همانطور كه پيش بيني ميشد، درآمد حاصل از صادرات نفت در اصلاحيه بودجه ۹۸ كاهش پيدا ميكند. به گفته برخي نمايندگان مجلس سهم درآمدهاي نفتي در بودجه سال آينده ۲۷ درصد تخمين زده شده است و ۷۳ درصد از سهم بودجه به درآمدهای غیرنفتی اختصاص دارد. روز گذشته نيز محمدباقر نوبخت در خصوص کاهش درآمد نفتی در بودجه ۹۸ گفت: سقف اعتبارات لایحه بودجه ۹۸ بعد از تغییرات اعمالشده در سازمان برنامه و بودجه با کاهش ۲۷ هزار میلیارد تومانی به ۴۰۶ هزار میلیارد تومان رسید.
در لایحه نهایی بودجه سال ۹۸ سقف اعتبارات در حالی ۴۰۶ هزار میلیارد تومان لحاظ شده که ۱۵ آذر در نسخه اولیه این لایحه، سقف اعتبارات حدود ۴۳۳.۷ هزار میلیارد تومان بوده است. به این ترتیب سقف اعتبارات و هزینههای بودجه با کاهش ۲۷ هزار میلیارد تومانی مواجه شده است.
كاهش ۲۴ هزار میلیارد توماني سهم نفت در بودجه
بر این اساس در لایحه نهایی، درآمدهای مالیاتی و گمرکی ۱۵۷هزار میلیارد تومان، درآمدهای نفتی ۱۴۹هزار میلیارد و سهم فروش اوراق نیز حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان است. در قسمت هزینهها نیز، هزینههای جاری ۲۱۳ هزار میلیارد تومان، اعتبارات عمرانی حدود ۶۲ و اعتبارات مربوط به سلامت نزدیک به ۱۲ هزار میلیارد تومان است.پیش از این رقم حاصل از فروش اوراق ۵۲ هزار میلیارد تومان بوده که ۵۰ هزار میلیارد تومان کاهش یافته است.
همچنین درآمد حاصل از واگذاری داراییهای سرمایهای(فروش نفت و فرآورده های نفتی) حدود ۱۷۳ هزار میلیارد تومان بوده که به ۱۴۹هزار میلیارد تومان(با افت ۱۴ درصدی) کاهش یافته است. به این ترتیب درآمد نفتی حدود ۲۴ هزار میلیارد تومان کاهش یافته است.گفتنی است، سال آینده فروش نفت ۱.۵ میلیون بشکه ای در هر روز، با نرخ ۵۴ دلار و هر دلار ۵۷۰۰ تومان لحاظ شده است.
۲۷ درصد بودجه ۹۸ به نفت وابسته است
به تازگي نيز ابراهیم نکو، نماینده سابق مجلس شورای اسلامی در دوره نهم گفته است: درنظرگرفتن نرخ ۵۹ دلار برای هر بشکه نفت در بودجه سال آینده کمی زیاد است و بهنظر من نرخ منطقی نفت در بودجه سال آینده باید بین ۴۵ تا ۵۰ دلار برای هر بشکه باشد.
دلار در بودجه سال آینده پنج هزار و ۵۰۰ تومان در نظر گرفته شده است که این نرخ هم بسیار بالا است و باید نرخ دلار در بودجه ۹۸ بین چهار هزار و ۵۰۰ تا پنج هزار تومان در نظر گرفته شود. تنظیم کردن نرخ دلار و نفت در بودجه سال ۹۸ میتواند به خود دولت کمک شایانی کند تا با اختصاص اعتبارات ویژه به بخشهای مختلف عمرانی، گام مهمی در توسعه کشور بردارند. متاسفانه دولت در بودجه سال آینده آثار تحریمها بر درآمدهای کشور را در نظر نگرفته است و نمایندگان مجلس شورای اسلامی باید در شرایط کنونی، بودجه را بهصورتی بررسی کنند که آثار تحریمها بر نوسان نرخهای نفت و دلار در آن لحاظ شده باشد.
وابستگی ۱۴۹ هزار میلیاردی بودجه ۹۸ به نفت
با اين حال يكي از نمايندگان مجلس در اين زمينه ميگويد: ۱۴۹ هزار میلیارد تومان از نفت، ۱۵۷ هزار میلیارد از مالیات، ۵۰ هزار میلیارد سایر درآمدها و ۵۰ هزار میلیارد اعتبارات است که جمع آن ۴۰۶ هزار میلیارد تومان میشود. در مورد هزینهها برای حقوق ۱۷۵ هزار میلیارد تومان لحاظ شده که اگر ۲۰ درصد اضافه شود ۲۱۰ هزار میلیارد تومان میشود، بخش سلامت ۱۱ هزار میلیارد که به بیمه سلامت بودجه دیگری اختصاص یافته، نیروهای مسلح ۲۰ هزار میلیارد و بخش عمرانی ۶۲ هزار میلیارد است.
- 11
- 3