جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۲۱:۲۲ - ۰۹ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۲۴۹۱
اقتصاد کلان

 اقتصاددان:

خط فقر در تهران ۴ میلیون تومان است / به جای گران کردن بنزین، از ثروتمندان مالیات بگیرند

اقتصاددان,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان
وحید شقاقی شهری، اقتصاددان و استاد دانشگاه گفت: هنوز فشار هزینه‌ای روی خانوارها خیلی زیاد است. من از این هراس دارم که سیاست افزایش نرخ ارز و یا افزایش قیمت حامل‌های انرژی در نهایت به این منجر شود که فشار مضاعفی بر جامعه وارد شود. هر قدر میزان شکاف قدرت خرید مردم با خط فقر بیشتر شود، طبیعتا شرایط هشدار افزایش پیدا می‌کند که دولت و مجلس باید به این مساله آگاه باشند.

اعتمادآنلاین، افزایش نرخ حامل‌های انرژی پس از تکذیبیه‌های ابتدایی از سوی دولت، در نهایت تایید شد. گویا قرار بر این است که در صورت تصویب مجلس، نرخ هر لیتر بنزین به ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ تومان افزایش یابد. برخی از کارشناسان مخالف این رویه هستند و پیشنهادهای دیگری را جهت جبران کسری بودجه و درآمد برای دولت، دارند. وحید شقاقی شهری، اقتصاددان و استاد دانشگاه، در گفت‌وگو با «اعتمادآنلاین» پیشنهادهایی را در این زمینه مطرح کرد.

 

وحید شقاقی شهری گفت: متاسفانه بعد از شوک اقتصادی سال ۹۱-۹۰ که به اقتصاد ایران وارد شد، شاهد حمایت‌های رفاهی جدی هم نبودیم. در ادامه نیز رکود ادامه‌دار شد و این موضوع اقتصاد ایران را با مشکلات عدیده‌ای مواجه کرد.

 

او ادامه داد: آمارها نشان از این دارد که قدرت خرید ایرانی‌ها در سال ۹۶ هنوز به قدرت خرید سال ۹۰ نرسیده است. بر اساس آخرین اطلاعات منتشر شده، خط فقر تشدید شده و به مرحله هشدار رسیده است. در حال حاضر در کلانشهرها به ویژه در کلانشهری مثل تهران، خط فقر نزدیک به ۴ میلیون تومان برای یک خانواده ۳ تا ۵ نفره است.

 

وی در پاسخ به این سوال که منبع این آمار و ارقام کجاست، گفت: اول اینکه در بحث نابرابری، آخرین اطلاعات را بانک مرکزی در سال ۹۵ منتشر کرد. این آمار نشان می‌داد که نسبت صدک صدم نسبت به صدک اول، ۸۶ برابر شده است. همچنین دهک دهم نسبت به دهک اول، بیش از ۱۵ برابر شده است. بر اساس همین آمار بانک مرکزی، ضریب جینی به بالای ۴/۰ رسیده است. 

 

وی ادامه داد: خط فقر یعنی حداقل نیازهای یک خانوار برای تامین نیازهای اولیه که این میزان برای یک خانواده ۳ الی ۴ نفره، در کلانشهری مثل تهران نزدیک به ۴ میلیون تومان تعریف می‌شود. چهار میلیون تومان، حساب و کتاب زندگی ساده‌ای است که در تهران جریان دارد. این رقم برای زندگی‌ای است که حداقل‌ها را لحاظ کرده باشد. البته این عدد در جایی منتشر نمی‌شود و باید آن را برآورد کرد.

 

این اقتصاددان در پاسخ به این مطلب که معیار دولت برای تعیین خط فقر، «مبلغی کمتر از خط کمیته امداد امام خمینی» است، گفت: خط فقر، از یک منطقه تا منطقه دیگر و از یک شهر تا شهر دیگر متفاوت است. برای کلان‌شهرها خط فقر یعنی تامین نیازهای اولیه. شما به من بگویید که اگر یک خانواده ۴ نفره، زیر ۴ میلیون تومان داشته باشد، در یک کلانشهری مثل تهران، چگونه می‌تواند هزینه های خود را تامین کند؟ 

 

وی افزود: در حال حاضر حدود ۲ سال است که شکاف بین قدرت خرید مردم با خط فقر بیشتر شده است. ریاست محترم جمهور هر چند که گفته‌اند به سمت اشتغالزایی و فقرزدایی می رویم. اما باید بدانیم که فقرزدایی به این معنی است که ما باید قدرت خرید مردم را به معادل خط فقر برسانیم. در حال حاضر قدرت خرید مردم به سال ۹۰ هم نرسیده است. دولت برای فقرزدایی باید مثل عموم کشورهای دنیا سیاست‌های حمایتی اعمال کند.

 

شقاقی در مورد الزام حمایت دولت‌ها از مردمانشان ابراز داشت: دولت آمریکا بر خلاف اروپایی‌ها لیبرال دموکرات است. اروپایی‌ها نیز سوسیال دموکرات هستند. در آمریکا که آزادترین اقتصاد دنیا را دارد، برای ۵۰ میلیون نفر کوپن غذا می‌دهند و بیمه همگانی منتشر می‌کنند. در کشوری که بزرگترین اقتصاد آزاد است، با مردمان‌شان این گونه برخورد می‌شود. 

 

وی ادامه داد: اما اقتصاد ما که دولتی است، در چنین شرایطی وضعیت متفاوتی در قبال رفاه مردمانش پیش می‌گیرد. در این شرایط، دولت باید بحث مهم حمایت رفاهی را در قبال خانوارها مد نظر قرار دهد و آنها را حمایت کند تا حداقل خط فقر را تحمل کنند.

 

این استاد دانشگاه اضافه کرد: اما برعکس شاهد گرانی حامل‌های انرژی هستیم. از سوی دیگر نرخ ارز روند صعودی گرفته است. این روندهای صعودی، به این معناست که در سال بعد، باید منتظر یک بار تورمی زیاد باشیم. 

 

شقاقی شهری در پاسخ به این سوال که «پس دولت چگونه باید درآمدهای خود را افزایش بدهد» گفت: اگر دولت پول ندارد چرا حامل‌های انرژی را گران می‌کند؟ بله؛ ممکن است سوال کنند پس باید چکار کند. جواب این است که مالیات بگیرد. چرا صنف طلافروش‌ها که قرار بود مالیات بدهند، به خیابان ریختند و اعتراض کردند؟ ولی من برای یک شکلات ۱۰۰۰ تومانی باید مالیات بدهم؟ چرا واردکننده‌های کالاهای لوکس، مالیات‌شان به صورت تصاعدی حساب نمی‌شود؟

 

او افزود: دولت از کسانی که باید مالیات بدهند، مالیات بگیرد. چقدر از بخش کارمند مالیات می‌گیرید؟ کارمند، قبل از اینکه حقوقش واریز شود، مالیاتش کم می‌شود. کسی که ۲۳ میلیارد تومان سود بانکی دریافت کرده، باید مالیات بدهد.

 

این پژوهشگر حوزه اقتصاد در پاسخ به این سوال که با توجه به ماهیت لایحه و با توجه به آینده سیاسی اقتصادی ایران، آیا باید منتظر بحران سیاسی- اقتصادی در کشور باشیم یا خیر، گفت: «توکویل» یک فیلسوف و جامعه شناس فرانسوی است. او می‌گوید که ناآرامی‌های جامعه از بدتر شدن اوضاع ایجاد نمی‌شود؛ بلکه از عدم برآورده شدن انتظارات ایجاد می‌شود. ما باید انتظارات را مدیریت کنیم. انتظارات را نباید بالا برد. وعده‌هایی که داده می‌شود اگر برآورده نشوند، ناآرامی ایجاد می‌کند.

 

او تصریح کرد: دولت و مجلس باید بدانند که در حال حاضر، خط فقر عمیق‌تر شده و شکاف طبقاتی، بسیار گسترش پیدا کرده است. هر گونه سیاستِ تحمیل هزینه به دهک‌های پایین جامعه و برآورده نشدن آن تبعات بسیار نامطلوبی دارد.

 

وی در پایان گفت: لایحه بودجه البته برای سال آینده چند سیاست اقتصادی خوب مثل حذف دهک‌های پر درآمد از دریافت یارانه داشته است. اما به هر حال این موارد جوابگوی سیل اتفاقات نامطلوب نیست. مهم این است که هنوز فشار هزینه‌ای روی خانوارها خیلی زیاد است. من از این هراس دارم که سیاست افزایش نرخ ارز و یا افزایش قیمت حامل‌های انرژی در نهایت به این منجر شود که فشار مضاعفی بر جامعه وارد شود. هر میزان شکاف قدرت خرید مردم با خط فقر بیشتر شود، طبیعتا شرایط هشدار افزایش پیدا می‌کند که دولت و مجلس باید به این مساله آگاه باشند.

 

 

 

 

 

  • 52
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۱۲
جدیدترین
قدیمی ترین
تمامی اجناس ۵۰% گران شده : اجاره خانه ها ۲برابر شده : خط عقر در تهران به ۶میلیون تومن رسیده در شهریورماه ۹۷ : تا اخر سال زنده بمانینم : باید خدا رو شکر کنیم : مجلس و دولت در خواب سنگین فرو رفته اند !!!!!!!! خدایااااااااااااااا
من میگم اگه خیلی از بزرگان ما آخرتشون رو به دنیاشون ترجیح میدن باید سریعتر با یه همه پرسی بیشتر از این خودشونو جهنمی نکنن
هزینه زندگی و خط فّقر امروزه کل فلسفه حیات بشر بر مدار اقتصاد تفسیر و تدبیر می شود و به لحاظی بشر مدرن را بایستی یک حیوان تماماً اقتصادی دانست که برای اقتصاد زندگی می کند . اقتصاد امری در خدمت زندگی نیست بلکه زندگی در خدمت اقتصاد است و فلسفه زندگی جز در فلسفه اقتصاد قابل فھم نیست . بشر در طول تاریخ مستمراً اقتصادی تر و پر ھزینه تر و گران تر شده است . ھر چه که از معنویت و ایمان و محبّت و احساس حیات و ھستی اش کاسته می شود برای ادامه حیات محتاج پول و مصرف و عیاشی و بازی بیشتری است . آدمی ھر چه که پوچ تر و بی معنا تر می شود و حس ھستی را از دست میدھد زندگی اش پر ھزینه تر و جھنمی تر می شود . ھزینه زندگی ھر فرد و خانواده و جامعه ای نمایانگر طبقه ای از دوزخی است که در آن بسر می برد . ھر چه طبقه دوزخ عمیقتر و سوزانتر باشد خرج اقامت و ادامه حیات در آن ھم بالاتر است . آنچه که تورم نامیده می شود ھمان نرخ طبقات دوزخ است . جامعه پرتورم تر ھمان جامعه ربائی تر و قحطی زده تر و نابوده تر و دوزخی است و انسانھا ھم پولکی تر می شوند و شبانه روز جز به پول نمی اندیشند و جز بر اساس پول با ھم محاوره و رابطه ای ندارند . آنچه که امروزه پیشرفت و توسعه نامیده می شود چیزی جز توسعه اعماق دوزخ و پیشرفتن در آن نیست . در چنین جامعه ای پول حرف اول و آخر را می زند و ھمه روابط بر ھمین اساس پی ریزی شده و استمرار مییابد : دوستی ھا ، زناشوئی ھا ، روابط فرزندان و والدین ، رابطه دولت و ملّت و غیره . آنان که زیر خط فقرند پشت درب دوزخ جا مانده اند . از کتاب " دایره المعارف عرفانی " استاد علی اکبر خانجانی - جلد پنجم ص۲۳۱
هزینه زندگی و خط فّق...
به جای این حرفای قلمبه اوضاع بد ثروت ملیرو دریابید.
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش