یکشنبه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۴
۲۳:۱۷ - ۳۰ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۷۶۲۹
رادیو و تلویزیون

ماه عسل، یک «گاسیپ» رسانه ای؟!

اخبار صدا وسیما,خبرهای صدا وسیما,رادیو و تلویزیون,ماه عسل

زمانی که «ماه عسل» برای اولین بار روی آنتن رفت، برخلاف برنامه های معمول تاک شو و گفت وگومحور که بر ستارگان تمرکز دارند، به سراغ مخاطبان معمولی و مردم معمولی رفت تا زندگی آنان را برای سایرین به نمایش درآورد. افرادی که در زندگی عادی به حاشیه رانده شده اند و کسی آن ها را نمی بیند. داستان هایی که در اطراف ما رخ می دهند و ما به آن ها توجهی نمی کنیم، در این برنامه برملا می شوند. در چشم ها اشک می آورند و بر لب ها لبخند می نشانند. 

 

کارناوال رسانهدر این برنامه با دعوت از افرادی که دست به اهدای عضو می زنند یا کارهای خیر و بدون مزد انجام می دهند، کارهای نیک ترویج می شوند. ترویج حس امید به زندگی در افرادی که با وجود نقص عضو هم چنان به زندگی خود ادامه می دهند یا با یافتن سایر استعدادهای خود به زندگی شان معنا می دهند، از دیگر ویژگی های این برنامه است. نشان دادن افرادی که پس از سال ها قهر و کینه آشتی را ترجیح می دهند، یا تشویق به عفو و انصراف از قصاص که زندگی را به انسانی می بخشد، از کارکردهای مثبت ماه عسل برای مخاطبان است. تا زمانی که…

 

تلویزیون از پرمخاطب ترین رسانه های جهان است. دست اندرکاران تلویزیون و رسانه ها هستند که تعیین می کنند رویدادهای خام اجتماعی را چگونه در گفتمان رمزگذاری و در صفحه شیشه ای نمایان کنند. بنابراین آن چه مخاطب با آن مواجه می شود، رویداد خام اجتماعی نیست، بلکه رویدادی است که توسط رسانه دستکاری شده است و در دسترس او قرار گرفته است. رسانه هیچ گاه بی طرف نیست.

 

قرائتی از رسانه به مخاطبان ارائه می شود و مخاطبان با توجه به طبقه، جنسیت و قومیت خود، برداشتی متفاوت از آن چه عرضه شده است، دارند. جان استوری در «مطالعات فرهنگی درباره فرهنگ عامه» اشاره کرده است که تماشای تلویزیون هیچ گاه برابر با رشته ای از کنش های تفسیری نیست، بلکه بیش از هر چیز نوعی رفتار اجتماعی است. زندگی روزمره کنش گران را می توان با تماشای تلویزیون تفسیر کرد. 

 

تلویزیون شرایط تجمع اعضای خانواده در کنار یکدیگر و گفت و گو و مباحثه را با اعضای جامعه فراهم می کند. از ویژگی های برنامه های عامه پسند ایجاد هم دلی در مخاطبان است. به تصویر کشیدن افرادی که هر روز در میان مردم زندگی می کنند و ارائه داستان هایی «مایی» درباره انسان های معمولی برای مخاطبان جذاب است. این جاست که انسان ها مهم می شوند و همه می شوند «سلبریتی».

 

صنعت فرهنگ، صنعت تولید محصولات فرهنگی، صنعت رسانه، صنعت ارائه کالای فرهنگی، همچون برنامه های تلویزیونی است. در این صنعت تلاش می شود تا آن چه مخاطبان عمومی و گسترده دارد، با هدف اقناع و پذیرش ارزش های موجود عرضه شود. مخاطب با تصور تماشای برنامه تلویزیونی پای گیرنده خود می نشیند، غافل از این که تنها در برابر ارزش هایی موجه و پذیرفته شده سر خم کرده است.

 

در تماشای تلویزیون همه یکدست هستند. متمول و تهی دست، از همه طبقات در مقابل صفحه رنگارنگ تلویزیون نشسته و به تماشای برنامه موردنظر خود می پردازند، تفاوت ها فراموش می شود و همه یکسان می شوند.

 

همه این ها گفته شد تا تحلیلی از برنامه ماه عسل ارائه شود؛ برنامه ای پرمخاطب که هر سال ماه رمضان، پیش از افطار خوراک معده های گرسنه روزه داران می شود. این برنامه چنان که گفته شد، با اهداف نیک روی کار آمد. افراد به حاشیه رانده شده، نوع دوستی و عفو. اما به مرور «اسپانسرها» و حقوق های نجومی روی خود را نشان دادند. مهمانان برنامه گویی ماه ها خود را برای نمایش یک شبه خود آماده کرده اند، پرده ها کنار می روند و بازی احساسات شروع می شود. یکی از کارکردهای رئالیسم عاطفی برنامه های پرمخاطب تلویزیونی نیز همین است. گفت وگو و درگیری در حسی کارناوال گونه که دیگر در آن نمی توان مرز خیال و واقعیت را تشخیص داد. احساس، همه چیز را دربر می گیرد. حال ارزش هایی که نیاز به ترویج دارند، رخ می نمایند، دیگر مخاطب جذب شده است، هرچه را که به خوردش دهند، می پذیرد.

 

این جا ایدئولوژی می آید و بازیگر اصلی صحنه نمایش می شود. احساس از مخاطب و خوراک از رسانه. انسان ها مطابق با تمایل ذاتی خود برای بازی با احساسات خود در مقابل تلویزیون می نشینند و همچون «گاسیپ هایی» که از این و آن می شنوند، داستان های هیجان انگیز زندگی دیگران را می شنوند. این برنامه سیاسی نیست، اما هست. مردم! اگر اوضاع اقتصادی تان خراب است، نگاهی به زندگی یک نجار بیندازید که هم چنان با شادی روزی خود را به دست می آورد. 

 

اقتصاد خراب جزئی از زندگی ماست که باید با آن کنار بیاییم، پس بیایید تمرین کنیم تا با آن کنار بیاییم. اگر فردی با سختی ها و مشکلات فراوان اجتماعی و اقتصادی زندگی می کند، پس از تعریف داستان سوزناک زندگی خود، تکه تکه کردن قلب مخاطبان، لبخند بر لب می زند و می گوید راضی ام. این تقدیر من بوده است. بسط رضایت از زندگی پوچ، تقدیرگرایی و نادیده گرفتن عناصر کلان در سختی های زندگی فردی باعث می شود مخاطب ماه عسل، قدر نعمت بداند و دست از ناشکری بردارد.

کارناوال رسانهماه عسل امسال، در یکی از ناب ترین حرکات خود، مردی را که «شیطنت» کرده، با همسر سابقش آشتی می دهد. امری خیرخواهانه که توجه مخاطبان رقیق القلب را به خود جلب می کند. زن مهمان پس از اعلام علت طلاق از همسرش، این صحبت مرد را می شنود: «شیطنت هایی کردم که در هر زندگی باشد، پایه های زندگی را سست می کند.» مطابق با آن چه در رسانه نمایش داده شده است، شیطنت عامل جدایی این زوج است. شیطنت نامی مستعار است که به خیانت داده شده است. 

 

نمایش عمومی مردی که به همسرش خیانت کرده است و عفو و بخشش زن در رسانه. در مجموع اقدام های خیرخواهانه این برنامه برای برانگیختن احساسات مخاطبان است. استفاده از واژه مرد برای زنان توانمند از دیگر ویژگی های این برنامه در سری جدید خود است، زمانی که مجری برنامه، زنان را همچون مرد توانا می خواند.

 

با توجه به انتقادات موجود به این برنامه، تلاش ایدئولوژیک برای اقناع مخاطبان، نواقص محتوایی و… می توان بازنمود این خلأها را در شبکه های اجتماعی مشاهده کرد. چنان چه قرائت های مختلف از رسانه، توسط مخاطبان رسانه متفاوت است. مخاطب رسانه منفعل نیست و به گونه های مختلف به رسانه واکنش نشان می دهد. رمزگشایی مخاطبان از آن چه به آن ها ارائه می شود، در یک تقسیم بندی (همان)، به سه دسته تقسیم می شود: مسلط، جرح و تعدیل شده و تقابل جو. این جا نقش مخاطب و گزینش او پررنگ می شود. پذیرش آن چه به او ارائه می شود، بدون انتقاد، تغییر پیام مطابق با منافع خود یا تقابل با آن چه به او عرضه شده است.

 

اخبار صدا وسیما,خبرهای صدا وسیما,رادیو و تلویزیون,ماه عسل

فراهم آمدن فضایی برای بحث و گفت وگو درباره موضوعات طرح شده برای کاربران شبکه های مجازی امکان شکل گیری رمزگشایی تقابل جو را بیش از پیش فراهم می کند. آیا صحیح است مردی را که خیانت کرده است، ببخشیم؟ یا کاربرد واژه مرد برای زنی توانا جایز است؟

 

پیدایی این بحث که زن نباید لزوما مرد باشد تا قدرتمند باشد، این حساسیت جنسیتی را در مخاطبان ایجاد می کند که گوش به زنگ باشند تا به عنوان انسان از حق انسانی خود دفاع کرده و با تلاش برای ابراز وجود، صدای خود را با رسانه های مختلف به گوش سازندگان برنامه برسانند. شیرزن، یا زنی که همچون مرد می تواند زندگی خود را اداره کند، جز تضعیف ماهیت واقعی زنانگی معنایی دربر ندارد. شیر که به عنوان عنصری قدرتمند و درنهایت مردانه شناخته می شود، زمانی برای یک زن به کار می رود که بتواند قدرتی مردانه در خود به نمایش بگذارد. 

 

چنان که در فرهنگ عامه، زنان همچون گل و حیوانات اهلی، نرم و لطیف و آرام شناخته شده اند، بنابراین برچسب های جنسیتی که در برنامه هایی همچون ماه عسل یا سایر برنامه های مشابه به علت کورجنسی تهیه کنندگان آن ها به کار برده می شوند، دارای سویه های مثبت و منفی هستند. مثبت به دلیل ایجاد موج های نارضایتی در میان مخاطبان آگاه و تقابل جو، در کنار سویه منفی پذیرش بی چون وچرا توسط مخاطبان ناآگاه.

 

اشتباهات صورت گرفته در رسانه ملی، چه در ماه عسل، چه در برنامه های مشابه این فرصت را فراهم می کند تا به برخی از واژگانی که نیاز به حذف شدن در ادبیات و گفتمان هرروزه دارند، اشاره کنیم:

 

ترشیده: لفظ ترشیده که عمدتا برای زنان به کار می رود، مربوط به دخترانی است که سن ازدواج آن ها مطابق با رسم های معمول جامعه گذشته است. این لفظ بارها در رسانه ملی به کار برده شده است.

 

خاله زنک: این لفظ به افرادی اطلاق می شود که بیشتر زمان خود را به غیبت و صحبت درباره دیگر افراد می گذرانند. هم چنان زنان به علت داشتن اوقات بیشتری برای صحبت کردن با این لفظ شناخته می شوند.

 

نامرد: نامرد یعنی کسی که زن است. کسی که بزدل و خیانت کار است. این لفظ نیز در رسانه بارها مشاهده شده است.

 

مردافکن: مردافکن کاری دشوار است که هرکسی توانایی انجام دادن آن را ندارد. کاری آن قدر دشوار که حتی مردان را نیز از پا می اندازد. چون مردان همواره تواناتر از زنان تلقی شده اند.

 

کارناوال رسانههم چنین ضرب المثل هایی نیز که مصادیق جنسیتی دارند، در گفت وگوی هرروزه ما و در رسانه بازتولید می شوند. همچون:

 

زن و شوهر دعوا کنند، ابلهان باور کنند: در این ضرب المثل هنگامی که زن مورد خشونت قرار گرفته است و دارای اختلاف با همسر خود است، هم چنان به سازگاری با شوهر تشویق می شود، چراکه دعوا نمک زندگی است.

 

عروس بلد نیست برقصد، می گوید زمین کج است: این ضرب المثل به ناتوانی زن در انجام وظیفه خود اشاره دارد.

 

مادر را ببین و دختر را بگیر: گرفتن دختر یکی از متداول ترین اشتباهاتی است که افراد هرروز به کار می برند. در این لفظ زن وسیله ای است که باید توسط مرد خریداری شود و در تملک او درآید.

 

از دیگر ضرب المثل های این چنینی می توان به این موارد اشاره کرد:

 

اخبار صدا وسیما,خبرهای صدا وسیما,رادیو و تلویزیون,ماه عسل

خواب زن چپ است، مرده و قولش، همسایه ها یاری کنید تا من شوهرداری کنم و امثالهم.

 

این ضرب المثل ها، اصطلاحات و واژگان روزمره، به ما توانایی زبان را نشان می دهند. زبان چنان قدرتمند است که می تواند اذهان را شکل دهد و در خدمت قدرت به کار رود؛ بنابراین زبان خنثی نیست. زبان در خدمت قدرت است. قدرت نیز با استفاده از دانشی که دارد، حقیقتی را تولید می کند و آن را برای مردم بدیهی می کند. این زبان با رسانه بازتولید می شود و در جامعه بسط می یابد. این چرخه باطل باعث می شود توجه ما به اعمال هرروزه مان بیشتر جلب شود. به آن چه می بینیم و می شنویم و می گوییم بیشتر توجه کنیم، و روحیه انتقادی را در خود پرورش دهیم.

 

تلویزیون به عنوان رسانه ای قدرتمند، با به کارگیری سیاست های کورجنس یا جنس گرا به بازتولید نظام های نابرابر زبانی می پردازد. برای همین ضرورت حضور زنان (البته زنانی که مطالعه کافی درخصوص محتوای رسانه ای و جامعه شناختی دارند) در پست های مدیریتی رسانه، در نظارت برنامه های رسانه و تولید محتوا، احساس می شود.

 

برنامه هایی همچون ماه عسل، خندوانه یا دورهمی که در ساعات پرمخاطب نمایش داده می شوند، تاثیر بسیاری در جهت دهی ذهنی به مخاطبان دارند. همان قدر که یک برنامه تلویزیونی می تواند در ساعات اوج مخاطب توجه را به «اختلال اتیسم» جلب کند و در این زمینه آگاهی بخشی کند، مسخره کردن مردی که حق طلاق را به زنان داده است، طرح خیانت مرد به زن به عنوان شیطنت و ساده انگاری آن، همه می توانند فرهنگ های غلط و نابرابر علیه زنان را تقویت کنند. درنهایت برنامه ماه عسل یک کارناوال رسانه ای است، برای آن که مخاطبانی که در ماه رمضان بیش از ماه های دیگر درگیر احساسات و معنویات هستند، سرگرم شوند. ماه عسل یک «گاسیپ» رسانه ای است برای نشاندن مخاطب پای صفحه تلویزیون به هر قیمتی. به قیمت فرهنگ سازی، فراموشی و شنیدن داستان های مهیج برای بازگویی آن در اتوبوس.

 

 

 

 

 

۴۰cheragh.org
  • 13
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش