چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۷:۰۸ - ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۲۰۴۷۵۳
موسیقی

ممنوع‌ از کار بودن شجريان ربطي به دولت ندارد

از موسيقی نگوييد که موسيقی خجالت می کشد

اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,موسیقی,محمدرضا شجريان

 «دسته‌بندي‌هاي اين‌چنيني را بايد دولت انجام دهد و مؤلفه‌ها و مشخصه‌هاي آن را به‌صورت شفاف به وزارت ارشاد، مسئولان و مديران، هنرمندان و... اعلام کنند. بايد مشخص باشد چه‌چيز هنجارمند است و چه‌چيز خير. در غير‌اين‌صورت و مثلا درحال‌حاضر اين اصطلاح فقط براساس سلايق افراد ايجاد و به‌کار برده مي‌شود. در کل مجموعه نظام بايد تعريف درستي از موضوع مذکور داشته باشند و آن‌هم توسط شوراي‌عالي انقلاب فرهنگي مصوب شده باشد.» اينها را کمال خرازي در تعريف کنسرت هنجارمند به خبرگزاري‌ها گفت؛ عنواني که از زبان يکي از کانديداها در مستند انتخاباتي‌اش مطرح شد؛ همان‌ کساني که حالا يادشان افتاده است رئيس‌جمهوري روحاني نتوانسته‌ براي محمدرضا شجريان کاري انجام دهد، همان‌ها که حتي صدايش را، حتي ربنايش را هم از صداوسيما محروم کردند، حالا يادشان افتاده است که به موسيقي کمک مي‌کنند که کنسرت‌هاي هنجارمند بايد در اين مملکت برگزار شود که در اين سال‌ها هم در زمينه موسيقي خرج‌هاي هنگفت کرده‌اند.

 

اين را مي‌گويند، واقعي هم نمي‌گويند اما يادشان نمي‌آيد که خودشان عامل تعطيلي موسيقي در فرهنگسراها بوده‌اند، خودشان مانع از برگزاري کنسرت شدند. حالا اما همه‌چيز را فراموش کرده‌اند تا کارنامه هنري دولت يازدهم را زير سؤال ببرند.

 

خود محمدرضا شجريان در آخرين گفت‌وگويي که پيش از بيماري‌ش انجام داد، به اين مسئله اشاره کرد که «رئيس‌جمهوري و وزير فرهنگ با برگزاري کنسرت توسط من مشکلي ندارند.» خود روحاني و دو وزيرش- وزير مستعفي‌اش- جنتي- و وزير تازه سرکار آمده‌اش- صالحي‌اميري- بارها و بارها اين مسئله را بيان کردند اما هنوز که هنوز است، شناخته‌شده‌ترين و بزرگ‌ترين خواننده موسيقي سنتي ايران ممنوع‌الکار است؛ براي همين است که مجيد درخشاني که در سال‌هاي اخير با همراهي گروه موسيقي «شهناز»، کنسرت‌هاي فراواني با خسروي آواز ايران داد، مي‌گويد: «بيشتر از هشت سال است که استاد محمدرضا شجريان در ايران ممنوع‌الکار است؛ البته در اين مدت آلبوم‌هاي ايشان در ايران منتشر شده منتهي ممنوع‌ از کنسرت شده‌اند.

 

ازنظر من، شايد رفع اين ممنوعيت در شرايط کنوني، که ايشان بيمار هستند، تأثير خاصي نداشته باشد اما اين رفع ممنوعيت اجراي صحنه‌اي، زماني ارزش داشته و دارد که ايشان امکان اجراي کنسرت داشته باشند. متأسفم که بايد بگويم استاد شجريان در اين سال‌ها واقعا با مظلوميت روبه‌رو بوده‌اند.»‌

 

اين همان چيزي است که حسين عليزاده از آن به‌عنوان يکي از دلايلِ بيماري شجريان ياد مي‌کند و حالا درخشاني مي‌گويد: «اين دوره بسيار سختي براي استاد شجريان محسوب مي‌شود چون هم مسئله بيماري‌شان به‌وجود آمده و هم از اين نظر که نتوانسته‌اند در هشت سال اخير براي مردم ايران اجرايي در داخل کشور داشته باشند، حائزاهميت است. به‌هرحال استاد شجريان در کنسرت‌هاي داخل کشور، انرژي بسيار زيادي از مردم مهربان کشورمان مي‌گرفتند و متأسفانه اين انرژي به‌واسطه ممنوع‌الاجرا شدن، از ايشان دريغ شده است. از اين بابت من هم مانند بسياري از مردم کشورمان متأثر هستم. فکر نمي‌کنم در اين چند دهه که آقاي شجريان در بالاترين قله آواز ايران ايستاده‌اند، کسي توانسته باشد به ايشان نزديک شود تا مورد مقايسه‌ با کار شجريان قرار بگيرد. شايد از نظر شهرت، خوانندگاني در جامعه مطرح شدند و جايگاهي کسب کردند اما هيچ‌کدام نتوانستند مانند استاد شجريان چنين جايگاهي کسب کنند.» 

 

حالا اما استاد بيمار است و همچنان ممنوع‌ از کار و همين، دستاویز ديگري مي‌شود براي اينکه رأي‌هاي خاموش بگويند که رئيس‌جمهوري روحاني در چهار سال گذشته کاري نکرده و از آن‌طرف رقيبان، از آبِ گل‌آلود ماهي بگيرند و اين مسئله را ناشي از ناتواني او قلمداد کنند؛ حميدرضا نوربخش که در مناظره دوم، در معرض اين اتهام قرار گرفت که خانه تحت مديريتش - خانه موسيقي- ميلياردها تومان بودجه دريافت کرده است، مي‌گويد: «دولت يازدهم درباره آقاي شجريان بسيار تلاش کرد تا مشکلاتي را که وجود داشت، حل کند. در اين دولت مجوز تمامي آثار ارائه‌شده استاد شجريان داده شد. حتي مجوز اثر ديگري از استاد شجريان صادر شده که احتمالا به‌زودي منتشر خواهد شد. درباره مسائل اجراي صحنه‌اي استاد شجريان هم بايد بگويم که مسائلش در حال حل‌شدن بود که با بيماري ايشان مصادف شد و ما اميدواريم هرچه زودتر بهبود پيدا کنند. به‌هرحال من به شخصه پيگيري‌هاي بسياري را ازسوي دولت براي حل اجراي صحنه‌اي استاد شجريان شاهد بودم.» 

 

او حرف‌هاي ديگري هم دارد: «انتظارمان اين بود که کانديداها بيشتر و به‌صورت جزئي‌تر در حوزه فرهنگ و به‌ويژه موسيقي وارد کار شده و صحبت کنند اما فقط بعضي از نامزدها با جمله‌هايي تک‌خطي وارد موضوع موسيقي شدند. ما انتظار داريم اين دوستان در برنامه‌ها يا مناظره‌هاي آينده‌ درباره تنگناهاي موسيقي و مسائل ريز و درشتي که براي جامعه موسيقي وجود داشته و دارد، بيشتر صحبت کنند، تا جامعه هنري و مخاطبان بتوانند با مواضع نامزدها آشنا شده و بفهمند آنها در اين زمينه‌ها چه ‌کار مشخصي مي‌خواهند انجام دهند. ما مسائل و مشکلات زيادي در حوزه موسيقي داريم. از نگاه حاکميتي که هيچگاه نگاه صددرصد مثبتي به کل مقوله موسيقي نبوده و هميشه اين مسائل در هاله‌اي از ابهام گذاشته شده است. درست همين نگاه نيز باعث بسياري از مسائل کوچک و بزرگ در تمام اين سال‌ها بوده است.» 

 

او همچنين ادامه داده است: «در مناظره عصر جمعه نامزدهاي انتخابات رياست‌جمهوري، آقاي جهانگيري و روحاني، مختصري به اين مشکلات اشاره کردند اما در کل ما انتظار داريم ساير نامزدها نيز نظراتشان را دراين‌باره بگويند؛ نامزدها بايد از کلي‌گويي‌ها و گفتن بديهياتي مانند اينکه «هنر چيز خوبي است» عبور کنند و به‌طور مشخص‌تر در اين حوزه سخن بگويند. مثلا اينکه در بحث مسائل معيشتي هنرمندان چه برنامه مشخصي دارند؟ وقتي در مورد مسائل معيشتي حاشيه‌نشين‌ها و ساير اقشار جامعه سخن گفته مي‌شود، ما انتظار داريم بدانيم اين عزيزان در زمينه معيشت اهالي موسيقي و هنرمندان نيز چه برنامه‌هايي دارند؟ واقعا آيا فکر مي‌کنند معيشت هنرمندان ما وضعيت خوبي دارد؟ آيا واقعا هنرمندان زندگي مرفهي دارند؟ آيا معدل زندگي جامعه هنري معدل قابل قبولي محسوب مي‌شود؟ من به جرأت عرض مي‌کنم اصلا اين‌گونه نيست. من بارها و بارها گفته‌ام جامعه موسيقي را عنصر عشق در اين وادي نگه‌داشته و گرنه ازنظر معيشتي آنها با مشکلات بسياري مواجه هستند.»

 

حميدرضا نوربخش ادامه داد: «شايد باورتان نشود ولي همين حق‌عضويت سالانه خانه موسيقي که در طول يک سال، ۵۰ هزار تومان است را بسياري از اين دوستان نمي‌توانند پرداخت کنند. ما در خانه موسيقي، بيش از پانزده هزار عضو داريم که بيش از نيمي از آنها شامل حاشيه‌نشين‌ها يا موزيسين‌هاي شهرستاني مي‌شوند که از نظر معيشتي با مشکل مواجه هستند. يعني هنرمند موسيقي نواحي ما در خانه‌اي محقر زندگي مي‌کند که گاهي با کوچک‌ترين تلنگر حوادث طبيعي، تمام زندگي‌اش را از دست مي‌دهد. مانند شيرمحمد اسپندار که همين اتفاق برايش افتاد.

 

آدم نمي‌تواند باور کند که يک هنرمند شاخص بين‌المللي که جزء مفاخر و افتخارات فرهنگي اين مملکت محسوب مي‌شود، تمام زندگي‌اش دو اتاق خشتي و گلي باشد که آن را هم درنهايت از دست بدهد. اگر نامزدها مي‌گويند هنرمندان ما در عرصه ديپلماسي فرهنگي يا ديپلماسي عمومي نقش دارند و ما در عرصه جهاني به فرهنگ و هنرمان مي‌توانيم بنازيم و آنها آينه تمام‌نماي تاريخ و فرهنگ‌وهنر ما هستند و شناسنامه‌هاي سرزمين ما محسوب مي‌شوند، بايد درباره معيشتشان نيز با دقت بيشتري صحبت کنند.» 

 

او همچنين مي‌گويد: «نامزدها درباره اين سخن بگويند که بانوان هنرمند ما در حوزه موسيقي تکليفشان چيست؟ نيمي از جامعه موسيقي ما را خانم‌ها تشکيل مي‌دهند. چطور مي‌شود يک خانم علاقه‌مند به موسيقي، اجازه تحصيل در اين رشته را دارد اما در بخشي از اين مملکت، اجازه کار در حوزه موسيقي ندارد؟ اين مسئله چه توجيهي مي‌تواند داشته باشد‌؟ همين الان در استان‌هايي مانند اصفهان و مشهد، خانم‌ها اجازه ندارند براي اجراي موسيقي روي صحنه بروند؛ البته خود مشهد داستان متفاوتي دارد و اين ممنوعيت از بانوان هم عبور کرده و گروه‌هاي موسيقي کلا براي اجراي برنامه در اين شهر با مشکل جدي روبه‌رو هستند. نمي‌شود که يک هنرمند يا يک اثر هنري در بخشي از مملکت مجاز باشد و در بخش ديگر کشور غيرمجاز باشد. وقتي دولت در حوزه‌اي نظارت خود را انجام مي‌دهد؛ چگونه مي‌شود يک اقليم از کشور نظارت دولت را قبول نداشته باشند و اجازه اجرا به آن ندهد؟»

 

 

 

 

 

vaghayedaily.ir
  • 19
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش