یکشنبه ۱۱ آذر ۱۴۰۳
۱۶:۴۴ - ۱۰ خرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۳۰۲۶۴۰
کشاورزی، دامپروری و صنایع غذایی

کاهش قیمت پسته صادراتی

پسته,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,کشت و دام و صنعت
سحر افشاری: پسته یکی از مهم‌ترین محصولات باغی کشور است که سهم عمده‌ای از ارزآوری غیرنفتی کشور را به خود اختصاص داده، اما به‌نظر می‌رسد این محصول در چند سال گذشته با مشکلات عدیده‌ای از بحران آب و نبود مدیریت صحیح بر روند خرید و قیمت‌گذاری، استفاده بی‌رویه از سموم و کودهای بی‌کیفتی که سبب مقاوم‌شدن آفات شده تا نگاه سیاسی به این محصول و کمبود نقدینگی و چالش‌های تحریم‌های بانکی برای صادرات و برگشت ارز صادراتی به کشور مواجه شده است.

پسته محصولی است که بر اساس شكل تقسیم‌بندى‌هایى دارد؛ ارقامى نظیر: ممتاز خندان كله‌قوچى، سفیدپسته، اکبری، احمدآقایی، فندقی، شیخ‌پسته و ممتاز. این ارقام مختلف پسته زمان‌هاى رسیدن متفاوتى دارند و به انواع زودرس و دیررس تقسیم مى‌شوند كه انواع زودرس اواخر مرداد و دیررس در اوایل مهر مى‌رسند.

 

پسته‌ یك‌ میوه‌ گرمسیری‌ است‌. براساس گزارش‌های رسمی هم‌اکنون سطح زیر کشت پسته در ایران بیش از ۳۶۰‌هزار هکتار است که استان کرمان با مجموع بیش از ۲۷۰هزار هکتار باغ‌های بارور و غیربارور، حدود ۷۰‌درصد محصول کل کشور را تولید و به‌عنوان مهم‌ترین منطقه پسته‌کاری ایران و دنیا محسوب می‌شود.

 

مهدی بادی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نطنز در این‌باره گفت: به‌علت تغییرات آب‌و‌هوایی و گرم‌شدن هوا در بهمن‌ سال قبل و سردشدن هوا در اردیبهشت سال جاری، پسته‌کاران شهرستان نطنز که عمدتا در شهر بادرود و روستاهای اطراف پسته‌کاری دارند، با خسارت ۴۰‌میلیارد ریالی مواجه شده‌اند. پسته اصطلاحا سال‌آور است، یعنی یک سال بار می‌دهد. نوسانات دما و وزش شدید باد، سبب شده که عمل تلقیح گل پسته به‌خوبی انجام نشود. سال جاری حدود ۳۰‌درصد کاهش برداشت محصول پسته خواهیم داشت که ۱۰‌درصد آن مربوط به علل یادشده و ۲۰‌درصد دیگر آن مربوط به سال‌آوری خود درخت است. در شهرستان نطنز ۷۵۰ هکتار سطح زیر کشت پسته وجود دارد که ۳۵۰ هکتار آن بارور است.

 

کاهش قیمت پسته صادراتی

براساس آخرین آمار منتشرشده، هر کیلو پسته صادراتی ایران با کاهش قیمت شش‌درصدی در سال جاری به قیمت بیش از ۹دلار به فروش رسیده است. بر اساس آمار گمرک از تجارت خارجی در ماه فروردین، در این ماه ۳۶۶۸ تن انواع پسته در اشکال مختلف به کشورهای خارجی صادر شده است که ارزش آن به ۳۳‌میلیون و ۷۳‌هزار دلار می‌رسد.

 

مقایسه میزان صادرات پسته در فروردین سال جاری با مدت مشابه سال گذشته نشان می‌دهد که صادرات این محصول در نخستین ماه از سال جاری نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش یافته است؛ به‌طوری که در فروردین سال گذشته ۲۸۷۶ تن پسته به ارزش۲۷‌میلیون و ۹۲۷‌هزار دلار از ایران صادر شده بود. به این ترتیب صادرات پسته ایران در این مدت از لحاظ وزنی ۲۷‌درصد و از لحاظ ارزش دلاری آن، ۱۸‌درصد افزایش داشته است. همچنین قیمت هر کیلو پسته صادراتی ایران در فروردین سال ۱۳۹۶ برابر ۷/۹ دلار بوده که در سال جاری با کاهش شش‌درصدی به ۱/۹ دلار رسیده است. صادرات پسته ایران در سال جاری تاکنون به ۴۱ کشور دنیا انجام شده است که بخش عمده آن به آلمان، امارات متحده عربی، عراق، قزاقستان، هند و ویتنام بوده است.

 

کاهش ۸۰‌درصدی تولید پسته

یک مقام مسئول در وزارت جهاد کشاورزی، از کاهش ۷۵‌درصدی تولید پسته در کرمان خبر داد و گفت: تولید این محصول در کشور، امسال ۸۰ هزارتن بر اثر سرمازدگی و گرمازدگی کاهش دارد. به گزارش مهر، مدیرکل دفتر میوه‌های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی گفت: براساس آمار گمرک، ما در سال ۹۵، معادل ۱۳۸‌هزار تن پسته صادر کردیم، در حالی که این رقم در سال ۹۶ به ۱۳۰‌هزار تن کاهش یافت.

 

شکراله حاجی وند ادامه داد: هنوز بسیاری از محصول سال گذشته در انبارها مانده، که دلیل آن نیز مربوط به مباحث بازار است؛ بنابراین برای اینکه بتوانیم حضورمان را در بازار کنترل کنیم، نباید محصول را یکباره وارد بازار کنیم و ارزان فروشیم، بلکه آن را به‌موقع وارد بازار کنیم و با بهترین قیمت بفروشیم. سال گذشته قیمت مقداری کمتر از قیمتی بود که امسال صادرکنندگان می‌توانند محصول خود را با نرخ‌های بهتری به فروش برسانند. این مقام مسئول اضافه کرد: بنابراین همچنان می‌توانیم جایگاه خود را در زمینه صادرات در سال ۹۷ حفظ کنیم.

 

او افزود: متاسفانه باغات ما امسال هم دچار گرمازدگی و هم دچار سرمازدگی شد که متاسفانه عمدتا هم در استان کرمان بود. حاجی‌وند اضافه کرد: تولید پسته سال ۹۶ کرمان که حدود ۱۲۰ هزارتن بود، امسال ۲۵ تا ۳۰هزارتن پیش‌بینی شده است و ۷۵‌درصد کاهش دارد.

 

او ادامه داد: سال گذشته تولید پسته در کشور حدود ۲۸۰ هزارتن بوده که امسال این عدد حدود ۲۰۰ هزارتن پیش‌بینی می‌شود و هم سرمازدگی و هم گرمازدگی، بخش زیادی از محصول ما را دچار آسیب کرده است.

 

حاجی‌وند افزود: امیدواریم همکاران ما در حوزه اداره بحران، بیمه، ادارات و ارگان‌های حمایتی و پشتیبانی کمک کنند تا بتوانیم بخشی از این خسارت‌ها را جبران کنیم.

 

درخواست ارزی یک فعال اقتصادی

بررسی‌ها حاکی از آن است که فعالان صنعت پسته در کل کشور نیز باید بیش از پنج‌هزار‌میلیارد تومان زیان را تحمل کنند که این خسارت در استان کرمان حدود سه‌هزار‌میلیارد تومان خواهد بود. به تبع این تحولات، امسال صادرات پسته نیز به میزان قابل توجهی کاهش پیدا خواهد کرد به‌گونه‌ای که پیش‌بینی می‌شود از نظر وزنی ۸۰‌درصد و از نظر دلاری نیز حداقل ۷۰‌درصد کاهش را شاهد باشیم.

 

به گزارش تسنیم، در سال‌های گذشته متوسط ارزش صادرات پسته حدود یک‌میلیارد و ۲۰۰ ملیون دلار بوده که برآوردها نشان می‌دهد این رقم امسال به کمتر از ۳۰۰‌میلیون دلار تنزل خواهد یافت. از آن سو به‌دلیل کاهش فاحش عرضه پسته در بازارهای داخلی، قیمت آن در چند ماه گذشته به‌شدت افزایش یافته و نوسانات ارزی نیز خسارت‌های سنگینی به تجار این بازار تحمیل کرده است.

 

به این ترتیب فعالان این صنعت از دولت خواسته‌اند با توجه به مجموع تحولات اخیر، حداقل برای امسال، محصول پسته را از فهرست کالاهای صادراتی مشمول ارز ۴۲۰۰تومانی خارج کند. صادرکنندگان پسته متعهد به بازگرداندن ارز ناشی از صادرات به کشور هستند، اما تعیین سقف ۴۲۰۰ تومان، در شرایط بد امسال نه‌تنها کمکی به باغ‌داران و فعالان بازار پسته نمی‌کند که بر صادرات این محصول نیز اثر منفی می‌گذارد و باعث دلسردی و کاهش انگیزه صادرکنندگان می‌شود. به گزارش مهر، محسن جلال‌پور، رئیس اسبق اتاق بازرگانی ایران با تائید خبر تهیه فهرستی در دولت مبنی بر تعیین اسامی مشمولان ارائه ارز حاصل از صادرات به نرخ ۴۲۰۰تومانی، از قرارگرفتن پسته در این فهرست خبر داد و گفت: در دولت، لیستی در حال تهیه است که بخشی از صادرات غیرنفتی کشور، باید در سامانه نیما، ارز حاصل از صادرات خود را با نرخ ۴۲۰۰تومانی به سیستم بانکی تحویل داده یا به چهار طریقی که در بخشنامه ۲۱ فروردین اعلام شده، به کشور برگردانند.

 

در مجموع طی یک‌ماهه گذشته که یکسان‌سازی نرخ ارز صورت گرفته، فعالان اقتصادی به‌عنوان یک دیدگاه کلی این موضوع را در رابطه با بازگشت ارز حاصل از صادرات به نرخ ۴۲۰۰ تومانی مطرح کرده‌اند که بر اساس آن، تاکید شده که صادرات غیرنفتی، سالانه حدود ۵۰‌میلیارد دلار است که تنها کمتر از ده‌میلیارد دلار آن، صادرات غیرنفتی واقعی و مربوط به بخش خصوصی واقعی کشور است که البته این رقم، با خوشبینانه نگاه‌کردن به رقم صادرات کشور است؛ در حالی که صادرات واقعی غیرنفتی، حول و حوش پنج تا ۱۰میلیارد دلار از سوی بخش خصوصی است.

 

 

armandaily.ir
  • 13
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش