شنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴
۰۸:۵۱ - ۱۹ مرداد ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۵۰۱۰۵۵
اقتصاد کلان

همه گمانه ­ها از وعده اقتصادی رئیس جمهور؛

خبر خوش روحانی برای فردا چیست؟/ نماینده مجلس: این خبر بیشتر به فاجعه شبیه است تا وعده اقتصادی!

حسن روحانی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

بلافاصله پس از آنکه روسای قوای مجریه و مقننه از اجرای طرح« گشایش اقتصادی» سخن گفتند گمانه زنی فعالان بازارها درباره آن آغاز شد؛ تایید مقررات FATF، آزادسازی دلارهای بلوکه شده در کره، آغاز مذاکرات دیپلماتیک برای رفع تحریم ها، حذف یارانه های انرژی و نظایر آن از پربسامدترین گمانه های طرح شده در فضای مجازی بود؛ اما بررسی های« دنیای اقتصاد» نشان می دهد به احتمال قوی« فروش اوراق مشارکت نفتی به صورت ریالی و با پایه دلاری» بعنوان طرحی قدیمی که قابلیت اجرای فوری دارد، می تواند بعنوان محور طرح گشایش اقتصادی دولت مطرح شود.

وعده گشایش اقتصادی که حسن روحانی روز چهارشنبه در جلسه هیأت دولت مطرح کرد، حالا به رشته ای از گمانه زنی ها دامن زده است. گرچه روحانی ۱۵ مردادماه در اظهارات خود به همین موضوع بسنده کرد که« دوشنبه ۲۰ مردادماه طرحی در جلسه سران قوا به نتیجه خواهد رسید که در صورت موافقت مقام معظم رهبری گشایشی از لحاظ  اقتصادی در کشور به وجود می آید» و به جزئیات دیگری اشاره نکرد، اما همین جمله کافی بود تا گمانه ها درباره آن شدت گیرد و سناریوهایی مطرح شود؛ سناریوهایی که برخی ناظر به رخداد گشایشی از بیرون در اقتصاد ایران است و برخی دیگر ناظر به شکل شکل گیری گشایش درونی در اقتصاد. برخی از احتمال بهبود وضعیت ایران در گروه ویژه اقدام مالی( FATF) و به تبع آن، آزاد شدن منابع ارزی بلوکه شده کشور در بانک های خارجی سخن گفتند و برخی دیگر آن را به لغو تحریم ها مرتبط دانستند. در این میان برخی دیگر نیز از انتشار اوراق سلف نفت صحبت کردند؛ موضوعی که به باور کارشناسان در صورت رخ دادن ، منابع حاصل از عرضه نفت در بورس می تواند صرف احیای ساخت های نفتی- پالایشی و احتمالا برطرف کردن جبران کسری بودجه شود.

در گام نخست و فارغ از این سناریوها، باید بر این نکته تأکید شود که موضوع گشایش اقتصادی از منظر دولتی ها آنچنان محتمل است که حسام الدین آشنا، مشاور رئیس جمهوری که توییت های به ظاهر مبهم او در این سال ها گاه حاوی اخبار مهمی بوده، در حساب کاربری اش در توییتر با هشتگ پیشنهاد، پیشنهادی به مردم داده است. او در این توییت نوشت:« قبل از هر تصمیم اقتصادی شخصی یک هفته صبر کنید.» به نظر می رسد این جمله، با توجه به آنکه روحانی نیز از گشایش اقتصادی در هفته جاری خبر داده، بی ارتباط با آن وعده رئیس جمهوری نیست هرچند آشنا نیز همچون مقام بالادستی خود، به جزئیاتی درباره این وعده اشاره نکرده است.

با این حال اما گمانه هایی درباره جزئیات این وعده وجود دارد؛ گمانه هایی که بعضا این وعده را بر پایه اقدامات اقتصادی داخلی ارزیابی می کند و برخی دیگر نیز آن را مربوط به اقداماتی بیرونی می دانند.

گشایش اقتصادی از بیرون

با آنچه روز پنج شنبه رئیس دفتر رئیس جمهوری اعلام کرد ، برخی بر این باورند که گشایش اقتصادی مورد نظر حسن روحانی به ماجرای لغو تحریم ها بازمی گردد. محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهوری یک روز پس از اظهارات حسن روحانی در جلسه هیأت دولت، به مراسم رونمایی از محصول جدید شرکت خودروسازی سایپا رفت و از سیگنال مثبت اروپا سخن گفت.

او در این مراسم تأکید کرد که« با علامت هایی که از کشورهای اروپایی و آسیایی و دیگران دریافت کرده ایم در روزهای پایانی تحریم قرار داریم.» او در عین حال امیدوارانه تأکید کرد که« ممکن است در ماه های آینده شرایط تحریمی کشور تغییر کند، زیرا هدف آنهایی که ما را تحریم کردند تسلیم شدن ایران طی ۳ تا ۴ ماه بود اما ۵/ ۲ سال گذشته است و ما در این مدت علاوه بر اینکه تسلیم نشدیم، اتکایمان به خودمان نیز افزایش یافت.» رئیس دفتر رئیس جمهوری در عین حال گفت:« با علامت هایی که از کشورهای اروپایی و آسیایی و دیگران دریافت کرده ایم در روزهای پایانی تحریم قرار داریم، زیرا تحریم کنندگان به هیچ یک از اهداف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و امنیتی خود نرسیدند.» او همچنین وعده بهبود اقتصادی داد و تاکید کرد که ماه های آینده وضعیت به مراتب بهتر می شود.

سناریوی دیگر در زمینه گشایش اقتصادی وعده داده شده از سوی روحانی، بهبود وضعیت ایران در FATF است؛ موضوعی که برخی آن را زمینه ساز بهبود وضعیت مراودات مالی و بانکی ایران با سایر کشورها و همچنین آزادشدن منابع ارزی بلوکه شده کشور در بانک های خارجی می دانند. البته این سناریو به صراحت از سوی یک مقام دولتی رد شده است.

علیرضا معزی، معاون دفتر رئیس جمهوری در این باره در توییتی تأکید کرد که وعده« گشایش اقتصادی» روحانی، درباره لوایح مرتبط با FATF نیست. او البته در این توییت، فرصت را برای انتقاد از مخالفان نهایی شدن لوایح چهارگانه مصوب مجلس دهم که مربوط به پیش شرط های FATF بود، غنیمت دانست و تاکید کرد:« گرچه خبرمهم اقتصادی که ‎رئیس جمهور از آن سخن می گوید درباره لوایح مرتبط با FATF نیست، اما ای کاش آنها که برخلاف نظر دولت و مجلس وقت، راه را بر آن بستند، دریابند که در گمانه زنی فعالان اقتصادی و شهروندان، تصویب لوایح چهارگانه و جای نداشتن در لیست سیاه FATF،« گشایش اقتصادی» محسوب می شود.»

گشایش اقتصادی از درون

رد سناریویFATF، خود می تواند گواهی بر این مدعا باشد که احتمالا آنچه حسن روحانی در ۱۵ مردادماه وعده داده، در فرض ضعیف می تواند محصول مولفه هایی باشد که از بیرون به گشایش اقتصاد ایران بینجامد. فرض قوی تر احتمالا به مولفه ها و اقدامات داخلی بازمی گردد.

فرض محتمل چیست؟

آنچه رئیس جمهوری بعنوان طرحی برای گشایش اقتصادی مطرح کرد، به تأکید خود او در جلسه سه شنبه گذشته شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا به تصویب رسید؛ مصوبه ای که باز به تاکید خود روحانی، نیازمند« اذن رهبری» است و درصورت تحقق،« دست دولت مقداری باز می شود.» به نظر می رسد باز شدن دست دولت در شرایط فعلی که به دلیل تحریم های اقتصادی، منابع درآمدی دولت از فروش نفت به حداقل رسیده و همچنین صادرات غیرنفتی نیز در اثر شیوع کرونا کاهش یافته ، می تواند از راه حلی حکایت داشته باشد که با افزایش منابع درآمدی دولت، کسری بودجه را تا حدی جبران کرده و به این نحو دست دولت را باز کند.

عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی هم در برنامه بدون تعارف بخش خبری ۲۰:۳۰ به صورت تلویحی گفت که در شورای عالی هماهنگی تصمیمات خوبی برای مدیریت نقدینگی گرفته شده است.

از سوی دیگر محمدباقر قالیباف رئیس مجلس نیز روز پنج شنبه در یک گفت و گوی زنده تلویزیونی از طرح هایی سخن گفت و تاکید کرد:« خبرهای خوبی در حوزه سامان بخشی اقتصاد چه در حوزه بازار بورس، بازار ارز و چه در حوزه ریال و بازار پول، در راه است و مطمئن هستم که آینده خوبی را پیش رو داریم.»

از این رو به نظر می رسد طرحی که حسن روحانی روز چهارشنبه به تصویب آن در جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا اشاره کرد ، احتمالا از کانال کنترل نقدینگی و تلاش برای جبران کسری بودجه می گذرد.

همین موضوعات برخی را به این نتیجه رسانده که احتمالا وعده مطرح شده از سوی روحانی مربوط به مشارکت دادن مردم و سهیم کردن آنان در فعالیت های اقتصادی و دارایی های دولت باشد که فروش اوراق نفتی می تواند ازجمله آن باشد. یعنی نفت خام ایران به صورت بشکه ای در بازار سرمایه عرضه خواهد شد به نحوی که عموم مردم می توانند به صورت بشکه ای نفت تولیدی پالایشگاه های ایران را خریداری کنند. در این میان اما باید به یک نکته مهم توجه کرد؛ آنکه پیش فروش نفت خام در بورس نیازمند جلب اعتماد مردم و فعالان اقتصادی است.

با این همه ، با توجه به آنکه درآمدهای ارزی دولت در حال حاضر حداقلی است و چند روز پیش هم محمدباقر نوبخت گفت که تنها ۶ درصد درآمدهای نفتی دولت محقق شده، در نتیجه چشم انداز مناسبی برای فروش نفت خام ایران مشاهده نمی شود. ضمن آنکه به دلیل قطع رابطه شرکت های بزرگ با ایران و همچنین پایین ماندن سطح تکنولوژی ها در صنعت نفت، برآورد می شود که فروش نفت خام ایران حتی پس از رفع تحریم ها هم در سطح ۲ میلیون بشکه در روز باقی خواهد ماند و به این ترتیب، این موضوع دست دولت آینده را نیز بیش از پیش خواهد بست. همچنین از میزان اعتماد خریداران فعلی نیز می کاهد.

بر این اساس به نظر می رسد اظهارات واعظی مبنی بر دریافت علامت هایی از کشورهای اروپایی و آسیایی درباره پایان برخی تحریم ها، در جهت تعدیل این انتظارات منفی در چشم انداز نفتی ایران بوده است؛ جملاتی که رئیس دفتر رئیس جمهوری تلاش کرد با بیان آنها، این سیگنال را به جامعه بدهد که درآمدهای نفتی به زودی به وضعیت عادی برمی گردد.

واکنش نادران به طرح احتمالی گشایش اقتصادی روحانی

- الیاس نادران نماینده تهران در مجلس در حساب شخصی در توییتر مطلبی در خصوص خبر «برنامه گشایش اقتصادی روحانی» منتشر کرد و به انتقاد از این برنامه پرداخت.

حسن روحانی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

  • 21
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش