
«نداریم ... انبار خالی است... بعدا دوباره سر بزنید» پاسخ فروشندگان به تقاضای کالاهای وارداتی است راسته امین حضور، پاساژ پایتخت و بازار خودرو در حالت نیمه تعطیل قرار دارد.
بازار ٩٧ بلاتکلیف قیمتهاست. حالا راسته امین حضور سوت و کور است و فروشندگان لوازم خانگی خریدوفروشهایشان را تقریبا تعطیل کردهاند. آنها برچسب قیمت لوازم خانگی را برداشتهاند و تعداد کالاهایی که به مشتریها عرضه میکنند، به حداقل رساندهاند.
«این مدل را نداریم... بعدا سر بزنید... انبار موجودی کافی ندارد...» اینها همه پاسخهایی است که فروشندگان لوازم خانگی در راسته امین حضور میشنوید. در پاساژ پایتخت هم تقریبا خریدوفروش لپتاپ و کالاهای دیجیتال وضع مشابهی دارد. هیچکس نمیداند با مشکلات بازار ارز، تکلیف واردات چه میشود؟ بعضی فروشندگان پایتخت میگویند، ثبتسفارش برای کالاهای دیجیتال تقریبا انجام نمیشود و واردکنندگان هم بلاتکلیفند.
بازار خودرو وضع مشابهی را پشت سر میگذارد. خریدوفروش خودروهای وارداتی تقریبا به صفر رسیده است و فروشندگان درباره خودروهای داخلی میگویند معطل قیمتگذاری شورای رقابت هستند اما قطعهسازان از افزایش ٣٠درصدی قیمت مواد اولیه قطعات خودرو میگویند و معتقدند؛ درصورتی که خودروهای داخلی کمتر از ١٩درصد افزایش قیمت نداشته باشد، زمینگیر میشوند. در بازار موادغذایی هم قیمتها به یکباره رشد کردهاند! در مولوی همه جا «دلار» ورد زبان فروشندگان شده است. با این حال، آنها محدودیت بیشتری برای انبارکردن موادغذایی فاسدشدنی دارند و ناچارند بیشتر با مشتریان راه بیایند.
بازارگردانی یا سودجو یی شرکتهای لوازم خانگی
نوسانات نرخ ارز بازار امین حضور را این روزها حسابی سوت و کور کرده است. بازاری که روزگاری خودروها کنار هم دوبله پارک میکردند، حالا انبارهایش هم خالی از جنس شده است. این را میتوان از لابهلای جملات فروشندگان به خوبی فهمید. آنگونه که کسبه قطب فروش لوازم خانگی میگویند، بسیاری از شرکتهای لوازم خانگی محصولات خود را عرضه نمیکنند و منتظر هستند تا در اردیبهشت با افزایش قیمت کالاهای خود را به بازار بفرستند. این درحالی است که محمد طحانپور، رئیس اتحادیه لوازمخانگی تهران معتقد است ؛بازارگردانی شرکتها علت عدم عرضه لوازم خانگی به بازار است.
او به «شهروند» توضیح میدهد: با اتمام این کار و بستن حسابهای سالانه، شرکتها از ابتدای اردیبهشت کالای خود را به بازار عرضه میکنند. محمد طحانپور درخصوص کمبود کالا در بازار و تعطیلی واحدهای صنفی بر اثر جهش ارز گفت: تا ٢٠ فروردین همواره شرکتها مشغول انبارگردانی هستند و بعد از عرضه کالا شروع میشود، اما امسال بلاتکلیفی تولیدکنندگان در رابطه با نوسانات نرخ ارز حدود ١٠روز مدت زمان عرضه را به عقب انداخت که با تصمیم بانک مرکزی در رابطه با افزایش بهای دلار به ٤٢٠٠ تومان حالا هر تولیدکنندهای میداند که قرار است محصول خود را با چنددرصد افزایش قیمت عرضه کند.
این فعال بازار که معتقد است هیچ جای نگرانی وجود ندارد، توضیح میدهد: رکود بخشی از بازار فروردینماه به دلیل تعطیلات نوروز است و شرکتهای لوازم خانگی در این ماه کالا به بازار عرضه نمیکنند، درحالی که اگر جهش ارزی در خردادماه صورت میگرفت، قطعا تاثیرات بسیار بیشتری بر بازار لوازم خانگی داشت.
پیشنهاد افزایش ۱۹درصدی قیمت خودرو
بازار خودرو که سریعتر از دیگر بازارها نسبت به افزایش قیمت دلار واکنش نشان داد، خریدوفروش در آنها تقریبا متوقف شده و منتظر است تا بعد از ماه مهر تأیید دولت بر افزایش قیمتها، فعالیت خود را دوباره از سر گیرد. امیر ارسلان منصوری، رئیس اتحادیه فروشندگان خودرو به «شهروند» میگوید: خریداران و فروشندگان خودرو دست از خرید کشیدهاند و اگر هم معاملهای انجام میشود در بازار خودروهای کارکرده است.
او با بیان اینکه عرضه خودروهای صفر از طرف نمایندگیهای فروش و نمایشگاهدارها تقریبا به صفر رسیده است، ادامه داد: قیمت خودرو در بازار هنوز مشخص نیست و همه فعالان بازار منتظرند که تکلیف قیمتها در سال ٩٧ مشخص شود.
هرچند که فعالان بازار از بلاتکلیفی قیمتها سخن میگویند، اما آنگونه که از گفتهها برمیآید، افزایش قیمت ارز، بهای تمام شده تولید در ایران را افزایش داده و افزایش قیمت در بازار خودرو قطعی است. آنگونه که محبینژاد، دبیر انجمن صنایع همگن قطعهسازان میگوید، قطعهسازان به صورت میانگین با افزایش ۳۰درصدی قیمت نهادههای تولید روبهرو هستند و اگر ظرف چند ماه آینده فکری به حال صنعت قطعهسازی نشود، موج تعطیلی در این بخش شروع میشود.
براساس آمار، تا پایان سال ٩٦ بیش از ١,٨میلیارد دلار قطعه برای مونتاژ خودرو با درصد ساخت داخل زیر ٣٠درصد وارد کشور شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ١٣٠درصدی داشته است. این آمار نشان از آن دارد که واردات قطعات خودرو در صدر فهرست واردات کشور قرار گرفته و تغییر قیمت ارز از ٣٨٠٠ تومان به ٤٢٠٠ تومان قیمت تولید در این بخش را متاثر میسازد. با وجود این، متولی قیمتگذاری خودرو میگوید که قیمتهای جدید خودرو براساس شاخصهای سال ۹۶ تعیین میشود و تغییرات اخیر نرخ ارز تأثیری در تعیین قیمتهای جدید خودرو ندارد. رضا شیوا البته این توضیح را هم میدهد که هنوز بانک مرکزی نرخ تورم سال ۹۶ را ارسال نکرده تا براساس آن جلسات نهایی شدن قیمت خودرو در سال ۹۷ انجام شود.
احتمال افزایش ١٥درصدی قیمت مواد غذایی
بازار مواد غذایی که حدود یک هفتهای از آغاز به کار آنها میگذرد، کمی متفاوت با دیگر بازارهاست. آنگونه که قاسمعلی حسنی، دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی به «شهروند» میگوید: مواد غذایی یک کالای مصرفی است و امکان انبار کردن و عرضه نکردن آن وجود ندارد. او که تغییر قیمت کالا در ابتدای سال را امری اجتنابناپذیر میداند، گفت: همهساله حداقل دستمزد، هزینه کالا و خدمات، افزایشی متناسب با نرخ تورم را تجربه میکند و با توجه به این تغییرات قیمتی نمیتوان از تولیدکنندگان و واردکنندگان انتظار داشت که محصولات خود را بدون تغییر در بازار عرضه کنند.
البته این عوامل جدای از نوسانات ارزی و افزایش بهای دلار مبادلهای از ٣٧٨٠ تومان به ٤٢٠٠ تومان است. او ادامه داد: بهطور قطع این تغییر بهای ارز، قیمت کالاهای اساسی همچون برنج، روغن و شکر را که واردات آنها براساس ارز مبادلهای صورت میگیرد، حدود ١٥درصد افزایش میدهد. حالا باید منتظر ماند و دید وضع بازار ارز دقیقا چه میشود و ابهامات دلار چگونه حل میشود؟ زمانی که برای بازاریها روشن نیست. آنها معتقدند حتی ممکن است ترامپ دوباره برجام را تعلیق کند و این بیثباتی ادامه داشته باشد.
- 19
- 4