یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۳۶ - ۲۵ دي ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۰۲۲۷۴
نفت و انرژی

آثار تمدن عیلامی غرق می‌شود؟

سد چم‌شیر,غرق آثار تمدن عیلامی

روزنامه جهان صنعت نوشت: ضرب‌الاجل نهایی برای آبگیری سد «چم‌شیر» اعلام شده است. فقط چند روز تا آبگیری سدی باقی مانده که آثار به‌جا مانده از تمدن عیلامی را در خود غرق خواهد کرد. محوطه‌های تاریخی حوضه آبگیر سد اما محدود به تمدن عیلامی نیست.

اطلاعات باستان‌شناسی منتشرشده نشان می‌دهد که حوضه آبگیر «چم‌شیر» در اطراف شهرستان گچساران به عصر فراپارینه‌سنگی تعلق دارند و قدمت آن حدودا بین ۱۶ هزار تا ۱۰ هزار سال پیش می‌رسد. همچنین شواهدی از زیست انسان در دوره نوسنگی در منطقه‌ای که قرار است سد آبگیری شود به دست آمده است.

کاوش‌های باستان‌شناسی در محدوده سد «چم‌شیر» همچنین منجر به کشف اقامتگاه‌های موقت زیادی که مربوط به عشایر کوچرو بوده شده است. گفته می‌شود در قرون میانه اسلامی نیز تراکم جمعیت بالایی درست در اطراف مناطقی که قرار است پس از آبگیری سد «چم‌شیر» به زیر آب فرو روند وجود داشته است.

در حوضه آبگیر سد «چم‌شیر» در مجموع ۱۴۲ محوطه تاریخی شناسایی شده‌اند که از این تعداد ۳۰ محوطه واجد ارزش جهت انجام عملیات کاوش و نجات‌بخشی تشخیص داده شده‌اند.

با توجه به نزدیک شدن به زمان آبگیری سد، کاوش‌های باستان‌شناسی برای اتمام کار کاوش مستقر شده و در حال اتمام فعالیت خود هستند. با این وجود شتابزدگی در کار کاوش به دلیل محدودیت زمانی خطر غرق شدن آثار تاریخی را افزایش داده است.

جهت اطلاع از چند و چون کاوش‌های باستان‌شناسی صورت‌گرفته و اقدامات پژوهشگاه میراث فرهنگی برای کاوش محوطه‌های محدوده آبگیری این سد گفت‌و‌گویی را با محمدحسین عزیزی‌خرانقی مدیر پروژه و ناظر کاوش‌های نجات‌بخشی سد «چم‌شیر» و عضو هیات علمی پژوهشگاه باستان‌شناسی صورت دادیم که مشروح آن در پی می‌آید.

در هفته‌های اخیر انتقاداتی به مسوولان پژوهشکده میراث فرهنگی وارد شده که بر چه اساسی در خصوص ساخت و آبگیری سد «چم‌شیر» مجوز داده‌اند. فکر می‌کنید این نقدها وارد است و آیا این امکان وجود نداشت که برای ساخت سد «چم‌شیر» مجوز اعطا نمی‌شد؟

در مورد این مساله باید مسوولانی که آن را امضا کردند توضیح دهند، چراکه من در سال ۱۳۹۹ استخدام شده‌ام؛ یعنی ۹سال پس از اینکه مجوز اعطا شد. لذا نمی‌توانم در این خصوص نظر بدهم. با وجود این نقد قطعا وارد است. زمانی که قرار است یک پروژه عمرانی در کشور انجام شود روال بر این است که در فاز مطالعاتی یعنی در فاز صفر که هیچ اقدامی انجام نگرفته باید مجوزهای مختلفی را بگیرند.

یکی از این مجوزها مربوط به میراث فرهنگی، یکی مربوط به محیط‌زیست و دیگری مربوط به زمین‌شناسی است. بنابراین مجوزهای مختلفی وجود دارند که قبل از انجام پروژه‌های عمرانی باید دریافت شوند.

به هر روی در آن زمان (سال ۱۳۹۰) محوطه سد «چم‌شیر» بررسی شده و در بررسی‌هایی که مسوول مربوطه انجام داده محوطه‌هایی شناسایی شده است. روال بر این است که اگر در سال اول آثار فاخری پیدا نشود اعلام می‌شود که برای ساخت سد به صورت مشروط موافق هستیم.

آیا شرطی برای آبگیری سد «چم‌شیر» در نظر گرفته شده است؟ شرط در نظر گرفته‌شده برای ساخت سد «چم‌شیر» چه بوده و در چه صورتی امکان ساخت و آبگیری سد وجود دارد؟

آبگیری سد مشروط بر این است که محوطه کاوش شده و بررسی‌های (باستان‌شناسی) لازم در خصوص آن صورت گیرد. طبیعتا تا زمانی که این کاوش‌ها پایان نیابد مجوز آبگیری سد را صادر نمی‌کنیم.

به نظر می‌رسد که در سال‌های گذشته پژوهشکده عجله کرده و قبل از آنکه محوطه‌ها به صورت کامل کاوش شود مجوزی را که نمی‌باید داده است.

در این خصوص مسوولان مربوطه در آن زمان باید پاسخگو باشند.

در واقع در اوایل دهه ۱۳۹۰ تمام مجوزها صادر شده است.

با توجه به شرایط موجود، در حال حاضر چه وظیفه‌ای به شما محول شده است و چه اقداماتی را در واپسین روزهای باقیمانده تا آبگیری سد قصد دارید به انجام برسانید؟

براساس وظیفه‌ای که به ما محول شده است از آذر ماه سال جاری ۱۸ گروه باستان‌شناسی در منطقه مستقر شده‌اند و توانسته‌اند بسیاری از محوطه‌های محدوده آبگیری سد «چم‌شیر» را کاوش کنند.

آیا در کاوش‌های اخیری که در حوضه آبگیر سد «چم‌شیر» صورت گرفته است آثار شاخصی نیز به دست آمده است؟

در این خصوص بحث بسیار است؛ چراکه در بحث اکتشافات باستان‌شناسی خیلی از یافته‌ها توسط خبرنگاران بزرگنمایی شده یا کمرنگ می‌شود. به عنوان یک باستان‌شناس باید خدمتتان عرض کنم که از دید باستان‌شناسی برای یک باستان‌شناس هر محوطه‌ای که مورد کاوش قرار گیرد شاخص است. یعنی تفاوتی نمی‌کند که چه محوطه‌ای را مورد کاوش قرار می‌دهیم و همه محوطه‌ها از نگاه باستان‌شناسان شاخص هستند چراکه همه محوطه‌ها از نگاه علم باستان‌شناسی ارزشمند هستند. بنابراین نمی‌توانیم برای آثار این‌ گونه ارزشگذاری کنیم که بگوییم این مورد بی‌ارزش است یا مورد دیگر بسیار ارزشمند است.

در حوضه آبگیر سد «چم‌شیر» با یکسری محوطه‌هایی مواجه هستیم که بیشتر عشایری هستند. در منطقه چم‌شیر مدت‌هاست که در آن سکونت وجود داشته است و حتی همین الان هم زندگی عشایری و دامداری خیلی محدود در این محدوده وجود دارد. در واقع به دلیل آنکه دسترسی به آب شیرین کم است ناچار هستند صرفا در زمانی که بارندگی وجود دارد در این منطقه ساکن شوند و از منابع جوی استفاده کنند.

مناطقی را که کاوش کرده‌ایم غالبا همین زندگی کوچ‌نشینی را نشان می‌دهند. با وجود این چند اثر داریم که با بقیه محوطه‌ها تفاوت دارد و معماری آن سنگچین است و یک معماری با ملات گچ در آن وجود دارد و تندیس گچی نیز در آن هست. بنابراین باید بگویم در تمام این محوطه‌ها یک منطقه وجود دارد که از بقیه متفاوت‌تر است و همچنان کار کاوش روی آن صورت می‌گیرد. شاخص‌ترین محوطه همین محوطه‌ای است که اشاره کردم و مربوط به تمدن عیلامی است.

با توجه به اعلام ضرب‌الاجل برای آبگیری سد «چم‌شیر» کار کاوش‌های باستان‌شناسی در محدوده سد چه زمانی پایان می‌یابد؟

کاوش همچنان در محوطه عیلامی ادامه دارد و ادامه کاوش‌ها به شرایط مختلفی که پیش می‌آید بستگی دارد. بنابراین کاوش محوطه عیلامی همچنان ادامه داشته و به اتمام نرسیده است. سایر محوطه‌ها کار کاوششان به اتمام رسیده و سرپرستان مشغول تهیه گزارش حفاری هستند ولی در دو محوطه مورد اشاره همچنان کاوش ادامه دارد. این محوطه‌ها در انتهای منطقه آبگیری سد است و حتی پس از آبگیری ادامه خواهد داشت. چراکه حتی اگر آبگیری سد شروع شود تا به این محدوده مورد کاوش برسد زمان وجود دارد.

نادر نینوایی

  • 13
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
ویژه سرپوش