
بیشک «ارتقای کیفی» یکی از مهمترین کلیدواژههایی است که مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی در دوره مدیریت جدید این دانشگاه بر آن تاکید داشته و تلاش دارند کیفیت آموزش در سطح تحصیلات تکمیلی بهویژه مقطع دکتری را بیش از گذشته دنبال کنند. در دوره جدید مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی، تاکید رئیس هیاتموسس و هیاتامنا و رئیس دانشگاه بر ارتقای کیفیت آموزش، پژوهش و سایر بخشهای دانشگاه است؛ در همین راستا قرار است ۱۰ منطقه برای دانشگاه آزاد اسلامی تعریف شود؛ طرحی که موجب میشود توسعه رشتهمحلها، واحدها و مراکز آموزشی متناسب با نیازهای کشور، امکانات و میزان تقاضای استانها باشد.
درواقع مسئولان دانشگاه با توجه به کاهش تعداد داوطلبان ورود به دانشگاه و افزایش دانشگاهها و مراکز آموزش عالی در کشور تلاش دارند در این فضای رقابتی از فرصتها و برنامههایی همچون ساماندهی رشتهها، ایجاد رشتههای جدید کاربردی و مهارتی و توسعه رشتهها براساس طرح آمایش آموزشی بهره ببرند. شهریور سال گذشته بود که دکتر علیاکبر ولایتی، رئیس هیاتموسس و هیاتامنای دانشگاه آزاد اسلامی در سخنانی خواستار توسعه رشتههای دانشگاه آزاد اسلامی برمبنای آمایش سرزمینی شد و از مسئولان دانشگاه خواست طرح آمایش سرزمینی آموزش و تحقیقات را آماده کرده و برمبنای این سند به توسعه و ایجاد رشتههای مورد نیاز کشور بپردازند.
علیرضا رهایی، معاون آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی هم آبان سال گذشته در سخنانی از این طرح سخن گفت؛ آنطور که او گفته بود طرح آمایش وزارت علوم که از سال گذشته ابلاغ شده، دانشگاههای کشور را به ۱۰ منطقه تقسیم میکند که استفاده از مزیتهای منطقهای، توزیع عادلانه منابع، جلوگیری از تمرکز امکانات و مشارکت دانشگاههای هر منطقه در حل مسائل منطقهای از مهمترین اهداف تصویب و ابلاغ این مصوبه بهشمار میرفت.
درواقع آمایش آموزش عالی مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی است تا براساس مزیتهای نسبی دانشگاهها، ظرفیت مناطق مختلف کشور رشتهها ساماندهی شوند.
حالا دیروز معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی آخرین وضعیت تهیه سند آمایش آموزشی این دانشگاه را تشریح کرد. آنطور که او نوید داده است این طرح از تابستان امسال اجرایی میشود. به گفته علیرضا رهایی، معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی تهیه سند آمایش آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی از مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی است و کمیته آمایش از آبانماه سال گذشته بهمنظور جمعآوری اطلاعات اولیه، وضع موجود و چالشهای واحدهای دانشگاهی راهاندازی شد.
آنطور که او میگوید ۱۰ منطقه آمایشی دانشگاه آزاد اسلامی برای این موضوع مشخص شدهاند و تعداد واحدها، اعضای هیاتعلمی و تعداد دانشجویان در هریک از واحدها مشخص و جلساتی با مسئولان همه مناطق آمایشی نیز برگزار شده است.
معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی توضیح داد: «مطالعات گستردهای برای شناسایی نیازها و مزیتهای منطقهای و همچنین پتانسیلهای تخصصی استانها صورت گرفته است که براساس آنها ساماندهی رشتهها انجام شود.»
رهایی با تاکید بر اینکه سند آمایش آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی با برگزاری نشستهای استانی تا نیمه تابستان امسال اجرایی میشود، گفت: «یکی از مهمترین اقدامات بازنگری، مهندسی و ساماندهی مجدد رشتههای تحصیلی است بهطوری که در حال حاضر در هر استان شرایط رشتهها، میزان تقاضای دانشجو، داوطلب و پتانسیل اعضای هیاتعلمی متناسب با مزیتهای استانی در حال بررسی است.»
او اظهار امیدواری کرد اجرای سند آمایش آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی مبنای کلیه فعالیتهای آموزشی در آینده باشد.
معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه در هر منطقه و استان قطبهای تخصصی شکل میگیرد و با مهندسی مجدد رشتهها از موازیکاری جلوگیری خواهد شد، توضیح داد: «هماکنون رشتهها متناسب با میزان تقاضا در واحدهای دانشگاهی وجود دارد و پراکندگی در توزیع دانشجو نداریم.»
معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی، پراکندگی دانشجو را از عوامل ضرردهی واحدهای دانشگاهی دانست. به گفته او، اگر تجمیع اجرا و کلاسهای درس با تعداد کافی دانشجو تشکیل شود، از ظرفیت استادان و دانشگاه نهایت استفاده خواهد شد.
- 9
- 4