دوشنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۶:۵۱ - ۲۰ مهر ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۷۰۱۰۴۶
فستیوال ها و جشنواره های هنری

کدام فیلم نماینده ی ایران در اسکار ۲۰۲۱ خواهد بود؟

اسکار2021,اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,جشنواره

مهم ترین سوال این روزهای سینمادوستان کشورمان این است که کدام فیلم نماینده ی کشور ایران در اسکار ۲۰۲۱ خواهد بود؟ در این مطلب به بررسی فیلم هایی می پردازیم که طی هفته های گذشته از آن ها بعنوان شانس های اصلی حضور در اسکار پیشرو یاد شده است.

ایران می بایست تا ۱۱ آذرماه( ۱ دسامبر) نماینده ی رسمی خود برای حضور در بخش بهترین فیلم بین المللی اسکار ۲۰۲۱ را به هیأت انتخاب آکادمی علوم و هنرهای سینما معرفی کند، ولی به دنبال شیوع گسترده ی بیماری کرونا (corona) بسياري از فیلم های مهمی که انتظار داشتیم طی سال ۱۳۹۹ روی پرده بروند، هنوز اکران نشده اند و یکی از شرط های اصلی آکادمی برای شرکت دادن فیلم ها در رقابت تصاحب جایزه ی برترین فیلم بین المللی اکران عمومی حداقل یک هفته ای فیلم ها در کشورشان است. با این اوصاف تکلیف نماینده ی ایران در اسکار ۲۰۲۱ چه می شود؟

۱۰ فیلم برنده ی اسکار دهه ی گذشته از بهترین تا بدترین

سال جاری به دنبال تعطیلی سالن های سینما، آکادمی فیلم هایی را که فقط به گونه آنلاین اکران شده باشند را هم در چرخه ی رقابت قرار می دهد، با این شرط که این آثار به دنبال اکران عمومی بوده باشند اما شرایط برای اکران مطلوب آن ها فراهم نیامده باشد. ولی در ایران اغلب فیلم های بزرگ و پرهزینه تن به اکران آنلاین نمی دهند؛ زیرا در چنین بستری فعلاً تأمین امنیت فیلم ها ممکن نیست و پس از چند ساعت نسخه ی دزدی آن ها در اینترنت آماده ی دانلود است! از سوی دیگر بسیاری از این آثار قصد دارند نماینده ی ایران در اسکار ۲۰۲۱ باشند چون سال آینده علاوه بر اینکه برای راهیابی به مراسم اسکار باید با فیلم های جا مانده از سال ۲۰۲۱ رقابت کنند، بلکه می بایست با فیلم هایی همچون« یک قهرمان» از اصغر فرهادی،« شب، داخلی، دیوار» از وحید جلیلوند و حتی« نگهبان شب» از رضا میرکریمی هم وارد رقابت شوند.

با تمام این تفاسیر فیلم های ایرانی برای راهیابی به اسکار ۲۰۲۱ باید اکران محدود و چند روزه ای را در بعضی شهرها تجربه کنند و اینطور که پیداست تهیه کنندگان فیلم هایی همچون« درخت گردو» و« جنایت بی دقت » همچنین تصمیمی دارند و طی آبان و آذر احتمالا شاهد اکران محدود آن ها خواهیم بود. در ادامه به بررسی مهم ترین فیلم هایی می پردازیم که قاعدتا فهرست اولیه ی انتخاب نماینده ی ایران در مراسم اسکار را تشکیل می دهند.

۱- خورشید

تازه ترین ساخته ی مجید مجیدی حضور نسبتا موفقی در جشنواره ی ونیز ۲۰۲۰ داشت و توانست بازخوردهای مثبتی از طرف منتقدین و تماشاگران دریافت کند. بن مایه ی فیلم« خورشید» درباره ی کودکان کار است و با توجه به سیاست های سال های اخیر اسکار بدون شک چنین موضوعی میتواند شانس موفقیت یک فیلم در بخش اسکار بهترین فیلم بین المللی را افزایش دهد. مجیدی پیش از این با فیلم« بچه های آسمان» در سال ۱۹۹۹ به نخستین کارگردان ایرانی تبدیل شد که فیلمش در جمع نامزدهای نهایی بخش بهترین فیلم خارجی زبان قرار گرفت. بازی بازیگران فیلم خورشید بسیار قابل توجه است و حتی جایزه ی مارچلو ماسترویانی( بهترین بازیگر نوظهور) در جشنواره ی ونیز هم به روح الله زمانی رسید و فیلم از این جهات هم می تواند قابل توجه قرار بگیرد. به این دلایل نهمین فیلم بلند مجید مجیدی احتمالا نماینده ی شایسته ای برای سینمای کشورمان در اسکار ۲۰۲۱ باشد.

۲- درخت گردو

« درخت گردو» هم مانند خورشید از داستان احساسی بهره می برد و تم های انسان دوستانه ی آن میتوانند توجه اسکار را به خود جلب کند. داستان این فیلم بر مبنای واقعه ی تلخ بمباران شیمیایی سردشت نوشته شده است و برشی از زندگی مرد کردی به نام قادر مولان پور و خانواده ی او را به تصویر می کشد. درخت گردو در سی وهشتمین دوره ی جشنواره فیلم فجر مورد توجه بینندگان و منتقدین قرار گرفت و توانست دو سیمرغ بهترین کارگردانی( محمدحسین مهدویان) و بهترین بازیگر مرد( پیمان معادی) را از آن خود کند.

طبق اعلام مرتضی شایسته سخنگوی شورای صنفی نمایش، فیلم درخت گردو قرار است از ۸ تا ۱۳ آبان ماه در کردستان اکران عمومی شود. به نظر می رسد این تصمیم سازندگان درخت گردو برای حضور احتمالی این فیلم در اسکار ۲۰۲۱ باشد.

۳- جنایت بی دقت 

شهرام مکری طی سال های گذشته حضور نسبتا موفقی در جشنواره های بین المللی داشته است و فیلم های او در رویدادهایی همچون ونیز و برلین عملکرد راضی کننده ای داشته اند و جدیدترین ساخته اش« جنایت بی دقت » هم در جشنواره ی ونیز ۲۰۲۰ از سوی انجمن منتقدین مستقل تحسین شد. همچنین این فیلم در حاشیه ی این رویداد توانست یک پخش کننده ی اروپایی و بین المللی هم پیدا کند که میتواند نقش به سزایی در موفقیت آن داشته باشد.

امیرحسین حیدری مدیر شرکت پخش« نمایش گستران» که وظیفه ی پخش و توزیع جنایت بی دقت در ایران را برعهده دارد، چند روز قبل اعلام کرد این فیلم ممکن است یکی آثار حاضر در فهرست اولیه ی هیأت انتخاب نماینده ی ایران در اسکار باشد و به همین خاطر در صورت تعطیلی سینماهای تهران، این فیلم طی هفته های آتی به گونه محدود در شهرستان ها اکران خواهد شد تا شرایط حضور در اسکار ۲۰۲۱ را به دست آورد.

برخلاف حیدری برخی از سینماگران و اصحاب رسانه های سینمایی تصور می کنند جنایت بی دقت گزینه ی مناسبی برای رقابت در اسکار ۲۰۲۱ نیست؛ زیرا این فیلم نه تنها نتوانست در بخش افق های جشنواره ی ونیز در کسب جوایز اصلی به توفیق چندانی دست یابد، بلکه فرم روایی و ساختاری آن هم به شکلی نیست که چندان مطابق سلیقه ی آکادمی باشد. اگر مبنای انتخاب و معرفی نماینده به اسکار را حضورهای بین المللی فیلم ها قرار دهیم، آثاری همچون« دشت خاموش»،« یلدا» و خورشید بسیار بهتر از جنایت بی دقت عمل کرده اند.

۴- شنای پروانه، آتابای و سایر فیلم ها

بدون شک هر کارگردان و تهیه کننده ای دوست دارد فیلمش در رویدادی همچون اسکار حضور یابد، اما در شاخه ی بهترین فیلم بین المللی که علاوه بر فیلم ساز جایزه افتخاری برای سینمای یک کشور هم به شمار می رود ، انتخاب باید درست و منطقی باشد. هر سینمادوستی بر منطق و نوع نگاه آکادمی علوم و هنرهای سینما طی سال های اخیر واقف است، این رویداد درست یا غلط بیشتر به فیلم هایی توجه نشان داده است که از موضوعات انسان دوستانه و مشکلات جهانی صحبت می کنند یا توجه خاصی به اقلیت های جنسیتی و قومی دارند. به همین خاطر نمی توان« شنای پروانه» را نماینده ی قابلی برای حضور در اسکار ۲۰۲۱ دانست. این فیلم از فیلم نامه ی مناسبی بهره می برد که به درستی مسیر کاتارسیس شخصیت اصلی اش را ترسیم می کند و در انتها بر حفظ بنیان خانواده هم تأکید دارد، اما موضوعاتی همچون غیرت ایرانی، فضای گانگستری ایرانی فیلم و چیزهایی از این دست باعث می شوند نخستین ساخته ی محمد کارت در رقابت با سایر فیلم ها شانس چندانی نداشته باشد. شاید اگر به دنبال انتخاب بهترین فیلم سینمای ایران در سال ۱۳۹۹ توسط منتقدین ایرانی باشیم، شنای پروانه در رده های نخست فهرست پیشنهادی اغلب منتقدین قرار بگیرد، اما برای رقابتی همچون اسکار چنین نخواهد بود.

« آتابای» به کارگردانی نیکی کریمی توانست در سی وهشتمین دوره ی جشنواره ی فیلم فجر نامزد سیمرغ بهترین فیلم، بهترین کارگردانی و ۳ شاخه ی دیگر شود و در یک نگاه کلی اثر منسجم و قابل احترامی است. این فیلم از موضوع انسانی هم صحبت می کند، اما تا به این ساعت حرفی از تصمیم سازندگان آن برای تجربه ی اکران محدود یا گسترده به میان نیامده است و مشخص نیست آن ها  برنامه ای برای حضور در اسکار ۲۰۲۱ دارند یا خیر. داستان فیلم آتابای درباره ی مردی میان سال به نام کاظم است که در روستای پیرکندی شهرستان خوی زندگی می کند. او پس از تجربه ی یک شکست عاطفی از دانشگاه انصراف داده و به زادگاه اش بازگشته است. خواهرش در جوانی خودسوزی کرده است و پس از آن مسؤولیت سرپرسی و تربیت پسر خواهرش با اوست و داستان آتابای بر مبنای چنین موضوعاتی به جلو می رود و در ادامه تم های عاشقانه ای به آن اضافه می شود.

بعضاً از فیلم هایی همچون« روز صفر» یا دشت خاموش هم بعنوان نماینده ی احتمالی ایران در اسکار ۲۰۲۱ یاد می شود، اما تا به این ساعت اطلاع دقیقی از پروانه ی نمایش و وضعیت اکران این فیلم ها در دسترس نیست. همچنین در خصوص فیلم روز صفر با اینکه نخستین اثر سعید ملکان در جشنواره ی فجر مورد توجه قرار گرفت، اما داستان فیلم- به واسطه ی سوژه- بیشتر برای مخاطب ایرانی جذاب است و نمی توان شانس چندانی برای موفقیت بین المللی آن قائل شد.

digikala.com
  • 9
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش