دوشنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۰:۱۸ - ۱۸ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۴۳۱۸
آموزش و پرورش

دست راست علی اصغر فانی در وزارت آموزش‌وپرورش

آموزش پرورش,نهاد های آموزشی,اخبار آموزش و پرورش,خبرهای آموزش و پرورش
وزارت‌ آموزش‌وپرورش، گزينه‌ پيشنهادي خود را شناخت. سيدمحمد بطحايي از سال ۱۳۹۲ تا سال ۱۳۹۵ معاون پشتيباني و توسعه مديريت وزارت آموزش‌وپرورش و دست راست علي‌اصغر فاني، وزير سابق آموزش‌وپرورش بود. او پس از برکناري فاني، مدتي سرپرست اين وزارتخانه شد و همان زمان نام‌ او به‌عنوان يکي از گزينه‌هاي جايگزيني فاني مطرح شد اما قرعه به نام او نيفتاد و فخرالدين دانش‌آشتياني به‌عنوان گزينه پيشنهادي وزارت آموزش‌وپرورش به مجلس معرفي شد. 

پس از رأي اعتماد دانش‌آشتياني، بطحايي به ‌دليل مشکلاتي که با ستاد مديريتي آموزش‌وپرورش داشت، از معاونت پشتيباني و توسعه مديريت به‌عنوان يکي از مهم‌ترين معاونت‌هاي وزارت آموزش‌وپرورش کنار رفت و به‌واسطه حمايت نوبخت از او به سازمان مديريت و برنامه‌ريزي بودجه رفت و رئيس مرکز ملي نظارت راهبردي سازمان برنامه‌وبودجه کشور شد. انتخاب او به‌عنوان وزير پيشنهادي آموزش‌وپرورش اما در شرايطي است که گفته‌ مي‌شود بسياري از گزينه‌ها به‌ دليل شرايط نابساماني که وزارت آموزش‌وپرورش در شرايطي کنوني دارد، خيال وزارت را از سر خارج کرده‌اند و او به‌همراه زرافشان، معاون کنوني آموزش متوسطه وزارت ‌‌آموزش‌وپرورش، تنها گزينه‌هاي موجود شدند. 

 

بطحايي ۵۴ ساله و داراي مدرک کارشناسي ارشد مديريت دولتي است و تخصص او در مديريت مربوط به مديريت منابع مالي و نيروي انساني مي‌شود؛ دو زمينه‌اي که چالش‌هاي وزارت آموزش‌وپرورش از آنجا نشأت مي‌گيرد. بااين‌حال، حضور او در وزارت‌ آموزش‌وپرورش در شرايطي است که اين وزارتخانه شرايط بساماني ندارد. 

 

وزارتخانه‌اي بي‌ثبات

بررسي‌ها نشان از آن دارد که از ۱۳ وزير آموزش‌وپرورش پس از انقلاب اسلامي فقط پنج وزير توانسته‌اند دوره چهارساله خود را بدون استيضاح و برکناري تمام کنند که اين مسئله نشان از صندلي لرزان وزارت در آموزش‌وپرورش دارد؛ صندلي‌اي که پس از ثبات هشت‌ساله آن در دولت سازندگي و در زمان وزارت محمدعلي نجفي، از دولت اصلاحات در سال ١٣٧٦ تابه‌امروز، رنگي از ثبات به خود نديده و وزيران آن يا از سوي مجلس شوراي اسلامي در معرض استيضاح قرار مي‌گيرند، يا مانند اولين وزير آموزش‌وپرورش دولت احمدي‌نژاد، يعني محمود فرشيدي در اوايل راه از کار برکنار مي‌شوند. 

 

دراين‌ميان اما سهم استيضاح‌شده‌ها بيشتر است؛ مسئله‌اي که گريبان وزير آموزش‌وپرورش در دولت روحاني را هم گرفت. اين‌طور که علي‌اصغر فاني، وزير سابق آموزش‌وپرورش، گزينه ترميم کابينه شد و از‌سوي‌ديگر، شواهد نشان مي‌دهد فخرالدين دانش‌آشتياني، وزير کنوني آموزش‌وپرورش نيز در دولت بعدي حضور ندارد. 

 

علاوه‌براين، رفتن دانش‌آشتياني از وزارت آموزش‌وپرورش نيز بر اين بي‌ثباتي مي‌افزايد زيرا او پس از سياسي‌کاري‌ها در مناظره‌هاي رياست‌جمهوري به مهره‌اي سوخته در آموزش‌وپرورش تبديل شد و اين در حالي بود که کارشناسان، حضور او در صدر مديريت آموزش‌وپرورش را منشأ تحولاتي در آموزش‌وپرورش مي‌دانستند که محقق نشد. 

 

درواقع، حجم بالاي چالش‌ها در آموزش‌وپرورش نيز باعث شده حضور در اين وزارتخانه نيز خواهان زيادي نداشته باشد. چالش مديريت منابع مالي، مديريت منابع انساني، کسري بودجه‌هاي شکننده در اين وزارتخانه، تخصيص بالاي ۹۰ درصد بودجه آموزش‌وپرورش به حقوق پرسنل و گره کور دغدغه‌هاي معيشتي باعث شده هر مدير استراتژيک با شک به حضور در اين وزارتخانه نگاه کند. در رابطه با چرايي در معرض استيضاح‌قرارگرفتن وزراي آموزش‌وپرورش در ٢٠ سال اخير، بحث‌هاي متناقضي مطرح مي‌شود؛

 

برخي تمرکز بالاي وزارت آموزش‌وپرورش در مسائل اجرايي تعليم و تربيت و برخورد سليقه‌اي نمايندگان مجلس با اين تمرکزگرايي را دليلي بر حجم بالاي استيضاح در آموزش‌وپرورش مي‌دانند اما طيفي ديگر دليل اين مسئله را ضعف وزراي آموزش‌وپرورش پس از علي‌اکبر پرورش (١٣٦٠-١٣٦٤) و محمدعلي نجفي (١٣٧٦-١٣٦٨) مي‌دانند، به‌طوري‌که نحوه انتخاب تمامي وزراي آموزش‌وپرورش از سال ١٣٧٦ تاکنون، با انتقاد فرهنگيان و کارشناسان آموزش‌وپرورش همراه بوده است.

 

بطحايي، مردي از جنس فاني

بطحايي را مي‌توان يکي از نزديک‌ترين مديران به علي‌اصغر فاني، وزير سابق آموزش‌وپرورش دانست. کسي که عمده طرح‌ها و نسخه‌هاي اقتصادي فاني از جانب او بود. در رابطه با چرايي برکناري فاني بحث‌هاي زيادي در آن مقطع رخ داد اما آنچه در مقطع کنوني حائزاهميت بوده، اين است که بطحايي گزينه کنوني تصدي پست وزارت آموزش‌وپرورش نيز در عملکرد فاني نقش داشت. يکي از بزرگ‌ترين مشکلات فاني اين بود که آنها نسخه خاص خود را براي حل

 

مشکلات آموزش‌و‌پرورش نداشتند. او درواقع، تلاش کرد با مديريت فضاي موجود، کم‌کم مشکلات را حل کند، فارغ از اينکه انتظارات فرهنگيان از دولت روحاني، ترميم سريع‌تر مشکلات آموزش‌و‌پرورش بود. تاريخي‌ترين معضل در آموزش‌و‌پرورش بدون شک، مسئله معيشت فرهنگيان است و وزارت آموزش‌و‌پرورش در اين دوره يا نخواست يا توانش را نداشت که دولت و حاکميت را براي بهبود اين روند قانع کند تا مصوبات و اعتباراتي براي بهبود وضعيت درآمدي فرهنگيان به تصويب برساند. 

 

علاوه‌براين، چالش توزيع‌نشدن نيروي انساني و چالش‌هاي استخدامي معلمان درواقع مشکلي بود که به دوران وزارتي فاني سرايت کرد. همچنين اجراي ناقص طرح تغيير نظام آموزشي در دولت دوم محمود احمدي‌نژاد و اجراي سالانه و پله‌به‌پله آن، چالشي بود که به دوران وزارت فاني رسيد و بي‌نظمي کم‌سابقه‌اي را بر اين وزارتخانه تحميل کرد. اين سه ميراث بسيار مهم در کنار کسري بودجه شکننده و بالاي آموزش‌و‌پرورش که از سال‌هاي قبل به شکل سال‌‌به‌سال به آموزش‌و‌پرورش تزريق کرد، موجب شد آموزش‌و‌پرورش دوباره درگير مشکلات ريشه‌اي و زيرساختي

 

شود که حل آنها نياز به مديريت کلان و بسيار حساب‌شده‌اي داشت. اگرچه فاني، ميراث‌دار اين چالش‌ها بود اما تيم مديريتي او نتوانست به‌طور روشن، نسخه‌اي براي حل آنها ارائه کند؛ اتفاقي که در وزارت بهداشت رخ داد و تيم مديريتي اين وزارتخانه با برنامه‌هايي کلان، مشکلاتي را در نظام بهداشت و درمان کشور حل کردند که مشکلات قدمت‌داري بود. درواقع علي‌اصغر فاني به‌ دليل چيدمان خاصي که در معاونت‌هاي خود داشت، هيچ‌وقت اين شانس را پيدا نکرد که معاونانش دست به کارهايي بزنند که مشکلات ريشه‌اي را حل کنند. اين اتفاق فقط در يک بخش در آموزش‌و‌پرورش رخ داد و آن دانشگاه فرهنگيان بود. 

 

فاني در نخستين روزهاي وزارتش محمود مهرمحمدي، استاد نام‌آشناي علوم تربيتي که نقش مهمي در تدوين سند بنيادين آموزش‌و‌پرورش داشت را به سمت سرپرست اين دانشگاه منصوب کرد و اين انتصاب، خود توانست دانشگاه فرهنگيان را از رکود و بي‌نظمي در پذيرش دانشجو خارج کند و حالا مي‌توان گفت اين دانشگاه، دانشگاهي تخصصي براي تربيت معلم است اما در بقيه حوزه‌ها فاني از اين ظرفيت، خود را محروم کرد. 

 

مشکلي که از فاني مي‌تواند به بطحايي سرايت کند

يکي ديگر از مسائلي که موجب مي‌شود بخش زيادي از سختي‌هاي يک وزير آموزش‌و‌پرورش رفع شود، تأثيري است که او مي‌تواند از اظهارات، فعاليت‌ها و اقداماتش بر فرهنگيان بگذارد. واقعيت اين است که فرهنگيان، پالس‌هاي مثبتي از سوي فاني نگرفته‌اند و او درواقع پايگاه اجتماعي مناسبي در ميان معلمان نداشت و اين اتفاق در چالش‌هايي که آموزش‌و‌پرورش در اين سال‌ها داشت، دقيقا به چشم مي‌آمد.

 

در آخرين اتفاق، در دوران وزارت او، آموزش‌و‌پرورش سعي داشت هدايت تحصيلي را مانند بيشتر کشورهاي جهان اجباري کند، به‌اين‌معنا که با سنجش وضعيت تحصيلي دانش‌آموزان و دريافت‌هاي شخصي از آنها بتوانند رشته‌هاي مناسب را برايشان با نظر خانواده‌ها انتخاب کنند اما بالاگرفتن اعتراض‌هاي خانواده‌ها همراه شد با همکاري‌نکردن فرهنگيان با آموزش‌و‌پرورش براي توجيه اين طرح. درواقع فرهنگيان مي‌توانستند پشتوانه خوبي براي پيشبرد اهداف آموزش‌و‌پرورش شوند اما اين اتفاق رخ نداد و آموزش‌و‌پرورش هم مجبور به عقب‌نشيني شد. اين مسئله درحال‌حاضر مي‌تواند بزرگ‌ترين مشکل سيدمحمد بطحايي باشد. او پايگاه خاصي در ميان فرهنگيان ندارد و نام او با نام علي‌اصغر فاني به‌عنوان يکي از ضعيف‌ترين وزراي آموزش‌وپرورش گره خورده است.

 

 

vaghayedaily.ir
  • 15
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش