دوشنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۰:۴۴ - ۲۵ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۶۰۴۲
آموزش و پرورش

تغيير مداوم برنامه های آموزشی چه آسيبی برای دانش آموزان دارد

جای خالی «کليله و دمنه» در کيف های سبک

دانش آموز,نهاد های آموزشی,اخبار آموزش و پرورش,خبرهای آموزش و پرورش

«با اتمام بازه پنج‌ساله اجراي آزمايشي، کتب درسی را مورد بازنگري قرار مي‌دهيم. اکنون در حال بازنگري پايه‌هاي اول، دوم و سوم ابتدايي با رويکرد تلفيقي هستيم.» اين خبري بود که چند روز پيش محي‌الدين بهرام محمديان، رئيس سازمان پژوهش و برنامه‌ريزي آموزشي عنوان کرد و در توضيحش ادامه داد: «رويکرد جديدي مدنظر داريم.

 

پس از استقرار پايه دوازدهم در سال آينده، مدت‌زمان پنج‌ساله اجراي آزمايشي کتب ابتدايي هم به اتمام مي‌رسد. در سنت ايراني، متعلمان روزانه يک يا دو درس مي‌خواندند، نه ۱۰ عنوان اما همان درس را با روش مباحثه و پرسش و پاسخ مي‌آموختند. اکنون روال اين است که در هر زنگ يک درس مطرح مي‌شود و با تنوع عناوين درسي مواجهيم. همچنين در سنت قديمي، دانش‌آموزان ابتدا درس مقدماتي را ياد مي‌گرفتند و بعد به مباحث علمي تخصصي‌تر مي‌پرداختند.

 

به‌عنوان مثال ادبيات را مي‌آموختند و بر‌اساس آن مباني علمي ديگر را فرامي‌گرفتند. اکنون کار مطالعاتي را شروع کرديم و اميدواريم در سال‌هاي آينده با فرصت وسيع‌تر و همکاري صاحب‌نظران، تأليف تلفيقي را اجرا کنيم.» تغيير دوباره سيستم آموزشي اين‌بار حاوي پيامي بود که خبر از برگشت به عقب مي‌داد.

 

هرچند به اعتقاد محمديان، برگشت به عقب و خويشتن بد نيست؛ سنت فرهنگي ما امر معقولي بوده و حالا دست‌اندرکاران آموزشي قصد دارند دوباره به آن روزها برگردند اما سؤالي که مطرح مي‌شود، اين است که آیا تغييرات مداوم سيستم آموزشي به دانش‌آموزان آسيب نمي‌زند؟ جايي که در تمام دنيا روال بر اين قرار است که از يک ساختار مشخص آموزشي استفاده شود، آيا اين تغييرات باعث سردرگمي دانش‌آموزان و همچنين معلمان نمي‌شود؟

 

آن‌طور که گاردين مي‌نويسد، والدين، خواهر و برادرهاي بزرگ‌تري که در هر خانواده‌اي زندگي مي‌کنند، حکم معلمان خانگي را براي دانش‌آموزان کوچک‌تر دارند. آنها با توجه به تجربياتي که در دوران تحصيل خود به‌دست آورده‌اند، مي‌توانند راهنمايان خوبي براي دانش‌آموزان کوچک‌تر باشند و در مسير يادگيري علم و دانش ابتدايي به آنها کمک کنند.

 

اين در حالي است که تغيير مداوم سيستم آموزشي مي‌تواند کمک‌هاي بچه‌هاي بزرگ‌تر را بي‌فايده کند و درعين‌حال والدين را هر سال با چالش دوباره‌اي مواجه کند که خودشان را با سيستم جديد وفق دهند تا بتوانند بار تحصيلي فرزندان خود را به دوش بکشند و در انجام تکاليف، آنها را راهنمايي کنند؛ اين دقيقا همان گله‌اي است که حالا چندسالي مي‌شود والدين ايراني از آن شکايت دارند و به بهانه‌هاي مختلف مطرحش مي‌کنند.

 

نمونه‌شان بسيار زياد است؛ خانواده‌هايي که با هرکدام از فرزندانشان يک شيوه جديد آموزشي را از سر گذراندند و الفباي ساده خواندن و نوشتن را با هرکدام از آنها به يک روش تازه ياد گرفتند.

 

لوئيس دورمين، يکي از مسئولان آموزشي بريتانيا مي‌گويد: «از روزي که تکنولوژي‌ها به دنياي آموزشي آمدند، ما يک نگراني بزرگ داشتيم؛ اينکه مبادا معلمان و دانش‌آموزان نتوانند خودشان را با اين سيستم جديد تطبيق دهند و بازدهي علمي و آموزشي آنها کم شود.

 

هرچند، تکنولوژي‌ها دخالتي در اصول آموزشي نداشتند و فقط اهرم کمک‌کننده‌اي به همان روش‌هاي سنتي قبلي بودند اما اين نگراني وجود داشت که مبادا تغييرات تازه، انگيزه دانش‌آموزان را کاهش دهد و از طرفي معلم‌ها و والدين نتوانند خودشان را با سيستم جديد هماهنگ کنند و دردسرهايي ايجاد شود.

 

به‌همين‌دليل ما بدون دستکاري شيوه قبلي سعي کرديم مدت‌زمان زيادي با برگزاري کارگاه‌هاي آموزشي مختلف اطلاعات لازم درباره تکنولوژي‌هاي آموزشي را به دانش‌آموزان، معلمان و والدين بدهيم تا آنها وحشت‌زده نشوند و در کمال آرامش بتوانند با تازه‌هاي دنياي علم و تکنولوژي آشنا شوند.

 

اين در حالي است که نتيجه آمارها نشان مي‌دهد تغييرات مداوم و شتابزده در سيستم‌هاي آموزشي مي‌تواند يکي از مهم‌ترين عوامل بازدارنده دانش‌آموزان براي ادامه تحصيل باشد و همچنين معلمان نتوانند آن‌طور که بايد و شايد داده‌هاي علمي لازم را به دانش‌آموزان خود آموزش دهند.»

 

در مقاله‌اي که سال گذشته با عنوان «خلاقيت‌هاي آموزشي» در نيويورک‌تایمز چاپ شد، مسئولان آموزشي کشور سوئد از معلمان خود خواسته بودند در مسير آموزش به دانش‌آموزان خلاقيت به خرج دهند و همچنين از روش‌هاي جذابي که معلم‌هاي باتجربه‌تر استفاده مي‌کنند، بهره بگيرند.

 

سؤالي که مطرح مي‌شود، اين است: درشرايطي‌که هر روز و هر سال تصميمات مسئولان آموزشي ايران براي تغيير در سيستم آموزشي، محتواي کتب درسي، حذف يا تلفيق آنها با يکديگر تغيير پيدا مي‌کند، کجا مي‌توان نشانه‌اي از خلاقيت معلمان يا استفاده از تجربه ديگران پيدا کرد؟

 

رئيس سازمان پژوهش و برنامه‌ريزي آموزشي ايران اما به اين تغييرات خوشبين است و سبک‌شدن کيف دانش‌آموزان را ازجمله فوايد تأليف تلفيقي کتب درسي مي‌داند. به اعتقاد او حالا ديگر نمي‌شود دروس نوستالژيکي مانند «کليله و دمنه» و «حسنک کجايي» را دوباره وارد برنامه‌هاي درسي کرد زيرا کودکي که تام و جري ببيند، ديگر «کليله و دمنه» برايش جذاب نيست. منتقدان اما مي‌گويند، از دل همان «کليله و دمنه»‌ها بود که مي‌توانستيم به کودکان دانش‌آموز خود بگوييم: درخت تو گر بار دانش بگيرد، به زير آوري چرخ نيلوفري را!

 

صدف فاطمي

 

 

vaghayedaily.ir
  • 17
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش