جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۳:۴۱ - ۲۴ شهریور ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۶۰۶۳۳۵
نفت و انرژی

فقر آب برای ۸۵‌درصد از جمعیت کشور

بحران آب در کشور,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,نفت و انرژی

چند روز پیش رئیس مرکز ملی خشکسالی کشور از آمار قابل توجهی پرده برداشت که می‌تواند با تداوم این شرایط تا چند سال آینده، بسیاری از مناطق کشور خالی از سکنه شوند. صادق ضیائیان در این آمار به شاخص‌ها ۱۰‌ساله (SPEI) منتهی به مرداد ۹۸ اشاره می‌کند و می‌گوید: ۱۱.۱‌درصد از جمعیت ایران تحت تاثیر خشکسالی خفیف، ۲۱.۵‌درصد خشکسالی متوسط ، ۳۲.۵ درصدخشکسالی شدید و ۲۰.۷ درصدبا خشکسالی بسیار شدید هستند و تنها سه دهم‌درصد از جمعیت کشور در شرایط ترسالی بسیار شدید، سه دهم‌درصد ترسالی شدید، دو دهم‌درصد ترسالی متوسط و هفت دهم‌درصد با ترسالی ضعیف قرار دارند و ۱۲.۷‌درصد جمعیت از شرایط نرمال برخوردار هستند.

وی همچنین خاطرنشان کرد: تنها ۱۱.۴‌درصد از مساحت ایران در وضعیت نرمال قرار دارد و در ۱۰ سال گذشته تا پایان مرداد ۹۸، چهار دهم‌درصد از مساحت ایران در شرایط ترسالی بسیار شدید و چهار دهم‌درصد نیز در شرایط ترسالی شدید قرار دارد همچنین در همین بازه زمانی شش دهم‌درصد از مساحت کشور از ترسالی متوسط و ۱.۳‌درصد ترسالی ضعیف برخوردار بوده است. این آمار در حالی منتشر می‌شود که پدیده خشکسالی در کشور، موضوع جدیدی نیست، ولی کماکان دولت در کنار کشاورزان کمترین توجهی به حفظ آب‌های موجود دارند و اولین قربانیان این خشکسالی روستاهای کشور هستند که می‌تواند پیامدهای وخیمی را برای محیط زیست و شهرهای کشور به همراه داشته باشد.

با تداوم خشكسالي، يکي از تاثيرات اين پديده بر جوامع، افزايش بيکاري و مهاجرت روستاييان به شهرها است که باعث گسترش حاشيه نشيني در اطراف شهرها مي‌شود. اين روزها خشکسالي و به تبع آن بيكاري روستاييان که شغل اصلي آنها کشاورزي و دامداري در زمين‌هايي است که امروزه آبي براي سبز‌بودن ندارند، باعث افزايش روند مهاجرت آنها شده است. به اعتقاد کارشناسان حاشيه نشيني، زاييده فقر است و هرجا حاشيه نشيني گسترش پيدا کند انواع آسيب‌هاي اجتماعي در آن جريان خواهد داشت.

در اين رابطه يک يك جامعه شناس در گفت‌و‌گو با «آرمان ملي» مي‌گويد: حاشيه نشيني از سال‌هاي پيش و باشروع خشکسالي در اقصي نقاط کشور آغاز شده و در اين مدت روستاييان براي زندگي بهتر به سمت حاشيه شهرها مهاجرت كردند.

ليلاعظيمي، پايين‌بودن درآمد در روستا، گراني زمين شهري، بيكاري، كمبود مسكن، خشكسالي، كمبود امكانات اقتصادي را از مهمترين دلايل حاشيه نشيني برشمرد و اضافه كرد: همه اين عوامل سبب شدند تا حاشيه نشيني ايجاد شود و متاسفانه روز به روز در حال گسترش است. در مناطق حاشيه نشين رواج مشاغل كاذب، فقر اقتصادي، مواد مخدر، بزهكاري بسيار زياد است و هر كدام مشكلات فراواني را در پي دارند. عظيمي اظهار کرد: براي كاهش حاشيه‌نشيني نياز است كه به روستاها توجه بيشتري شود، چرا كه با ايجاد اشتغال و حمايت از روستائيان قطعا شاهد كاهش حاشيه نشيني و مهاجرت از روستا خواهيم بود.

احداث و بروز رساني مراكز رفاهي، خدماتي، آموزشي، ارائه آموزش هاي لازم براي كسب تخصص لازم به نيروهاي جوان مي تواند در روستا به كاهش مهاجرت كمك كند. وي با اشاره به اينكه اين حاشيه هاي شهر منبع آسيب هاي اجتماعي هستند، گفت: امكانات و خدمات در اين مناطق كم است و افرادي كه در آنها سكونت دارند بيشتر در معرض آسيب هستند كه توجه و رسيدگي و رفع مشكلات حاشيه هاي شهر ضروري است. اما در حاشيه شهر ما چراغ خانه‌هايي روشن است كه اعضاي اين خانه ها توقع زيادي ندارند، ايجاد امكانات اوليه و رفع مشكلات بزرگترين خواسته آنهاست و آنها اميدوارانه زندگي مي‌كنند تا شايد روزي برسد و از يک زندگي آرام و بدون دغدغه بهره مند شوند.

خالي شدن جمعيت روستاها به‌دليل خشکسالي

براساس آخرين داده‌هاي مرکز آمار روستاهاي خالي از سکنه به ۳۰‌هزار روستا و آبادي رسيده است و در حالي جمعيت ايران در خرداد سال جاري به ۸۲.۵‌ميليون نفر رسيده است که از اين ميزان، حدود ۷۵‌درصد ساکن شهرهاي کشور و ۲۵‌درصد نيز ساکن روستاها هستند.

بر اين اساس در حال حاضر ۲۰.۶‌ميليون نفر در روستاهاي کشور زندگي مي‌کنند که توجه به تداوم خشکسالي که بر الگوي معيشت، الگوي مهاجرت، الگوي اشتغال، شيوه آموزش و تاثير منفي مي‌گذارد، اين جمعيت بسيار داراي اهميت است. در اين زمينه بررسي‌ها نشان مي‌دهد با الگوي فعلي رشد جمعيت، مناطق روستايي کشور به سمت خالي از سکنه شدن برخي از روستاها و کاهش چشمگير جمعيت در اغلب روستاها پيش مي‌رود، چنانکه داده‌هاي مرکز آمار ايران نشان مي‌دهد، جمعيت ايران با نرخ رشد فعلي ۱.۲۴ در سال ۱۴۰۵ به ۸۹‌ميليون و ۱۲۱‌هزار نفر خواهد رسيد که ۶۸‌ميليون و ۹۸۲‌هزار نفر آن در شهرها (۷۷‌درصد از کل) و ۲۰‌ميليون و ۱۳۹‌هزار نفر (۲۳ درصد) آن نيز در روستا زندگي خواهند کرد.

اما در اين ميان نکته قابل تأمل اين است که تا سال ۱۴۰۵ نرخ رشد جمعيت روستايي ۲۱ استان کشور منفي خواهد بود که ازجمله مي‌توان به نرخ رشد منفي ۲درصد مناطق روستايي استان قزوين، نرخ رشد منفي ۱.۷‌درصد استان کرمانشاه، نرخ رشد منفي ۱.۳۱‌درصد دو استان مرکزي و اردبيل، نرخ رشد منفي ۱.۱۷‌درصد استان کردستان و نرخ رشد ۱.۱۱‌درصد استان همدان اشاره کرد.

سالانه ۳۳۱‌هزار نفر مهاجرت مي‌کنند

بنا به طي يک دهه اخير رشد منفي جمعيت روستايي کشور موضوعي است که در قالب پژوهش‌هاي مختلف به آن پرداخته شده است. نتايج اين پژوهش‌ها نشان مي‌دهد در کنار کاهش مواليد که در همه نقاط شهري و روستايي کشور همزمان اتفاق افتاده، اما اصلي‌ترين دليل کاهش نرخ رشد جمعيت روستايي کشور افزايش چشمگير مهاجرت روستاشهري است.

در اين زمينه گرچه آمارهاي مفصل از الگوي تحرک جمعيت در مناطق روستايي کشور اخيرا ارائه نشده است، اما بررسي آخرين گزارش مرکز آمار ايران نشان مي‌دهد طي دوره ۵‌ساله ۹۵-۱۳۹۰ حدود يک‌ميليون و ۶۵۵‌هزار نفر فقط به مراکز استاني کشور مهاجرت کرده‌اند که بخش عمده اين مهاجران مربوط به مراکز روستايي و به‌دليل خشکسالي بوده است. به عبارتي ديگر بررسي داده‌هاي مرکز آمار ايران نشان مي‌دهد سالانه ۳۳۱‌هزار نفر در ايران فقط به مراکز استاني مهاجرت کرده‌اند که اين ميزان به واسطه مبدا روستايي مهاجران بسيار قابل توجه است.

وحید استرون

  • 13
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش