
زنان بارداری که دچار نوعی بیماری کبدی مرتبط با اختلالات سوخت وساز هستند، ممکن است در دوران بارداری با خطرات بیشتری روبه رو شوند. پژوهشی تازه، به بررسی تأثیر این بیماری بر سلامت نوزادان و روند زایمان پرداخته است.
به گزارش ایسنا، بیماری کبد چرب مرتبط با اختلالات متابولیکی یا به اختصار ، MASLD، یکی از مشکلات رو به رشد در جهان است که پیش تر با عنوان بیماری کبد چرب (fatty liver) غیرالکلی شناخته می شد. این بیماری، به دلیل تجمع چربی در کبد بدون مصرف الکل، به ویژه در افراد دچار چاقی یا دیابت نوع دو رخ می دهد. امروزه با گسترش چاقی و سبک زندگی کم تحرک، MASLD در حال تبدیل شدن به یکی از مشکلات شایع در میان زنان در سنین باروری است و با توجه به تأثیرات احتمالی این بیماری بر روند بارداری، بررسی پیامدهای آن ضرورت یافته است.
زایمان زودرس یکی از نگرانی های مهم در بارداری است و می تواند سلامت نوزاد را تهدید کند. عوامل مختلفی از جمله عفونت، فشار خون بالا (Hypertension) یا بیماری های مزمن مادر میتوانند باعث زایمان پیش از موعد شوند. با توجه به این که MASLD با چاقی و دیابت همراه است، این پرسش در میان محققان مطرح بوده است که آیا بیماری مورد اشاره به تنهایی میتواند خطر زایمان زودرس را افزایش دهد یا خیر.
در این خصوص و در پژوهشی که توسط کارول مارکسر، پژوهشگر فوق دکتری در مؤسسه کارولینسکای سوئد، با همکاري یوناس لودویگسون، پزشک کودکان و استاد دانشگاه اوربرو انجام شده، موضوع فوق مورد بررسی قرار گرفته است. آنها با استفاده از داده های ثبت شده در سوئد، نتایج بارداری در زنان مبتلا به MASLD را با زنان سالم مقایسه کردند.
پژوهشگران با بررسی ۲۴۰ مورد زایمان در زنان مبتلا به MASLD و مقایسه آن با ۱۱۴۰ زایمان در زنان سالم، دریافتند که احتمال زایمان زودرس در گروه اول بیش از سه برابر بیشتر است.
روش این تحقیق بر مبنای تحلیل داده های پزشکی گسترده از ثبت های رسمی بارداری در سوئد انجام شد. در این مطالعه، اطلاعات مرتبط با شاخص توده بدنی (BMI)، سابقه پزشکی و نتیجه زایمان مورد بررسی دقیق قرار گرفت و گروه های مورد مقایسه از نظر سن، وزن و سایر فاکتورها به صورت آماری هماهنگ سازی شده بودند.
نتایج این تحقیق نشان دادند که MASLD میتواند بطور مستقل خطر زایمان زودرس را افزایش دهد. این یافته، بسیار مهم است، چون تاکنون تصور می شد که این خطر تنها به دلیل چاقی یا دیابت وجود دارد.
در ادامه همچنین مشخص شد که زنان مبتلا به MASLD در مقایسه با زنان سالم، ۶۳ درصد بیشتر در معرض سزارین قرار دارند، هرچند این افزایش بنظر میرسد بیشتر تحت تأثیر چاقی باشد تا خود بیماری کبدی.
ولی شاید تنها نکته دلگرم کننده در این مطالعه، آن است که ارتباطی میان MASLD و افزایش خطر ناهنجاری های مادرزادی یا مرگ نوزاد هنگام تولد مشاهده نشد. این موضوع میتواند بخشی از نگرانی ها را کاهش دهد، ولی همچنان نیاز به نظارت دقیق در دوران بارداری باقی می ماند.
این پژوهش با ارائه شواهدی جدید، بر اهمیت شناسایی زنان باردار مبتلا به MASLD تأکید دارد. در این زمینه، با توجه به اینکه امکان دارد بیماری کبد چرب (fatty liver) بدون علامت باشد، پزشکان باید در بررسی های دوران بارداری به آن توجه ویژه ای داشته باشند. همچنین نیاز است دستورالعمل های درمانی برای این گروه از زنان بازنگری و به روزرسانی شوند.
نتایج این تحقیق در نشریه تخصصی eClinicalMedicine منتشر شده اند که زیرمجموعه ای از انتشارات معتبر The Lancet محسوب می شود.
- 19
- 2