چهارشنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۱۱ - ۲۳ آبان ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۸۱۹۴۵
اقتصاد کلان

ابهام در سیاست‌های اقتصادی رئیسی و سرنوشت نا‌مشخص برجام | دلار، رکورد یک‌ساله را شکست❗️

قیمت دلار و قیمت ارز آزاد,افزایش قیمت دلار
شیب صعودی قیمت دلار که از هفته گذشته آغاز شده بود، با آغاز هفته جاری، بیشتر شد و در مبادلات دیروز با رکورد‌شکنی به رقم ۲۸هزارو ۷۰۰تومان رسید؛ این بالاترین قیمت دلار در یک سال گذشته است.

به گزارش همشهری، در شرایطی که اعلام زمان آغاز مذاکرات هسته‌ای امیدواری را برای کاهش قیمت دلار بیشتر کرده بود، از هفته گذشته قیمت هر دلار آمریکا دوباره وارد یک کانال صعودی شده و از ابتدای هفته گذشته تاکنون بیش از ۳.۵درصد رشدکرده است.

درمبادلات روز گذشته نیز قیمت هر دلار آمریکا بیش از ۲۵۰تومان افزایش یافت و به سطح ۲۸هزارو ۷۰۰تومان رسید. این بالاترین قیمت برای هر دلار آمریکا در یک سال گذشته است. پیش از این قیمت دلار آمریکا در اواخر آبان‌ماه سال گذشته در این نرخ مبادله می‌شد. دیروز در عین حال قیمت هر دلار آمریکا در برخی ساعات به ۲۸هزارو ۷۷۰تومان هم رسید. همزمان قیمت سایر ارز‌ها ازجمله درهم نیز که اثر‌گذاری زیادی بر قیمت دلار دارد، به ۷هزارو ۷۹۰تومان رسید. این رشد پرسرعت قیمت دلار موجب شده شکاف بین قیمت ارز در سامانه نیما و بازار آزاد به شکل بی‌سابقه‌ای افزایش یابد.

هم‌اکنون به‌دلیل افزایش عرضه ارز در سامانه نیما قیمت هر دلار آمریکا در این سامانه در محدوده ۲۳هزارو ۵۰۰تومان دادوستد می‌شود این موضوع نشان می‌دهد فاصله قیمت نرخ ارز نیما با بازار آزاد به بیش از ۵هزار تومان رسیده که در طول ماه‌های گذشته بی‌سابقه است. تحلیلگران تکنیکی هشدار می‌دهند عبور قیمت هر دلار آمریکا از محدوده ۲۹هزارو ۴۰۰تومان می‌تواند سرعت رشد قیمت دلار را بیشتر کند. اما چرا قیمت دلار در حال افزایش است؟

بررسی عوامل اثرگذار بر قیمت دلار شواهد قابل اثباتی را برای تداوم رشد قیمت دلار نشان نمی‌دهد به‌ویژه آنکه آمارها نشان می‌دهد درآمدهای ارزی دولت نسبت به ماه‌های گذشته به‌ویژه از محل فروش نفت و فرآورده‌های نفتی افزایش یافته و مذاکرات هسته‌ای هم در حال آغاز است. با این حال به‌نظر می‌‌رسد عواملی ازجمله نحوه حذف ارز ۴۲۰۰تومانی، سیاست‌‌های بانک مرکزی در فروش اوراق بدهی، تردید نسبت به اثر‌بخش‌بودن مذاکرات هسته‌ای و ابهام در برخی سیاست‌های اقتصادی، به محرک‌هایی برای افزایش قیمت دلار تبدیل شده‌اند.

نحوه حذف ارز ۴۲۰۰تومانی

برآوردهای سازمان برنامه و بودجه نشان می‌دهد؛ حذف ارز ۴۲۰۰تومانی می‌تواند به افزایش عرضه ارز در سامانه نیما و این موضوع می‌تواند به کاهش قیمت دلار منجر شود. با این حال، ظرف چند روز گذشته و بعد از ارائه لایحه دولت به مجلس، تردیدهایی نسبت به اثر‌بخش‌بودن آن به‌وجود آمده که به‌نظر می‌رسد فعالان بازار را به این نتیجه رسانده ‌که این لایحه نمی‌تواند سیاست‌های اقتصادی دولت را محقق کند و حتی ممکن است اثرات تورمی داشته باشد که به کاهش ارزش پول ملی منجر می‌شود.

با این حال، یافته‌های همشهری نشان می‌دهد این لایحه طرح نهایی دولت نیست و برخلاف تصور رسانه‌ها، قرار است پس از تفاهم دولت و مجلس برای هدفمند‌سازی یارانه‌ها لایحه دیگری به این منظور ارائه شود. هنوز جزئیات این لایحه نهایی نشده ولی احتمال دارد از این لایحه ظرف ۲هفته آینده رونمایی شود. در چنین شرایطی به‌نظر می‌رسد یکی از دلایل رشد قیمت دلار ناشی از اطلاعات ناکافی از ارسال لایحه اصلی دولت به مجلس باشد.

قیمت دلار و قیمت ارز آزاد,افزایش قیمت دلار

سیاست‌های پولی جدید

موضوع دیگری که به‌نظر می‌رسد بر بازار ارز اثر‌گذار بوده، تعویق در فروش اوراق بدهی به‌ویژه در بازار بین‌بانکی بوده است. آنطور که دولت می‌گوید وزارت اقتصاد از ابتدای مهر تاکنون هیچ اوراقی در بازار نفروخته است. دولت حتی هفته قبل فروش ۱۰هزار میلیارد تومان اوراق بدهی را به تعویق انداخت. این توقف روند فروش اوراق بدهی با توجه به رشد پر‌شتاب نقدینگی به‌معنای آن است که روند جذب نقدینگی از کانال بانک مرکزی کند شده ‌و این موضوع می‌تواند ماندگاری نقدینگی نزد بانک‌ها را بیشتر کند و اثرات تورمی در پی داشته باشد.

برهمین اساس برخی گمانه‌زنی‌ها حاکی است: کند‌شدن جریان روند جذب نقدینگی از بانک مرکزی به محرکی برای تزریق نقدینگی به بازار ارز و رشد قیمت‌ها منجر شده است. این موضوع در عین حال می‌تواند به کاهش نرخ بهره منجر شود که اثرات تورمی یا کاهش ارزش پول ملی را در پی دارد.

سرنوشت نا‌مشخص برجام

 موضوع دیگری که به‌نظر می‌رسد بازار ارز را این روزها تحت‌تأثیر قرار داده، تردید نسبت به اثر‌بخش‌بودن مذاکرات هسته‌ای است. هرچند علی باقری‌کنی، معاون سیاسی وزارت امور خارجه، پس از انجام یک دور گفت‌وگو با مقامات اروپایی تأکید کرده است: گفت‌وگوهای خیلی خوبی با مقامات سیاسی ۳کشور فرانسه، آلمان و انگلیس داشتم و گفت‌وگوها سازنده و رو به جلو بود، اما ظرف چند روز گذشته انتشار خبرهایی در مورد تعیین شروط مذاکره بین ایران و آمریکا این تصور را ایجاد کرده است که شاید طرفین به توافق نخواهند رسید.

دیروز در همین رابطه معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران بر لزوم لغو مؤثر تحریم‌ها و ارائه تضمین به خارج‌نشدن مجدد آمریکا، برای احیای برجام تأکید کرد اما یک سناتور جمهوریخواه آمریکایی گفت تنها راه ارائه تضمین خواسته‌شده، تبدیل برجام به یک معاهده است و بایدن از انجام این کار می‌ترسد. همزمان جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا دیروز در یادداشتی به وزارت امور خارجه این کشور اعلام کرد عرضه نفت خام به میزان کافی وجود دارد، پس مشتریان نفتی ایران می‌توانند خریدشان را کاهش بدهند. این به‌معنای تداوم روند تحریم‌های نفتی از سوی آمریکا‌ست. مخابره این پیام‌ها از سوی طرفین بازار ارز را دچار نوعی سردرگمی و تردید کرده است.

ابهام در سیاست‌های اقتصادی

با وجود آنکه ۱۰۰روز از آغاز به‌کار دولت جدید می‌گذرد، فعالان اقتصادی هنوز به ارزیابی دقیقی از سیاست‌های اقتصادی دولت دست پیدا نکرده‌اند و ابهام‌های زیادی در مورد این سیاست‌ها وجود دارد، به‌ویژه آنکه هفته قبل بعد از آنکه قرار شد قیمت‌گذاری خودرو براساس مصوبه سران قوا حذف شود، با دستور رئیس‌جمهوری بار دیگر به روال سابق بازگشت. نامشخص‌بودن سیاست‌های دولت در مورد رویه‌های اقتصادی که می‌تواند تغییرات بنیادی در ریل‌گذاری اقتصاد ایجاد کند نیز فعالان اقتصادی را با ابهام‌های زیادی مواجه کرده و حتی آنها را به این باور رسانده ‌که این سیاست‌ها می‌‌تواند جنبه تورمی داشته باشد و در نتیجه باعث کاهش ارزش پول ملی شود. ضمن اینکه برخی تحلیلگران بر این باورند که رشد‌های فعلی قیمت دلار ناشی از رشد تورم در ماه‌های قبل است.

محسن عباسی، یک تحلیلگر بازارهای مالی با بیان اینکه با روند نمی‌شود جنگید و هر دستکاری قیمتی چند روز بیشتر دوام نمی‌آورد، می‌‌گوید: صعود قیمت دلار نتیجه فشار مصنوعی برای پایین نگاه داشتن قیمت دلار در یک سال گذشته بوده است. او در عین حال تأکید می‌کند: افزایش قیمت دلار خبر خوبی برای دولت است تا بدهی‌هایش را با دلارهای کمتری بپردازد. برای بانک‌ها هم با توجه به دارایی ارزی‌شان دلچسب است. در شرایطی که دلار افزایش می‌یابد رکود به سرعت از بین می‌رود و تقاضا تحریک می‌شود. به‌گفته او این یک راه میان‌بر برای وضع فعلی است که البته دولت‌‌های قبل از آن استفاده کرده‌اند و به هیچ‌وجه به‌معنای رشد اقتصادی نیست و باعث خوشحالی کسی هم نمی‌شود.

  • 10
  • 8
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش