات شبکه‌های اجتماعی این مدعیان دروغین، تصاویری دلخراش از کشتن یا آزار حیوانات برای به دست آوردن اشیایی به ظاهر جادویی دیده می‌شود تا به مخاطبان اثبات شود که اشیای جادویی آنها «اصل» است. در این تصاویر که مارهای نگون بختی را می‌بینیم که سر آن‌ها با چاقویی تیز جهت یافتن «مهره مار» شکافته می‌شود یا جنازه کفتارها، گوسفندها و گرگ‌هایی که برای برداشتن تکه‌ای از پوست، قلب، دندان یا مانند آن تکه تکه و مثله شده‌اند. از سوی دیگر اما اغلب رمالان و جادوگران مجازی در برابر هرگونه مصاحبه یا آزمایش علمی‌ادعاهای خود مقاومت کرده و می‌گویند که «افراد اگر به این کارها اعتقاد ندارند، اصراری نیست که به ما مراجعه کنند.» 

تحقیقات نشان می‌دهد که اینگونه تبلیغات و عواملی مهم در مراجعه افراد به رمالان است و تا زمانی که این تبلیغات پابرجا است، نمی‌توان مانع جذب شهروندان به دکان رمالان شد. اما موضوع اساسی این است که گذشته نشان می‌دهد برخی از مسئولین که شمار آن‌ها نیز کم نیست خودشان بر موضوع سحر و جادو و طلسم اعتقاد دارند به همین دلیل هم نمی‌توانند از ترویج آن جلوگیری کنند. 

>دعانویسان چه می‌گویند

از یکی از تبلیغات فضای مجازی شماره یکی از دعا نویسان را بر می‌داریم و به او مراجعه می‌کنیم. خانه اش در یکی از خیابان‌های شرق تهران است. ما را به یکی از اتاق‌های خانه اش دعوت می‌کند و بعد از کمی‌صحبت شروع می‌کند از روی دیکشنری فال می‌گیرید. او به آفتاب یزد می‌گوید که برایش دعا گرفته اند و انواع و اقسام دعا‌ها را به او نسبت می‌دهد. در آخر هم لیست بالا بلندی از دعا‌ها و رفع طلسم‌ها را می‌نویسد و هزینه کلی را ۳ میلیون تومان برآورد می‌کند. در آخر نیز می‌گوید اگر دوست داشتی با من تماس بگیر تا دعا‌ها را برایت انجام بدهم. در آخر هم هزینه ۱۰۰ هزار تومانی برای فالی که هیچ شباهتی به واقعیت ندارد دریافت می‌کند. 

واقعیت این است که فال‌ها از ساختاری کلی تبعیت می‌کنند و به طور معمول فال‌گیرها تلاش می‌کنند تا نوعی احساس رضایت در مخاطبان خود ایجاد و به آنها احساس آرامش تزریق کنند تا مشتریان بار دیگر نیز پیش این رمالان بیایند. و یا اینکه با تاکید بر دعا و جادو سعی کنند مشتری را جوری ترغیب کنند که او برای رفع طلسم باز هم به آنها مراجعه کند. 

اولین ویژگی فال‌ها، «کلی گویی» است. فال‌گیرها ذکر جزئیات نمی‌گویند با گفتن عباراتی مبهم همچون سفری در پیش است یا شما خوشبخت خواهید شد، به کلی گویی بسنده می‌کنند. کلی گویی این ویژگی را دارد که همواره می‌توان هر اتفاقی را در قالب آن‌ها پوشش داد. بطور مثال کافی است که فال‌گیری به شما بگوید «اتفاقی در راه است» و هر مسئله‌ای که در آینده شما رخ دهد را در قالب همین جمله گنجانده و آن را به مثابه یک پیشگویی بازشناسی کند. در عین حال فالگیرها به شما توصیه‌های کلی می‌کنند؛ مثلاً می‌گویند به دوستان خود اعتماد کنید و جملاتی از این دست.

اغلب فال‌ها «مثبت گویی» می‌کنند. مثبت گویی معمولاً مورد پسند مخاطبان است و رضایت آنان را جلب می‌کند. بطور مثال اغلب فالگیرها ادعا می‌کنند که شما خوشبخت خواهید شد، موفق خواهید شد یا ثروتمند خواهید شد و اگر هم از خطری سخن بگویند برای طلب پول بیشتری است تا شما را قانع کنند که باید برای دفع آن خطر، پول بیشتری به وی بدهید و یا دعا و طلسمی‌را باطل کنید. این اقدامی‌است که از سوی دعانویسان و رمالان نیز صورت می‌پذیرد. آنان با اجرای اقدامات نمایشی مدعی می‌شوند که مشکلات دیگر مزاحم شما نخواهند شد و در صورتی که سخن آنان غلط از آب دربیاید، مدعی می‌شوند که باید جادوهای بیشتری برای گشایش کار شما انجام دهند و بدین ترتیب نیز پول بیشتری از شما طلب خواهند کرد.

«بازگویی بدیهیات» نیز شیوه دیگر فال‌بینان است. به طور مثال به مخاطب گفته می‌شود که «سفری در راه است». طبیعی است که هر شخصی به احتمال بسیار زیاد در آینده سفری در پیش خواهد داشت. همچنین توصیه‌های همچون «اگر تلاش کنی، موفق می‌شوی»، «به خانواده‌ات اعتماد کن» یا «به زودی به تو خبری خواهد رسید» اطلاعاتی هستند که بدیهی تلقی می‌شوند. «تقدیرگرایی» نیز ویژگی دیگر اغلب فال‌ها است. فالگیرها به شما القاء می‌کنند که سرنوشت شما همین است و باید بپذیرید و اگر می‌خواهید سرنوشت خود را تغییر دهید، باید پول خرج کنید.

از طرف دیگر خیلی از دعانویسان و فالگیر‌ها سر یک سفره می‌نشینند، یعنی شما برای گرفتن فال به یک فالگیر مراجعه می‌کنید و او با اشاره به مشکلات موجود، مشتری را بری رفع بستگی‌ها به سمت یک دعانویس هدایت می‌کند و بعد هم با اشاره به این موضوع که کار این استاد درست است و حتما نتیجه دلخواه را کسب خواهید کرد مشتری را برای مراجعه به آن دعا نویس تشویق می‌کند. در آخر هم هزینه‌های گزافی که مشتری برای باز شدن گره‌های زندگی اش صرف می‌کند بین دعانویس، رمال و فالگیر تقسیم می‌شود!

جالب است بدانید که به گفته فالگیر‌ها هر شخصی که بی نظمی‌در ساعت خواب، خواب‌های بی معنی و بی ربط یا کابوس، گرفتگی عضلات شانه، کتف، کمر، گردن، باسن و یا پهلوها زمان بیدار شدن، عدم تمایل به برخاستن از بستر، اسهال و دلپیچه بی دلیل از ۱ ساعت بعد از بیداری تا ساعت ۱۱ ظهر، افسردگی، سردرد بی دلیل، مصرف زیاد نمک یا شکر، عطش زیاد به مایعات، ضعف بینایی، ریزش موی سر، هیجان زدگی ناگهانی، خوشحالی بی دلیل، ناراحتی بی دلیل، عصبانیت شدید غیر لازم و بی دلیل، زردی صورت، توهم و عدم تمرکز و گره بی دلیل در کارها دارد دچار طلسم و جادو شده و برای رفع آن باید به رمال و دعا نویس مراجعه کند. نکته حائز اهمیت این است که با وجود قیمت‌های نجومی‌همچنان بازار رمالان و دعا نویسان داغ است.

>از ماست که بر ماست

وقتی مسئولین، مدیران، ورزشکاران و تحصیلکردگان کشورمان تا این اندازه به سحر و جادو اعتقاد دارند نمی‌توان خرده گرفت که چرا مردم تا این اندازه سحر و جادو علاقه دارند و از آن استقبال می‌کنند! موضوع حائز اهمیت این است که هیچ نهادی نیز بر آن‌ها رسیدگی نمی‌کند و شیادان در این عرصه روز به روز در حال رشد قارچ گونه هستند.

  • 13
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش