شنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴
۰۸:۵۷ - ۰۶ مرداد ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۵۰۰۳۰۸
بورس و سهام

اثر خبر توافق ایران و چین بر بازار بورس/ بازار سهام به کدام سمت و سو می رود؟

بازارسهام,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام

فعالان بازار سرمایه نیز مانند گروه های اجتماعی رویکرد های متفاوتی به سند همکاری راهبردی ۲۵ ساله ایران و چین دارند. برخی معتقدند این سند به طور بالقوه می تواند تأثير مثبتی بر بازار سرمایه بگذارد و برخی دیگر مخالف این دیدگاه هستند. به هر حال باید تا زمان انتشار جزئیات قرارداد صبر کرد زیرا هنوز اطلاعات کافی درخصوص این توافق در دسترس نیست.به گزارش« دنیای اقتصاد» مدتی است بحث درباره« سند همکاری های راهبردی ۲۵ ساله ایران و چین» در رسانه ها و فضای مجازی بسیار داغ شده است.

در حالی که هنوز جزئیات قرارداد مذکور توسط طرفین افشا نشده، گروه های مختلف له یا علیه این قرارداد سنگر گرفته اند. با توجه به در دسترس نبودن اطلاعات کافی از متن توافقات، نمی توان این توافق را خوب یا بد دانست. با این حال چه خوب یا چه بد، باید بپذیریم در حال حاضر کشور تحت شدیدترین تحریم ها و محدودیت های بین المللی قراردارد و در این شرایط توسعه روابط با یکی از ابرقدرت های اقتصادی دنیا، فارغ از جنبه های سیاسی آن، به صورت بالقوه می تواند ظرفیت های شگفت انگیزی در حوزه های مختلف برای کشور ایجاد کند. با توجه به گستره ظرفیت تجاری و اقتصادی میان چین و ایران، بسیاری از صنایع در ایران می توانند از این توافق متأثر شوند. تاثیراتی که می تواند در نهایت بر بازار سرمایه ایران اثرگذار باشد.

برجام و قرارداد ایران- چین

با این حال به نظر می رسد تاکنون اخبار این توافق نتوانسته واکنش فعالان بازار را برانگیزاند. در حالی که در جریان توافق برجام حتی شایعه های منتشر شده درخصوص آن نیز می توانست جریان بازار را تغییر دهد. علی صادقین اقتصاددان و فعال بازار سرمایه درخصوص تفاوت های این سند همکاری با برجام می گوید:درمورد برجام باید گفت ما تحریم های بین المللی ذیل شورای امنیت سازمان ملل داشتیم و آن زمان هرچه به توافق نزدیک می شدیم مجموعه تحریم های بین المللی ای که بر ایران تحمیل شده بود حذف می شد، بنابراین می توانست اثر کاملی روی تمامی شرکت هایی که به واسطه تحریم ها دچار مشکل فروش شده بودند؛ بگذارد. بنابراین با هر خبر مثبتی از روند مذاکرات تقریبا اکثر سهم ها ، در صف خرید قرار می گرفتند. او با تشریح این تفاوت ها می گوید:اما این توافق جدید که صحبت از آن است، اثری بر روی تحریم های بین المللی و تحریم های آمریکا ندارد. مضاف بر اینکه جامعه ما نیز یک بار انتظارات برداشته شدن تحریم را تجربه کرده است. بنابراین تا رسیدن به توافق ملموس و افزایش احتمال ورود سرمایه خارجی به بخش کامودیتی، پتروشیمی و زیرساخت که شامل فلزات نیز می شود؛ بازار آن را جدی نمی گیرد.

این فعال بازار سرمایه می گوید:در این صورت نیز تحریم های آمریکا و تبعیت کشور های دیگر دستخوش تغییر نخواهد شد. بنابر این بازار هنوز این توافق را به صورت ملموس درک نکرده است و برآورد اثرات آن را بر صنایع مختلف تخمین نزده است زیرا ابهاماتی دارد، به این معنی که مشخصا کدام صنایع و کدام بخش ها مورد توجه چینی ها قرار می گیرد.

تأثير منفی بر بازار سرمایه

سید حمید میرمعینی دیگر کارشناس بازار سرمایه درخصوص تاثیرات این قرارداد می گوید:این توافق به دلایل مختلف نمی تواند تاثیر خاصی بر بازار سرمایه بگذارد چه بسا که این تاثیر می تواند منفی باشد.

بازارسهام,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام

او با اشاره به حمایت دولت از بازار سرمایه می گوید:به هرحال عمدتا مولفه اصلی رشد بازار در چند ماه اخیر نگاه مثبت دولت به بازار سرمایه بوده است. دولت برای تامین کسری بودجه و همچنین تامین سرمایه نگاه خود را به بازار سرمایه تغییر داد درحالی که اگر این توافق حاصل شود این احتمال وجود دارد که دولت بتواند از طریق فروش نفت به چین و سرمایه گذاری چینی ها تامین سرمایه را انجام دهد و از محدودیت های مالی خارج شود. بنابراین دیگر نگاه ویژه ای که دولت به بازار سرمایه داشت بعد از قرارداد تضعیف می شود. میرمعینی اضافه می کند:دومین مؤلفه ای که روی بازار سرمایه اثرگذار است نرخ ارز است. درصورتی که ما بتوانیم به منابع درآمدی نفتی و منابع درآمدی صادراتی دست پیدا کنیم مطمئنا نرخ ارز روند نزولی به خود می گیرد.

در شرایط فعلی نرخ ارز بر سودآوری شرکت ها و همچنین ارزش جایگزینی دارایی شرکت ها و منابع ارزی شرکت ها مؤثر است و در صورت کاهش نرخ ارز تمامی موارد مذکور کاهش می یابد. او با تشریح تاثیرات منفی احتمالی ادامه می دهد:دولت به واسطه واردات گسترده از چین جلوی تورمی را که در کشور حاکم است می گیرد و این احتمال وجود دارد که صنایع داخلی تضعیف شوند. میرمعینی ادامه می دهد:افزایش قیمت ها در چند ماه گذشته و همچنین زمزمه های این قرارداد در چند روز گذشته باعث شده قدرت تقاضا از سوی بزرگان بازار سرمایه کم شود و دیگر مثل گذشته عطش خرید از سهامداران دیگر وجود نداشته باشد. اینها باعث شده است آن روند رو به رشد قبل از انتشار توافق چین مقداری کندتر شود. او با تأکید می گوید:در کل اگر این قرارداد اجرایی و بسته شود می تواند تأثير منفی بر بازار سرمایه داشته باشد.

این قرارداد بر روی کدام صنایع تاثیرگذار است؟

صادقین درخصوص تأثير این قرارداد احتمالی به« دنیای اقتصاد» می گوید:بخش قابل توجهی از این قرارداد مربوط به زیرساخت ها است که می توانیم بگوییم بخش عمده آن مربوط به پروژه جاده ابریشم است. پروژه ای که ایران می تواند بخشی از آن باشد. این بخش می تواند صنایع کامودیتی محور مانند فلزات، کانی های معدنی و حتی نهاده های انرژی را تحت تاثیر قرار دهد. او ادامه می دهد:حوزه سرمایه گذاری که ارتباط مستقیمی با حوزه های انرژی، نفت و گاز و همچنین صنایع پایین دستی از جمله پتروشیمی و فرآورده های نفتی و شرکت هایی که تابع این حوزه هستند، از جمله نیروگاه ها را می تواند تحت تاثیر قرار دهد. اینها صنایعی هستند که درصورت توافق، با ورود سرمایه، افزایش تولید و اجرای طرح های توسعه و پروژه های جدید مواجه می شوند. صادقین در ادامه می گوید:برخلاف دید جامعه مبنی بر اقتصاد چین که یک اقتصاد کارمحور با نیروی کار ارزان است. باید بگویم از سال ۲۰۱۶ چینی ها دیگر اقتصادی با نیروی کار ارزان ندارند، اتفاقا چینی ها هم درحوزه تکنولوژی در سطوح بالای اقتصاد جهان جلو می روند و چین را در ۱۰ سال آینده یک اقتصاد دانش محور یا تکنولوژی محور خواهیم دید.

  • 16
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش