یکشنبه ۰۵ مرداد ۱۴۰۴
۱۷:۳۰ - ۱۵ خرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۳۰۴۰۵۹
چهره ها در سینما و تلویزیون

۸۲ سالگی مورگان فریمن، خدای هالیوود

مورگان فریمن,اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,اخبار بازیگران
مورگان فریمن بازیگر کهنه کار هالیوود به تازگی هشتاد و دو ساله شد. او در طول حدود ۴ دهه فعالیت سینمایی سطح اول، خود را به متخصص نقش‌های مکمل تبدیل کرد اگرچه هدفش این نبود. وی یک جایزه اسکار و گلدن گلوب و کلسکیونی از جوایز افتخاری و یک عمر دستاورد هنری در منزل دارد اگرچه حقش بیش از این بوده است.

همچنین صدا پیشه‌ای بزرگ است و به عنوان یکی از بهترین گوینده‌های برنامه‌های مستند شناخته می‌شود. او را بعضا «خدای هالیوود» نامیده اند، در این یادداشت نگاهی می‌کنیم به گوشه‌هایی از زندگی شخصی و هنری وی.

نوجوانی در آرزوی پرواز و خلبانی

مورگان فریمن در ۱ ژوئن ۱۹۳۷ در ممفیس ایالت تنسی به دنیا آمد. مادرش معلم بود و پدرش آرایشگر، اجداد او تباری نیجریایی داشتند. درآمد خانواده اش کم بود و بیشتر کودکی مورگان در مهاجرت میان ایالت‌های مختلف گذشت. در نوجوانی همزمان با کالج در نمایش‌های محلی و در رادیو خوش درخشید تا جایی که بورس تحصیلی دانشگاه ایالتی به وی اعطا شد، اما آن را رد کرد، زیرا رویای پرواز و خلبانی در سر داشت و به خدمت نیروی هوایی آمریکا پیوست اگر چه در آنجا هم نهایتا متخصص رادار شد که شاید بیشتر متاثر از تبعیض نژادی بود.

در نهایت بعد از پنج سال گذران وقت در نیروی هوایی به ناچار بدون فارغ التحصیلی در رشته خلبانی، مسیر خود را تغییر داد و به تئاتر برادوی رفت تا در کلاس‌های بازیگری شرکت کند. همزمان مشاغل پستی داشت مانند حروف چینی و کار‌های اداری سطح پایین.

مورگان فریمن,اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,اخبار بازیگران

او در دهه ۶۰ در نمایش‌های برادوی و بر روی صحنه خوش درخشید، اما مشهور نشد و نهایتا در شو‌های تلویزیونی کمدی و برنامه‌های کودکان حضور می‌یافت. در ۱۹۷۰ در سریال مشهور و کمدی «کارخانه الکتریک» که بسیار هم محبوب بود نقش مهمی داشت، اما تا یک دهه بعد باز هم نتوانست جایگاه خاصی در عالم بازیگری دست و پا کند. در ۱۹۸۰ در یک فیلم مهم تاریخ سینما یعنی «بروبِیکر» با محوریت زندان در برابر رابرت دنیروی بزرگ قرار گرفت و مورد تحسین مخاطبان و منتقدان قرار گرفت. اگرچه در ۷ سال آینده در چند فیلم ناموفق ظاهر شد، اما «بروبیکر» را شروع کار حرفه‌ای او می‌دانند.

بازیگری بزرگ که دیر به شهرت رسید

در ۱۹۸۷ نقطه عطف کارنامه بازیگری او به وقوع پیوست و آن بازی در فیلم مهم «مهارت شهرنشینی» بود که باعث شد نامزد اسکار و گلدن گلوب شود اگرچه در کسب هر دو ناکام ماند، اما فقط دو سال زمان نیاز داشت تا با فیلم «رانندگی برای خانم دیزی» در ۱۹۸۹ مجددا مدعی هر دو جایزه شود و این بار گلدن گلوب را به خانه برد. از اینجا بود که بخت به او روی خوش نشان داد و پای ثابت بسیاری از آثار بزرگ و جاودان هالیوود در دهه ۱۹۹۰ بود از جمله «نابخشوده» به کارگردانی کلینت ایستوود.

مورگان فریمن,اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,اخبار بازیگران

در ۱۹۹۴ باز هم با «رستگاری در شاوشنگ» درخشید، اما برای سومین بار در کسب جایزه اسکار ناکام ماند. دیگر فیلم مهم وی در آن سال‌ها فیلم «هفت» در ۱۹۹۵ بود. به جرات میتوان گفت در این دهه بهترین نقش‌های او شکل گرفتند و بعد‌ها نتوانست مانند آن دوره بدرخشد و صرفا به تکرار آن نقش‌ها پرداخت مانند «عزیز میلیون دلاری» در سال ۲۰۰۵ که در چهارمین نامزدی اسکار بالاخره مورگان فریمن برنده جایزه اسکار شد.

متخصص نقش‌های مکمل و شخصیت‌های واقعی

در دو دهه گذشته و پس از شهرت در دهه ۹۰ مورگان فریمن نقش‌های خوب و بد بسیاری ایفا نمود. از نقش دوست داشتنی «فاکس» در سری فیلم‌های بتمن که مسئول امور فنی بروس وین بود تا کمدی‌هایی مانند «فهرست آرزوها» در کنار جک نیکلسون که درباره‌ی دو بیمار مسن است که به دنبال برآوردن آرزو‌های خود هستند (یکی از آرزو‌های خود فریمن در دنیای بازیگری ایفای نقش در کنار جک نیکلسون بود) یا کمدی «وگاس گمشده» درکنار رابرت دنیرو.

مورگان فریمن,اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,اخبار بازیگران

در فیلم «بروس، قادر مطلق» در نقش خدا ظاهر شد، در فیلمی دیگر نقش رئیس جمهور آمریکا را داشت و در «سقوط المپ» در نقش رئیس مجلس نمایندگان آمریکا. در سال ۲۰۱۷ نقش کالین پاول، وزیر امور خارجه جورج بوش را در فیلم «بوش» ایفا کرد و همان سال در فیلم «فرو رفتن در نقش» پیرمردی بود فقیر که با دوستانش در طرح ریزی نقشه‌ای برای سرقت از بانک بودند.

مهم‌ترین نقش سال‌های اخیر وی، ایفای نقش نلسون ماندلای بزرگ در فیلم «شکست ناپذیر» در سال ۲۰۰۹ بود به کارگردانی کلینت ایستوود که برای چهارمین بار مورگان فریمن را نامزد اسکار کرد. ایفای نقش ماندلا آرزویی بود که فریمن سال‌ها در پی آن بود و حتی سال‌ها طرحی برای ساخت فیلم زندگی نامه سیاسی این رهبر بزرگ داشت که در اجرای آن ناکام ماند. او ماه‌ها بر روی حرکات بدن و لهجه و لحن ماندلا تمرین کرد و بار‌ها با وی دیدار نمود. گفته میشود خود ماندلا راغب بوده است که نقش او را به فریمن بسپارند و شرط فریمن برای ایفای نقش، ارتباط مستمر با ماندلا بوده است. فریمن بعد‌ها گفت:" ماندلا از دور یک رهبر اسطوره‌ای است، اما از نزدیک فقط یک انسان است. " و معتقد بود آفریقای جنوبی بعد از ماندلا با عوام فریبی و پول منحرف شده است.

حواشی مبارزه با تبعیض نژادی و اتهام آزار جنسی

مورگان فریمن از کودکی خود در ممفیس و می‌سی سی پی تا ایندیانا و شیکاگو، تبعیض نژادی را در دهه‌های ۵۰ و ۶۰ از نزدیک چشیده و با آن زندگی کرده بود. عدم ارتقاء وی در نیروی هوایی و خلبانی و عدم رشد او در دهه ۶۰ در سینما و تئاتر را نمیتوان از تبعیض نژادی جدا دانست اگرچه این عقب ماندگی باعث نشد که در اوج مبارزات دهه ۶۰ فریمن مبارزی افراطی علیه سفید‌ها باشد.

مورگان فریمن,اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,اخبار بازیگران

او معتقد بود باراک اوباما با آرامش و ثبات خود چهره‌ی مثبتی از سیاهان ارائه داد که نقطه عطفی در تاریخ آمریکا بود اگرچه در نهایت معتقد است:"فکر نکنید که اگر دو رگه هستید یک سفید پوست محسوب می‌شوید، زیرا هیچ کس نمی‌گذارد فراموش کنید که یک سیاه هستید! " وی مخالفان اوباما را «مگس مزاحم» می‌خواند و از حمله به آنان ابایی نداشت. فریمن معتقد است تبعیض نژادی هنوز در آمریکا زنده و فعال است و بهترین راه برای مبارزه با آن، صحبت نکردن درباره آن است.

در میانه سال ۲۰۱۸ و در پی اوج گرفتن جنبش Me Too در هالیوود و افشاگری علیه بسیاری بازیگران مشهور، ناگهان ۸ زن و چند خبرنگار اعلام کردند که مورگان فریمن آن‌ها را مورد تعرض و آزار کلامی قرار داده است. فریمن با انتشار بیانیه‌ای تلویحا این آزار‌ها را تایید کرد و گفت " همه می‌دانند او کسی نیست که آگاهانه دیگران را آزار دهد و عذر خواهی می‌کند" البته گفته‌های او و شکایت کنندگان ناظر بر آزار نهایتا کلامی و رفتاری بود مثلا در مصاحبه با خبرنگاران زن.

تحقیقات درون سازمانی توسط چند کمپانی مشهور مانند فاکس و تایم وارنر مشخص کرد که هیچ اتفاق مهمی نیفتاده است و این بار وکیل فریمن از رسانه‌هایی مانند CNN شکایت کرد که بابت تهمت‌ها عذرخواهی ننموده اند، البته هنوز حواشی این ماجرا تمام نشده و افکار عمومی راضی نشده اند. اگرچه در نهایت بلایی که بر سر کسانی مانند کوین اسپیسی امد و به بهای حذف مطلق شان از دنیای بازیگری تمام شد بر سر مورگان فریمن نیامد. به عنوان نمونه نشنال جئوگرافیک حاضر نشد او را از نقش مجری و راوی پروژه مشهور «داستان خدا» کنار بگذارد و نهایتا تولید فصل جدید خود را چند ماه به تعویق انداخت تا زوایای داستان مشخص‌تر شود و بعد کار را از سر گرفت.

کمپانی فیلمسازی، زندگی مجلل و حسرت‌ها

مورگان فریمن در این سال‌ها بیشتر تمرکز و وقت خود را بر اجرای مجموعه «داستان خدا» نهاده است و به میان فرهنگ‌ها و مذاهب مختلف می‌رود تا درباره ادراکات مختلف انسان از خدا جست و جو کند، مجموعه‌ای که بسیار محبوب و مشهور شده است. از طرفی به دلیل صدای خاص و انعطاف پذیر خود راوی فیلم ها، انیمیشن و مستند‌های زیادی بوده است از جنگ دنیا‌های اسپیلبرگ تا موسیقی بلوز، برنامه‌های کاخ سفید و حتی در شبکه CBS مدتی گوینده اخبار در یک بخش خبری مهم بود.

مورگان فریمن,اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,اخبار بازیگران

او در ۶۵ سالگی بالاخره گواهی خلبانی خود را گرفت و به رویای جوانیش رسید. او که همواره منتقد فیلم‌های پرهزینه و بعضی کمپانی‌های هالیوودی بود چند سالی است که کمپانی فیلمسازی خودش را تاسیس نموده و هدفش را ساخت یک فیلم اسکاری می‌داند. او معتقد است نقش‌های معدودی باقی مانده که در آرزوی ایفای آن‌ها باشد اگرچه می‌گوید علاقه بیشتری به نقش‌های منفی مهم‌تر داشته است که محقق نشده است اگرچه اصالت بازیگری را با نقش‌های اصلی نمی‌داند و به نظرش تاثیرگذاری و ماندگاری نقش نکته مهم تری است. وی دلیل علاقمند شدنش به بازیگری را مشاهده بازی گری کوپر می‌داند و بزرگ‌ترین کارگردان معاصر را کلینت ایستوود و معتقد است ایستوود تا لحظه مرگ فیلم خواهد ساخت.

فریمن علاقه‌ای ندارد نقش‌های کمدی و بعضا سخیف خود در دهه ۶۰ و ۷۰ را به یاد آورد اگرچه به موازات ان‌ها آنقدر نقش خوب داشته است تا در لیست ۱۰۰ بازیگر مهم قرن (مجله معتبر امپایر) در جایگاه ۳۷ قرار گیرد. او را شاخص‌ترین بازیگر نقش‌های مکمل در تاریخ سینما در دوران جدید دانسته اند. در میان انبوهی نقش اکشن، کمدی، شخصیت واقعی و غیره، وی مهم‌ترین نقشش را بازی در فیلم «افتخار» و «نابخشوده» می‌داند و نزدیک‌ترین رقیبش در دنیای بازیگری را «ساموئل ال جکسون».

فریمن چندین بار جایزه یک عمر دستاورد هنری را دریافت کرده است مانند جایزه سیسیل. بی. دومیل و انستیتو فیلم آمریکا. اگرچه از تکرار نقش متنفر است، اما به گفته خودش مجبور شده است که با واقعیت سینما و خواست مخاطب کنار بیاید.

او چهار بار ازدواج کرد و هر چهار بار جدا شد. وی در سال ۲۰۰۸ یک تصادف شدید با اتومبیل را تجربه کرد و به نحو معجزه آسایی جان به در برد. او اکنون برخلاف بسیاری بازیگران در می‌سی سی پی و یک مزرعه بزرگ ۱۲۰ هکتاری و ویلای مجلل زندگی می‌کند و سال‌های پایانی عمرش را به قایق سواری، گلف و اسب‌ها می‌گذراند و رستوران و کلوب خود را اداره می‌کند، اگرچه دستی در کار خیر هم دارد و یک بنیاد خیریه برای بازسازی خانه‌های تخریب شده توسط طوفان‌ها را تاسیس نموده و اداره می‌کند.

bartarinha.ir
  • 12
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش