جمعه ۳۰ شهریور ۱۴۰۳
۱۳:۲۲ - ۱۱ آذر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۹۰۲۰۵۵
رفاه و آسیب های اجتماعی

ریزش سرمایه‌های اجتماعی با افزایش افسردگی

آسیب های اجتماعی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی

«افزایش قیمت بنزین از ‌هزار به سه‌هزار تومان، اعتراضات و آتش زدن بانک‌ها و غارت فروشگاه‌ها، کشته شدن افراد نیروی انتظامی و مردم، رسیدن نرخ تورم به ۴۴ درصد، قطعی اینترنت سراسری و ضرر‌میلیارد دلاری به اقتصاد و استارتاپ‌ها و ... » تنها بخشی از اخبار یک ماه اخیر است که موجب شده میزان شادی و نشاط در جامعه به شکل محسوسی کاهش پیدا کند. امروز در مواجهه با مردم کوچه و بازار در امور روزانه و تردد در مترو و اتوبوس با مردمی روبه‌رو هستیم که کوچکترین لبخندی بر لب‌شان نیست و قیافه‌های ناراحت و خواب آلوده‌شان نگران‌کننده‌تر از همیشه می‌نماید. با اقدامات دولت در یک ماه اخیر هر شهروندی به یاد صحبت‌های رئیس‌جمهور می‌افتد که می‌گفت: «‌شادی هم حق مسلم ماست. دولت وظایف بسیار سنگین‌تری برای شادی مردم به دوش دارد آن‌وقت که شاخص تورم پایین می‌آید این موضوع برای مردم شادی‌آفرین و نشاط آور است و همچنین وقتی که مردم می‌بینند دولت تلاش دارد که بر رکود فائق بیاید و قدم‌های اولیه را برداشته، شاد می‌شوند.» بعد از گذشت پنج سال از آن صحبت‌ها شرایط این روزهای مردم در روابط اجتماعی مصداق شعر مهدی اخوان ثالث است، «سلامت را نمی‌خواهند پاسخ گفت‌، سرها در گریبان است‌».

به اعتقاد جامعه‌شناسان کاهش حس شادي و منجر به از بين رفتن سرمايه‌هاي اجتماعي مي‌شود. همانطور که يک جامعه‌شناس در گفت‌و‌گو با «آرمان ملي» مي‌گويد: احساس افسردگی جامعه در مواجهه با دوستان و ديدن مردم در مترو، اتوبوس، بازار و سطح جامعه کاملا مشهود است و نشان مي‌دهد که آنها چقدر بي‌پناه هستند. امير محمود حريرچي در ادامه خاطرنشان مي‌کند: افسردگي مردم از جايي سرچشمه مي‌گيرد که آنها احساس بي‌پناهي مي‌کنند و براين باورند که هيچ‌ فردي در راس جامعه در قبال‌شان احساس مسئوليت ندارد و آنها حتي مسئوليت خطاهايشان را نمي‌‌پذيرند. همه اين عوامل باعث شده که آنها براي آينده‌شان نااميد باشند. نااميدي بدترين شرايطي است که يک جامعه با آن روبه‌رو مي‌شود و باعث مي‌شود سرمايه‌هاي اجتماعي فروکش کند.

آينده فرزندانمان چه مي‌شود

وي در ادامه مي‌افزايد: مردم به اين باور رسيده‌اند که مسئولان کشور فقط زندگي خودشان را مي‌بينند و فاصله بين مردم و مسئولان بيش از هر زمان ديگري افزايش پيدا کرده. وقتي ما به مسئولان راي مي‌دهيم، اولين انتظار ما اين است که آنها در جهت توسعه و پيشرفت کشور، رضايتمندي مردم از زندگي‌شان، عدالت و دسترسي به امکانات گام بردارند، اما با اين شرايط چرا اين روزها نسل‌هاي قبلي زير لب از خود مي‌پرسند که با وجود اين گراني‌ و بيکاري‌ها، آينده فرزندانمان چه خواهد شد. چرا مسئولان کشور وقتي نمي‌خواهند براي مردم قدمي بردارند و کمک حالشان باشند، آنها را تمسخر و تحقير مي‌کنند و اين حالت تحقيرشدگي در چهره‌هاي مردم کاملا نمايان است.

متاسفانه مسئولان ما حتي نمي‌خواهند در رابطه با شرايط امروز جامعه و اخبار افسار گسيخته شبکه‌هاي اجتماعي شفاف‌سازي کنند و اين نشان مي‌دهد که مردم غريبه هستند. حريرچي معتقد است که افسردگي شديد اجتماعي در ميان مردم وجود دارد و خاطرنشان مي‌کند: در گذشته ما افسردگي فردي داشتيم و حالا اين افسردگي با توجه به اتفاقات اخير به کل جامعه سرايت پيدا کرده و سرمايه‌هاي اجتماعي به خطر انداخته، بي‌ترديد اين امر را مي‌توان در روابط مردم با يکديگر به وضوح ديد. واقعا نمي‌دانم در پاسخ به فردي که از من مي‌پرسد حالت چطوره؟ چه پاسخ دهم. ميزان نشاط و شادي در جامعه امروز ما به حداقل رسيده و از اين مردم چطور انتظار داريم که کار و وظايف اجتماعي‌شان را به بهترين شکل انجام دهند.

چرا احساس شادي نداريم

در ادامه به سراغ يک روانشناس رفتيم و دکتر مينا منظوري به «آرمان ملي» مي‌گويد: چهره‌هاي افسرده مردم در اين روزها امري طبيعي است. مسائل مالي مانند تامين آب، غذا، هوا از نيازهاي اوليه انساني به حساب مي‌آيد و اگر تامين نشود، فرد نمي‌تواند به درجات بالاتر که شامل مسائل روحي و رواني مي‌شود، فکر کند. يک فرد گرسنه قطعا شاد نيست و اگر اين فرد را در ابعاد جامعه مورد بررسي قرار دهيم، قطعا جامعه‌اي که درگير تامين نيازهاي اوليه و در مواجهه با اخبار بد است، اصلا حال خوبي نخواهد داشت.

وي در ادامه مي‌افزايد: مردم ما با مشکلات دسته و پنجه نرم مي‌کنند تا بتوانند نيازهاي اوليه زندگي و معيشتي‌شان را تامين نمايند، در اين شرايط نبايد از جامعه انتظار شادي و نشاط داشت. از سوي ديگر شبکه‌هاي اجتماعي و انتشار اخبار بد همچون اختلاس‌ها باعث تشديد شرايط روحي و رواني مردم خواهد شد و نااميدي به جامعه تزريق مي‌کند. اخبار بد مانند اخبار اختلاس‌ها زمينه ساز ترويج مشکلات رواني در جامعه است و امروز هر کسي مي‌خواهد براي ادامه زندگي‌اش حق شهروند ديگري را تضييع نمايد. در اين شرايط هر فردي در اولين اقدام به اين فکر مي‌کند که چطور نياز خود و خانواده‌اش را تامين کند و بي‌ترديد در اين شرايط کسي حال خوب و احساس شادي نخواهد داشت.

عدم توجه به بهداشت رواني جامعه

اين روانشناس در ادامه مي‌افزايد: وقتي شادي و نشاط از مردم گرفته شود، عصبانيت و پرخاشگري جاي آن را مي‌گيرد. روان انسان آنقدر حساس است که به اعتقاد روانشناسان شما اگر صبح که از منزل خارج مي‌شويد با مقداري زباله ببينيد، اين موضوع تا شب روي روان و اعصاب شما تاثيرمنفي خواهد گذاشت. حالا فکر کنيد شنيدن اين حجم از اخبار اختلاس، تبعات افزايش ۲۰۰‌درصدي بنزين و ... که مستقيم در زندگي و معيشت ما تاثيرگذار خواهد، تا چه اندازه مي‌تواند مخرب باشد. حال بد به جامعه مي‌رسد و مانند بشکه باروت با يک جرقه عصباني خواهيد شد و درگيري و دعوا در جامعه افسرده به حد خود مي‌رسد. وقتي مردم براي يک جاي پارک خودرو به يکديگر فحاشي و دعوا مي‌کنند، نشان مي دهد که حال خوبي ندارند. همه اين عوامل بهداشت رواني جامعه که بسيار مهمتر از بهداشت جسماني است را تحت تاثير قرار داده و در آينده اثرات نامطلوبي را روي جامعه به جا خواهد گذاشت که جبران آن بسيار سخت است.

  • 12
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش