شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۱:۰۷ - ۱۳ آبان ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۸۰۲۶۵۰
نفت و انرژی

عربستان، آرامکو را می‌فروشد؛ خبری که دیده نشد.آیا اتفاقی در سایه بازار جهانی انرژی قرار گرفته است؟

تاثیر عرضه سهام آرامکو بر بازار نفت,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,نفت و انرژی

این‌روزها یکی از اتفاقات مهم در بازار طلای سیاه، بحث درباره عرضه سهام یکی از بزرگترین غول‌های نفتی است. سه سالی از اولین زمزمه‌ها درباره فروش بخشی از سهام آرامکو می‌گذرد و بر اساس گزارش‌ها تا یک ماه آینده مالکیت بخشی از این شرکت تغییر خواهد کرد.

آرامکو که در تامین ۱۰درصد از نفت بازارهای جهانی نقش دارد و فقط در یکسال گذشته درآمدش از شرکت‌های اپل، گوگل و چند غول ثروتمند دیگر سبقت گرفته، حالا در لیست شرکت‌هایی قرار دارد که سهامشان در بورس عرضه می‌شود. آنطورکه مسئولان سعودی در مصاحبه با رسانه‌های خارجی گفته‌اند، برای جلوگیری از وابستگی به نفت و کمک به رشد اقتصادی تصمیماتی در زمینه فروش بخشی از سهام آرامکو گرفته شده، اما هیچ تحلیلی درباره تاثیر این اتفاق بر بازار نفت نیامده است.

نفت اگرچه روزهای خوبی را سپری می‌کند و همه عوامل دست به دست هم داده‌اند تا قیمت طلای سیاه تقویت شود، اما به نظر می‌رسد با آغاز زمزمه‌ها درباره فروش سهام آرامکو، چشم‌انداز روشنی درباره آینده قیمت‌ها وجود نداشته باشد.

ماجرای فروش سهام این غول نفتی مدت‌هاست که در رسانه‌های داخلی و خارجی مطرح شده و تحلیل‌گران داخلی یا خارجی در حوزه انرژی تنها به ماجرای این واگذاری اکتفا کرده و تحلیل مفصلی درباره تاثیر این موضوع بر بازار نفت ارائه نکرده‌اند. صحبت از فروش سهام آرامکو در حالی مطرح است که در اواخر تابستان همین امسال تاسیسات نفتی عربستان مورد حمله قرار گرفت و درست همان‌روزها بود که نگرانی‌ها درباره قیمت نفت به اوج خود رسید.

هر چند آن‌روزها بازار جهانی به دلیل نگرانی از کاهش عرضه نفت هیجانی شده و نوسان قیمت طلای سیاه مهمترین خبری که در صدر رسانه‌ها قرار گرفته بود و پیش‌بینی‌ کارشناسان حکایت از رسیدن قیمت نفت به بالاتر از ۷۰ دلار داشت؛ در حال حاضر نیز به نظر می‌رسد تصمیم سعودی‌ها درباره عرضه سهام این شرکت نیز در کوتاه‌مدت یا بلندمدت بی‌تاثیر بر این بازار نباشد و حداقل برای مدت کوتاهی بازار نفت را هیجانی کند.

اگرچه به باور بسیاری از تحلیل‌گران انرژی، تلاطم‌های نفتی بعد از آغاز فروش بخشی از سهام این شرکت بعید به نظر می‌رسد، چرا که با این واگذاری بخشی از سهام آرامکو، سیاست‌های عربستان در بازار نفت تغییر نکرده و تنها مالکیت این شرکت است که به متقاضیان محلی و بین‌المللی واگذار خواهد شد.

ایجاد فضای مثبت در بازار نفت

حمید حسینی، یکی از کارشناسان انرژی درباره تاثیر این اتفاق بر بازار نفت به «همدلی»، می‌گوید: «عرضه سهام آرامکو ربط چندانی بر قیمت نفت در بازارهای جهانی ندارد و نمی‌تواند این موضوع را تحت‌الشعاع قرار دهد. چرا که سیاست‌های عربستان در بازار نفت با این کار تغییری نکرده و تنها مالکیت بخشی از این شرکت به دیگران واگذار می‌شود».

این تحلیل‌گر حوزه انرژی صحبت‌های خود با «همدلی» را اینطور ادامه می‌دهد: «به نظر می‌رسد که تلاطمی با این عرضه در بازار نفت ایجاد نخواهد شد». حسینی تاکید می‌کند: «درست است که به دلیل اتفاقاتی که برای آرامکو در گذشته افتاد قیمت نفت ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت و حالا مجددا قیمت‌ها در مسیر افزایشی قرار گرفته است، اما جریان واگذاری آرامکو نمی‌تواند مانند این اتفاق بازار نفت را هیجانی کند».

این کارشناس در ادامه می‌افزاید: «نکته اصلی که بر بازار نفت تاثیرگذار است، احتمال توافق میان چین و آمریکا است که این موضوع فضای مثبتی را در بازار نفت ایجاد کرده است».

احتمال استقبال از سهام آرامکو

حسن مرادی، کارشناس انرژی، نیز درباره تاثیر عرضه سهام آرامکو بر بازار نفت به «همدلی»، می‌گوید: «عربستان سعودی این‌روزها با کمبود شدید بودجه مواجه است. تراز تجاری این کشور منفی است و راهی جز جبران کسری بودجه ندارد.

این کشور برای جبران این کسری باید به راه‌هایی متوسل شود تا بتواند بر مشکلات خود غلبه کند که یکی از این راه‌ها عرضه سهام آرامکو است».

مرادی در ادامه می‌افزاید: « با توجه به اینکه آرامکو یکی از شرکت‌هایی است که از شهرت جهانی برخوردار است، بنابراین به نظر می‌رسد عرضه سهام این شرکت با استقبال مشتریان همراه خواهد شد و افرادی از کل دنیا این سهام را خریداری کنند». این تحلیل‌گر در حوزه انرژی صحبت‌های خود با «همدلی» را اینطور ادامه می‌دهد: «به نظر می‌رسد تاثیر عرضه سهام آرامکو تاثیر معنی‌داری بر بازار نفت نخواهد داشت.

عدم تاثیر عرضه سهام آرامکو بر بازار نفت موضوعی است که نیاز به تحلیل‌های پیچیده‌ای دارد و برای پاسخ به این سوال باید واکنش بازار نفت بعد از این واگذاری دید». این تحلیل‌گر انرژی درباره تاثیر واگذاری سهام آرامکو در بورس به فروش نفت ایران نیز می‌افزاید: «با توجه به میزان حضور ایران در بازارهای جهانی عرضه سهام این شرکت تاثیر معنی‌داری بر کشور ما نیز نخواهد داشت».

حال و روز این‌روزهای نفت

مجموعه عوامل دست به دست هم دادند تا در روز پایانی هفته بازار جهانی نفت، شاخص‌ها رشد ۳.۵ درصدی را تجربه کنند. تقویت احتمال توافق تجاری میان چین و امریکا که در نتیجه اعلام حصول توافقات اولیه در فاز نخست این توافق صورت گرفت، مهم‌ترین عامل موثر بر قیمت نفت بود و آمارهای اقتصادی مثبت از هر دو کشور باعث تقویت قیمت‌ها شد. آمار اشتغالزایی در ایالات متحده فراتر از حد انتظار بود و شاخص مدیران خرید بخش تولید در چین نیز آمار امیدوارکننده‌ای را ارایه دادند.

رونق بازار سهام در اروپا و امریکا، کاهش تولید نفت روسیه و تقویت گمانه‌زنی‌ها درباره شدت بخشیدن اوپک به کاهش تولید نفت نیز از عواملی بودند که قیمت نفت را در پایان روز جمعه بالا بردند. با وجود همه این موارد، طلای سیاه نتوانست کاهش هفتگی قیمت‌های خود را جبران کند و سایه ضعف اقتصاد جهانی و ضعف در تقاضای نفت همچنان بر بازار سنگینی می‌کند.

نفت آخرین روز معاملات هفته گذشته را تحت تاثیر رشد مطلوب مشاغل و کاهش شمار دکل‌های حفاری نفت امریکا با افزایش قیمت به پایان برد اما موفق نشد از کاهش هفتگی اجتناب کند.

بهای معاملات آتی نفت برنت ۲ دلار و ۷ سنت یا ۳.۵ درصد افزایش یافت و در ۶۱ دلار و ۶۹ سنت در هر بشکه بسته شد. بهای معاملات آتی وست تگزاس اینترمدیت امریکا نیز با ۲ دلار و ۲ سنت یا ۳.۷ درصد افزایش، در ۵۶ دلار و ۲۰ سنت در هر بشکه بسته شد.

هر چه که هست در میان بیم و امید عربستانی‌ها و نگاه بازار نفت به این موضوع، عرضه سهام آرامکو آغاز می‌شود و فروش این سهام که مدت‌ها حرف آن بر سر زیان‌ها افتاده بود، کلید خورده است. نفت حالا از یک سو درگیر نگرانی‌های اقتصادی، جنگ تجاری چین و آمریکا است و از سوی دیگر نیز عرضه یکی از بزرگترین شرکت‌های نفتی، است.

به نظر می‌رسد با چنین اتفاقاتی چشم‌انداز روشنی برای سرونوشت نفت در روزهای آینده وجود نداشته باشد و باید دید که با مسیری که طلای سیاه به تازگی آغاز کرده، چه سرنوشتی در انتظار نفت خواهد بود. میزان موفقیت عرضه سهام آرامکو و تاثیر آن بر بازار نفت، اتفاقی است که باید بعد از گذشت چند هفته یا چند ماه بررسی شود.

فاطمه آقایی‌فرد

  • 13
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش